Рішення
від 07.10.2024 по справі 727/9884/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/9884/24

Провадження № 2-о/727/469/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 жовтня 2024 року Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді Літвінової О.Г.

при секретарі Лещинської А.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Чернівці справу за заявою ОСОБА_1 яка діє в інтересах малолітньої доньки ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Перший відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області, про встановлення факту батьківства,-

встановив:

Заявник ОСОБА_1 яка діє в інтересах малолітньої доньки ОСОБА_2 звернулася до Шевченківського районного суду м. Чернівці із заявою про встановлення факту батьківства, де заінтересовані особи: Перший відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

В заяві посилається на те, що з грудня 2012 року вона, ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебували у фактичних шлюбних відносинах та почали проживати разом однією сім`єю у АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, мали спільний бюджет, піклувалися один про одного, були пов`язані спільним побутом, пов`язані правами та обов`язками, які притаманні подружжю. Під час сумісного проживання у неї та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася донька ОСОБА_4 . ОСОБА_3 піклувався про неї та доньку, забезпечував матеріально, вони спільно виховували доньку. 23 травня 2014 року між ними та ОСОБА_3 було зареєстровано шлюб у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, актовий запис № 675. 10 червня 2015 шлюб було розірвано, проте батько ОСОБА_3 продовжував брати участь у вихованні дитини та матеріально її забезпечував. ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 помер. Станом на 15 грудня 2013 року, день народження доньки ОСОБА_4 , вони з ОСОБА_3 у шлюбі не перебували. Коли вона реєструвала народження дитини у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, їй повідомили, що не можуть записати батьком дитини біологічного батька ОСОБА_3 , оскільки вони не перебувають у шлюбі. Відомості про батька ОСОБА_4 записані відповідно до частини 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, тобто запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проведений за прізвищем та громадянством матері, тобто ОСОБА_5 , а ім`я та по батькові батька дитини записані за вказівкою матері, ОСОБА_6 . За життя померлий ОСОБА_3 визнавав ОСОБА_4 своєю донькою, а себе батьком, брав участь у її вихованні, утримував та виконував усі обов`язки батька дитини передбачені сімейним законодавством. Тому просить суд, встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м. Чернівці, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце смерті Україна, місто Чернівці, є батьком ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в місті Чернівці, актовий запис про народження № 3049, складений 27 грудня 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції та внести зміни до актового запису № 3049 від 27 грудня 2013 року, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, про народження ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , Україна, Чернівецька область, м. Чернівці, вказавши в графі «Відомості про батька»: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України.

Заявник ОСОБА_1 яка діє в інтересах малолітньої доньки ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася.

Представник заінтересованої особи Першого відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Чернівці Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явилася, спрямувала на адресу суду заяву з проханням розгляд справи здійснювати без її участі.

Представник заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій просив проводити розгляд справи у їх відсутність та просив ухвалити рішення у відповідності до вимог чинного законодавства.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд, у відповідності з ч. 2 ст. 247 ЦПК України, постановив здійснювати розгляд справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши наявні в справі докази, надавши оцінку всім в сукупності та кожному окремо доказам та аргументам заявника, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що з грудня 2012 року ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , перебували у фактичних шлюбних відносинах та почали проживати разом однією сім`єю у АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, мали спільний бюджет, піклувалися один про одного, були пов`язані спільним побутом, пов`язані правами та обов`язками, які притаманні подружжю.

Під час сумісного проживання у заявниці та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася донька ОСОБА_4 . ОСОБА_3 піклувався про неї та доньку, забезпечував матеріально, вони спільно виховували доньку.

23 травня 2014 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 було зареєстровано шлюб у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, актовий запис № 675, що підтверджується Витягом про шлюб.

10 червня 2015 шлюб було розірвано, проте батько ОСОБА_3 продовжував брати участь у вихованні дитини та матеріально її забезпечував.

ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть від 13.08.2024р.

Реєструючи народження дитини у відділі державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, ОСОБА_1 повідомили, що не можуть записати батьком дитини біологічного батька ОСОБА_3 , оскільки вони з ним не перебувають у шлюбі. Відомості про батька ОСОБА_4 записані відповідно до частини 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, тобто запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень проведений за прізвищем та громадянством матері, тобто ОСОБА_5 , а ім`я та по батькові батька дитини записані за вказівкою матері, ОСОБА_6 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_2 , яке видане 27.12.2013, та витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України від 07.09.2021 р.

Заяви про встановлення факту батьківства (материнства) суд розглядає у разі смерті особи, яку заявник визнає батьком (матір`ю) дитини, і вирішує їх з огляду на обставини, передбачені статтями 125, 130 Сімейного кодексу України. Передумовою звернення до суду із заявою про встановлення факту батьківства є смерть особи, батьківство якої встановлюється, або оголошення її померлою.

Відповідно до змісту ч.1 ст.121СК України права та обов`язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Згідно п.3 ч.2 ст.125 СК України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за рішенням суду.

Відповідно до ст.130 СК України, у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу.

У відповідності до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 «Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. В пункті 13 вказаної Постанови, Пленум Верховного Суду України вказав, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Згідно з п.7 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в Книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст.135 СК України. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини, коли відповідно до ч.2 ст.55СК України про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній і можуть бути подані матір`ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Таким чином, закон розрізняє порядок визначення походження дитини від батька шляхом визнання батьківства - про що позов заявляється до особи, яка вважається батьком дитини, або нею самою, та шляхом встановлення факту батьківства у разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини.

Згідно зі ст.130СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч. 1 ст. 135 цього Кодексу.

Як вбачається зі ст. 293 ЦПК України, в порядку окремого провадження можуть бути розглянуті цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ст. 319 ЦПК України, у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

При розгляді спору щодо встановлення факту батьківства суд має виходити зі змісту ст.130 СК України, відповідно до якої підставою для встановлення факту батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Отже, сімейне законодавство України не визначає будь-яких особливостей щодо предмета доказування у даній категорії справ. Доказами у такій справі можуть бути будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, а також інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, показань свідків, письмових або речових доказів, висновків експертів. Тобто при вирішенні спору про встановлення факту батьківства мають враховуватись усі передбачені законом докази в їх сукупності. Керуючись цим загальним правилом, встановлення батьківства на підставі ст.130СК України можливо за наявності належних і обґрунтованих доказів (відомостей), які засвідчують походження дитини від певної особи.

Пунктом 15 Постанови Пленуму ВСУ від 31березня 1995року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» вказав, що суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини. Заяви про встановлення факту визнання батьківства щодо дитини розглядаються судом у випадках, коли померла особа визнавала себе батьком дитини до цієї дати. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини. В третьому абзаці п.13постанови Пленуму зазначено, що факт батьківства може бути встановлено за наявності однієї з таких обставин: 1) спільне проживання батьків дитини і ведення ними спільного господарства, яке не припинилось до її зачаття; 2) спільне виховання дитини; 3) спільне утримання дитини; 4) докази, що з вірогідністю підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Таким чином, суд, з`ясувавши всі обставини справи, вважає наявність підстав, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, встановленими в судовому засіданні, а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

За положеннями ст.134СК України на підставі заяви осіб, зазначених у статтях 126 СК України або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове Свідоцтво про народження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.76-81,89,141,293,319 ЦПК України, ст.ст.55,121,125,130,134,135 СК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт батьківства, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець м. Чернівці, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце смерті Україна, місто Чернівці, є батьком ОСОБА_2 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в місті Чернівці, актовий запис про народження № 3049, складений 27 грудня 2013 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції.

Внести зміни до актового запису № 3049 від 27 грудня 2013 року, складеного відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Чернівецького міського управління юстиції, про народження ОСОБА_2 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , Україна, Чернівецька область, м. Чернівці, вказавши в графі «Відомості про батька»: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянин України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Чернівці або безпосередньо до апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

СУДДЯ: О.Г. Літвінова

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення07.10.2024
Оприлюднено11.10.2024
Номер документу122204623
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —727/9884/24

Рішення від 07.10.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Літвінова О. Г.

Ухвала від 19.09.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Літвінова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні