Рішення
від 16.09.2024 по справі 389/672/24
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.09.2024

Провадження №2/389/181/24

ЄУН 389/672/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2024 року Знам`янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Українського В.В.,

за участю секретаря судового засідання Гой І.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні залу суду міста Знам`янка Кіровоградської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Знам`янської міської ради Кропивницького району Кіровоградської області про визнання права власності на будинок в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом, в якому просять визнати за ними в рівних частках право власності на житловий будинок розташований за адресою АДРЕСА_1 .

В обґрунтування своїх вимог зазначили, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько ОСОБА_3 , який до смерті мешкав в будинку по АДРЕСА_2 . Будинок належав ОСОБА_3 на праві власності згідно договору про передачу господарством колгоспнику у власність житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами від 20 грудня 1988 року. За життя ОСОБА_3 не зареєстрував право власності на житловий будинок, тобто правовстановлюючі документи на будинок відсутні. У встановлений законом строк позивачі звернулися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, однак нотаріус відмовив їм у видачі свідоцтва про право на спадщину на будинок, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів.

Позивачі в судове засідання не з`явилися, в позовній заяві просять проводити розгляд справи без їх участі та участі представника.

Представник Знам`янської міської ради Кіровоградської області у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву, відповідно до якої просив розглядати справу без його участі, не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Враховуючи, що в справі є достатньо матеріалів, які вказують на права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що 18 лютого 2009 року Знам`янської Другою селищною радою Кіровоградською області зроблено відповідний актовий запис №27. За життя останньому передано у власність будинок по АДРЕСА_2 , на підставі договору про передачу колгоспнику у власність житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами від 20 грудня 1998 року.

За умовамивищезазначеного договоруколгосп іменіКірова Знам`янськогорайону Кіровоградськоїобласті вособі голови ОСОБА_4 ,що діявна підставіПоложення пропередачу увласність індивідуальногожитлового будинкуз надвірнимибудівлями,з однієїсторони та ОСОБА_3 ,працюючий вколгоспі іменіКірова -скотарем,уклали цейдоговір пронаступне.Господарство на підставі рішення управління колгоспу імені Кірова, протокол № 24 ст. /XII 88 г. передає, а колгоспник після ознайомлення з Положенням приймає житловий будинок з надвірними будівлями: сарай, підвал, туалет в АДРЕСА_3 , що розташований на присадибній ділянці у розмірі 0,09 га між сусідами.

Рішенням виконавчого комітету Знам`янської селищної ради народних депутатів №77 від 24 вересня 1992 року «Про упорядкування нумерації житлових будинків по АДРЕСА_4 », у зв`язку із упорядкуванням номерів житлових будинків по АДРЕСА_4 замінено номера будинків, в тому числі - 13 на 66. Згідно з рішенням виконавчого комітету Знам`янської селищної ради народних депутатів № 123 від 30 жовтня 1997 року «Про упорядкування нумерації житлових будинків по АДРЕСА_5 . Роз`ясненням Державного архіву Кіровоградської області повідомлено, що у документах архівного фонду «Колгосп імені Кірова Знам`янської селищної ради, смт. Знам`янка Знам`янського району Кіровоградської області» у протоколах загальних зборів уповноважених колгоспників та протоколах засідань правління колгоспу за 1988 - 1989 роки відомості щодо проплати будинку за адресою: АДРЕСА_3 на ОСОБА_3 , відсутні. Одночасно повідомлено про те, що бухгалтерські документи колгоспу імені Кірова Знам`янської селищної ради Знам`янського району на зберігання до архіву не надходили.

Відповідно доінформаційної довідки,виданої Знам`янськимміжміським комунальнимпідприємством «Бюротехнічної інвентаризації»Кіровоградської області23.01.2023року за№33,право власностіна будинок АДРЕСА_6 ,за ОСОБА_3 не зареєстровано.Державна реєстрація права власності на будинок АДРЕСА_6 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутня.

Спеціалістами КП Суботцівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області «Бюро технічної інвентаризації» проведено технічну інвентаризацію житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями і спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , за наслідками якої виготовлено технічний паспорт.

Відповідно до довідки № 16-18/1034/7 від 08 листопада 2023 року, яка видана Виконавчим комітетом Знам`янської міської ради, за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстровані: ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_5 - ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_6 - ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно з довідкою виконавчого комітету Знам`янської міської ради №16-20/1/7від 09січня 2024року житловийбудинок знадвірними будівлямита спорудамиш адресою: АДРЕСА_1 будинок,а такожприсадибна ділянка-0,09га наякій розташованийбудинок,обліковується загромадянином ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_6 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,де проживавдо днясвоєї смерті.Вищевказане домоволодіннябуло переданоу власність ОСОБА_3 колгоспомім.Кірова Знам`янськогорайону Кіровоградськоїобласті напідставі Договорупро передачуколгоспнику господарствому власністьіндивідуальний житловийбудинок знадвірними будівлямивід 20грудня 1988року.

Відповідно до наданої спадкової справи 449/2009 заведеної першою Знам`янської державною нотаріальною конторою Кіровоградської області, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вважаються такими, що прийняли спадщину та вже отримали 12.03.2015 за №143, №146 свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку № НОМЕР_1 ( триста) кадастровий номер №3510645300:02:000:0300 загальною площею 5,5512 га у межах згідно з планом, що розташована на території Знам`янської Другої селищної ради Кіровоградської області, цільове призначення земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак спадкоємцям відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину на спірний будинок в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу.

Відповідно до п.4 прикінцевих та перехідних положень ЦК України, правовідносини, що виникли між сторонами до набрання чинності Цивільним кодексом України (до 1 січня 2004 року), регулюються нормами ЦК УРСР (в редакції від 18 липня 1963 року).

Згідно зі ст. 227 Цивільного кодексу Української РСР ( в редакції 1963 року), договір купівлі-продажу жилого будинку повинен бути нотаріально посвідчений, якщо хоча б однією з сторін є громадянин. Недодержання цієї вимоги тягне недійсність договору ( ст. 47 цього Кодексу). Купівля-продажу жилого будинку підлягає реєстрації у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів.

Договір про передачу у власність будинку був укладений у письмовій формі, але не посвідчений нотаріально і не зареєстрований у відповідному порядку, згідно чинного законодавства на час його укладення.

Згідно зі ст. 47 ч.2 Цивільного кодексу Української РСР ( в редакції 1963 року), якщо одна з сторін повністю або частково виконала угоду, що потребує нотаріального посвідчення, а друга сторона ухиляється від нотаріального оформлення угоди, суд вправі за вимогою сторони, яка виконала угоду, визнати угоду дійсною. В цьому разі наступне нотаріальне оформлення угоди не вимагається.

На даний час сторони договору також не можуть нотаріально посвідчити договір відчуження вказаного житлового будинку, або укласти новий, нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, так як продавця житлового будинку-колгоспу імені Кірова, та його правонаступників, не існує, покупець також помер, внаслідок чого позивачі не можуть в позасудовому порядку набути права приватної власності на це нерухоме майно.

Такими чином, незважаючи на те, що договір купівлі-продажу житлового будинку із господарсько-побутовими спорудами за адресою: АДРЕСА_2 не був у свій час посвідчений нотаріально і не зареєстрований у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів, фактично така угода між колгоспом ім. Кірова та ОСОБА_3 відбулася. Так, ОСОБА_3 повністю сплатив колгоспові кошти за вказаний житловий будинок, проживав в ньому з 1988 року по день смерті. Тобто, між сторонами фактично укладено договір купівлі-продажу будинку, так як одна сторона повністю розрахувалася за будинок та проживала в ньому, а інша сторона прийняла плату за будинок та передала його покупцеві, що відповідає ст. 47 ч.2 Цивільного кодексу Української РСР ( в редакції 1963 року).

Устатті 1216 ЦК Українивизначено, що спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права і обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, за виключенням тих прав і обов`язків, що зазначені устатті 1219 ЦК України(статті1218,1231 ЦК України).

Згідно з частиною другоюстатті 1220 ЦК Україничасом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

За змістом нормистатті 1268 ЦК Українипорядок прийняття спадщини встановлюється залежно від того чи проживав постійно спадкоємець разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Так, відповідно до частин третьої і четвертоїстатті 1268 ЦК Україниспадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

Згідно зі ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (ч.5 ст.1268 ЦК України).

Згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5 при видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус обов`язково перевіряє: факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства, прийняття спадкоємцем спадщини у встановлений законом спосіб, склад спадкового майна, на яке видається свідоцтво про право на спадщину. Доказом родинних та інших відносин спадкоємців із спадкодавцями є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно.

За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів, нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Стаття 41 Конституції України наголошує, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Згідно із частиною 1 статті 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном (стаття 317 ЦК України).

Статтею 319 ЦК України передбачено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до статті 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до частини 1 статті 15 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Способом захисту цивільних прав та інтересів згідно ст. 16 цього Кодексу може бути, зокрема, визнання права.

Враховуючи вищевикладене, те що у день смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина у виді житлового будинку, позивачі є єдиними спадкоємцями, які прийняли спадщину в установленому законом порядку, однак у позасудовому порядку не мають можливості реалізувати своє право на спадщину, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.259, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , право власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами , що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Визнати за ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , право власності на частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами , що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач ОСОБА_1 проживає в АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Позивач ОСОБА_2 проживає в АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач Знам`янська міська рада Кропивницького району Кіровоградської області розташована в м. Знам`янка Кропивницького району Кіровоградської області вул. Михайла Грушевського, 19, код ЄДРПОУ 32986436.

Суддя В.В. Український

СудЗнам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення16.09.2024
Оприлюднено23.09.2024
Номер документу121739207
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —389/672/24

Рішення від 16.09.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні