Рішення
від 26.09.2024 по справі 563/903/24
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 563/903/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.09.2024 року

Корецький районний суд Рівненської області

в складі: головуючого судді Загородько Н.А.

секретар судового засідання Миколайчук М.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Корець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Корецької міської ради Рівненської області, третя особа: Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області про визнання державного акту не дійсним та скасуванння державної реєстрації земельної ділянки, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання державного акта недійсним та скасування державної реєстрації на вказану земельну ділянку. В обгрунтування даного позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати - ОСОБА_2 . Спадковим майном після смерті матері є земельну ділянка (пай), яка належала спадкодавцю. На підставі розпорядження голови Корецької районної державної адміністрації від 29.12.2003 №720, взамін сертифіката на право на земельну частку (пай) від 10.01.1999 серії РВ № 0237763 на ім`я ОСОБА_2 надруковано державний акт на право приватної власності на землю серії Р2 № 632803. Реалізувати свої спадкові права не може, оскільки правовстановлюючий документ, а саме державний акт на право власності на земельну ділянку серія Р2 № 632803, виданий після смерті ОСОБА_2 .

Позивач в судове засідання не з`явився, до суду від представника позивача адвоката Вакуліча Ю.І. надійшла заява, в якій він просить розглянути справу за відсутності позивача та представника позивача, позовні вимоги підтримують.

Представник відповідача Корецької міської ради Рівненської області в судове засідання не з`явився, до суду подано заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради, позов сільська рада визнає.

Представник третьої особи Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області в судове засідання не з`явився, направивши на адресу суду заява про розгляд справи без участі ГУ Держгеокадастру у Рівненській області.

Оскільки, сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд прийшов до таких висновків.

Згідно зі ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

В свою чергу, згідно пунктів 3, 4, 5, 10 ч.2 ст.16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

ОСОБА_1 є дочкою ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 15 травня 1982 року.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 25 лютого 1999 року.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину від 15 серпня 2023 року ОСОБА_1 успадкувала право на спадщину на право на земельну частку (пай) землі, яка перебувала у колективній власності ксп "Полісся" села Велика Клецька Корецького району Рівненської області, розміром 4,24 га. в умовних кадастрових гектарах, що належала спадкодавцю ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі сертифікату про право на земельну частку (пай) серії РВ № 0237763.

На підставі розпорядження голови Корецької районної державної адміністрації від 29.12.2003 №720, взамін сертифіката на право на земельну частку (пай) від 10.01.1999 серії РВ № 0237763, на ім`я ОСОБА_2 надруковано державний акт на право приватної власності на землю серії Р2 № 632803 від 13 грудня 2004 року. Однак підпис власника державного акта про його отримання у відповідній графі відсутній, що підтверджується відповіддю ГУ Держгеокадастру в Рівненській області № 29-17-0.2-2913/2-24 від 27 травня 2024 року.

У зв`язку із вищезазначеним, на даний час неможливо виробити технічну документацію на ОСОБА_1 як спадкоємця по сертифікату, без скасування державного акту, виданого на ім`я спадкодавця.

Отже, з урахуванням того, що державний акт на земельні ділянки виданий та зареєстрований на ім`я ОСОБА_2 після її смерті, позивач позбавлений можливості користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Стаття 15 ЦК України передбачає, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно приписів ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Частина 2 ст. 152 ЗК України передбачає, що власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом : а) визнання прав; б) відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; в) визнання угоди недійсною; г) визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; ґ) відшкодування заподіяних збитків; д) застосування інших, передбачених законом, способів, що передбачено ч. 3 ст. 152 ЗК України.

Як роз`яснив Пленум Верховного Суду України в абз.2 п.2постанови від 16 квітня 2004 р. № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», судам підвідомчі (підсудні) справи за заявами, зокрема з приводу володіння, користування, розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян чи юридичних осіб, і визнання недійсними державних актів на право власності та право постійного користування земельними ділянками.

Отже, державні акти на право власності на земельні ділянки є документами, що посвідчують право власності й видаються на підставі відповідних рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень. У спорах, пов`язаних із правом власності на земельні ділянки, недійсними можуть визнаватися як зазначені рішення, на підставі яких видано відповідні державні акти, так і самі акти на право власності на земельні ділянки. Визнання недійсними державних актів на право власності вважається законним, належним та окремим способом поновлення порушених прав у судовому порядку.

Такий висновок міститься у правовій позиції Верховного суду України у справі № 6-2824цс15 та у постанові Верховного суду від 06.03.2018 року у справі № 275/525/15-ц.

Відповідно до ст. 373 ЦК України право власності на землю ( земельну ділянку ) набувається і здійснюється відповідно до закону. Власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення.

Стаття 81 ЗК України передбачає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до вимог статті 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову.

З урахуванням зазначених вимог закону та наведених вище досліджених судом доказів, суд дійшов до висновку, що вимоги позивача про визнання державного акту недійсним є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19, 141, 211, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позовну заяву задоволити.

Державний акт на право власності на землю серія Р2 № 632803 на земельні ділянки розташовані на території Великоклецьківської сільської ради переданої для ведення особистого селянського господарства, виданий 13 грудня 2004 року, на підставі розпорядження голови Корецької районної державної адміністрації від 29.12.2003 року №720 на ім`я ОСОБА_2 визнати недійсним та скасувати державну реєстрацію земельної ділянки за кадастровим № 5623080800:04:005:0013.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

відповідач Корецька міська рада Рівненської області, зареєстроване місцезнаходження: 34700, Рівненська область Рівненський район, м. Корець, площа Київська, 5, код ЄДРПОУ 26452099;

третя особа Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, код ЄДРПОУ 39768252, зарежстроване місцезнаходження: 33013, м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 37.

Суддя: Н.А. Загородько

СудКорецький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.09.2024
Оприлюднено30.09.2024
Номер документу121918376
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —563/903/24

Рішення від 26.09.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 15.08.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 30.05.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні