Ухвала
від 23.09.2024 по справі 638/18933/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/18933/23

Провадження № 2/638/2448/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2024 року м. Харків

Дзержинський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Штих Т. В.,

за участю секретаря судових засіданьВасиленко А. А.,

розглянувши матеріали цивільної справи за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Гринченко Тетяни Миколаївни, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніен Кепітел Білдинг», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: ОСОБА_4 , про визнання права власності на квартиру та машино-місце,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Гринченко Т.М., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , звернулась до Дзержинського районного суду м. Харкова з позовною заявою, в якій просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 ; визнати за ОСОБА_1 право власності на машиномісце (автомісце) № НОМЕР_1 , що знаходиться в житловому будинку з вбудовано-прибудованими адміністративними та торгівельними приміщеннями та підземним паркінгом по АДРЕСА_2 ; скасувати державну реєстрацію речових прав (права власності) на нерухоме майно, а саме трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 , що було здійснено на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер 22179540 від 18.06.2015. Сплачений судовий збір позивачем стягнути з відповідачів на користь позивача в рівних частинах.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 01.12.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного провадження.

10.09.2024 від позивача ОСОБА_1 надійшла заява про відмову від частини позовних вимог, а саме від позовних вимог до ОСОБА_2 щодо визнання права власності на трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 та від вимоги щодо скасування державної реєстрації речових прав (права власності на нерухоме майно) на трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 , що було здійснено на підставі рішення про державну реєстрації прав та їх обтяжень, індексний номер 22179540 від 18.06.2015. В обґрунтування клопотання зазначено, що позов врегульовано в добровільному порядку.

23.09.2024 до суду надійшла заява від представника позивача-адвоката Гринченко Т. М. про розгляд клопотання про відмову від частини позовних вимог без її участі, розгляд справи щодо інших позовних вимог просила перенести на іншу дату.

Предстаник відповідача ОСОБА_2 адвокат Прокопенко Ю. О. надала заяву про розгляд справи за її відсутності, просила закрити провадження в частині.

Інші учасники в судове засідання не з`явились.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності до положеньч. 2ст. 247 ЦПК України, судом не здійснювалося.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд дійшов наступного висновку.

Стосовно клопотання про закриття провадження частини позовних вимог, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною першоюстатті 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Захист цивільних прав - це застосування цивільно-правових засобів з метою забезпечення цивільних прав.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначаєтьсяЦПК Українита іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Підстави для закриття провадження у справі визначені устатті 255 ЦПК України.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після відкриття провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Пунктом 2 частини першоїстатті 255 ЦПК Українивстановлено, що суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Поняття «юридичного спору» має тлумачитися широко, виходячи з підходу Європейського суду з прав людини до тлумачення поняття «спір про право» (пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод(далі - Конвенція)). Зокрема, Європейський суд з прав людини зазначає, що відповідно до духу Конвенції поняття «спору про право» має розглядатися не суто технічно, йому слід надавати сутнісного, а не формального значення.

Статтею 2 ЦПК Українивизначено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Предмет спору - це об`єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстави позову - це обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Тобто правові підстави позову - це зазначена в позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

З урахуванням викладеного відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а, відповідно, і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб.

Відповідно до правового висновку, висловленого Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 26 червня 2019 року у справі № 13/51-04 (провадження № 12-67гс19), прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін чи настання обставин, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань або самими сторонами врегульовано спірні питання. Суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема у випадку припинення існування предмета спору, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

У постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 10 квітня 2019 року у справі № 456/647/18 (провадження № 61-2018св19); Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 13 травня 2020 року у справі № 686/20582/19 (провадження № 61-1807св20); Першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 09 вересня 2020 року у справі № 750/1658/20 (провадження № 61-9658св20) зазначено, що закриття провадження у справі через відсутність предмета спору можливе лише за умови, якщо предмет спору відсутній під час пред`явлення позову.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 20 вересня 2021 року у справі № 638/3792/20 (провадження № 61-3438сво21) відступив від висновку, сформульованого у зазначених постановах, конкретизувавши його таким чином: закриття провадження у справі на підставі пункту 2 частини першоїстатті 255 ЦПК Україниможливе, якщо предмет спору був відсутній як на час пред`явлення позову, так і на час ухвалення судом першої інстанції судового рішення.

Згідно з ч. 4ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до п. 2 ч. 2ст. 49 ЦПК України, крім прав та обов`язків, визначених устатті 43 цього Кодексупозивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Як визначено п. 4 ч. 1ст. 255 ЦПК України, суд своє ухвалою закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом.

Вивчивши клопотання позивача про відмову від частини позовних вимог до ОСОБА_2 та дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне прийняти відмову позивача від позовних вимог до ОСОБА_2 та на підставіст. 255 ЦПК Українизакрити провадження у справі в даній частині позовних вимог, оскільки позивач, відповідно до положень ст. ст.49,255 ЦПК Українивідмовився від частини позовних вимог до ОСОБА_2 , підстави для неприйняття такої відмови судом не встановлені і відмова від частини позовних вимог не суперечить вимогам чинного законодавства і не порушує права сторін, наслідки відмови від позову позивачу зрозумілі.

На підставі вищенаведеного, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі за позовомпредставника ОСОБА_1 адвоката Гринченко Тетяни Миколаївни, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніен Кепітел Білдинг», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа: ОСОБА_4 , про визнання права власності на квартиру та машино-місце в частиніпозовних вимог до ОСОБА_2 щодо визнання права власності на трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 та від вимоги щодо скасування державної реєстрації речових прав (права власності на нерухоме майно) на трикімнатну квартиру АДРЕСА_1 , що було здійснено на підставі рішення про державну реєстрації прав та їх обтяжень, індексний номер 22179540 від 18.06.2015 відповідно до ч. 2ст. 386 ЦК України- у зв`язку із відмовою позивача від даної частини позовних вимог. Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог.

У зв`язку з вищевикладеним, розгляд провадження у справі в частині позовних вимог про визнання права власності на машино-місце продовжити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.49,255,263 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Закрити провадження в частині позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права власності на квартиру та скасування державної реєстрації речових прав, у зв`язку з відмовою від позовних вимог.

Продовжити розгляд справи за позовомпредставника ОСОБА_1 адвоката Гринченко Тетяни Миколаївни, до Товариства з обмеженою відповідальністю «Юкрейніен Кепітел Білдинг», ОСОБА_3 , про визнання права власності на машино-місце.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть отримати за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуюча суддя Т. В. Штих

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення23.09.2024
Оприлюднено25.09.2024
Номер документу121785332
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —638/18933/23

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні