Ухвала
від 24.09.2024 по справі 711/7253/24
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/7253/24

Номер провадження 1-кс/711/1926/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2024 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1

за участю:

секретаря судових засідань - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Придніпровського районного суду м. Черкаси клопотання прокурора Черкаської спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна, подане в рамках кримінального провадження №12024250000000189 від 16.05.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням поданим в рамках кримінального провадження №12024250000000189 від 16.05.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про арешт майна.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Черкаській області досудове розслідування по кримінальному провадженню №12024250000000189 від 16.05.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початку проведення досудового розслідування стали матеріали УСР в Черкаській області ДСР Національної поліції України за фактом звернення Канівського міського голови щодо можливих протиправних дій службових осіб комунального підприємства «Райтеплоенергія», які виявились у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем вчиненому в умовах воєнного стану.

Допитаний в якості свідка міський голова м. Канів ОСОБА_4 показав, що Рішенням Пекарівської сільської ради Черкаської області від 30.11.2010 № 2-1 прийнято на баланс Пекарівської сільської ради будівельний матеріал (пісок), який залишився після будівництва Канівських міських очисних споруд, з метою подальшого його використання в інтересах територіальної громади села Пекарі в кількості 200 тис м3., після чого, прийнято рішення про передачу будівельного матеріалу (пісок) в кількості 200 тис м3 на баланс Канівського районного комунального підприємства «Райтеплоенергія», після укладання з Пекарівською сільською радою соціальної угоди. Будівельний матеріал (пісок) в кількості 200 тис м3 перебуває на земельній ділянці з кадастровим номером 7122085800:01:001:1288 яка знаходиться в с. Пекарі Канівської територіальної об`єднаної громади Черкаської області та перебуває у власності Канівської територіальної об`єднаної громади Черкаської області.

На теперішній час, службові особи КП «Райтеплоенергія», в особі директора ОСОБА_5 , кожного дня, незаконно, без будь яких дозволів Канівської міської ради, без укладання будь яких договорів оренди земельної ділянки де перебуває будівельний матеріал (пісок), без ведення бухгалтерського обліку вивозять вказаний будівельний матеріал (пісок) у невідомому, напрямку та реалізовують невстановленим особам, тим самим завдають збитки Канівській територіальній об`єднаній громаді.

В ході виконання доручення в порядку ст. 40 КПК України, оперативним підрозділом було встановлено, що директор КП «Райтеплоенергія» ОСОБА_5 , вступивши в злочину змову із службовими особами ПП «БВМ-ТРАНС», на околиці с. Пекарі, Канівської ОТГ, організували та здійснюють незаконний, без ведення бухгалтерського обліку вивіз та реалізацію будівельного матеріалу (пісок) який перебуває на балансі Канівського районного комунального підприємства «Райтеплоенергія», з земельної ділянки з кадастровим номером 7122085800:01:001:1288 яка перебуває у власності Канівської територіальної об`єднаної громади Черкаської області. Вивіз будівельного матеріалу (пісок) здійснюють технікою, яка належить власнику ПП «БВМ-ТРАНС» ОСОБА_6 .

Також, оперативним шляхом здобуто копію Договору купівлі продажу будівельного матеріалу (пісок) укладеного між КП «Райтеплоенергія» (Продавець) в особі директора ОСОБА_5 та ТОВ «Асоціація будівельників України» (Покупець). Згідно умов Договору, вартість 1 метру кубічного становить 108 грн.

Аналізом фінансово-господарської звітності КП «Райтеплоенергія» встановлено, що в період 2023 року КП «Райтеплоенергія» реалізовувало будівельний матеріал (пісок) по 90 грн за 1 метр кубічний.

Згідно відомостей торгово промислової палати України, середня вартість будівельного матеріалу (пісок) у 2023 році становила 160 грн за 1 метр кубічний, у 2024 році становила 210 грн за 1 метр кубічний.

В ході проведення НСРД, а саме спостереження за місцем встановлено, що вивезення будівельного матеріалу (піску) з земельної ділянки з кадастровим номером 7122085800:01:001:1288 яка знаходиться в с. Пекарі Канівської територіальної об`єднаної громади Черкаської області здійснюється залученими вантажними транспортними засобами до промислових територій в межах або біля м. Канів Черкаської області, які розташовані:

- на земельній ділянці з кадастровим номером 7110300000:03:003:0023 (адреса: м. Канів, Лівобережна промислова зона на Лівому березі річки Дніпро), ділянка належить Канівській міській раді, 09.11.2017 здана в оренду гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- на земельній ділянці з кадастровим номером 7122084300:01:001:0879, яка на праві власності належить директору та засновнику ПП «БВМ - ТРАНС», код ЄДРПОУ 33282712, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- на земельній ділянці з кадастровим номером 7110300000:03:002:0391 (місце розташування: АДРЕСА_1 ), яка на праві власності належить ПП «ВІВО ТРАНС», код ЄДРПОУ 35274703.

Також, в ході проведення НСРД встановлено, що директор КП «Райтеплоенергія» ОСОБА_5 , вступивши в злочину змову із службовими особами ПП «Канів Граніт» (ЄДРПОУ 14207791), в приміщенні офісу ПП «Канів Граніт», який розташований за адресою: АДРЕСА_2 , виготовляють підробленні Товаро-транспортні накладні на перевезення будівельного матеріалу (пісок). Згідно отриманої інформації в ході проведення НСРД зазначені ТТН виготовляє головний бухгалтер ПП «Канів Граніт» ОСОБА_8 та підписуються різними особами. В подальшому, підроблені ТТН передаються покупцям після реалізації будівельного матеріалу (пісок).

Так, ТТН на вантаж мають виготовлятися і видаватися постачальником безпосередньо під час відвантаження товару.

Під час проведення досудового розслідування встановлено, що в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), який розташований на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради, за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Захисників України, 3, можуть зберігатися договори з додатками щодо реалізації та/або передачі будівельного матеріалу (пісок) та первинні документи бухгалтерського обліку по зазначених договорах, видаткові накладні, ТТН, платіжні доручення, документи щодо зваження будівельного матеріалу (пісок) який реалізує КП «Райтеплоенергія», документи щодо обліку, реалізації будівельного матеріалу (пісок), рахунки бухгалтерського обліку щодо залишків та реалізації будівельного матеріалу (пісок), оборотно-сальдові відомості, які відображають облік будівельного матеріалу (пісок), документи щодо визначення матеріально відповідальної особи відносно будівельного матеріалу (пісок), що перебуває на балансі КП «Райтеплоенергія», інвентаризаційні документи відносно піску річкового (акти інвентаризацій, проведення замірів тощо), план обрахунку об`ємів піску № 099-21-ІТ на 1 арк. (формат А-3).

17.09.2024 на підставі ухвали слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси проведено обшук в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), де було відшукано системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 , на якому при огляді виявлено, зокрема, електронні документи та облікові дані щодо реалізації піску. У зв`язку з відсутністю відповідного спеціаліста та можливості скопіювати відшукані документи та відшукання всіх необхідних документів та інформації, системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 було вилучено.

Приймаючи те, що вилучений в ході обшуку системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання та вилучення в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, а тому вважається тимчасово вилученим майном.

18.09.2024 постановою слідчого системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні.

Таким чином, для збереження речового доказу шляхом накладення арешту, запобігання можливості приховати, пошкодити, зіпсувати та знищити інформацію, яка зберігається на системному блоці DELUX, серійний номер НОМЕР_1 , з метою подальшого огляду комп`ютерної техніки із залученням спеціалістів, аналізу документів, які на йому зберігаються, у органу досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 .

Без накладення арешту на вилучені речі та предмети, орган досудового розслідування буде позбавлений можливості досягти мети у встановленні істини у кримінальному провадженні.

Приймаючи до уваги вищевикладене, з метою повного, всебічного досудового розслідування, для фіксації вчинення кримінального правопорушення і збереження речових доказів у зв`язку із подальшим проведенням ряду слідчих (розшукових) дій, а тому прокурор звернувся до слідчого судді з даним клопотанням.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні та доданих до нього доказів. Додатково зазначив, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України за фактом звернення Канівського міського голови щодо можливих протиправних дій службових осіб комунального підприємства «Райтеплоенергія», які виявились у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем вчиненому в умовах воєнного стану. Вважає, що вилучене 17.09.2024 під час проведення санкціонованого обшуку майно КП «Райтеплоенергія» має важливе значення у даному кримінальному провадженні, оскільки в ході огляду було виявлено документи підприємства що стосуються реалізації піску, тому вилучений системний блок відповідає ознакам речових доказів визначених ст. 98 КПК України, а відтак з метою його збереження на нього має бути накладений арешт.

Представник власника майна КП «Райтеплоенергія» директор ОСОБА_5 в судове засідання не з`явився, хоч повідомлявся про день, час та місце розгляду клопотання шляхом телефоногорами за номером НОМЕР_2 , який є контактним номером телефону відповідно до відомостей реєстру юридичних осіб, наявних на сайтах YouControl та Opendatabot.

Відповідно до положень ч.1 ст. 172 КПК України не прибуття в судове засідання осіб, зазначених в цій частині, не перешкоджає розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

В судовому засіданні встановлено, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Черкаській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні №12024250000000189 від 16.05.2024 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Так, до СУ ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали УСР в Черкаській області ДСР Національної поліції України за фактом звернення Канівського міського голови щодо можливих протиправних дій службових осіб комунального підприємства «Райтеплоенергія», які виявились у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем вчиненому в умовах воєнного стану.

За даним фактом СУ ГУНП в Черкаській області 16.05.2024 розпочато досудове розслідування кримінального провадження № 12024250000000189 за ч. 4 ст. 191 КК України.

В ходідосудового розслідуванняз показівсвідка ОСОБА_9 ,який єміським головоюм.Канів встановлено,що РішеннямПекарівської сільськоїради Черкаськоїобласті від30.11.2010№ 2-1прийнято набаланс Пекарівськоїсільської радибудівельний матеріал(пісок)в кількості200тис м3.,який залишивсяпісля будівництваКанівських міськихочисних споруд,з метоюподальшого йоговикористання вінтересах територіальноїгромади селаПекарі,після чого,прийнято рішенняпро передачубудівельного матеріалу(пісок)в кількості200тис м3на балансКанівського районногокомунального підприємства«Райтеплоенергія»,після укладанняз Пекарівськоюсільською радоюсоціальної угоди.Будівельний матеріал(пісок)в кількості200тис м3перебуває наземельній ділянціз кадастровимномером 7122085800:01:001:1288,яка знаходитьсяв с.Пекарі Канівськоїтериторіальної об`єднаноїгромади Черкаськоїобласті таперебуває увласності Канівськоїтериторіальної об`єднаноїгромади Черкаськоїобласті. На теперішній час, службові особи КП «Райтеплоенергія», в особі директора ОСОБА_5 , кожного дня, незаконно, без будь яких дозволів Канівської міської ради, без укладання будь яких договорів оренди земельної ділянки де перебуває будівельний матеріал (пісок), без ведення бухгалтерського обліку вивозять вказаний будівельний матеріал (пісок) у невідомому, напрямку та реалізовують невстановленим особам, тим самим завдають збитки Канівській територіальній об`єднаній громаді.

В ході досудового розслідування оперативним шляхом органом досудового розслідування отримано копію Договору купівлі продажу будівельного матеріалу (пісок) укладеного між КП «Райтеплоенергія» (Продавець) в особі директора ОСОБА_5 та ТОВ «Асоціація будівельників України» (Покупець). Згідно умов Договору, вартість 1 метру кубічного становить 108 грн.

Із аналізом фінансово-господарської звітності КП «Райтеплоенергія» слідством встановлено, що в період 2023 року КП «Райтеплоенергія» реалізовувало будівельний матеріал (пісок) по 90 грн за 1 метр кубічний.

В той же час, згідно відомостей торгово промислової палати України, середня вартість будівельного матеріалу (пісок) у 2023 році становила 160 грн за 1 метр кубічний, у 2024 році становила 210 грн за 1 метр кубічний

Крім того, в ході проведення негласних слідчих (розшукових) дій спостереження за місцем, органом досудового розслідування встановлено, що вивезення будівельного матеріалу (піску) з земельної ділянки з кадастровим номером 7122085800:01:001:1288 яка знаходиться в с. Пекарі Канівської територіальної об`єднаної громади Черкаської області здійснюється залученими вантажними транспортними засобами до промислових територій в межах або біля м. Канів Черкаської області, які розташовані: на земельній ділянці з кадастровим номером 7110300000:03:003:0023 (адреса: м. Канів, Лівобережна промислова зона на Лівому березі річки Дніпро, ділянка належить Канівській міській раді, 09.11.2017 здана в оренду гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ); на земельній ділянці з кадастровим номером 7122084300:01:001:0879 (яка на праві власності належить директору та засновнику ПП «БВМ - ТРАНС», код ЄДРПОУ 33282712, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ); на земельній ділянці з кадастровим номером 7110300000:03:002:0391 (місце розташування: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ПП «ВІВО ТРАНС», код ЄДРПОУ 35274703).

Також, в ході проведення НСРД встановлено, що директор КП «Райтеплоенергія» ОСОБА_5 , вступивши в злочину змову із службовими особами ПП «Канів Граніт» (ЄДРПОУ 14207791), в приміщенні офісу ПП «Канів Граніт», який розташований за адресою: Черкаська область, м. Канів, вулиця Київська, будинок 36а, виготовляють підробленні товаро-транспортні накладні на перевезення будівельного матеріалу (пісок), які після реалізації передаються покупцям.

За версією органу досудового розслідування, на підставі зібраних на даний час доказів, є підстави вважати, що директор КП «Райтеплоенергія» ОСОБА_5 , вступивши в злочину змову із службовими особами ПП «БВМ-ТРАНС», на околиці с. Пекарі, Канівської ОТГ, організували та здійснюють незаконний, без ведення бухгалтерського обліку вивіз та реалізацію будівельного матеріалу (пісок), який перебуває на балансі Канівського районного комунального підприємства «Райтеплоенергія», із земельної ділянки з кадастровим номером 7122085800:01:001:1288, яка перебуває у власності Канівської територіальної об`єднаної громади Черкаської області. Вивіз будівельного матеріалу (пісок) здійснюють технікою, яка належить власнику ПП «БВМ-ТРАНС» ОСОБА_6 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що у користуванні КП «Райтеплоенергія» перебуває приміщення кабінету №30, розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради, за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Захисників України, 3, в якому, на переконання органу досудового розслідування, можуть зберігатися договори з додатками щодо реалізації та/або передачі будівельного матеріалу (пісок) та первинні документи бухгалтерського обліку по зазначених договорах, видаткові накладні, ТТН, платіжні доручення, документи щодо зваження будівельного матеріалу (пісок) який реалізує КП «Райтеплоенергія», документи щодо обліку, реалізації будівельного матеріалу (пісок), рахунки бухгалтерського обліку щодо залишків та реалізації будівельного матеріалу (пісок), оборотно-сальдові відомості, які відображають облік будівельного матеріалу (пісок), документи щодо визначення матеріально відповідальної особи відносно будівельного матеріалу (пісок), що перебуває на балансі КП «Райтеплоенергія», інвентаризаційні документи відносно піску річкового (акти інвентаризацій, проведення замірів тощо), план обрахунку об`ємів піску № 099-21-ІТ на 1 арк. (формат А-3).

17.09.2024 в період часу з 13 год. 43 хв. по 14 год. 44 хв. на підставі ухвали слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 22.08.2024 (справа №711/6645/24) було проведено обшук на в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Захисників, 3. В ході обшуку було виявлено та вилучено системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 , на якому при огляді виявлено, зокрема, електронні документи та облікові дані щодо реалізації піску.

При цьому,обґрунтовуючи необхідністьвилучення віднайденогосистемного блоку,прокурор посилаютьсяна відсутність під час проведення вказаної слідчої дії (обшуку) відповідного спеціаліста та неможливості здійснення копіювання відшуканих документів та інформації безпосередньо на місці проведення обшуку

18.09.2024 старшим слідчим СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_10 винесено постанову про визнання вилученого під час проведення обшуку в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради за адресою: АДРЕСА_3 , - системного блоку DELUX, серійний номер НОМЕР_1 , речовим доказом, так як в ньому наявні відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Тимчасове вилучення майна може бути здійснене під час обшуку та огляду, передбачено ч. 2 ст. 168 КПК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено. У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Як встановлено в судовому засіданні, вказане в клопотанні майно було вилучене 17.09.2024 під час проведення на підставі ухвали слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 22.08.2024, обшуку в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради за адресою: АДРЕСА_3 , клопотання про накладення арешту подано до суду 18.09.2024, тобто в межах строку, передбаченого ч. 5 ст. 171 КПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ст. 64-2 КПК України третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особи. Третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна.

Відповідно абзацу 2 ч. 1 ст. 170 КПК України, завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Арешт на комп`ютерні системи чи їх частини накладається лише у випадках, якщо вони отримані внаслідок вчинення кримінального правопорушення або є засобом чи знаряддям його вчинення, або зберегли на собі сліди кримінального правопорушення, або у випадках, передбачених пунктами 2, 3, 4 частини другою цієї статті, або якщо їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, а також якщо доступ до комп`ютерних систем чи їх частин обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

Відповідно до ч. 10 ст.170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

При цьому закон не вимагає, щоб докази на підтвердження вчинення кримінального правопорушення були повними та достатніми на даній стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого кримінального правопорушення. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість у тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно застосувати зазначений вид заходу забезпечення кримінального провадження з метою досягнення дієвості цього провадження та уникнення негативних наслідків.

Згідно з ч.1 ст. 98 КПК України, - речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

При обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном (ч. 7 ст. 236 КПК України).

Відповідно до ч. 9 ст. 236 КПК України, другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові.

Отже, слідчим суддею встановлено, що вилучений під час проведення 17.09.2024 в період часу з 13 год. 43 хв. по 14 год. 44 хв. на підставі ухвали слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 22.08.2024 (справа №711/6645/24) обшуку в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Захисників, 3, системний блок DELUX, серійний номер 10600174, - є речовим доказом у даному кримінальному провадженні та відповідає вимогам ст. 98 КПК України, оскільки в ньому містяться відомості, зокрема, електронні документи та облікові дані щодо реалізації піску, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Крім того, детальний огляд та аналіз вилученого системного блоку DELUX, серійний номер НОМЕР_1 , шляхом його дослідження, в тому числі із залученням відповідних спеціалістів, надасть можливість встановити обставини вчинення кримінального правопорушення, оскільки на даному пристрої може зберігатися в електронному вигляді документація, що відображає процес незаконної реалізації піску, видобутого на земельній ділянці з кадастровим номером 7122085800:01:001:1288.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що вказане тимчасово вилучене майно, а саме системний блок, в повній мірі відповідає ознакам речових доказів у даному кримінальному провадженні, оскільки може містити відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому з огляду на існування сукупності розумних підозр вважати, що інформація, яка міститься у вказаному системному блоці, може бути використана як доказ під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, що забезпечить виконання завдань кримінального провадження, визначених ст. 2 КПК України.

Слідчий суддя визнає, що матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, та слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність тієї чи іншої особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

З огляду на обставини ймовірно вчиненого кримінального правопорушення, представлених доказів за матеріалами клопотання в їх сукупності, слідчий суддя, з метою забезпечення дієвості досудового розслідування, збереження речових доказів, запобігання можливості їх приховування, зміни або знищення, розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також враховуючи правову підставу для арешту майна та наслідки арешту майна для інших осіб, вважає наявними підстави для задоволення клопотання прокурора щодо накладення арешту на вилучений під час проведення обшуку в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Захисників, 3, речі, а саме: на системний блок DELUX, серійний номер НОМЕР_1 , із електронними документами та обліковими даними щодо реалізації піску, із забороною володіти, розпоряджатись та користуватись вказаним майном.

На переконання слідчого судді з урахуванням обставин і характеру розслідуваного кримінального правопорушення, не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження може призвести до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати чи знищення речових доказів, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи власника майна Комунального підприємства «Райтеплоенергія».

При цьому, слідчий суддя враховує і те, що у відповідності до вимог ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому у застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Керуючись ст.ст. 7, 110, 131, 132, 167-168, 170-173, 175, 369-372, 376 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Черкаської спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна, подане в рамках кримінального провадження №12024250000000189 від 16.05.2024, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України задоволити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні, внесеному 16.05.2024 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024250000000189, з метою збереження речових доказів, на майно, вилучене в ході проведення 17.09.2024 обшуку в приміщенні кабінету № 30 Комунального підприємства «Райтеплоенергія» (ЄДРПОУ 32342749), розташованого на третьому поверсі адміністративної будівлі Канівської міської ради за адресою: Черкаська область, м. Канів, вул. Захисників, 3, а саме на системний блок DELUX, серійний номер 10600174, із електронними документами та обліковими даними щодо реалізації піску.

Заборонити володіти, розпоряджатись та користуватись вищевказаним майном до скасування арешту у встановленому КПК України порядку.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Ухвала суду підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Ухвала суду не пізніше наступного дня з дня оголошення надсилається особі, яка не була присутня в судовому засіданні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення, а особою, без участі якої її постановлено, може бути подана апеляційна скарга протягом п`яти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення24.09.2024
Оприлюднено26.09.2024
Номер документу121828514
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —711/7253/24

Ухвала від 24.09.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Старікова М. М.

Ухвала від 20.09.2024

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Старікова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні