Ухвала
від 16.09.2024 по справі 922/836/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"16" вересня 2024 р.м. ХарківСправа № 922/836/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохоров С.А.

секретар судового засідання Кончаренко В.Ю.

за участю:

кредитора - не з`явився

боржника - Шинкарчук А.В.

розпорядника майна - Шуба В.І.

розглянувши заяву кредитора - ОСОБА_1 до боржника Приватне підприємство "Гранд Кристалл", код ЄДРПОУ 37578878

у справі за заявою Приватне підприємство "Гранд Кристалл" до Приватне підприємство "Гранд Кристалл"

про визнання банкрутом

розпорядник майна боржника - арбітражний керуючий Шуба Володимир Іванович

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство "Гранд Кристалл" звернулось до господарського суду Харківської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Гранд Кристалл".

Ухвалою суду від 20.03.2024 (суддя Яризько В.О.) заяву ПП "Гранд Кристалл" було залишено без руху та встановлено заявнику 5-денний строк з дня отримання ухвали на усунення недоліків заяви.

Відповідно до Розпорядження керівника апарату суду №43/2024 від 01.04.2024 проведено повторний автоматизований розподіл справи, у зв`язку зі звільненням судді ОСОБА_2 .

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.04.2024, для розгляду справи № 922/836/24 визначено суддю Прохорова С.А.

Ухвалою суду від 06.05.2024 відкрито провадження у справі про банкрутство Приватне підприємство "Гранд Кристалл", код ЄДРПОУ 37578878. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном боржника. Призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Шубу Володимира Івановича (свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майном, керуючого санацією, ліквідатора №467 від 15.03.2013 року).

06.05.2024 здійснено офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті Судової влади України (Вищого господарського суду України) про відкриття справи про банкрутство боржника - Приватного підприємства "Гранд Кристалл".

Попереднє засідання суду призначено на "24" червня 2024 р.

На адресу господарського суду після офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про визнання банкрутом надійшла заява ОСОБА_1 (вх.№ 14634 від "05" червня 2024 р.) з грошовими вимогами до боржника Приватне підприємство "Гранд Кристалл" в розмірі 739 100,00 грн.

Ухвалою суду від 06.06.2024 було залишено заяву без руху.

11.06.2024 ОСОБА_1 виправив недоліки заяви та подав до суду докази сплати судового збору та докази направлення заяви на адреси арбітражного керуючого та боржника.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Кодексу України з процедур банкрутства, якщо конкурсний кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання.

Згідно з абз. абз. 1, 3 ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою суду від 12.06.2024 заяву ОСОБА_1 було прийнято до розгляду в попередньому засіданні, призначеному на 24.06.2024.

Ухвалою суду від 24.06.2024 було продовжено строки проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство Приватного підприємства "ГРАНД КРИСТАЛЛ" та відкладено попереднє засідання у справі на "26" серпня 2024 р.

26.08.2024 попереднє засідання у справі не відбулося, у зв`язку з перебуванням судді Прохорова С.А. на лікарняному.

Попереднє засідання призначено на 16.09.2024.

Частиною другою статті 47 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна. За результатами розгляду вимог окремого кредитора господарський суд постановляє ухвалу про їх визнання чи відхилення (повністю або частково), що не може бути оскаржена окремо від ухвали господарського суду, постановленої за результатами попереднього засідання.

Розпорядником майна грошові вимоги ОСОБА_1 визнані у повному обсязі, відповідно до повідомлення (вх. №16075 від 20.06.2024).

Боржником грошові вимоги ТОВ "Торговий дім "ВОСТОК-Н" визнані у повному обсязі.

Кредитор правом на участь його представника в засіданні суду не скористався.

Розглянувши заяву ОСОБА_1 з грошовими вимогами до боржника, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до абз. абз. 1, 3 ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

05.06.2024, тобто у строк, встановлений ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, до суду надійшла заява ОСОБА_1 (вх. № 14634 від "05" червня 2024 р.) з грошовими вимогами до боржника Приватне підприємство "Гранд Кристалл" в розмірі 739 100,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Зі змісту ст. 77 ГПК України вбачається, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами 1, 2, 3 ст. 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Відповідно до частини 1 статті 14 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши вимоги заяви та подані кредитором докази, судом було встановлено наступне.

1. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) № 05/01-1 від 05.01.2017 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 74000,00 грн. зі строком повернення через 9 років. Боржником частково повернуто надану фінансову допомогу у сумі 2400,00 грн., однак залишок грошових коштів у сумі 71600,00 грн. до порушення провадження у справі про банкрутство не повернуто боржником.

2. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) №12/07-1 від 12.07.2017 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 20000,00 грн. зі строком повернення через 9 років, яка до порушення провадження у справі про банкрутство не повернута боржником.

3. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) №20/09-1 від 20.09.2017 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 235000,00 грн. зі строком повернення через 9 років, яка до порушення провадження у справі про банкрутство не повернута боржником.

4. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) №26/03/1 від 26.03.2018 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 202000,00 грн. зі строком повернення через 9 років, яка до порушення провадження у справі про банкрутство не повернута боржником.

5. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) №11/07/2 від 11.07.2018 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 40500,00 грн. зі строком повернення через 9 років, яка до порушення провадження у справі про банкрутство не повернута боржником.

6. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) №11/09/3 від 11.09.2018 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 120000,00 грн. зі строком повернення через 9 років, яка до порушення провадження у справі про банкрутство не повернута боржником.

7. Відповідно до Договору про надання поворотної фінансової допомоги (позики) №20 від 26.12.2019 р. гр. ОСОБА_1 була надана ПП «ГРАНД КРИСТАЛЛ» поворотна фінансова допомога у сумі 50000,00 грн. зі строком повернення через 9 років, яка до порушення провадження у справі про банкрутство не повернута боржником.

Таким чином, загальна заборгованість за вищевказаними договорами складає 739100,00 грн. яка до теперішнього часу боржником не сплачена.

В підтвердження надання боржнику коштів, кредитором подано до суду копії договорів та актів звірки з боржником, копії звітів операцій по рахунку боржника та платіжного доручення від 27.12.2019.

Згідно з приписами ст.11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є: договори та інші правочини; інтелектуальної, творчої діяльності; завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі; інші юридичні факти.

Між сторонами у справі виникли права і обов`язки на підставі укладеного договору поворотної фінансової допомоги (позики).

Господарський суд зазначає, що норми Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України не містять визначення поняття поворотної фінансової допомоги.

Зміст вказаного поняття наведено в п.п. 14.1.257 Податкового кодексу України, за яким поворотна фінансова допомога - сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов`язковою до повернення.

Разом з цим, за своїм правовим характером вказані правовідносини відносяться до договору позики.

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками (частина перша статті 1046 Цивільного кодексу України).

Частиною першою статті 1047 Цивільного кодексу України передбачено, що договір позики укладається у письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує встановлений законом розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а у випадках, коли позикодавцем є юридична особа, - незалежно від суми.

Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором (частина перша статті 1049 Цивільного кодексу України).

Позика, надана за договором безпроцентної позики, може бути повернена позичальником достроково, якщо інше не встановлено договором (частина друга статті 1049 Цивільного кодексу України).

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (частина третя статті 1049 Цивільного кодексу України).

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (частина перша статті 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (частина перша статті 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (частина перша статті 530 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (частина перша статті 599 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (стаття 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (частина перша статті 611 Цивільного кодексу України).

Враховуючи, що заявлені грошові вимоги, підтверджені належними й допустимими доказами та визнані розпорядником майна й не спростовані боржником, суд вважає за необхідне заяву задовольнити.

Керуючись ст. 2, 45, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 73, 74, 232-234 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву ОСОБА_1 (вх.№ 14634 від "05" червня 2024 р.).

Визнати грошові вимоги ОСОБА_1 до боржника - ПП "ГРАНД КРИСТАЛЛ" в розмірі 739 100,00 грн заборгованості.

Зобов`язати розпорядника майна внести відомості щодо визнаних вимог ОСОБА_1 до реєстру вимог кредиторів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 16.09.2024.

Ухвала не може бути оскаржена окремо від ухвали господарського суду, постановленої за результатами попереднього засідання.

Повний текст ухвали суду складено та підписано - 16.09.2024.

Суддя Прохоров С.А.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.09.2024
Оприлюднено19.09.2024
Номер документу121659986
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/836/24

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 24.09.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 19.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.09.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні