Рішення
від 10.09.2024 по справі 333/6185/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер №333/6185/23

Провадження №2/333/2898/23

РІШЕННЯ

Іменем України

10 вересня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Піха Ю.Р., за участю секретаря судового засідання Гудіна І.В., представника позивач ОСОБА_1 , відповідачки ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя цивільну справу за позовом Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченко 37» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та по внеску на капітальний ремонт електромереж, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та по внеску на капітальний ремонт електромереж, мотивуючи тим, що відповідач проживає та є власником квартири АДРЕСА_1 , в якому створено ОСББ «Чумаченка 37», яке на підставі Статуту здійснює утримання та обслуговування будинку. Протоколом №8 загальних зборів членів ОСББ «Чумаченка 37» від 28.01.2023 р. затверджено розмір внеску на утримання будинку в розмірі 6,50 грн. за 1 кв.м., а також разовий внесок на капітальний ремонт електромереж, який складає 2500 грн. Відповідно до п. 8 ч.2 розділу V наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 141 від 27.08.2003 року «Про затвердження Типового статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та Типового договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя» передбачено, що співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Відповідачка не належним чином виконувала свої зобов`язання щодо оплати обов`язкових платежів (внесків) на управління будинком, тому утворилася заборгованість у розмірі 4154,25 грн., яку позивач просить стягнути на його користь, а також витрати на правову допомогу у розмірі 5000 грн.

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 15.08.2023 року відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

31.10.2023року досуду надійшоввідзив на позовну заяву, згідно якого відповідач позов не визнає, оскільки вважає, що договорів на надання послуг з утримання будинку і споруд та прибудинкової території з ОСББ вона не укладала, доказів наявності цих договорів позивач не надав, у зв`язку із чим відсутні підстави щодо стягнення з неї заборгованості. Крім того вказала, що позивач не дотримався порядку скликання загальних зборів співвласників, що відбулись 28.01.2023 року, та не запросив її як співвласника до їх участі, що позбавило її можливості вносити пропозиції чи заперечення до порядку денного, порушив вимоги Статуту ОСББ «Чумаченка 37» та приймав рішення на загальних зборах з порушенням норм законодавства, просила відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Представник позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні позовну заяву підтримала в повному обсязі.

Відповідач в судовому засіданні заявлені позовні вимоги не визнала в повному обсязі, пояснивши що рішення загальних зборів скликались, проводились з порушенням Статуту та норм діючого законодавства, тарифи не підтверджені належними доказами, з моменту створення ОСББ здійснює свою діяльність з постійним порушенням прав власників. Також вказала, що сплачує внески на рахунок ОСББ, що підтверджується банківськими квитанціями.

Вислухавши учасників судового провадження, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно рішення установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченка 37» було створено 04.11.2016, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з п.1 Статуту, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченка 37» створено власниками квартир та нежитлових приміщень (далі - співвласники) багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , та діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно із ч.1 ст.15 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року №2866-ІІІ співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Пунктом 3 розділу ІІІ Статуту ОСББ «Чумаченка 37» крім іншого, встановлено, що до виключної компетенції загальних зборів належить визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Згідно із п.11 розділу ІІІ Статуту ОСББ «Чумаченка 37» передбачено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Рішення загальних зборів оприлюднюється шляхом розміщення його тексту в місцях загального користування будинку.

З 20.07.2020 обов`язки Голови правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченка 37» виконує ОСОБА_1 на підставі рішення правління ОСББ «Чумаченка 37» від 20.07.2020, що підтверджується протоколом №1.

Положеннями ч.9 ст.10 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Частиною 20 вказаної статті визначено, що до компетенції правління відноситься, серед іншого, здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням.

Відповідно до ч.1 ст.16 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Протоколом № 6 від 31.01.2021 року звітних виборчих зборів ОСББ «Чумаченка 37» затверджено внески на витрати з утримання будинку та прибудинкової території 5,50 гривень з 1 квадратний метр з 01.02.2021 року для житлових та нежитлових приміщень.

Протоколом № 8 від 28.01.2023 року звітних виборчих зборів ОСББ «Чумаченка 37» затверджено проект кошторису ОСББ «Чумаченка 37» на 2023 рік, та встановлення розмірів внесків на утримання будинку та прибудинкової території ОСББ «Чумаченка 37» на рівні 6,50 грн. за 1 квадратний метр, а також затверджено розмір разового внеску на ремонт електромереж будинку у розмірі 2500 грн. з кожної квартири до 30.05.2023 року.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015 року №417-VIII співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно із ч.1 ст.15 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 13 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відповідно до ст.162 ЖК України, плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін.

Згідно із п.35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затвердженихПостановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 №572, обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Згідно зістаттею 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги`залежно від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо); послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, утримання ліфтів, освітлення місць загального користування, поточний ремонт, вивезення побутових відходів тощо); послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо); послуги з ремонту приміщень, будинків, споруд (заміна та підсилення елементів конструкцій та мереж, їх реконструкція, відновлення несучої спроможності несучих елементів конструкцій тощо). Пунктом 1 частини першоїстатті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги`передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений пунктом 5 частини третьоїстатті 20 цього Законуобов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначеноЗаконом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно ізстаттею 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку`основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно достатті 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку`вищим органом управління об`єднання є загальні збори. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку. До компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку належить визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання.

У разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду (частина 6статті 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Частиною 1статті 20 вказаного Законувстановлено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно ізстаттею 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», з метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об`єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб`єктів господарювання.

Частина 3статті 23 цього Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку`визначає, що внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Реалізація вказаних вище положень здійснюється на підставі статті 12 Закону, яка передбачає, що управління багатоквартирним будинком об`єднання здійснює через свої органи управління.

Відповідно до положеньст.322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідач зареєстрована у квартирі АДРЕСА_3 , що не заперечує сама відповідач.

Відповідачем рішення, прийняті 20.07.2020 р., 31.01.2021 р., 28.01.2023 р. загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 , не оскаржувалися в судовому порядку. Відповідач, яка зазначила в судовому засіданні, що вважає встановлений розмір внесків необґрунтованим, не оскаржила дані рішення загальних зборів в судовому порядку навіть після ознайомлення з їх змістом в межах цієї справи, враховуючи, що дана справа розглядається з 27.07.2023 р. Відомості, що ці рішення загальних зборів були скасовані чи змінені в судовому порядку, сторонами суду не заявлялись.

Враховуючи вищенаведене, вищевказані рішення загальних зборів співвласників цього будинку є обов`язковими для виконання відповідачем ОСОБА_2 , як власником квартири в цьому будинку та співвласником спільного майна будинку.

З довідки, виданої головою правління ОСББ «Чумаченко №37» ОСОБА_3 , щодо стану заборгованості за житловим приміщенням квартирою АДРЕСА_3 , вбачається, що відповідач ОСОБА_2 , в порушення своїх зобов`язань встановлених вищевказаними статутом ОСББ, нормативно-правовими актами, за період з 01 жовтня 2022 р. по 30.06.2023 р. частково сплачувала членські внески, але не в повному обсязі, крім того не сплатила одноразовий внесок на капітальний ремонт електромереж у розмірах, встановленихвищевказаними рішеннями загальних зборів співвласників, внаслідок чого виникла заборгованість за цей період.

Відповідач наявність вищевказаної заборгованості не спростував належними доказами. Посилання відповідача щодо відсутності обґрунтованого розрахунку заборгованості спростовуються дослідженими судом доказами, оскільки суду надані протокольні рішення загальних зборів співвласників цього багатоквартирного будинку, якими визначалися розміри щомісячних внесків на утримання та обслуговування цього будинку, а у вищевказаній довідці відображені відомості про: щомісячне нарахування цих внесків за вказаний період, наявність/відсутність їх внесення щомісяця, та загальна сума нездійснених відповідачів внесків за цей період. Дані в цій довідці не суперечать відомостям, які містяться у вищевказаних рішеннях загальних зборів. При цьому, суд вкотре наголошує, що рішення загальних зборів, якими визначені розміри вищевказаних внесків, не скасовувалися і не змінювалися в судовому порядку, тому є обов`язковими для врахування судом при розрахунку заборгованості.

У відповідності до ст.ст. 526, 530 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст.ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

З огляду не вищевказане, суд дійшов висновку, що заявлені позивачем обставини підтверджені відповідними належними доказами, на підставі яких встановлено, що відповідач в порушення своїх зобов`язань, визначених статутними документами ОСББ та вищевказаними нормативно-правовими актами, сплачувала внески на утримання зазначеного вище багатоквартирного будинку заявлений позивачем період частково, тому заявлені позовні вимоги про стягнення даної суми боргу підлягають частковому задоволенню.

З урахуванням того, що судом частково задоволена основна вимога, а також положень ст. 141 ЦПК України, суд вважає, що з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені позивачем витрати на сплату судового збору пропорційно задоволених вимог.

Представником позивача надано договір про надання правової допомоги від 01.05.2024, укладеного між адвокатом Здорик О.І. та головою правління ОСББ «Чумаченка 37», в якому прописаний обсяг роботи, яку має виконати адвокат, разом з переліком послуг, які надано адвокатом на виконання умов договору; акт про приймання передачу наданих послуг від 25.07.2023 року; квитанція до прибуткового касового ордера від 25.07.2023 року.

Визначаючи розмір витрат на професійну правничу допомогу, які поніс позивач, суд, врахувавши обсяг виконаних адвокатом робіт (наданих послуг), витрачений адвокатом час, значення справи для сторін, з урахуванням вимог розумності та справедливості, вважає, що вимога про стягнення витрат що пов`язані з наданням професійної правничої допомоги підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 1, 4, 15, 16, 17, 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.ст.1, 9, 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст.256, 257, 261, 319, 322, 385, 525, 526, 610 ЦК України, ч.4 ст.223, ст.ст.10-13, 77-80, 141, 263-265, 280-283, 289 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченко 37» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та по внеску на капітальний ремонт електромереж задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , яка проживає та є власником квартири за адресою: АДРЕСА_5 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченка 37» (р/р НОМЕР_1 , ПАТ КБ «ПриватБанк», МФО 313399, Код ЄДРПОУ 40939328, яке знаходиться за адресою: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка/Європейська, буд. 37/24 заборгованість по внеску на утримання будинку за період з 01.10.2022 року по 30.06.2023 року у розмірі 229,11 грн.; на капітальний ремонт електромереж, у розмірі 2500 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , яка проживає та є власником квартири за адресою: АДРЕСА_5 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченка 37» (р/р НОМЕР_1 , ПАТ КБ «ПриватБанк», МФО 313399, Код ЄДРПОУ 40939328, яке знаходиться за адресою: 69104, м. Запоріжжя, вул. Чумаченка/Європейська, буд. 37/24 витрати на професійну правову допомогу в розмірі 5000 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Чумаченка 37» (р/р НОМЕР_1 , ПАТ КБ «ПриватБанк», МФО 313399, Код ЄДРПОУ 40939328 витрати по сплаті судового збору у розмірі 1763,11 грн.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду . Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Повний текст судового рішення складено 20.09.2024 року.

Суддя: Ю.Р. Піх

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121645530
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —333/6185/23

Рішення від 10.09.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Рішення від 10.09.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні