Постанова
від 02.11.2010 по справі 5399/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2010 р.

08 год. 15 хв. Справа № 2-а-5399/10/2170

Суддя Херсонського окру жного адміністративного суд у Гомельчук С.В., розглянувши в порядку скороченого провадж ення адміністративну справу за позовом прокурора Дніпро вського району м. Херсона в і нтересах держави в особі Мі ністерства транспорту та зв' язку України, Головної держа вної інспекції на автомобіль ному транспорті, територіал ьного управління Головної де ржавної інспекції на автомоб ільному транспорті у Херсонс ькій області до приватного п ідприємства "Союзавто" про ст ягнення фінансових (штрафних ) санкцій,

встановив:

Прокурор Дніпровськог о району м. Херсона в інтерес ах держави в особі Міністерс тва транспорту та зв'язку Укр аїни, Головної державної інс пекції на автомобільному тра нспорті, територіального уп равління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Херсонській об ласті звернувся до суду з поз овом до приватного підприємс тва "Союзавто", в якому просить стягнути фінансові санкції в розмірі 1700 грн.

У позовній заяві зазначено , що начальником територіаль ного управління Головної де ржавної інспекції на автомоб ільному транспорті в Херсонс ькій області відповідно до п останови від 08 жовтня 2009 року № 064191 до відповідача були заст осовані штрафні санкції в ро змірі 1700 грн. за порушення вст ановленого порядку надання п ослуг з перевезень вантажів автомобільним транспортом. У передбачений законом терм ін сума застосованої фінансо вої санкції ПП"Союзавто" до бровільно не сплачена, поста нова не оскаржена ні в адміні стративному, ні в судовому по рядку протягом 10 днів після її винесення, отже, є обов'язково ю до виконання.

Відповідач письмових запе речень проти позову та заяв у про його визнання не надав, хоча був належним чином пові домлений про розгляд справи в порядку скороченого провад ження, строк та порядок подан ня заперечення проти позову, а також наслідки неподання т акого заперечення, що підтве рджується повідомленням пр о вручення поштового відправ лення, яке міститься в матері алах справи та було направле но рекомендованим листом за місцем знаходження ПП "Союза вто": пров. Керченський, 6,м. Херс он,73000 та отримано відповідач ем під розписку 21.10.2010. За таких о бставин, суддя вважає за можл иве розглянути справу у поря дку скороченого провадження за наявними у справі доказам и.

Розглянувши подані позива чем документи і матеріали, вс ебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґ рунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судд я прийшов до висновку про зад оволення позову, виходячи з н аступного.

Відповідно до акту від 16.09. 2009 № 102916 у результаті проведен ня перевірки на предмет доде ржання відповідачем вимог з аконодавства про автомобіль ний транспорт під час викона ння перевезень пасажирів і в антажів автомобільним транс портом державними інспекто рами територіального управл іння Головної державної інс пекції на автомобільному тра нспорті в Херсонській облас ті виявлений факт надання по слуг з вантажних перевезень транспортним засобом марки ГАЗ-32213 224 СПГ, з номерним знаком НОМЕР_1, який належить від повідачу, під керуванням вод ія ОСОБА_1 без оформленн я документів, визначених ст .39 Закону України "Про автомоб ільний транспорт", а саме ліце нзійної картки до тимчасово го реєстраційного талону Н ОМЕР_2. Акт перевірки підпис ано водієм без заперечень.

На підставі висновків пере вірки територіальним управл інням Головної державної ін спекції на автомобільному тр анспорті в Херсонській обла сті 08.10.2009 прийнята постанова № 064191 про застосування до ПП "Со юзавто" фінансових санкцій в розмірі 1700 грн. на підставі а бз. 3 ч. 1 ст. 60 Закону України "Про автомобільний транспорт" ві д 05 квітня 2001 р. № 2344-ІІІ (далі - Зако н № 2344-ІІІ). Постанова про засто сування фінансових санкцій в ідповідачем не оскаржена, са нкції добровільно не сплачен і.

Частиною 2 ст. 19 Конституції У країни передбачено, що орган и державної влади та органи м ісцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані д іяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що пе редбачені Конституцією та за конами України.

Відповідно до ст. 6 Закону Ук раїни "Про автомобільний тра нспорт", центральний орган ви конавчої влади з питань авто мобільного транспорту забез печує проведення державної п олітики на автомобільному тр анспорті через урядові орган и державного управління на а втомобільному транспорті, сл ужбу міжнародних автомобіль них перевезень та місцеві ор гани виконавчої влади і орга ни місцевого самоврядування . У складі центрального орган у виконавчої влади з питань а втомобільного транспорту фу нкціонують: урядовий орган д ержавного управління з питан ь регулювання діяльності авт омобільного транспорту; уряд овий орган державного управл іння з питань контролю на авт омобільному транспорті. Уряд овий орган державного управл іння з питань контролю на авт омобільному транспорті здій снює: державний контроль за д одержанням суб'єктами господ арювання, які провадять діял ьність у сфері автомобільног о транспорту, вимог законода вства про автомобільний тран спорт, норм та стандартів зак онодавчо регульованої сфери , що визначають організацію п еревезення пасажирів і ванта жів автомобільним транспорт ом. Головна державна інспекц ія на автомобільному транспо рті (Головавтотрансінспекці я) є урядовим органом державн ого управління, що діє у склад і Міністерства транспорту та зв'язку України і йому підпор ядковується. Територіальне у правління Головної державно ї інспекції на автомобільном у транспорті в Херсонській о бласті є територіальним стру ктурним підрозділом Головав тотрансінспекції без права ю ридичної особи, діє на підста ві Положення про територіаль ні органи Головної державної інспекції на автомобільному транспорті, затвердженого н аказом Міністерства транспо рту та зв'язку № 888 від 14.12.2005.

Відповідно до Порядку здій снення державного контролю н а автомобільному транспорті , затвердженого постановою К абінету Міністрів України ві д 08.11.2006 № 1567, органами державного контролю на автомобільному транспорті є Головавтотранс інспекція, її територіальні управління в областях, Автон омній Республіці Крим, м. Києв і та м. Севастополі. Державний контроль на автомобільному транспорті здійснюється пос адовими особами органу держа вного контролю шляхом провед ення планових, позапланових та рейдових перевірок. Діяль ність щодо перевезення пасаж ирів і вантажів автотранспор том регулюється Цивільним Ко дексом України, Господарськи м кодексом України, Законом У країни "Про ліцензування пев них видів господарської діял ьності", Законом України "Про а втомобільний транспорт", "Пра вилами надання послуг пасажи рського автомобільного тран спорту", затвердженими поста новою Кабінету Міністрів Укр аїни від 18 лютого 1997 р. № 176, "Прави лами перевезення вантажів ав томобільним транспортом в Ук раїні", затверджених наказом Міністерства транспорту Укр аїни від 14.10.97 № 363, "Ліцензійними у мовами провадження господар ської діяльності з надання п ослуг з перевезення пасажирі в і вантажів автомобільним т ранспортом" відповідно до ви дів робіт, визначених Законо м України "Про автомобільний транспорт", затверджені нака зом Державного комітету Укра їни з питань регуляторної по літики та підприємництва, Мі ністерства транспорту та зв' язку України від 01.02.2008 № 9/119, та інш ими нормативними актами.

Згідно з пунктом 15 Порядку з дійснення державного контро лю на автомобільному транспо рті, затвердженого постаново ю Кабінету Міністрів України № 1567 від 08.11.2006, під час проведення рейдової перевірки перевіря ється, зокрема, наявність виз начених статтями 39 і 48 Закону д окументів, на підставі яких з дійснюються перевезення авт омобільним транспортом.

Статтею 48 Закону № 2344-ІІІ пер едбачено, що документами для юридичної особи, що здійснює вантажні перевезення на дог овірних умовах, є: для автомоб ільного перевізника - ліценз ія та документ, що засвідчує в икористання транспортного з асобу на законних підставах, інші документи, передбачені законодавством України; для водія - посвідчення водія від повідної категорії, реєстрац ійні документи на транспортн ий засіб, ліцензійна картка, д орожній лист, товарно-трансп ортна накладна або інший виз начений законодавством доку мент на вантаж, інші документ и, передбачені законодавство м України.

Відповідно до абз.3 ст.60 Зако ну № 2344-ІІІ за порушення закон одавства про автомобільний т ранспорт до автомобільних пе ревізників застосовуються с анкції за:надання послуг з пе ревезень пасажирів та вантаж ів без оформлення документів , перелік яких визначений ста ттями 39 та 48 цього Закону, - штра ф у розмірі ста неоподаткову ваних мінімумів доходів гром адян (1700 грн.).

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку, що позивачем фінансові санкції застосова но правомірно, а тому позовні вимоги щодо стягнення з прив атного підприємства "Союзавт о" штрафних санкцій у розмі рі 1700 грн. є обґрунтованими та п ідлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на к ористь суб'єкта владних повн оважень, звільненого від спл ати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважен ь, пов'язаних із залученням св ідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (су довий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України, з відповідача не ст ягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 1 83 -2 КАС України, -

постановив:

Позов задовольнити повніс тю.

Стягнути з приватного підп риємства "Союзавто", ідентифі каційний код 31917775, до державног о бюджету фінансові санкції в розмірі 1700(одна тисяча сімсо т) грн. на р/р 31116106700002, УДК у Херсонс ькій області, код доходу 21081100, к од ОКПО 24104230, МФО 852010.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з моменту її отрим ання.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі по дання апеляційної скарги пос танова, якщо її не скасовано, н абирає законної сили після з акінчення апеляційного розг ляду справи.

Суддя С.В.Гомельч ук

кат. 6.5

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.11.2010
Оприлюднено15.11.2010
Номер документу12179147
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —5399/10/2170

Постанова від 02.11.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні