Ухвала
від 17.09.2024 по справі 487/3478/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3478/24

Провадження № 1-кс/487/4970/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.09.2024 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Миколаєва клопотання т.в.о. старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 12023230000002337 від 16.12.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 1 ст. 204 КК КК України про тимчасовий доступ до речей і документів

встановив:

12.09.2024 т.в.о. старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Генічеської окружної прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , в рамках здійснення досудового розслідування кримінального провадження, зареєстрованого у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12023230000002337 від 16.12.2023, звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням, в якому просив надати дозвіл АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) на розкриття охоронюваної законом банківської таємниці його клієнта ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінніволодінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) та містять вказані нижче відомості т.в.о. старшого слідчого відділу слідчого управління ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 та іншим слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023230000002337 від 16.12.2023, а саме старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_7 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_8 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_11 , начальнику СВ ВП №2 Генічеського РВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_12 для їх вилучення (здійснення їх виїмки), а саме: роздруківка руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_2 , як на паперових, так і електронних носіях, з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за період з 16.12.2023 по 09.05.2024. Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 164 КПК України, дозвіл на тимчасовий доступ до зазначеної інформації просив надати строком на два місяці. Розгляд клопотання проводити без представників установи, у зв`язку з наявністю загрози щодо зміни або знищення зазначених у клопотанні документів та відомостей.

Клопотання обґрунтоване тим, що зазначені в клопотанні відомості, які містять охоронювану законом таємницю, самі по собі, а також в сукупності з іншими документами, зібраними під час досудового розслідування, можуть мати суттєве значення для встановлення у кримінальному проваджені важливих обставин та особу, яка його вчинила.

До судового засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, просив про задоволення клопотання.

Відповідно до ст. 163 КПК України клопотання розглянуто за відсутності особи, у володінні якої знаходяться документи.

Вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, слідчий суддя дійшов до такого висновку.

Із матеріалів клопотання вбачається, що Слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області здійснюється досудове розслідування, у кримінальному провадженні №12023230000002337 внесеному до ЄРДР 16.12.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199, ч. 1 ст. 204 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що група осіб на території Херсонської області займаються незаконним придбанням з метою збуту, зберіганням з цією метою, а також збутом та транспортуванням з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів, а також зберігають, придбають, та перевозять з метою використання при продажу товарів підроблені марки акцизного податку.

За результатами проведених гласних та негласних слідчих (розшукових) дій, встановлено, що ОСОБА_13 безпосередньо організовує та здійснює придбання у великих розмірах незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме алкогольних напоїв в пакуваннях «bag-in-box» та тютюнових виробів не маркованих марками акцизного податку та маркованих підробленими марками акцизного податку.

Зазначені товари отримує на відділеннях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », з метою конспірації замовлення оформлює на ім`я своїх працівників. У подальшому організовує та здійснює реалізацію таких підакцизних товарів у місцях продажу на ринках міста Херсона.

Придбані незаконно виготовлені алкогольні напої сам особисто або із залученням підконтрольних йому осіб ОСОБА_13 у кіосках на території ринків «Дніпровський» та «Старт» у місті Херсоні, які перебувають у його користуванні, розфасовує шляхом переливу у дрібну пластикову тару (пляшки місткістю 0,5л. та 1,0л.). Такі незаконно виготовлені алкогольні напої та тютюнові вироби не марковані марками акцизного податку та марковані підробленими марками акцизного податку зберігаються з метою збуту у зазначених кіосках та в подальшому реалізовуються населенню через мережу підконтрольних ОСОБА_13 продавців із торгівельних кіосків та з рук на торгівельних місцях (лотках) на території ринків «Дніпровський» та «Старт» та прилеглих територіях.

Незаконно виготовлені алкогольні напої ОСОБА_13 придбавав у гр. ОСОБА_14 , який надсилав такі предмети з м. Львів за допомогою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Незаконно виготовлені тютюнові вироби ОСОБА_13 придбавав у гр. ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , які надсилали такі предмети з м. Кривий Ріг за допомогою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Встановлено, що разом із ОСОБА_13 періодично розрахунок за поставлені тютюнові вироби та алкогольні напої здійснювала ОСОБА_17 , яка також була задіяна у протиправній діяльності. Розрахунки за поставлений товар вона здійснювала шляхом перерахування грошових коштів з банківського рахунку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із наступними реквізитами НОМЕР_2 , який з метою конспірації було відкрито на ім`я ОСОБА_5 .

Отже в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: документів, що містять відомості щодо руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_2 за період з 16.12.2023 по 05.09.202, оскільки вони мають важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні. До того ж відомості про фактичний рух грошових коштів, час та розміри проведення розрахунків з покупцями фальсифікованої сировини та готової продукції, необхідні для дослідження з метою спростування чи підтвердження фактів проведення розрахунків із покупцями, визначення розміру матеріальних збитків, завданих злочином та встановлення осіб, причетних до вчинення злочину.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які він посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч. 5, 6 ст. 163 КПК України.

За такого з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, слідчий суддя дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище речей та документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, а мети доступу без вилучення вказаних у клопотанні копій документів досягти неможливо, тому клопотання слідчого слід задовольнити.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання т.в.о. старшого слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області підполковника поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати т.в.о. старшого слідчого відділу слідчого управління ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 та іншим слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023230000002337 від 16.12.2023, а саме старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_6 , слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_7 , заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_8 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_10 , старшому слідчому СУ ГУНП в Херсонській області ОСОБА_11 , начальнику СВ ВП №2 Генічеського РВП ГУНП в Херсонській області ОСОБА_12 тимчасовий доступ до документів, які становлять банківську таємницю та перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , щодо клієнта ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , із можливістю вилучення в електронному і паперовому вигляді:

- роздруківки руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_2 , з розшифровкою всіх контрагентів, призначенням платежу, датою та часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, за період з 16.12.2023 по 09.05.2024.

Ухвала дійсна до 17.11.2024 (включно).

Роз`яснити посадовим особам АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення17.09.2024
Оприлюднено19.09.2024
Номер документу121665309
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/3478/24

Ухвала від 17.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 16.09.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні