Рішення
від 25.09.2024 по справі 548/1952/24
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1952/24

Провадження № 2-о/548/69/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.09.2024 Хорольський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Старокожка В.П.,

секретаря судового засідання - Безносик Д.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

Позиція заявника та заінтересованої особи, процесуальні дії, вчинені по справі.

Заявниця звернулася до Хорольського районного суду Полтавської області з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме щодо встановлення місця відкриття спадщини.

Свої вимоги мотивувала тим, що вона є дочкою та спадкоємицею за законом померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Зазначає, що після смерті останньої відкрилася спадщина на її спадкове майно. Вказує, що вона як спадкоємиця бажає прийняти спадщину після смерті ОСОБА_2 , проте оформити свої спадкові права на спадкове майно не має можливості, оскільки відсутня інформація щодо останнього постійного місця проживання спадкодавиці, яке підтверджується реєстрацією місця проживання, у зв`язку з чим просить суд встановити факт місця відкриття спадщини.

Ухвалою судді від 30.08.2024 було відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку окремого провадження з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання заявниця ОСОБА_1 не з`явилася, у заяві про встановлення факту просила суд розглянути справу за її відсутності.

В судове засідання представник заінтересованої особиХорольської міськоїради Лубенськогорайону Полтавськоїобласті Волошин С.М. не з`явився, у встановлений судом строк надіслав відзив на вказану заяву, де вказав, що не заперечує проти її задоволення та просить суд проводити розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази по справі, суд вважає, що за результатами судового розгляду справи має бути ухвалене рішення, яким вимоги заявниці підлягають задоволенню з таких підстав.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Судом встановлено,що заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дочкою ОСОБА_2 , що доводиться копією свідоцтва про народження Серія НОМЕР_1 та копією паспорта № НОМЕР_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 померла в м.Хорол Лубенського району Полтавської області, що доводиться копією свідоцтва про її смерть Серія НОМЕР_3 .

Після смерті останньої відкрилась спадщина на її спадкове майно та майнові права - земельну ділянку загальною площею 2,30 га, кадастровий номер: 5324887000:00:004:0027, що розташована на території Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області (колишньої Шишацької сільської ради Хорольського району Полтавської області), цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, що належала їй на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серія ПЛ №157248 та інше спадкове майно, зокрема, жилий будинок з господарчими та побутовими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 19.12.2003, виданому державним нотаріусом Хорольської державної нотаріальної контори Вовк А.М. та зареєстрованого в спадковому реєстрі за № 258, копією Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 2836480 від 16.02.2004.

З довідки виконавчого комітету Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області вих. № 09-08-01/513 від 24 червня 2024 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживала без реєстрації місця проживання з травня 2024 року до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про смерть НОМЕР_3 ) за адресою: АДРЕСА_1 . На день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 разом з нею проживали: ОСОБА_1 ,1978 р.н.; ОСОБА_3 , 2019 р.н.; ОСОБА_4 , 1988 р.н.

Згідно повідомлення Хорольської державної нотаріальної контори від 04.07.2024 за вих. № 323/01-16 заявниці як особі, що бажає спадкувати після своєї матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , роз`яснено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її судом померлою. Частина 1 Статті 1221 ЦК України визначає місце відкриття спадщини, а саме, що місцем відкриття спадщини є останнє постійне місце проживання спадкодавця.

З пояснень гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителів с. Шишаки Лубенського району Полтавської області, вбачається, що померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дійсно проживала до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 разом із своєю дочкою ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Остання здійснила поховання матері, відбула поминки у травні-червні 2024 року.

У зв`язку із вищевикладеним та тим, що на момент звернення заявниці до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини не встановлено останнє місце проживання спадкодавиці у встановленому законом порядку, а саме останнє постійне місце її реєстрації, що унеможливлює визначення місця відкриття спадщини померлої у відповідності до ст.1221 ЦК України, нотаріус роз`яснила заявниці необхідність звернутися до суду із заявою про встановлення факту місця відкриття спадщини.

Норми права, застосовані судом.

Відповідно дост.1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК Українидо складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє постійне місце проживання спадкодавця. Останнє постійне місце реєстрації, що може бути підтверджено: довідкою житлово-експлуатаційної організації, довідкою житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця; записом у будинковій книзі про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця, довідкою адресного бюро, довідкою райвіййськкомату про те, що спадкодавець до призову на військову службу проживав за відповідною адресою. Місце відкриття спадщини не може підтверджуватись свідоцтвом про смерть (п.1.13. глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2012р. за № 282/20595 зі змінами, надалі «Порядок».

Відповідно до ч.2 ст. 1221 ЦК України якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місце надходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна (ч. 2 ст. 1221 ЦК України).

У відповідності до п.п. 1.12 пункту 1 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця відповідно до статті 29 Цивільного кодексу України.

У відповідності до п.п. 1.14 пункту 1 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України у разі відсутності у спадкоємців документів, що підтверджують місце відкриття спадщини, факт місця відкриття спадщини підтверджується копією рішення суду, що набрало законної сили.

Відповідно доч.1 ст.29ЦК України,місцем проживанняфізичної особиє житло,в якомувона проживаєпостійно аботимчасово.

Згідно з пунктом 3 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №7від 30.05.2008року «Просудову практикуу справахпро спадкування» зазначено, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, яке визначається за правилами ст.29 та ч. 2 ст.1221ЦК України. Якщо спадкодавець мав кілька місць проживання, місцем відкриття спадщини вважається останнє місце реєстрації спадкодавця. У відповідності до п.16Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»(зі змінами), заява про встановлення місця відкриття спадщини може бути розглянута судом у порядку окремого провадження, якщо орган, який вчиняє нотаріальні дії, не вправі видати заявникові свідоцтво про право на спадщину через відсутність або недостатність документів, що необхідні для підтвердження в нотаріальному порядку факту вступу в управління або володіння спадковим майном.

Мотивована оцінка аргументів учасників справи.

Зважаючи на те, що померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , з травня 2024 року та до дня своєї смерті проживала без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 ,де знаходиться її спадкове майно та майнові права, а саме земельна ділянказагальною площею2,30га,кадастровий номер:5324887000:00:004:0027,що розташованана територіїХорольської міської радиЛубенського району Полтавськоїобласті колишньої Шишацької сільської радиХорольського районуПолтавської області),цільове призначення:для веденняособистого селянськогогосподарства,що належалаїй напідставі Державногоакту направо власностіна земельнуділянку СеріяПЛ №157248та іншеспадкове майно, зокрема жилий будинок з господарчими та побутовими будівлями та спорудами за адресою АДРЕСА_1 , що належав останній на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 19.12.2003, виданому державним нотаріусом Хорольської державної нотаріальної контори Вовк А.М. та зареєстрованого в спадковому реєстрі за № 258, суд приходить до висновку про доведеність того факту, що місцем відкриття спадщини померлої ОСОБА_2 є АДРЕСА_1 , так як вказана адреса є останнім місцем проживання спадкодавиці та місцем знаходження її спадкового майна. Вищевикладене доводиться дослідженими судом доказами у їх сукупності, а саме копіями: свідоцтва про смерть останньої, свідоцтва про право на спадщину за заповітом; Державного актуна правовласності наземельну ділянку; довідки виконавчого комітету Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області щодо місця проживання на момент смерті ОСОБА_2 ; поясненнями ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , а також не заперечується заінтересованою особою - Хорольською міською радою Лубенського району Полтавсьої області.

Встановлення факту має юридичне значення, оскільки необхідне заявниці (дочці померлої ОСОБА_2 ) для оформлення спадщини, яка відкрилася після смерті спадкодавиці.

Зважаючи на викладене, вимоги заявниці підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 15, 16, 1258 ЦК України, ст.ст. 1-18, 76-81, 259, 263-265, 268, 319, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, - задовольнити повністю.

Встановити факт, що місцем відкриття спадщини померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , є АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення шляхом подачі відповідної заяви до Полтавського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи:

Заявниця: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована та мешканка АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Хорольська міська рада Лубенського району Полтавської області, ЄДРПОУ 22538612, адреса: м. Хорол, вул. 1 Травня, 4 Лубенського району Полтавської області.

Головуючий

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.09.2024
Оприлюднено03.10.2024
Номер документу122016412
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —548/1952/24

Рішення від 25.09.2024

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

Ухвала від 30.08.2024

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Старокожко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні