Ухвала
від 24.09.2024 по справі 380/21045/23
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2024 рокуЛьвівСправа № 380/21045/23 пров. № А/857/18510/24

Восьмий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого суддіЗаверухи О.Б.,

суддівГінди О.М., Ніколіна В.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м. Львові апеляційну скаргу Міністерства економіки України на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 18 червня 2024 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Кормотех» до Міністерства економіки України про визнання протиправним та скасування наказу, зобов`язання вчинити дії,

суддя (судді) в суді першої інстанції Грень Н.М.,

час ухвалення рішення не зазначено,

місце ухвалення рішення м. Львів,

дата складання повного тексту рішення не зазначено,

В С Т А Н О В И В:

06 вересня 2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Кормотех» (далі ТОВ «Кормотех») звернулось в суд з адміністративним позовом до Міністерства економіки України , в якому просило: визнати протиправним та скасувати наказ «Про відмову у видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, ТОВ «Кормотех» від 14 серпня 2023 року № 10990; зобов`язати повторно розглянути та видати ТОВ «Кормотех» висновок щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком на підставі поданої заяви від 03 липня 2023 року (вх. від 03 липня 2023 року № П 3638) та доданих до неї документів.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 18 червня 2024 року адміністративний позов задоволено повністю. Визнано протиправним та скасовано наказ Міністерства економіки України «Про відмову у видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, ТОВ «Кормотех» від 14.08.2023 № 10990. Зобов`язано Міністерство економіки України повторно розглянути та видати Товариству з обмеженою відповідальністю «Кормотех» висновок щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком на підставі поданої Товариством з обмеженою відповідальністю «Кормотех» заяви від 03.07.2023 року (вх. від 03.07.2023 року № П 3638) та доданих до неї документів.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Міністерство економіки України подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати оскаржуване рішення та прийняти нове, яким у задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Ухвалами Восьмого апеляційного адміністративного суду від 02 вересня 2024 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Міністерства економіки України на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 18 червня 2024 року та призначено справу до апеляційного розгляду в порядку письмового провадження.

06 вересня 2024 року на адресу Восьмого апеляційного адміністративного суду надійшла заява ТОВ «Кормотех» про відмову від позову, у якій просить прийняти відмову від позову та закрити провадження у справі. Вказує, що причиною звернення до суду в межах цієї справи слугувала відмова відповідача у видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком на підставі заяви ТОВ «Кормотех» від 03 липня 2023 року про продовження граничних строків розрахунків за зовнішньоекономічними операціями із Clevertech S.P.A. до 31 липня 2023 року. Повідомляє, що рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 08 лютого 2024 року у справі № 380/15870/23, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01 травня 2024 року, визнано протиправним та скасовано наказ Мінекономіки «Про відмову у видачі висновку щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, ТОВ «Кормотех» від 16 травня 2023 року № 3593; зобов`язано Мінекономіки повторно розглянути заяву ТОВ «Кормотех» від 03 квітня 2023 року (вх. Мінекономіки від 03 квітня 2023 року № П 2320). Вказує, що зазначене рішення суду набрало законної сили та було виконане Мінекономіки, зокрема, наказом від 09.07.2024 року № 16375 Мінекономіки видало ТОВ «Кормотех» висновок щодо продовження граничних строків розрахунків за окремими операціями з експорту та імпорту товарів, установлених Національним банком, яким позивачу продовжено граничні строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями із Clevertech S.P.A. до 31 липня 2023 року. Зважаючи на те, що права та інтереси позивача за захистом яких той звернувся у межах цієї справи, були відновлені відповідачем у зв`язку із виконанням ним рішення Львівського окружного адміністративного суду від 08 лютого 2024 року року у справі № 380/15870/23, зауважує, що ТОВ «Кормотех» користується правом, наданим ст. 314 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) та просить суд прийняти відмову від позову.

Суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження) (п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України).

Оскільки розгляд справи призначено у порядку письмового провадження, колегія суддів вважає за можливе здійснити розгляд заяви про відмову від позову у порядку письмового провадження.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши обставини справи та доводи заяви про відмову від позову, суд апеляційної інстанції приходить до висновку про те, що заяву слід задовольнити повністю з наступних підстав.

Згідно зі статтею 314 КАС України позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження. У разі відмови від позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 189, 190 цього Кодексу, якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

За змістом частини першої статті 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Відповідно до частин першої-третьої статті 189 КАС України позивач може відмовитися від позову, а відповідач визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв`язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз`яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі.

Частиною п`ятою статті 189 КАС України передбачено, що суд не приймає відмови від позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Розглянувши заяву позивача про відмову від позову, а також враховуючи відсутність заперечень щодо її задоволення у сторони відповідача, суд апеляційної інстанції вважає, що така заява не суперечить вимогам процесуального закону, не порушує будь-чиїх прав, свобод або інтересів, а тому підстави для відмови в її задоволенні відсутні.

Враховуючи наведене та приписи статті 314 КАС України, колегія суддів приходить до висновку, що необхідно постановити ухвалу, якою прийняти відмову позивача від позову, визнати нечинним рішення суду, а провадження у цій справі закрити.

Керуючись статтями 47, 189, 243, 310, 314, 321 Кодексу адміністративного судочинства України,

УХВАЛИВ:

Прийняти відмову Товариства з обмеженою відповідальністю «Кормотех» від позову.

Визнати нечинним рішення Львівського окружного адміністративного суду від 18 червня 2024 року та закрити провадження у справі № 380/21045/23.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції.

Головуючий суддя О. Б. Заверуха судді О. М. Гінда В. В. Ніколін

СудВосьмий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.09.2024
Оприлюднено26.09.2024
Номер документу121840742
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо валютного регулювання і валютного контролю, з них

Судовий реєстр по справі —380/21045/23

Ухвала від 24.09.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 02.09.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 02.09.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Ухвала від 22.07.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Заверуха Олег Богданович

Рішення від 18.06.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 11.09.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні