Рішення
від 17.09.2024 по справі 608/1907/24
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"17" вересня 2024 р. Справа № 608/1907/24

Номер провадження2/608/784/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Яковець Н. В.

за участі секретаря Олійник О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третьої особи Чортківської державної нотаріальної контори про визнання права власності на спадкове майно за законом, -

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2024 року позивачка ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , третьої особи Чортківської державної нотаріальної контори про визнання права власності на спадкове майно за законом.

В позовній заяві позивачка вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько ОСОБА_5 , а ІНФОРМАЦІЯ_3 мати ОСОБА_6 . Відповідно з випискою з погосподарської книги, виданої Білівським старостинським округом від 26.06.2024 № 143, станом на 01 липня 1990 року головою двору по АДРЕСА_1 був ОСОБА_5 та його сім`я складалась з: дружина ОСОБА_6 , дочка ОСОБА_1 , зять ОСОБА_4 , внук - ОСОБА_2 , внук ОСОБА_3 (двір колгоспника), тобто кожному належить по 1/6 частки. Позивачка звернулась до Чортківської державної нотаріальної контори із заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 , однак згідно даних Державного реєстру речових прав інформація про зареєстроване право власності на вказаний житловий будинок відсутня. Тому ОСОБА_1 просить визнати за нею право власності на належні спадкодавцям частки житлового будинку з відповідними частками господарських будівель та споруд по АДРЕСА_1 .

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 також не з`явився в судове засідання, від нього надійшла заява про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, про час і місце розгляду справи повідомлений шляхом розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Представник третьої особи Чортківської державної нотаріальної контори в судове засідання не з`явився, від третьої особи надійшла заява про розгляд справи без участі представника, при ухваленні рішення покладаються на розсуд суду.

Суд, дослідивши письмові докази в справі, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких мотивів.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік позивачки ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 01.12.2009.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивачки ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 17.01.2011.

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивачки ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 03.05.2012.

Відповідно до даних Чортківської державної нотаріальної контори 12 липня 2011 року заведено спадкову справу № 464/2011 до майна померлого чоловіка за заявою позивачки про видачу свідоцтва про право на спадщину. До спадкової справи 12 липня 2011 року долучена заява ОСОБА_2 про видачу свідоцтва про право на спадщину. Згідно даних зі Спадкового реєстру спадкодавець заповіту не складав.

Відповідно до довідки, виданої 10 березня 2011 року № 479 Білівською сільською радою Чортківського району Тернопільської області, спадкодавець ОСОБА_4 проживав та був зареєстрований на день смерті з дружиною ОСОБА_1 , сином ОСОБА_2 , батьками дружини ОСОБА_6 , ОСОБА_5 .

Відповідно до даних Чортківської державної нотаріальної контори 05 липня 2011 року заведено спадкову спрауу № 441/2011 до майна померлого ОСОБА_5 за заявою дружини спадкодавця ОСОБА_6 про відмову від прийняття спадщини. До спадкової справи інших заяв про прийняття спадщини чи відмову від прийняття спадщини не надходило. Згідно даних зі Спадкового реєстру спадкодавець заповіту не складав.

Відповідно до довідки, виданої 10 березня 2011 року за № 479 Білівською сільською радою Чортківського району Тернопільської області, спадкодавець ОСОБА_5 проживав та був зареєстрований на день смерті з дружиною ОСОБА_6 , дочкою ОСОБА_1 та онуком ОСОБА_2 .

Відповідно до даних Чортківської державної нотаріальної контори 08 листопада 2012 року заведено спадкову справу № 748/2012 до майна померлої ОСОБА_6 за заявою позивачки про видачу свідоцтва про право на спадщину. До спадкової справи інших заяв про прийняття спадщини чи відмову від прийняття спадщини не надходило. Згідно даних зі Спадкового реєстру спадкодавець заповіту не складала.

Відповідно до довідки, виданої 15 червня 2012 року за № 7158 Білівською сільською радою Чортківського району Тернопільської області, спадкодавець ОСОБА_6 проживала та була зареєстрована на день смерті з дочкою ОСОБА_1 та онуком ОСОБА_2 .

Відповідно з випискою з погосподарської книги, виданою Білівським старостинським округом від 26.06.2024 № 143, станом на 01 липня 1990 року головою двору по АДРЕСА_1 був ОСОБА_5 та його сім`я складалась з: дружина ОСОБА_6 , дочка ОСОБА_1 , зять ОСОБА_4 , внук ОСОБА_2 , внук ОСОБА_3 (двір колгоспника), тобто кожному належить по 1/6 частки.

Листом Чортківської державної нотаріальної контори № 285/02-14 від 12.07.2024 позивачці ОСОБА_1 рекомендовано звернутися до суду для вирішення питання визнання права власності на спадкове майно у в`язку з відсутністю у Державному реєстрі речових прав інформації про зареєстроване право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, можуть бути - визнання права.

Згідно зі ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За правилами статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. (ч. 1 ст. 1261 ЦК України).

У відповідності до ч. 1, 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з частиною 5 статті 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Також згідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 5 ст. 11 ЦК України, однією з умов виникнення прав та обов`язків учасників цивільних правовідносин є рішення суду.

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Із урахуванням всіх обставин суд вважає вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, а тому можливо визнати за ним в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка, батька та матері.

Керуючись ст.ст. 11, 16, 328, 1217, 1261, 1268 Цивільного кодексу України, ст.ст. 3, 4, 5, 76, 77, 81, 258, 263-265, 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ( АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ) право власності на спадкове майно, що складається:

-з 1/6 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель та споруд, що знаходиться по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

-з 1/6 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель та споруд, що знаходиться по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

-з 1/6 частки житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель та споруд, що знаходиться по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду через Чортківський районний суд протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя /підпис/ З оригіналом згідно:

Рішення набрало законної сили «___»


2024 року.

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/1907/24, яка зберігається в Чортківському районному суді Тернопільської області.

Суддя: Н. В. Яковець

Копію рішення видано «____»


2024 року.

Секретар:

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.09.2024
Оприлюднено19.09.2024
Номер документу121666852
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —608/1907/24

Рішення від 17.09.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

Ухвала від 02.09.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

Ухвала від 02.08.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Яковець Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні