Рішення
від 10.10.2024 по справі 364/505/24
ВОЛОДАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 364/505/24

Провадження № 2-о/364/18/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.10.2024 року, Володарський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Ткаченко О. В.,

за участю секретаря Бондаренко Л.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, цивільну справу за заявою

ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ,

представник заявника: ОСОБА_2 , який діє на підставі Ордера на надання правничої допомоги Серія АІ №1662191 від 22.07.2024 року, адреса: АДРЕСА_2 ,

заінтересовані особи: ОСОБА_3 , адреса проживання: АДРЕСА_3 ,

Білоцерківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ЄДРПОУ 33341882, адреса: 09117, Київська область, м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 22

про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

Представник заявника ОСОБА_2 звернувся до Володарського районного суду Київської області із заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув у ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Васюківка Бахмутського району Донецької області, є рідним сином ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 . В обґрунтування заяви представник заявника зазначив, що 22.01.2024 року, перебуваючи на сході України, захищаючи Батьківщину, загинув син позивачки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України N 168 від 28.02.2022 року сім`ям загиблих осіб внаслідок отриманого поранення (контузії, травми або каліцтва) пов`язаного із захистом Батьківщини, виплачується одноразова грошова допомога.

Реалізувати право на отримання компенсації - одноразової грошової допомоги заявник ОСОБА_1 не може через недоведеність родинних відносин між нею та сином, а саме розбіжності у написанні прізвища в документах.

У свідоцтві про смерть сина серія НОМЕР_2 від 02.02.2024 року його прізвище вказано як « ОСОБА_4 .

У витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №0004368527 від 20.02.2024 року прізвище сина ОСОБА_5 та прізвище матері ОСОБА_6 вказано як «Стройстер».

Відповідно до паспорта громадянина України прізвище та ім`я заявника, по батькові ОСОБА_1 , вона змінила прізвище узв`язку з укладенням шлюбу. Проте у свідоцтві про шлюб серія НОМЕР_3 від 21.05.2010 року її прізвище вказане « ОСОБА_7 ».

Також у свідоцтві про народження серія НОМЕР_4 , виданого 19.04.1974 року Криулянським РАЦС Молдавської радянської соціалістичної республіки, її прізвище російською мовою вказано як « ОСОБА_7 ».

Вказані розбіжності у написанні прізвища заявника та прізвища сина, позбавив її можливості отримання компенсації як родичу першого ступеня споріднення загиблого воїна, тому що заявник не може підтвердити родинні відносини з ним.

Представник заявника в судовому засіданні вимоги заяву підтримав.

Заявник в судовому засіданні заяву підтримала у повному обсязі та просила її задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явилася, про час та місце слухання справи повідомлялась у встановленому законом порядку.

Заінтересована особа - Білоцерківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Білоцерківському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), в судове засідання не з`явилися, направили до суду заяву, якою просили справу розглядати за їх відсутності.

Заслухавши пояснення заявника та представника заявника, показання свідків ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , дослідивши та всебічно проаналізувавши обставини справи, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному та всебічному дослідженні обставин справи, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 5).

У свідоцтві про смерть сина серія НОМЕР_2 від 02.02.2024 року його прізвище вказано як « ОСОБА_4 (а.с. 5).

У витязі з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №0004368527 від 20.02.2024 року прізвище сина ОСОБА_5 та прізвище матері ОСОБА_6 вказано як «Стройстер» (а.с. 5-6).

Відповідно до паспорта громадянина України прізвище та ім`я, по батькові заявника змінено на ОСОБА_1 , у зв`язкуз укладенням шлюбу. Проте у свідоцтві про шлюб серія НОМЕР_3 від 21.05.2010 року її прізвище вказане « ОСОБА_7 » (а.с. 7). Також у свідоцтві про народження серія НОМЕР_4 , виданого 19.04.1974 року Криулянським РАЦС Молдавської радянської соціалістичної республіки, її прізвище російською мовою вказано як « ОСОБА_7 » (а.с. 6).

Вказані розбіжності у написанні прізвища заявника та прізвища сина, позбавило її можливості отримання компенсації, як родичу першого ступеня споріднення загиблого воїна, тому що заявник не може підтвердити родинні відносини з ним.

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_8 та ОСОБА_9 дали показання, що ОСОБА_1 є їх товаришка, односельчанка, яку вони знають з 1987 року. Їм відомо, що у ОСОБА_1 був син ОСОБА_4 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Васюківка Бахмутського району у Донецькій області. З сином ОСОБА_1 проживала разом довгий час. ОСОБА_4 свідки знають з дитинства та неодноразово чули, як він звертався до ОСОБА_1 називаючи її «мама» хоча в подальшому він проживав окремо, але часто навідував матір ОСОБА_1 . Свідки підтвердили факт, що заявник ОСОБА_1 та померлий ОСОБА_4 , була матір`ю та сином.

Відповідно до експертного висновку Українського бюро лінгвістичних експертиз 056/1321-а/2 від 19 липня 2024 року на запит ОСОБА_2 записи прізвища українською мовою СТРАЙСТАР, СТРОЙСТЕР та запис російською мовою СТРАЙСТАРЬ у документах, наданих для експертизи, а також в інших документах зазначеної особи є ідентичними.

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1, 6, 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

У пункті 7Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 рокуроз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) зроблено висновок, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів.

Встановлення вказаного факту породжує юридичні наслідки, зокрема дозволить реалізувати право заявника оформити право на отримання одноразової грошової допомоги.

З огляду на вищенаведені норми права, встановивши фактичні обставини справи, оцінюючи належність, допустимість кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи, що юридичний факт, який просить встановити заявник породжує юридичні наслідки і від нього залежить виникнення у заявника прав на отримання одноразової грошової допомоги та в цьому випадку іншим правовим шляхом, окрім звернення до суду про встановлення факту родинних відносин не може підтвердити вказаний факт, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин.

Відповідно до ч. 7ст. 294 ЦПК Українипри ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 10, 12, 76-81, 89, 293, 294, 315, 319, 354 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , Білоцерківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уБілоцерківському районіКиївської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ),про встановленняфакту,що маєюридичне значення, задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув у ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Васюківка Бахмутського району

Донецької області, є рідним сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП - НОМЕР_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду через Володарський районний суд Київської області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя О. В. Ткаченко

СудВолодарський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.10.2024
Оприлюднено14.10.2024
Номер документу122213218
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них:

Судовий реєстр по справі —364/505/24

Рішення від 10.10.2024

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Володарський районний суд Київської області

Ткаченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні