Ухвала
від 27.09.2024 по справі 753/7473/24
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/7473/24

провадження № 1-кс/753/2723/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" вересня 2024 р. Дарницький районний суд м. Києва у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого СВ Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_4 про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженню №12024100020001146 від 21.02.2024 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.4, ст.197-1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Сторона обвинувачення звернулась до слідчого судді із вищезазначеним клопотанням, у якому просила встановити стороні захисту у кримінальному провадженні №12024100020001146 від 21.02.2024, а саме: підозрюваній ОСОБА_5 та її захисникам ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та іншим захисникам, строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні в межах п`яти днів, з моменту винесення ухвали, після спливу якого сторона захисту буде вважатися такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів вказаного кримінального провадження.

В обґрунтування поданого клопотання, з урахуванням пояснень прокурора у судовому засіданні, сторона обвинувачення зазначає, що у провадженні СВ Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві перебуває кримінальне провадження №12024100020001146 від 21.02.2024 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.4, ст.197-1 КК України.

12.08.2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України.

05.09.2024 року на підставі доручення прокурора в порядку ст. 290 КПК України, сторонам кримінального провадження відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення, про що повідомлено усіх учасників у встановленому законом порядку.

Сторону захисту повідомлено поштовими відправленнями з описом вмісту таких відправлень, а саме підозрювану ОСОБА_5 та її захисників, адвокатів - ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про завершення досудового розслідування та ознайомлення із матеріалами кримінального провадження, починаючи із 05.09.2024 у приміщенні Дарницького УП ГУНП у м. Києві, що за адресою: м.Київ, вул. О.Кошиця, 3-А, з понеділка по п`ятницю, у період із 09:00 год. по 18:00 год. (обідня перерва з 13:00 год. по 14:00 год.). Одночасно із тим підозрюваній ОСОБА_5 додатково повідомлено шляхом відправлення такого повідомлення на месенджери «Viber» та «WhatsApp».

Так, органом досудового розслідування надано достатній час підозрюваній ОСОБА_5 , адвокатам ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з`явитись та ознайомитись із матеріалами кримінального провадження в одному томі.

Таким чином, прокурор вважає викладене вище, як зволікання при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні, що призводить до порушення загального принципу розумності строків кримінального провадження та до порушення прав інших учасників кримінального провадження на розумність строків розгляду справи судом, неприпустимість зловживання процесуальними правами, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Захисники ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судове засідання не з`явилися, були повідомлені належним про дату, час та місце судового розгляду, при цьому неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомленні про місце та час судового засідання, не перешкоджає розгляду клопотання (ч. 10 ст. 290 КПК України).

Заслухавши прокурора та дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя зазначає наступне.

В провадженні СВ Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві перебуває кримінальне провадження №12024100020001146 від 21.02.2024 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.4, ст.197-1 КК України.

12.08.2024 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 повідомлено пор підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 197-1 КК України.

05.09.2024 року на підставі доручення прокурора в порядку ст. 290 КПК України, сторонам кримінального провадження відкрито матеріали досудового розслідування для ознайомлення, про що повідомлено усіх учасників у встановленому законом порядку.

Сторону захисту повідомлено поштовими відправленнями з описом вмісту таких відправлень, а саме підозрювану ОСОБА_5 та її захисників, адвокатів - ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про завершення досудового розслідування та ознайомлення із матеріалами кримінального провадження, починаючи із 05.09.2024 у приміщенні Дарницького УП ГУНП у м. Києві, що за адресою: м.Київ, вул. О.Кошиця, 3-А, з понеділка по п`ятницю, у період із 09:00 год. по 18:00 год. (обідня перерва з 13:00 год. по 14:00 год.). Одночасно із тим підозрюваній ОСОБА_5 додатково повідомлено шляхом відправлення такого повідомлення на месенджери «Viber» та «WhatsApp».

Так, відповідно до вимог ст.290 КПК України, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом`якшенню покарання.

Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді.

Відкриття матеріалів досудового розслідування, що містяться в інформаційно-комунікаційній системі досудового розслідування, здійснюється шляхом надання доступу до них або надання електронних копій таких матеріалів, засвідчених в установленому порядку.

Надання доступу до матеріалів включає в себе можливість робити копії або відображення матеріалів.

У документах, які надаються для ознайомлення, можуть бути видалені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Видалення повинно бути чітко позначено. За клопотанням сторони кримінального провадження суд має право дозволити доступ до відомостей, які були видалені.

Право на ознайомлення з усіма матеріалами досудового розслідування гарантує реалізацію конституційного права підозрюваного на отримання інформації, зокрема, щодо суті пред`явленого обвинувачення та стану розгляду справи, а також забезпечує підозрюваному чи його захиснику можливість підготувати захист від пред`явленого обвинувачення.

Отже, право на ознайомлення із матеріалами досудового розслідування та право на отримання інформації про закінчення розслідування у кримінальному провадженні є складовими конституційного права на захист.

Водночас, ознайомлення підозрюваного чи його захисника з матеріалами досудового розслідування є елементом кримінального судочинства і його порядок відповідно до п.14 ч.1 ст.92 Конституції України визначається законами України.

Відтак, право на таке ознайомлення не є абсолютним, про що також зазначив Конституційний Суд України у рішенні по справі №1-4/2012 про ознайомлення обвинуваченого і захисника з матеріалами кримінальної справи. Ознайомлення обвинуваченого чи його захисника з матеріалами справи в межах розумних строків відповідає завданням кримінального судочинства, визначеним у ст.2 КПК України, що з одного боку забезпечує реалізацію прав і свобод людини і громадянина, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, потерпілого) та суспільства в цілому.

Згідно з ч.10 ст.290 КПК України сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду, не пізніше п`яти днів з дня його надходження до суду з повідомленням сторін кримінального провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засідання, не перешкоджає розглядові клопотання.

Конституційний Суд України наголошує, що положення КПК України щодо визначення сторонам строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження узгоджуються з практикою Європейського Суду з прав людини та з підпунктом „b" пункту 3 статті 6 Конвенції, відповідно до якого кожен обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має право мати час і можливості для підготовки свого захисту.

Європейський Суд неодноразово зазначав, що право на захист не є абсолютним, а за змістом статті 6 Конвенції прийнятними є лише вкрай необхідні заходи, які обмежують право на захист (рішення від 23.04.1997 у справі «Ван Мехелен та інші проти Нідерландів», від 25.09.2008 у справі «Полуфакін і Чернишов проти Росії»). Як зауважив Європейський Суд, підпункт «b» пункту 3 статті 6 Конвенції гарантує обвинуваченому право мати час і можливості, необхідні для підготовки свого «захисту», а це означає, що така підготовка охоплює все, що є «необхідним» для підготовки розгляду справи судом. Крім того, можливості, доступні кожному, хто обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, мають включати ознайомлення - для цілей підготовки свого захисту - з результатами розслідувань, які проводилися протягом усього провадження у справі. Однак питання адекватності часу і можливостей, наданих обвинуваченому, слід вирішувати в контексті обставин кожної конкретної справи (рішення від 21.10.2010 у справі «Корнєв і Карпенко проти України»).

У свою чергу, КПК України не містить поняття «затягування процесу ознайомлення з матеріалами кримінального провадження», зазначений інститут кримінального судочинства є оціночною категорією і в кожному конкретному випадку з огляду на вищезазначену практику Європейського Суду з прав людини, вирішується судом в залежності від конкретних обставин справи.

Критерієм для визначення розумності строків кримінального провадження є: 1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачених та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо; 2) поведінка учасників кримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Згідно з ч.1 ст.6 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку належним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Разом з тим, ч.5 ст.28 КПК України визначено, що кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

Жодних обмежень зі сторони обвинувачення в ознайомленні з матеріалами провадження не було. Будь яких об`єктивних підстав для неможливості ознайомлення з матеріалами, під час розгляду клопотання слідчим суддею не встановлено.

Наведене свідчить про зволікання підозрюваної та її захисників в ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, у зв`язку з чим слідчий суддя доходить висновку про існування передбачених законом підстав для встановлення строку на ознайомлення усій стороні захисту у цьому кримінальному провадженні.

Також слідчий суддя наголошує, що такий підхід не буде невиправдано обмежувати сторону захисту у реалізації їхніх прав, оскільки встановлення строку здійснюватиметься з урахуванням терміну, необхідного та достатнього для завершення ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та зважаючи на тривалий час, який уже сплив з моменту відкриття та надання доступу до таких матеріалів.

Слідчий суддя враховує складність кримінального провадження; вид, обсяги та зміст матеріалів досудового розслідування, з якими потрібно ознайомитись; строк протягом якого стороні захисту надано можливість реалізувати своє право на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження; умови доступу до матеріалів досудового розслідування; поведінку сторони захисту, а відтак, враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ч. 10 ст. 290 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_4 про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженню №12024100020001146 від 21.02.2024 року - задовольнити частково.

Встановити підозрюваній ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та її захисникам ОСОБА_9 і ОСОБА_10 строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні №12024100020001146 від 21.02.2024 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.4, ст.197-1 КК України з 30.09.2024 року до 4.10.2024 року включно, в задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали проголошено 27.09.2024 року о 13-55 годин.

Суддя :

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.09.2024
Оприлюднено30.09.2024
Номер документу121932882
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —753/7473/24

Ухвала від 27.09.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

Ухвала від 20.09.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні