Ухвала
від 16.09.2024 по справі 554/4797/23
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 16.09.2024Справа № 554/4797/23 Провадження № 1-кс/554/9382/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.03.2024 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання Слідчий СВ ВП №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_3 , розглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023170440000512 від 02.06.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 240 КК України про проведення огляду,-

В С Т А Н О В И В:

Досудовим розслідуванням встановлено, що 01.06.2023 до чергової частини ВП № 2 Полтавського РУП надійшло повідомлення про те, що 01.06.2023 на території Новоселівської ОТГ в Новоселівське - ІІ родовище піску за межами населеного пункту с. Новоселівка Полтавського району невідомі особи здійснюють незаконний видобуток корисних копалин піску, з використанням земснаряду НОМЕР_1 , в значному розмірі.

За вказаним фактом СВ відділу поліції №2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області 18.04.2023 розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023170440000512 від 02.06.2023 за ч.1 ст. 240 КК України.

Під час подальшого досудового розслідування встановлено, що на території земельної ділянки з кадастровим номером 5324084000:00:002:0076, що розташована за межами с. Новоселівка Полтавського району на території Новоселівської територіальної громади Полтавського району Полтавської області Новоселівське ІІ родивище піску, в середині розташована водойма розміром 30 м. на 80 м. в якій мається плавзасіб БВЛ 400/40 № 001 бортовий реєстраційний номер КИВ 1421-К 2007 року, власником якого є ОСОБА_4 , та яким відповідно до довіреності користується ОСОБА_5 .

Полтавською окружною прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні.

Відповідно до постанови КМУ від 30.12.2015 року № 1174 «Про затвердження положення геології та надр України» Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра захисту довкілля та природних ресурсів і який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, є уповноваженим органом з питань реалізації угод про розподіл продукції.

Держгеонадра відповідно до покладених на неї завдань видає в установленому порядку спеціальні дозволи на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами, зупиняє та анулює в установленому порядку дію спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами), поновлює їх дію у разі зупинення, здійснює внесення змін до спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами) та до угоди про умови користування надрами, продовжує строк дії спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами), здійснює державний контроль за геологічним вивченням надр (державний геологічний контроль) та раціональним і ефективним їх використанням, зокрема за:

обґрунтованістю застосування методик і технологій, якістю, комплексністю, ефективністю робіт з геологічного вивчення надр;

виконанням рішень з питань методичного забезпечення проведення робіт з геологічного вивчення та використання надр;

дотриманням нормативів, стандартів та інших вимог щодо геологічного вивчення і використання надр, умов спеціальних дозволів на користування надрами (у тому числі на користування нафтогазоносними надрами) та угод про умови користування надрами (у тому числі угод про умови користування нафтогазоносними надрами);

повнотою вивчення геологічної будови надр, гірничо-технічних, інженерно-геологічних, геолого-екологічних та інших умов вивчення родовищ корисних копалин;

використанням технічних засобів і методів проведення робіт з геологічного вивчення надр, які виключають невиправдані втрати корисних копалин і погіршення їх якості;

своєчасністю та відповідністю встановленим вимогам введення в експлуатацію розвіданих родовищ корисних копалин;

дотриманням під час дослідно-промислової експлуатації родовищ корисних копалин технологій, які забезпечують необхідне їх вивчення, не знижуючи при цьому промислову цінність;

збереженням розвідувальних гірничих виробок і свердловин для розробки родовищ корисних копалин, збереженням геологічної документації, зразків порід, дублікатів проб, які можуть бути використані під час подальшого вивчення надр;

обґрунтованістю напрямів пошукових, розвідувальних та інших робіт з геологічного вивчення надр;

своєчасністю і правильністю державної реєстрації робіт з геологічного вивчення і використання надр, наявністю спеціальних дозволів на користування надрами і виконання передбачених ними умов;

повнотою і вірогідністю вихідних даних про кількість та якість запасів основних і спільно залягаючих корисних копалин і компонентів, що містяться в них, а також поданням підприємствами та організаціями звітних балансів запасів корисних копалин;

веденням обліку видобування нафти, газу та супутніх компонентів;

виконанням рішень Державної комісії по запасах корисних копалин надрокористувачами;

проведенням пошуково-розвідувальних та інших робіт з геологічного вивчення підземних вод;

відповідністю геологорозвідувальних робіт і наукових досліджень державним контрактам і замовленням, а також проектам проведення таких робіт;

виконанням державних програм геологорозвідувальних робіт, геологічних завдань і замовлень;

виконанням вимог щодо охорони надр під час ведення робіт з їх вивчення

Під час досудового слідства з метою повного та об`єктивного розслідування та встановлення істини по справі, а також враховуючи вищевикладене виникла необхідність в проведенні огляду земельної ділянки з кадастровим № 5324084000:00:002:0076, що розташована за межами

с. Новоселівка Полтавського району, Полтавської області, на території Новоселівської територіальної громади Полтавського району Полтавської області Новоселівське ІІ родивище піску з залученням спеціалістів Державної служби геології та надр України.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, суд дійшов висновку про необхідність задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Ч.ч. 2 та 3 статті 237 КПК України визначено, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя злочину або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії (частина 7 абзац 2 ст. 223 КПК України).

При цьому, відповідно до ч. 2 ст. 233 КПК України, під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчим в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного огляду. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 370, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 5324084000:00:002:0076, що розташоване за межами с. Новоселівка Полтавського району на території Новоселівської територіальної громади Полтавського району Полтавської області Новоселівське ІІ родивище піску за участю спеціалістів державної служби геології та надр України.

Виконання ухвали доручити прокурорам Полтавської окружної прокуратури з числа групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні та слідчим відділу поліції № 2 Полтавського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Полтавській області з числа групи слідчих у вказаному кримінальному провадженні з можливістю залучення оперативних підрозділів.

Строк дії ухвали 30 днів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення16.09.2024
Оприлюднено20.09.2024
Номер документу121697602
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/4797/23

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 14.06.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 19.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

Ухвала від 02.06.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні