Ухвала
від 12.09.2024 по справі 740/2291/24
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/2291/24

Провадження № 2-о/740/69/24

УХВАЛА

Іменем України

12 вересня 2024 року м. Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Шевченко І. М.,

за участю секретаря судового засідання Ісаєнко А. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , поданою представником - адвокатом Яцуном Володимиром Михайловичем, заінтересована особа - Носівська міська рада Чернігівської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

установив:

У квітні 2024 року представник заявника звернувся до суду з указаною заявою, в якій просив установити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом зі спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Заяву мотивовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника - ОСОБА_2 , яка на момент смерті була зареєстрована та постійно проживала в АДРЕСА_1 . Після її смерті залишилася спадщина, яка складається із земельних ділянок, що знаходяться на території Носівської міської ради Ніжинського району (раніше - Володьководівицької сільської ради Носівського району) Чернігівської області, площею 2,79 га з кадастровим номером 7423887000:02:001:2837 та площею 0,39 га з кадастровим номером 7423887000:02:001:0844. На момент смерті заявник проживав разом з матір`ю, здійснював за нею догляд (купував ліки, продукти тощо), вони були пов`язані спільним побутом та господарством, мали спільний бюджет, взаємні права та обов`язки. Інші спадкоємці, які б претендували на спадщину, - відсутні. При оформленні спадкових справ заявник дізнався, що він у встановлений законом строк не подав до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті матері, а також відсутні документи, які б підтверджували факт його постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановлення вищевказаного факту має для заявника юридичне значення, так як дозволить йому реалізувати своє право на спадкове майно, яке залишилося після смерті матері.

Ухвалою Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 18 квітня 2024 року відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження, судове засідання призначено на 10 червня 2024 року 14-00 год., яке в подальшому відкладено на 12 вересня 2024 року 16-00 год.

05.08.2024 до суду надійшло клопотання представника заявника - адвоката Яцуна В. М. про зупинення провадження в справі до визначення кола спадкоємців заявника ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно із ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов таких висновків.

Згідно з наданою представником заявника копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно із ч. 1 ст. 315 ЦПК України с уд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (ч. 2 ст. 315 ЦПК України).

Статтею 269 ЦК України передбачено, що особисті немайнові права належать кожній фізичній особі від народження або за законом. Особисті немайнові права фізичної особи не мають економічного змісту. Особисті немайнові права тісно пов`язані з фізичною особою. Фізична особа не може відмовитися від особистих немайнових прав, а також не може бути позбавлена цих прав. Особистими немайновими правами фізична особа володіє довічно.

Згідно із ч. 1 ст. 272 ЦК України фізична особа здійснює особисті немайнові права самостійно.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1219 ЦК України не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема, особисті немайнові права.

Отже, об`єктами спадщини за ЦК України є права та обов`язки, які належали особі на час смерті, крім тих, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

На підставі викладеного суд дійшов висновку про відсутність підстав для зупинення провадження в справі за заявою ОСОБА_1 , оскільки спірні правовідносини не допускають правонаступництва. З матеріалів справи вбачається, що заявник просив встановити факт його постійного проживання на час відкриття спадщини із спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Указана вимога стосується особистих немайнових прав заявника, який помер після звернення до суду з указаною заявою.

За змістом ст. 46, 47 ЦПК України, здатність мати цивільні процесуальні права та обов?язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи, а також здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов?язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Згідно із ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у день її смерті.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України провадження по справі підлягає закриттю, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Оскільки заявник ОСОБА_1 помер і спірні правовідносини не допускають правонаступництва, то суд дійшов висновку, що провадження у справі підлягає закриттю.

Керуючись ст. 2, 13, 46 - 48, 251, 255, 259 - 261, 315, 318 ЦПК України, суд

ухвалив:

У задоволенні клопотання представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Яцуна Володимира Михайловича про зупинення провадження в справі - відмовити.

Провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , поданою представником - адвокатом Яцуном Володимиром Михайловичем, заінтересована особа - Носівська міська рада Чернігівської області, про встановлення факту, що має юридичне значення - закрити на підставі п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили згідно зі ст. 261 ЦПК України.

Суддя І. М. Шевченко

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення12.09.2024
Оприлюднено19.09.2024
Номер документу121679245
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —740/2291/24

Ухвала від 12.09.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні