Ухвала
від 03.10.2024 по справі 908/3468/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 16/62/13-21/5/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

03.10.2024 Справа № 908/3468/13

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Черкаського Володимира Івановича, розглянувши заяву ОСОБА_1 про спростування майнових дій боржника

Заявник:

1. Фізична особа - підприємець Руденко Анатолій Петрович ( АДРЕСА_1 , ідент. № НОМЕР_1 , має зареєстрований Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд ЄСІТС)

Боржник - Публічне акціонерне товариство Запорізький сталепрокатний завод (69600, м. Запоріжжя, вул. Північне шосе, 20г, код ЄДРПОУ 00191247, має зареєстрований Електронний кабінет у підсистемі Електронний суд ЄСІТС)

про спростування майнових дій боржника

в межах справи про банкрутство Публічного акціонерного товариства Запорізький сталепрокатний завод.

Суддя Черкаський В.І.

Без участі представників сторін та учасників

УСТАНОВИВ:

Ухвалою від 17.09.2024 року судове засідання для розгляду наступної судової процедури, клопотання голови комітету кредиторів Руденка А.П. про продовження строку процедури санації на 12 місяців (вих. від 17.09.2024), плану санації боржника, які схвалені комітетом кредиторів 16.09.2024 відкладено на 17.10.2024, 10 - 00.

24.09.2024 року до суду через систему Електронний суд Руденко А.П. направлена заява від 24.09.2024 (вх.№ 18873/08-08/24 від 24.09.2024) про спростування майнових дій боржника, відповідно до якої просить суд:

- скасувати звернення ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод» від 23.12.2013 №1 як нікчемне,

- визнати дії в.о. керівника ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод» ОСОБА_2 щодо безоплатного відчуження житлового будинку за адресою Запоріжжя, вул. Історична, 49 протиправними і вчиненими в перевищення повноважень в.о. керівника ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод»,

- визнати дії Запорізької міської ради, Код ЄДРПОУ 04053915, і виконавчого комітету Запорізької міської ради, Код ЄДРПОУ 02140892, щодо прийняття житлового будинку за адресою Запоріжжя, вул. Історична, 49 протиправними і вчиненими в перевищення повноважень органів місцевого самоврядування,

- спростувати майнові дії боржника ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод» щодо безоплатного відчуження житлового будинку за адресою Запоріжжя, вул. Історична, 49,

- повернути житловий будинок за адресою Запоріжжя, вул. Історична, 49, у власність ПАТ «Запорізький сталепрокатний завод».

Суд розцінює подану заяву ОСОБА_1 про спростування майнових дій боржника, як заяву, яка має розглядатися в межах справи про банкрутство.

Розглянувши зазначену заяву, суд дійшов висновку, що вона підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Виходячи з положень ч. 6 ст. 12 Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених законодавства про банкрутства.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України встановлені вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та додатків до неї.

Статтею 42 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачені права та обов`язки учасників справи, зокрема ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб, а також виконувати процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Частинами п`ятою та шостою вищевказаної норми установлено, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до пунктів 1, 2 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заява додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи позовної заяви і доданих до неї документів, сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

У відповідності до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Наведені правила є загальними до застосування у господарському судочинстві.

За визначенням ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства учасники у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір.

Матеріалами заяви кредитора з`ясовано, що ним не надіслано копії заяви з додатками до неї кредиторам у справі про банкрутство ПАТ Запорізький сталепрокатний завод, а саме: ТОВ Запорізький Емальпосуд, ТОВ Аско Пласт, ТОВ Метал Холдінг, ТОВ Торговий дім Метизи такі докази до заяви не додані.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір - судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до положень пп. 10 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про порушення справи про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом; заяви про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство; заяви про розірвання мирової угоди, укладеної у справі про банкрутство, або визнання її недійсною встановлена у розмірі: 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2024 рік установлено з 1 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2920 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення: працездатних осіб - 3028 гривень.

При поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою ст. 4 Закону України «Про судовий збір» в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Отже, судовий збір за подання заяви ОСОБА_1 від 24.09.2024 (вх.№ 18873/08-08/24 від 24.09.2024) про спростування майнових дій боржника складає: 19379,20 грн.

В порушення вимог статті 164 ГПК України заявником не надано доказів відправлення іншим учасникам справи копії заяви і доданих до неї документів, а також, доказів сплати судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, заявником не додержано вимоги чинного процесуального законодавства щодо обов`язкової сплати судового збору, що є порушенням п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення заяви ОСОБА_1 від 24.09.2024 (вх.№ 18873/08-08/24 від 24.09.2024) без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом надання до суду докази сплати судового збору у розмірі 19379,20 грн., або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону; довідки Податкового органу про майновий стан заявника за 2023 - 2024 роки та докази направлення кредиторам заяви і доданих до неї документів.

Слід звернути увагу заявника на те, що не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, згідно ст. 174 ГПК України має наслідком повернення її заявнику без розгляду.

Керуючись ст. ст. 1, 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 162, 164, 174, 232-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 від 24.09.2024 (вх.№ 18873/08-08/24 від 24.09.2024) залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом надання до суду:

- докази сплати судового збору у розмірі 19379 грн. 20 коп., або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

- докази направлення кредиторам: ТОВ Запорізький Емальпосуд, ТОВ Аско Пласт, ТОВ Метал Холдінг, ТОВ Торговий дім Метизи заяви і доданих до неї документів.

- довідки Податкового органу про майновий стан заявника за 2023 - 2024 роки.

Роз`яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, заява вважається неподаною та повертається заявнику.

Копію ухвали надіслати заявнику, боржнику (електронною поштою/до електронного кабінету/засобами поштового зв`язку).

Розмістити повний текст ухвали на сайті господарського суду Запорізької області (https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/gromadyanam/advert/).

Ця ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 03.10.2024

Суддя Володимир ЧЕРКАСЬКИЙ

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення03.10.2024
Оприлюднено04.10.2024
Номер документу122053990
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: інші вимоги до боржника

Судовий реєстр по справі —908/3468/13

Ухвала від 03.10.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 02.10.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 02.10.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 26.09.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 26.09.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 19.09.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Черкаський В.І.

Ухвала від 18.09.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні