Рішення
від 07.10.2024 по справі 725/9509/24
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/9509/24

Номер провадження 2-о/725/1028/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.10.2024 Першотравневий районний суд м.Чернівців

в складі:

головуючого судді Скуляк І. А.

при секретарі Ботнар Т.П.

розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Перший відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України про встановлення факту смерті особи, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2024 року заявниця звернулася до суду із вказаною заявою та просила встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Суворовським РВ УМВС України в Херсонській області 07.08.1996 року, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Улянівка, Скадовського району, Херсонської області.

В обґрунтування вказаної заяви посилалася на те, що вона є внучкою померлої ОСОБА_2 та встановлення факту смерті ОСОБА_2 має для неї юридичне значення, оскільки необхідно для реєстрації смерті останньої в органах ДРАЦС, а також для отримання свідоцтва про смерть встановленого зразка.

При цьомузазначала,щофактсмерті ОСОБА_2 підтверджуєтьсядолученоюдоматеріалівкопієюсвідоцтвапро смерть.Натомість,такийдокумент не створює правових наслідків, у зв`язку із чим заявник позбавлена можливості внести відповідні дані до реєстру актів цивільного стану.

Заявниця ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Від її представника надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності. Заяву підтримують.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч.2ст.247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

У відповідності до вимог ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає, що заява не обґрунтована та не підлягає задоволенню, виходячи з наступного:

Частиною першою ст. 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно дост. 81 ЦПКкожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно положень п.2 ч.1ст.317ЦПК України, заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

З матеріалів справи убачається, що заявниця ОСОБА_1 є заінтересованою особою та встановлення факту смерті ОСОБА_2 впливає на її права, обов`язки чи законні інтереси.

Факт смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , доводиться доказами, які додані до заяви.

Згідно ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті здійснюється на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою.

Оскільки ОСОБА_2 померла, відомості про її смерть не внесені до відповідного Державного реєстру України та відсутній документ, виданий державним органом України, який підтверджує факт її смерті, даний факт підлягає встановленню в судовому порядку з урахуванням вимог ст. 317 ЦПК України.

Отже, враховуючи вищенаведені обставини та дослідженні судом докази в їх сукупності з доводами заявниці, суд приходить до висновку про доведеність факту смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 .

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 7, 1, 12, 76-89, 206, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273,317-319, 352, 354, 355 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Суворовським РВ УМВС України в Херсонській області 07.08.1996 року, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Улянівка, Скадовського району, Херсонської області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Копію даного рішення негайно видати учасникам справи після його проголошення та надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсяпротягом тридцятиднів безпосередньодо Чернівецькогоапеляційного судуабо втой самийстрок черезПершотравневий районнийсуд м.Чернівці відповіднодо вимогп.15.5Розділу ХІІІЦПК України.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці І. А. Скуляк

СудПершотравневий районний суд м.Чернівців
Дата ухвалення рішення07.10.2024
Оприлюднено08.10.2024
Номер документу122111368
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —725/9509/24

Рішення від 07.10.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Ухвала від 07.10.2024

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні