Рішення
від 10.09.2024 по справі 925/722/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2024 року Черкаси справа №925/722/24

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І. із секретарем судового засідання Лисенко О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду справу

за позовом Смілянської міської ради (вул.Незалежності, 37, м.Сміла, Черкаська область, 20700, ідентифікаційний код 25874705)

до фізичної особи-підприємця Ярошенка Олександра Дмитровича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 )

про визнання укладеним договору оренди землі,

за участю представника позивача Демідовського А.В., за посадою,

05.06.2024 Смілянська міська рада звернулась у Господарський суд Черкаської області із позовом до фізичної особи-підприємця Ярошенка Олександра Дмитровича, у якому просить суд визнати укладеним договір оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: Черкаська область, м.Сміла, вул.Мазура, 21-в, кадастровий номер 7110500000:09:001:0095, загальною площею 0,2690 га для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. У позовній заяві позивач також просить суд стягнути з відповідача на користь виконавчого комітету Смілянської міської ради судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2422,40 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що рішенням Смілянської міської ради №50-102/VIII від 26.10.2022 відповідачу затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж спірної земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надано цю земельну ділянку в оренду строком на 10 років. Пунктом 4 цього рішення рекомендовано відповідачу в місячний термін з дати прийняття цього рішення укласти договір оренди землі та зареєструвати право оренди на земельну ділянку в порядку, який встановлений чинним законодавством. Відповідач із відповідними клопотаннями чи проектом договору оренди землі до міської ради не звернувся та не вчинив будь-яких інших дій, які б мали на меті підготовку та підписання договору оренди з позивачем. 01.03.2024 виконавчий комітет Смілянської міської ради надіслав на адресу відповідача лист із пропозицією розглянути, узгодити та підписати відповідний проект договору оренди землі, який був доданий до листа. Цей лист вручений відповідачу не був та повернуся відправнику у зв`язку із закінченням строку зберігання. Право оренди відповідачем на спірну земельну ділянку станом на дату подачі цього позову не зареєстровано. За доводами позивача, подібна поведінка відповідача свідчить про його свідоме ухилення від виконання обов`язку щодо укладення договору оренди землі, що і стало підставою для звернення з цим позовом до суду для визнання укладеними договору оренди землі у судовому порядку.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 10.06.2024 відкрито провадження у справі, справу ухвалено розглядати за правилами загального позовного провадження. Цією ж ухвалою призначено підготовче засідання у справі об 11 год 00 хв 02.07.2024 та встановлено відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про прийняття справи до свого провадження для подання суду відзиву на позовну заяву та усіх письмових та електронних доказів, що підтверджують заперечення проти позову.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 02.07.2024 підготовче засідання у справі відкладено до 11 год 00 хв 14.08.2024.

Протокольною ухвалою від 14.08.2024 суд оголосив перерву у підготовчому судовому засіданні до 14 год 30 хв 21.08.2024, про що повідомив відповідача шляхом направлення на його адресу відповідної ухвали суду від 14.08.2024.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 21.08.2024 суд закрив підготовче провадження у справі та призначив справу до судового розгляду по суті о 12 год 00 хв 10.09.2024.

Відповідач у встановлений судом строк, відзив на позов суду не надав. Ухвала Господарського суду Черкаської області від 10.06.2024 про відкриття провадження у справі 11.06.2024 направлена судом на адресу відповідача, яка вказана позивачем у позовній заяві, за адресою його місцезнаходження рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення (судом був замовлений Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), проте ця ухвала суду вручена відповідачу не була та 20.06.2024 повернулась до суду із відміткою Акціонерного товариства «Укрпошта» «адресат відсутній за вказаною адресою».

З метою належного повідомлення відповідача про дату, час і місце проведення судових засідань, ухвали суду направлялись судом на адресу місцезнаходження відповідача, проте вручені не були та повернулись до суду із відміткою Акціонерного товариства «Укрпошта» «адресат відсутній за вказаною адресою».

Про відкриття провадження у справі та про відкладення розгляду справи, судом також було повідомлено відповідача шляхом розміщення на офіційному сайті Господарського суду Черкаської області оголошення про повідомлення учасника справи у порядку статті 120 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - витяг) - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за зазначеним заявником критерієм пошуку та містить відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які є актуальними на дату та час формування витягу або на дату та час, визначені у запиті, або інформацію про відсутність таких відомостей у цьому реєстрі. Згідно з частиною 1 статті 10 цього Закону якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як слідує з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, місцем реєстрації відповідача фізичної особи-підприємця Ярошенка Олександра Дмитровича є АДРЕСА_1 , на яку суд і направляв ухвали про відкриття провадження у справі.

Судом також було здійснено запит до Єдиного державного демографічного реєстру про адресу місця реєстрації ОСОБА_1 . Згідно з відповіддю №740264 від 14.08.2024, адресою місця реєстрації ОСОБА_1 є АДРЕСА_1 .

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, у порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають електронного кабінету та яких неможливо сповістити за допомогою інших засобів зв`язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає чи не перебуває.

Днем вручення судового рішення відповідно до частини 6 статті 242 Господарського процесуального кодексу України, є: 1) день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Відповідно до частини 4 статті 122 Господарського процесуального кодексу України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи. В оголошенні про виклик вказуються дані, зазначені в частині першій статті 121 цього Кодексу.

Суд зазначає, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу.

Примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції або повернуті органами зв`язку з позначками «адресат відсутній», «закінчення терміну зберігання» тощо з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов`язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій. Відсутність сторони за адресою чи незабезпечення одержання за такою адресою кореспонденції створює саме для учасника справи негативні наслідки, які він зобов`язаний передбачити та самостійно вжити заходи щодо їх ненастання.

Представник позивача у судовому засіданні 10.09.2024 позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив суд їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання 10.09.2024 не з`явився, хоча про розгляд справи судом неодноразово повідомлявся у встановленому законодавством України порядку шляхом направлення на адресу його місцезнаходження відповідних ухвал суду, про що є відомості у матеріалах справи.

Отже, судом вжито належних заходів про повідомлення відповідача про розгляд справи, але останній не скористався своїм правом на подання відзиву на позов.

З огляду на положення частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, суд встановив наступне.

Відповідно до договору купівлі-продажу нежитлової будівлі від 28.09.2018 ОСОБА_1 придбав у власність нежитлову будівлю швейної майстерні з оптово-торговим складом, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 . Нежитлова будівля загальною площею 1041,8 м2, знаходиться на земельній ділянці площею 0,269 га із кадастровим номером 7110500000:09:001:0095 (а.с.18-19).

Право власності на цю нежитлову будівлю зареєстровано за відповідачем 28.09.2018, що підтверджене витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №139477688 від 28.09.2018 (а.с.32).

Смілянська міська рада є власником земельної ділянки комунальної власності загальною площею 0,269 га із кадастровим номером 7110500000:09:001:0095, що підтверджене інформаційною довідкою №376972695 від 02.05.2024 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (а.с.68).

Рішенням Смілянської міської ради №16-14/V затверджено Положення про порядок визначення розмірів орендної плати при укладанні договорів оренди землі у місті Сміла.

Рішенням Смілянської міської ради №50-76/VIII внесено зміни до рішення Смілянської міської ради №16-14/V та викладено таблицю коефіцієнтів для нарахування орендної плати за земельні ділянки для окремих видів користування в новій редакції, згідно з додатком якого для земельної ділянки із кадастровим номером 7110500000:09:001:0095 встановлено коефіцієнт для нарахування орендної плати за земельну ділянку на рівні 3% від нормативної грошової оцінки.

Згідно з витягом №НВ-9929856182024 із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок від 20.02.2024, нормативна грошова оцінка земельної ділянки з кадастровим номером 7110500000:09:001:0095 становить 1 082 056,35 грн (а.с.24).

06.11.2020 фізична особа-підприємець Ярошенко Олександр Дмитрович звернувся до Смілянської міської ради із заявою, у якій просив надати дозвіл (згоду) на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2690 га для передачі в оренду строком на 10 років, з цільовим призначенням 11.02 розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємства переробної, машинобудівної та іншої промисловості, яка знаходиться у АДРЕСА_2 , під нежитлову будівлю швейної майстерні з оптово-торговим складом (а.с.25).

Вказана заява 06.11.2020 була прийнята та зареєстрована адміністратором Смілянської міської ради за №10/9452, про що свідчить штамп Смілянської міської ради на цій заяві (а.с.25, на звороті).

Рішенням Смілянської міської ради №6-87/VIII від 23.12.2020 фізичній особі-підприємцю Ярошенку Олександру Дмитровичу надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2690 га (кадастровий номер 7110500000:09:001:0095) під нежитловою будівлею швейної майстерні з оптово-торговим складом на вул.Мазура, 21-в для передачі в оренду строком на 10 років, з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

27.08.2021 відповідач звернувся до Смілянської міської ради із заявою про передачу йому земельної ділянки площею 0,2690 га (кадастровий номер 7110500000:09:001:0095) в оренду строком на 10 років (а.с.61).

Рішенням Смілянської міської ради №50-102/VIII від 26.10.2022 фізичній особі-підприємцю Поповій Галині Василівні припинено право користування на умовах оренди земельною ділянкою площею 0,2690 га із кадастровим номером 7110500000:09:001:0095 (землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення), під швейною майстернею та оптово-торговельним складом на вул.Мазура, 21-В (пункт 1 рішення №50-102/VIII від 26.10.2022).

Фізичній особі-підприємцю Ярошенко Олександру Дмитровичу затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2690 га (землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення) на вул.Мазура, 21-В під нежитловою будівлею швейної майстерні та оптово-торговельного складу з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості (пункт 2 рішення №50-102/VIII від 26.10.2022).

Згідно з пунктом 3 цього рішення фізичній особі-підприємцю Ярошенку Олександру Дмитровичу вирішено надати земельну ділянку площею 0,2690 га із кадастровим номером 7110500000:09:001:0095 (землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення).

Фізичній особі-підприємцю Ярошенку Олександру Дмитровичу рекомендовано в місячний термін з дати прийняття цього рішення укласти договір оренди землі та зареєструвати право оренди на земельну ділянку в порядку, встановленому чинним законодавством (пункт 4 рішення №50-102/VIII від 26.10.2022).

У визначений у рішенні №50-102/VIII від 26.10.2022 місячний строк, відповідач не звернувся до позивача із заявою щодо укладення договору оренди землі.

Виконавчий комітет Смілянської міської ради надіслав відповідачу лист №67/02-64 від 01.03.2024, у якому просив фізичну особу-підприємця Ярошенко Олександра Дмитровича узгодити та підписати примірник договору оренди землі та повернути його на адресу міської ради, а також зареєструвати право оренди на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. До цього листа було додано проект договору оренди землі.

Відповідач вказаний лист не отримав, проект договору оренди землі не підписав, тому лист №67/02-64 від 01.03.2024 разом із проектом додаткової угоди повернувся на адресу виконавчого комітету Смілянської міської ради із причиною невручення «адресат відсутній за вказаною адресою».

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд при прийнятті рішення та оцінка аргументів учасників справи.

Предметом спору у цій справі є вимога позивача про визнання укладеним договору оренди землі у редакції, яка запропонована позивачем.

Згідно з частиною 1 статті 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини щодо володіння, користування і розпорядження землею регулюються, зокрема, приписами Земельного кодексу України, а також прийнятими відповідно до нього нормативно-правовими актами.

Частиною 1-3 статті 78 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них. Земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.

У відповідності до частини 1, 2 статті 83 Земельного кодексу України землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності.

За змістом статті 144 Конституції України, статей 12, 122 Земельного кодексу України, статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до виключної компетенції, зокрема, міських рад належить вирішення питань про надання у користування земельних ділянок із земель комунальної власності відповідних територіальних громад.

Також, відповідно до пункту «в» статті 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Отже, вирішення питання про надання у користування спірної земельної ділянки належить до компетенції Смілянської міської ради, як власника земельної ділянки комунальної власності.

Відповідно до абзацу 1 частини 1-2 статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

При цьому, частиною 1 статті 93 Земельного кодексу України, приписи якої кореспондуються зі статтею 1 Закону України «Про оренду землі» визначено, що засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності, є правом оренди земельної ділянки.

Порядок передачі земельних ділянок в оренду визначено статтею 124 Земельного кодексу України, за змістом частини 1 якої передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 16 Закону України «Про оренду землі» унормовано, що укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

З положень вищенаведених норм слідує, що надання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в оренду шляхом укладення відповідного договору здійснюється на підставі рішення ради, прийнятого за результатами розгляду заяви (клопотання) особи, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду, поданої відповідно до статті 16 Закону України «Про оренду землі». При цьому, підставою набуття відповідного права є саме рішення ради, яке відповідно до частини 2 статті 126 Земельного кодексу України лише оформляється договором як документом, що посвідчує право на земельну ділянку.

Отже, необхідною умовою укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності, є наявність рішення відповідного органу про передачу земельної ділянки в оренду.

Судом встановлено, що за зверненням відповідача рішенням Смілянської міської ради заявнику надано дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2690 га (кадастровий номер 7110500000:09:001:0095) під нежитловою будівлею швейної майстерні з оптово-торговим складом на вул.Мазура, 21-в для передачі в оренду строком на 10 років.

У подальшому, рішенням Смілянської міської ради №50-102/VIII від 26.10.2022 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо цієї земельної ділянки в натурі та вирішено надати фізичній особі-підприємцю Ярошенку Олександру Дмитровичу земельну ділянку площею з кадастровим номером 7110500000:09:001:0095 в оренду на 10 років з цільовим призначенням для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості

Цим же рішенням запропоновано заявнику у місячний термін з дати прийняття рішення укласти договір оренди землі та зареєструвати право оренди на земельну ділянку.

Суд зазначає, що відповідач не звертався до міської ради із пропозицією щодо укладення договору оренди землі, матеріали справи іншого не містять.

Згідно із частиною 3 статті 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов`язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов`язком для суб`єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов`язковості укладення договору для певних категорій суб`єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Частиною 4 статті 179 Господарського кодексу України встановлено, що при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб`єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб`єктів, коли ці суб`єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.

Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів (частина 7 статті 179 Господарського кодексу України).

Згідно із частиною 1 статті 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов`язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов`язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Згідно з пунктами 34, 35 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання: затвердження ставок земельного податку відповідно до Податкового кодексу України; вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Відповідно до частини 1 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов`язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території (частина 1 статті 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Статтею 288 Податкового кодексу України унормовано, що розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (пункт 288.4). Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу: не може бути меншою за розмір земельного податку: - для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, - у розмірі не більше 3 відсотків їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки; - для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, - у розмірі не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (підпункт 288.5.1 пункту 288.5); не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки (підпункт 288.5.2 пункту 288.5); може перевищувати граничний розмір орендної плати, встановлений у підпункті 288.5.2, у разі визначення орендаря на конкурентних засадах (підпункт 288.5.3 пункту 288.5).

Згідно зі статтею 181 Господарського кодексу України господарський договір укладається в порядку, встановленому Цивільним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Укладення господарських договорів на основі примірних і типових договорів повинно здійснюватися з додержанням умов, передбачених статтею 179 цього Кодексу, не інакше як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами статті 181 цього Кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору (частина 3 статті 184 Господарського кодексу України).

Вказаний порядок визначений статями 638-650 Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до статті 641 Цивільного кодексу України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття

За приписами статті 643 Цивільного кодексу України якщо у пропозиції укласти договір вказаний строк для відповіді, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь про прийняття пропозиції протягом цього строку.

Згідно з частиною 2 статті 644 Цивільного кодексу України якщо пропозицію укласти договір, в якій не вказаний строк для відповіді, зроблено у письмовій формі, договір є укладеним, коли особа, яка зробила пропозицію, одержала відповідь протягом строку, встановленого актом цивільного законодавства, а якщо цей строк не встановлений, протягом нормально необхідного для цього часу.

Відповідно до статті 648 Цивільного кодексу України зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов`язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту. Особливості укладення договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування встановлюються актами цивільного законодавства.

Форма та зміст (умови) типового договору затверджені Постановою Кабінету Міністрів України №220 від 03.03.2004 «Про затвердження Типового договору оренди землі».

Форма витягу із технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок, на підставі якого було розраховано розмір орендної плати, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України №1147 від 03.11.2021 (зі змінами згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №753 від 01.07.2022).

Судом встановлено, що у місячний чи у будь-який інший строк відповідач не звернувся до органу місцевого самоврядування для укладення договору оренди землі, хоча за власною ініціативою просив дозволу на розроблення відповідної землевпорядної документації та проханням передати цю земельну ділянку йому у оренду. Виконавчий комітет Смілянської міської ради направляв відповідачу проект договору оренди землі, який містить істотні умови, передбачені статтею 15 Закону України «Про оренду землі» та який відповідає Типовому договору оренди землі. Відповідач вказаний лист не отримав, проект договору оренди землі не підписав.

Отже, позивачем дотримано порядок укладення договору, який визначений статтями 179, 181, 184 Господарського процесуального кодексу України.

За таких обставин між сторонами виникли переддоговірні відносини, оскільки відповідач звернувся до позивача із заявою про передачу в оренду спірної земельної ділянки і останнім на сесії прийнято відповідне рішення, яке покладено в основу договору оренди земельної ділянки, який є типовим відповідно до вказаної Постанови Кабінету Міністрів України.

Проаналізувавши положення договору оренди землі, суд дійшов висновку що у відповідача виник обов`язок з укладення договору оренди землі у запропонованій позивачем редакції, а тому позовна вимога позивача є обґрунтованою, підтверджена матеріалами справи, не спростована відповідачем, з огляду на що підлягає задоволенню у повному обсязі.

День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше (частина 2 статті 187 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається, зокрема, у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Оскільки позовні вимоги позивача задоволені повністю, сплачена сума судового збору підлягає відшкодуванню виконавчому комітету Смілянської міської ради за рахунок відповідача у сумі 2422,40 грн.

Керуючись статтями 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Визнати укладеним договір оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: Черкаська область, м.Сміла, вул.Мазура, 21-в, кадастровий номер 7110500000:09:001:0095, загальною площею 0,2690 га для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості у наступній редакції:

Договір оренди землі

м. Сміла «____»


2024 року

Орендодавець: Смілянська міська рада (код ЄДРПОУ 25874705) в особі міського голови Ананка Сергія Васильовича, що діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в України» з одного боку, та

Орендар: фізична особа-підприємець Ярошенко Олександр Дмитрович, що діє на підставі виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, запис до ЄДР 20240000000009079 з другого боку, уклали цей договір про нижченаведене:

Предмет договору

1.Орендодавець на підставі рішення Смілянської міської ради від 26.10.2022 №50- 102/VІІІ надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку земель промисловості, транспорту, електронних комунікацій, енергетики, оборони та іншого призначення, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості) з кадастровим номером 7110500000:09:001:0095, яка знаходиться м.Сміла, на вул.Мазура, 21-В.

Об`єкт оренди

2.В оренду передається земельна ділянка площею 0,2690 га забудовані землі.

3.На земельній ділянці знаходяться об`єкти нерухомого майна: нежитлова будівля швейної майстерні з оптово-торговим складом, проходи, площадки.

4.Земельна ділянка передається в оренду разом з: немає.

5.Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на 20.02.2024 становить 1082056,35 грн (витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки від 20.02.2024 №НВ-9929856182024).

6.Земельна ділянка яка передається в оренду, має такі недоліки, які можуть перешкоджати її ефективному використанню: немає.

7.Інші особливості об`єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини: відсутні.

Строк дії договору

8.Договір укладено строком на 10 років без права подальшого поновлення, з можливістю укладання договору на новий строк.

Орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору та бажає скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, відповідно до умов передбачених статтею 33 Закону України «Про оренду землі», зобов`язаний повідомити про це орендодавця, не пізніш як за один місяць до закінчення строку дії договору оренди землі.

До листа повідомлення про укладання договору оренди землі на новий строк орендар додає проект договору.

Орендна плата

9.Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі у розмірі 3 відсотків нормативної грошової оцінки землі, на момент укладання договору становить 32461,69 грн в рік.

10.Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, які застосовуються кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель міста

11.Орендна плата вноситься: щомісячно не пізніше 30 числа наступного місяця за звітним, у розмірі 1/12 частини річної орендної плати на р/р UА128999980334109815000023753 в ГУК у Черк.обл./тг м.Сміла, МФО 899998, код платежів 18010900, ЄДРПОУ 37930566, банк одержувача: Казначейство України (ЕАП).

12.Передача продукції в рахунок орендної плати не передбачається.

13.Розмір орендної плати переглядається: не менше одного разу на рік у разі:

- зміни умов господарювання, передбачених договором;

- зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, розмірів орендної плати за рішенням міської ради, підвищення цін і тарифів, встановлення коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок) не з вини орендаря, що підтверджено документами;

- зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки (земельних ділянок) державної та комунальної власності;

- зміни функціонального призначення об`єкта;

- в інших випадках, передбачених законом.

14.У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором:

- у 10-ти денний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором та справляється пеня. Розмір та розрахунок пені здійснюється відповідно до Податкового кодексу України.

Умови використання земельної ділянки

15.Земельна ділянка передається в оренду під нежитловою будівлею майстерні та оптово-торговельного складу.

16.Цільове призначення земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

17.Умови збереження стану об`єкта оренди - забороняється самовільна забудова земельної ділянки.

Орендар у відповідності до ст.ст.164, 166, 167, 168 Земельного Кодексу України повинен здійснювати раціональну організацію території, поліпшення корисних властивостей землі, захист земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними і радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування.

Орендар забезпечує знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт пов`язаних із порушенням земель при будівництві, тощо.

Умови повернення земельної ділянки

18.Після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов`язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами.

Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв`язується у судовому порядку.

У разі погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей орендованої земельної ділянки або приведення її у непридатний для використання за цільовим призначенням стан збитки, що підлягають відшкодуванню, визначаються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 року №284.

19.Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

20.Поліпшення стану земельної ділянки, проведені орендарем за письмовою згодою з орендодавцем землі, не підлягають відшкодуванню.

21.Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання орендодавцем зобов`язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

- фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору.

22.Розмір фактичних витрат орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

23.На орендовану земельну ділянку встановлено обмеження (обтяження) та інші права третіх осіб:

- на частину земельну ділянку площею 0,0101 га встановити обмеження у використанні - охоронна зона навколо інженерних комунікацій;

- на частину земельної ділянки площею 0,0032 га встановити обмеження у використанні - охоронна зона інженерних комунікацій.

24.Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Інші права та обов`язки сторін

25.Права орендодавця. Смілянська міська рада має право:

- здійснювати контроль за використанням та охороною земель, додержанням земельного та екологічного законодавства та вимагати від орендаря:

- використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди;

- дотримання екологічної безпеки землекористування, додержання державних стандартів, норм і правил;

- дотримання режиму санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються у разі їх наявності чи встановлення (виникнення) в порядку встановленому законодавством;

- своєчасного внесення орендної плати, сплату штрафу та пені за прострочення внесення орендної плати.

26.Обов`язки орендодавця. Смілянська міська рада зобов`язана:

- передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього договору;

- при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;

- попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки , які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об`єкта оренди.

27.Права орендаря. Орендар має право:

- приступати до використання земельної ділянки в строки встановлені договором оренди землі, але не раніше державної реєстрації відповідного права оренди;

- самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;

- за письмовою згодою орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди та закладати багаторічні насадження;

- звернутись з проектом угоди про внесення змін до договору, в тому числі про дострокове припинення права.

28.Обов`язки орендаря. Орендар зобов`язаний:

- самостійно обчислювати розмір орендної плати щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подавати відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями;

- у п`ятиденний строк після державної реєстрації права оренди земельної ділянки надати копію договору відповідному податковому органу;

- самостійно уточнювати зміни банківських реквізитів Орендодавця через фінансові та податкові органи на місцях;

- виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому договором оренди землі;

- у разі відчуження нерухомого майна, розташованого на орендованій земельній ділянці, примірник договору оренди землі передати новому власнику та поінформувати його про необхідність сплати орендної плати;

- дотримуватися режиму використання земель природо-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

- звернутися за згодою щодо здачі земельної ділянки в суборенду;

- своєчасно і в повному обсязі вносити орендну плату за користування земельною ділянкою відповідно до умов цього договору.

Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини

29.Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини несе орендар.

Страхування об`єкта оренди

30.Згідно з цим договором об`єкт оренди може бути застрахований на весь період дії цього договору.

31.Страхування об`єкта оренди здійснює орендар.

32.Сторони домовились про те, що у разі невиконання умови страхування об`єкта оренди орендарем - друга сторона може застрахувати його та вимагати відшкодування витрат на страхування.

Зміна умов договору і припинення його дії

33. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. Будь які зміни та доповнення до договору оформляються у вигляді додаткових угод, які стають невід`ємною частиною цього договору. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

34.Дія договору припиняється у разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;

- викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

- договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

35.Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

- взаємною згодою сторін;

- рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

36.Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається орендодавцем. Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є:

- систематична несплата орендної плати.

Дострокове розірвання цього договору орендодавцем має здійснюватись за умови письмового попередження за 1 місяць орендаря.

37.Право на орендовану земельну ділянку у разі смерті фізичної особи - орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з орендарем.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору

38.За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до закону та цього договору.

39.Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Прикінцеві положення

40.Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

Цей договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться в орендодавця, другий в орендаря.

За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

Реквізити сторін

Орендодавець: Смілянська міська рада в особі міського голови Ананка Сергія Васильовича діючого на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування Україні» місце знаходження юридичної особи: 20701, Черкаська область, м.Сміла, вул.Незалежності, 37 код ЄДРПОУ 25874705Орендар: фізична особа-підприємець Ярошенко Олександр Дмитрович, що діє на підставі виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис до ЄДР №20240000000009079 паспорт НОМЕР_2 виданий Смілянським МРВ УМВС України в Черкаській області 17.01.1996 місце проживання фізичної особи 20701, Черкаська область, м.Сміла, пров.Уральський (Карпатський), буд.10 ідентифікаційний код 2878616059

3.Стягнути з фізичної особи-підприємця Ярошенка Олександра Дмитровича ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) на користь виконавчого комітету Смілянської міської ради (вул.Незалежності, 37, м.Сміла, Черкаська область, 20700, ідентифікаційний код 25874705) 2422,40 грн судового збору.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після прийняття судом апеляційної інстанції судового рішення. Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Північного апеляційного господарського суду.

Повне рішення складене 26.09.2024.

Суддя О.І.Кучеренко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення10.09.2024
Оприлюднено30.09.2024
Номер документу121921890
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —925/722/24

Рішення від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 21.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 14.08.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 02.07.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні