Рішення
від 11.09.2024 по справі 361/915/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/915/24

провадження № 2/361/2675/24

11.09.2024

РІШЕННЯ

(Заочне)

Іменем України

11 вересня 2024 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого суддіПетришин Н.М.,за участю секретаряІванової К.М.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні узалі судуцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області, Служба у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області, про позбавлення батьківських прав,-

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача

У січні 2024 року до Броварського міськрайонного суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 . В обґрунтування вимог ОСОБА_1 посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_1 та ОСОБА_3 народилася донька ОСОБА_4 . Наразі прізвище відповідача змінено на шлюбне « ОСОБА_5 », остання уклала шлюб, народила ще одну дитину та знову перебуває при надії. На початку 2022 року відповідач ОСОБА_2 залишила спільне місце проживання, а також дочку й виїхала до міста Бровари Київської області. Рішенням виконавчого комітету Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області від 18 лютого 2022 року № 49 визначено місце проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з батьком ОСОБА_1 . З січня 2022 року відповідач до доньки не приїздила, позивачу не телефонувала, життям та здоров`ям доньки не цікавилася. Аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 не сплачує, внаслідок чого станом на 01.01.2023 у неї утворилася заборгованість у розмірі 66926, 89 грн. Відповідач повністю ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків та свідомо ними нехтує. Дитина проживає разом із позивачем, який виховує дочку та створює належні умови для її виховання, фізичного і духовного розвитку. З підстав, викладених вище, позивач звертається до суду із відповідним позовом, в якому просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її доньки: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області від 30 січня 2024 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 18 червня 2024 року закрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про місце, час та дату розгляду справи повідомлялася належним чином, причини неявки суду невідомі.

Представник третьоїособи - Служби у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області у судове засідання також не з`явився, до початку розгляду справи направив до суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника служби, в якому заявлені ОСОБА_1 вимоги підтримав.

Представник Служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області також у судове засідання не з`явився, до суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника служби.

За змістом п. 4 ч. 1 ст. 280 ЦПК України зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням цієї статті.

Обставини справи, що встановлені судом.

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 06 лютого 2021 року Броварським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_4 , батьком якої є ОСОБА_1 , матір`ю ОСОБА_3 .

Відповідно до рішення виконавчого комітету Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області від 18 лютого 2022 року № 49 визначено місце проживання малолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом з батьком ОСОБА_1 .

З Акту обстеження, складеного 01 грудня 2023 року депутатом Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області ОСОБА_6 , видно, що за адресою: АДРЕСА_1 проживають: ОСОБА_7 , ОСОБА_1 та ОСОБА_4 .

Згідно Характеристики, виданої 02 листопада 2023 року ОЗОНЗ «Жоравський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів ДНЗ (ясла-садок)» Яготинської міської ради, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 01 березня 2023 року у віці 2 років почала відвідувати дошкільну групу ОЗОНЗ «Жоравський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів ДНЗ (ясла-садок)» Яготинської міської ради. Батько дитини ОСОБА_1 щодня приводить дитину та забирає її. Дитина охайна, доглянута, фізичний та розумовий розвиток відповідає віковим нормам. Батько активно приймає участь у вихованні, допомагає дитині у підготовці до свят і завжди на них присутній. За весь період відвідування дошкільної групи, мама ОСОБА_4 не була жодного разу на батьківських зборах, не приводила та не забирала дитину із садочка, з вихователями на зв`язок не виходила.

Позивач ОСОБА_1 працює кухарем у ОЗОНЗ «Жоравський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів ДНЗ (ясла-садок)» Яготинської міської ради з 08 лютого 2023 року, про що свідчить копія довідки № 259 від 02 листопада 2023 року.

Відповідно до постанови головного державного виконавця Броварського відділу державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Сірош А.В. від 02 листопада 2023 року відкрито виконавче провадження № 73198757 щодо примусового виконання виконавчого листа № 382/608/22 про стягнення із ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 , аліментів на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 04 липня 2022 року та до досягнення дитиною повноліття.

З розрахунку заборгованості за вказаним вище виконавчим провадженням, складеного головним державним виконавцем Броварського відділу державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Сірош А.В., видно що станом на 01.11.2023 у відповідача наявна заборгованість по аліментам у розмірі 66926, 89 грн.

22 травня 2024 року виконавчим комітетом Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області надано висновок, затверджений рішенням за № 185, згідно якого вирішено вважати доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Мотиви, з яких виходить суд, та застосування норм права, що регулюють дані правовідносини.

Як передбачено ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За змістом ст. 12 та ст. 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до ч. 1 та ч. 3 ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Згідно із ст. 150 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

За змістом ст. 164 Сімейного Кодексу України мати може бути позбавлена судом батьківських прав, якщо вона, зокрема, ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків.

Тлумачення пункту 2 частини першої статті 164СК України дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

При цьому, вирішуючи питання про позбавлення батьківських прав, суд, у відповідність до ст. 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, враховує інтереси дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так, із матеріалів справи вбачається, що відповідач не піклується про фізичний і духовний розвиток доньки, участі у вихованні та утриманні дитини не приймає, вихованням ОСОБА_4 займається виключно батько дитини ОСОБА_1 .

Таким чином, беручи до уваги всі фактичні обставини справи, враховуючи те, що відповідач свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, ухиляється від їх виконання, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та позбавлення батьківських прав відповідача.

На підставівикладеного,та керуючисьКонвенцією проправа дитинивід 20листопада 1989року,ст.ст.150,164,166,СК України,ст.ст.13,76,81,89,141,289 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Позбавити батьківськихправ ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно її малолітньої дочки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що Броварським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) 06 лютого 2021 року зроблено відповідний актовий запис № 122.

Стягнути із ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 1211, 20 грн.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо заяву про перегляд заочного рішення або апеляційну скаргу не було подано, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_2 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_3 .

Треті особи:

Служба у справах дітей та сім`ї Яготинської міської ради Бориспільського району Київської області, адреса місцезнаходження: вул. Незалежності, 110, м. Яготин, Бориспільський р-н, Київська обл, 07700.

Служба усправах дітейБроварської міськоїради БроварськогорайонуКиївської області, адреса місцезнаходження: вул. Героїв України, 15, м. Бровари, Київська обл, 07400.

Суддя Наталія ПЕТРИШИН

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.09.2024
Оприлюднено24.09.2024
Номер документу121776006
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —361/915/24

Рішення від 11.09.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 18.06.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 10.05.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні