Ухвала
від 09.10.2024 по справі 686/5105/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/5105/24

Провадження № 1-кс/686/8280/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2024 року м. Хмельницький

Слідча суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в місті Хмельницькому клопотання слідчого ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 12024240000000066,

встановила:

01.10.2024 слідча ВРОТЗ СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із клопотанням, погодженим з заступником начальника відділу Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

СУ ГУНПв Хмельницькійобласті здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості у якому внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 01.02.2024 за № 12024240000000066, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 358 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що «в ході досудового розслідування отримано відомості, про те, що на території Хмельницької області, протягом 2023-2024 років, група осіб, діючи за попередньою змовою між собою, здійснюють підробку офіційних документів, які видаються юридичною особою.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що до протиправної діяльності може бути причетний ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , та може проживати за адресою АДРЕСА_3 , (моб. тел. НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 ), який користується транспортним засобом марки «Hyundai Kona», н.з. НОМЕР_4 , який належить на праві власності його дружині ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Також, ОСОБА_5 , будучи об?єднаним спільним злочинним умислом із керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_4 ) ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований: АДРЕСА_5 , (моб. тел. НОМЕР_6 ) та має у користуванні легковий автомобіль ВАЗ 2105, н.з. НОМЕР_7 (належить ОСОБА_8 ), організував злочину схему зі оплатної видачі офіційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме договорів комісії транспортних засобів, оформлення яких здійснюється від імені комітента за його фактичної відсутності. При цьому підпис від імені комітента виконують треті особи. Таким чином до договорів комісії вносяться завідомо недостовірні відомості. Інформацію щодо укладання вищезазначених договорів уповноважені особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » вносять до національної автоматизованої інформаційної системи ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Згідно наявної оперативної інформації, ОСОБА_9 , на попередньо підготовлених бланках зі відтисками мокрої печатки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та підписами директора ОСОБА_10 виконав фіктивний договір комісії № 006038 від 01.12.2023 та відповідний акт технічного стану про передачу на комісію транспортного засобу марки «Ford Fusion», н.з. НОМЕР_8 власником ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , (моб. тел. НОМЕР_9 ). При цьому встановлено, що згідно бази даних ІНФОРМАЦІЯ_8 власник автомобіля ОСОБА_11 05 листопада 2023 року виїхала за межі державного кордону України та повернулась в Україну 26 грудня 2023 року, що свідчить про укладення договору комісії № 006038 від 01.12.2023 та акту технічного стану транспортного засобу за її фактичної відсутності. Надалі 07.12.2023 на підставі договору комісії № 006038 від 01.12.2023 та договору купівлі-продажу транспортного засобу, даний автомобіль марки «Ford Fusion», н.з. НОМЕР_10 перереєстровано на нового власника ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , (моб. тел. НОМЕР_11 ).

З метою встановлення обставин, що підлягають доказуванню, здобуття доказів і встановлення фактів, що мають значення для повного швидкого та неупередженого розслідування даного кримінального провадження, а також необхідності проведення почеркознавчої експертизи, встановлення підробки офіційних документів, які видаються юридичною особою та прийняття з даного приводу процесуальних рішень, здобуття інформації, що становить слідчий інтерес, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу, з можливістю їх вилучення (виїмки), до оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: інформації відносно ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 громадянки України, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_6 , яка здійснила виїзд за межі державного кордону України у період часу з 05.11.2023 по 26.12.2023. Зокрема зазначити, в який період часу було здійснено перетин Державного кордону України, у якому пропускному пункті, в яку країну, коли здійснювався виїзд та в`їзд на територію України, на підставі якого документу здійснювався пропуск, мета виїзду».

Слідча у судове засідання не з`явилася, проте у клопотанні зазначила, що просить провести розгляд без участі ініціатора; підтримує подане клопотання та просить його задовольнити.

Крім того слідча просить розглядати клопотання без участі володільця документів з причин реальної загрози зміни або знищення документів та у закритому судовому засіданні.

У зв`язку із недоведенням слідчою наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, про тимчасовий доступ до яких він клопоче, слідча суддя дійшла висновку про необхідність виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Представник володільця документів ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином.

Відповідно до п.п. 4, 5 ст. 27 КПК України слідчий суддя може прийняти рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні, якщо відкрите судове засідання може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом, або якщо існує необхідність забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації» серед іншого таємною визнається інформація, яка містить таємницю досудового розслідування.

Враховуючи те, що здійснення провадження у відкритому судовому засіданні може призвести до розголошення таємниці досудового розслідування, слідча суддя дійшла висновку, що розгляд клопотання необхідно здійснювати у закритому судовому засіданні.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 160 КПК України встановлено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Оцінивши обґрунтованість та підставність наведених слідчим доводів, слідча суддя дійшла висновку, що слідчим доведено наявність достатніх підстав, передбачених ч. 5 ст.163 КПК України, вважати, що речі та документи, про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , самі по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Також слідчим доведено, що ці речі та документи можливо використати як доказ та те, що без їх отримання не виявляється можливим іншими способами довести обставини, які передбачається довести в ході досудового розслідування кримінального провадження.

Відтак, з урахуванням доведених слідчим обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у ст.160,163 КПК України; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи, оскільки отримати вказану в клопотанні інформацію неможливо іншим способом; за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання слідчого щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідча суддя уважає, що клопотання слідчого є підставним, обґрунтованим і підлягає до задоволення.

Водночас, слідча суддя уважає за необхідне надати тимчасовий доступ до документів слідчим, які вказані у клопотанні та є повноважними на ведення досудового слідства в даному кримінальному провадженні згідно з витягом з ЄРДР у кримінальному провадженні № 12024240000000066 від 01.02.2024, а саме: старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_13 .

Керуючись ст.ст.163, 164 КПК України,

постановила:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_14 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_15 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_16 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_17 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_18 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_19 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_20 ; старшому слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_13 ; старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_21 ; слідчому відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_22 ; старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_23 ; старшому слідчому в ОВС відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_24 на тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), а саме документів, які містять наступну інформацію відносно ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 громадянки України, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_6 , яка здійснила виїзд за межі державного кордону України у період часу з 05.11.2023 по 26.12.2023: в який період часу особою було здійснено перетин Державного кордону України, у якому пропускному пункті та в яку країну; коли здійснювався виїзд та в`їзд на територію України, на підставі якого документу здійснювався пропуск, мета виїзду.

Уповноваженим службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ) забезпечити тимчасовий доступ та надати можливість отримати копії вищезазначених речей та документів.

Ухвала діє по 07 грудня 2024 року.

Відповідно до ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Слідча суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення09.10.2024
Оприлюднено11.10.2024
Номер документу122193779
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/5105/24

Ухвала від 08.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 08.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 09.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 01.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 01.10.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 21.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні