Рішення
від 11.09.2024 по справі 569/9905/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/9905/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Гордійчук І.О.

секретар судового засідання Баланович М.В.

за участі представника позивача ОСОБА_1

та представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго» до ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги з опалення місць загального користування,-

ВСТАНОВИВ:

Представник ТзОВ «Рівнетеплоенерго» звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_4 11925,60 грн. заборгованості за послуги з централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання та стягнення судового збору.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що ТОВ «Рівнетеплоенерго» здійснює відпуск теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання у житлове приміщення за адресою АДРЕСА_1 , (особовий рахунок № НОМЕР_1 ) власником (квартиронаймачем) якого є ОСОБА_3 .

Згідно витягу оборотної відомості по особовому рахунку № НОМЕР_1 , що зареєстрований за зазначеною адресою, станом на 01.05.2024 (за період з 01.11.2021 30.04.2024) виникла заборгованість за надані ТОВ «Рівнетеплоенерго» послуги з опалення місць загального користування в сумі 5369,68 грн.

Між ТОВ «Рівнетеплоенерго» та відповідачем виникли фактичні договірні відносини на підставі «Типового договору з індивідуальним споживачем» щодо надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Квартиру відповідача було відключено від мережі централізованого опалення на підставі протоколу засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання.

Однак, відповідно до ст.14 постанови КМУ №830 від 21.08.2019 року «Про затвердження Правил надання послуг з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання енергії» Відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов`язку відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень та на функціонування внутрішньо будинкових систем опалення будівлі/будинку.

Також у відповіді на відзив представник позивача зазначає, що позивач не отримував та взагалі відсутні документи встановлених форм згідно законодавства України щодо відключення від централізованого теплопостачання будинку за адресою АДРЕСА_2 . Станом на 03.07.2024 до позивача не надходило документів чи дозволі щодо правомірного демонтування (зрізання) в будинку АДРЕСА_2 систем опалення.

Від відповідача до суду надійшов відзив на позов.

Проти задоволення позову заперечує. На підставу заперечень зазначає, що згідно акту про відключення від системи централізованого опалення від 11.07.2008, житлове приміщення (квартира) за адресою АДРЕСА_1 , власником якого є ОСОБА_3 обладована індивідуальним (автономним) опаленням, повністю відключена від централізованого опалення. Тепловтрати на стояках відсутні, через те, що стояки ізольовані.

Послуги з централізованого опалення житлового приміщенням не надавалися від 11.07.2008. Будинок АДРЕСА_2 не обладнаний централізованим постачанням гарячої води, через те, що підігрів води згідно проекту здійснюється газовими нагрівальними приладами (газовими колонками). Надання послуг з централізованого опалення в місцях загального користування, а саме, в сходовій клітці під`їзду АДРЕСА_3 за період з 2020 і до теперішнього часу неможливо, через відсутність опалювальних приладів (батарей, стояків, радіаторів та запірної арматури), згідно акту про засвідчення факту відсутності та несправності опалювальних приладів, засвідченого і підписаного мешканцями під`їзду, будинку АДРЕСА_2 від 20.06.2024.

Ухвалою суду від 10.06.2024 по справі відкрито провадження.

Представник позивача у судовому засіданні підтримала позовні вимоги, просила суд задовольнити позов, з підстав які наведені у ньому.

Представник відповідача у судовому засіданні заперечила щодо задоволення позову.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

ТОВ «Рівнетеплоенерго» здійснює відпуск теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання у житлове приміщення за адресою АДРЕСА_1 , (особовий рахунок № НОМЕР_1 ) власником (квартиронаймачем) якого є ОСОБА_3 .

Згідно витягу оборотної відомості по особовому рахунку № НОМЕР_1 , що зареєстрований за зазначеною адресою, станом на 01.05.2024 (за період з 01.11.2021 30.04.2024) виникла заборгованість за надані ТОВ «Рівнетеплоенерго» послуги з опалення місць загального користування в сумі 5369,68 грн.

Між ТОВ «Рівнетеплоенерго» та відповідачем виникли фактичні договірні відносини на підставі «Типового договору з індивідуальним споживачем» щодо надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

Квартиру відповідача було відключено від мережі централізованого опалення на підставі протоколу засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання, що не оспорюється сторонами.

Відповідно до ст. 14 КМУ №830 від 21.08.2019 року «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» Відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов`язку відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень та на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку.

Даний обсяг теплової енергії розраховується та розподіляється між усіма споживачами відповідно до методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіону від 22.11.2018 №315.

Відповідно до ст. 319 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном, власність зобов`язує.

Статтею 322 ЦК України передбачено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від п.2 ст. 10 «Обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування (надалі МЗК) та допоміжних приміщень будівлі, визначається та розподіляється між споживачами пропорційно до площі квартири/нежитлового приміщенняза Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг (від 22 листопада 2018 року № 315 у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 28 грудня 2021 року № 358) (надалі «Методика…»), затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства»;«МЗК загальнодоступні місця у будинку (вестибюль, загальний коридор, сходова клітка, загальні кухні, спільні душові та санвузли, загальні пральні, передпокій квартири тощо)».

Відповідно до Методики загальний обсяг спожитої теплової енергії, визначений за допомогою вузла комерційного обліку теплової енергії, складається з наступних складових: Обсягу спожитої теплової енергії на опалення приміщення, визначений за показниками лічильника; Обсягу спожитої теплової енергії на опалення приміщення, донарахований до мінімальної частки середнього питомого споживання (середнє споживання із загального обсягу спожитого тепла у будинку для нежитлових приміщень (квартир) з індивідуальними лічильниками); Обсягу теплової енергії на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення.

Відповідно до п.12 р. IV Методики…»«Обсягтепловоїенергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опаленнябудинку, розподіляєтьсяміжусімавласниками (співвласниками) приміщеньбудинку (включаючиприміщення з індивідуальнимопаленням та окреміприміщення з транзитними мережами опалення) пропорційно до загальних/опалюванихплощїхжитлових/нежитловихприміщень»та п. 8 р.IV «У разівідсутностіданихщодозагальнихплощ для розрахунківможуть бути застосованіплощі, визначені на базіпроектнихплощвідповідноїсеріїбудівлі/будинку.

У разі відсутності у виконавця розподілу комунальних послуг даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі/будинку: для 1-5 поверхової будівлі/будинку 25 %» - власне за таким розрахунком проводяться нарахування по об`єкту споживача.

Згідно до Розділу IV, п.8 « Методики» - У разі відсутності у виконавця розподілу комунальних послуг даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення (Qз.б.поп.проект), може бути визначений спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі/будинку (Qопбуд): для 1-5 поверхової будівлі/будинку - 25 %; для 6-10 поверхової будівлі/будинку - 20 %; для будівлі/будинку вище 10 поверхів - 15 %; для будівель/будинків комбінованої поверховості - відсоток, визначений як середнє арифметичне значення вищевказаних відсотків в залежності від поверховості частин будівлі/будинку.

Суд встановив, що квартиру відповідача було відключено від мережі централізованого опалення на підставі протоколу засідання постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання, вказану обставину позивач не заперечує.

Для квартир з індивідуальним опаленням нарахування витрат на теплову енергію здійснюється за транзитні ділянки трудобпроводів та за загальнобудинкові потреби (забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення).

В порушення приписів ст.12, 81 ЦПК України відповідач не надала суду доказів відсутності в належній їй квартирі передбачених проектною документацією на будинок транзитних трубопроводів внутрішньобудинкової централізованої системи опалення.

Відповідно до п.2 розділу ІІ Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг обов`язок надати відповідну документацію про відсутність стояків чи їх ізоляцію покладається на власника помешкання з індивідуальним опаленням. Якщо споживач не надав інформацію щодо свого відключеного приміщення, виконавець послуги має обліковувати все те опалення, яке знаходиться у квартирі, як наявне, неізольоване.

У постанові Верховного Суду від 22 грудня 2020 року у справі № 311/3489/18 зазначено, що споживач, який відключений від системи централізованого опалення, зобов`язаний брати участь у загальних витратах на опалення.

Отже, за спожиту теплову енергію, яка заходить у будинок, мають сплачувати усі співвласники багатоквартирного будинку, у тому числі і ті, в кого індивідуальне опалення.

Відповідачем документів встановлених форм законодавством України щодо відключення від централізованого теплопостачання та щодо правомірного демонтування (зрізання) в будинку АДРЕСА_2 систем теплопостачання, передбачених рохділом ІІІ «Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води», який затверджений Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019 р. № 169 суду не надано.

Слід зазначити, що довідка ТзОВ «УК «Житло Сервіс Рівне» від 04.07.2024 №178, про те що з 2020 обігрів місць загального користування сходинкової клітки не проводиться, також не є належним доказом на підтвердження відключення від централізованого теплопостачання та щодо правомірного демонтування (зрізання) в будинку АДРЕСА_2 .

Суд не приймає до уваги наданий відповідачем акт про засвідчення факту відсутності , несправності опалювальних приладів у під`їзді АДРЕСА_3 , від 20.06.2024, посвідчений мешканцями поїзду.

Також не приймає суд до уваги відповідь ТзОВ «УК «Житло Сервіс Рівне» від 04.07.2024 №176, про те, що у житловому будинку АДРЕСА_2 централізоване гаряче водопостачання відсутнє, будинок обладнаний газовими нагрівачами колонками, оскільки спір стосується опалення місць загального користування.

За таких обставин, враховуючи обов`язок споживача, який відключений від системи централізованого опалення, але є співвласником багатоквартирного будинку, брати участь у загальних витратах на опалення, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими, доведеними належними та допустимими доказами, а тому позов належить задовольнити.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджені дослідженими доказами у справі, а відтак, позов підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача необхідно стягнути понесені ним судові витрати на сплату судового збору в розмірі 3028 грн. 00 коп.

Керуючись ст. ст. 3, 12, 13, 81, 82, 141, 259, 263-265, 280-282, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р I Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго» до ОСОБА_3 , про стягнення заборгованості за спожиті комунальні послуги з опалення місць загального користування - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго» заборгованість за спожиті комунальні послуги з опалення місць загального користування, в розмірі 5369 (п`ять тисяч триста шістдесят дев`ять) грн. 68 коп.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго» судовий збір в розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту судового рішення.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Рівнетеплоенерго», місцезнаходження: вул. Д. Галицького, буд. 27, м. Рівне, код ЄДРПОУ 36598008.

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 .

Повний текст судового рішення складено 16.09.2024.

Суддя І.О.Гордійчук

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення11.09.2024
Оприлюднено18.09.2024
Номер документу121651001
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —569/9905/24

Рішення від 11.09.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Рішення від 11.09.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

Ухвала від 10.06.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Гордійчук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні