Рішення
від 10.10.2024 по справі 195/1792/24
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1792/24

2-о/195/153/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р АЇ Н И

10.10.2024 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Кондус Л.А., при секретарі Дєєвої Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту народження на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа: Комунарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса),

В С Т А Н О В И В :

Представник заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - адвокат Ігнатов Є.Є. звернувся до суду із заявою про встановлення факту народження дитини ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Сімферополь, АР Крим, Україна, від матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України.

Представник заявників обґрунтовує заявлені вимоги тим, що заявники 24 листопада 2022 року уклали шлюб, зареєстрований Генеральним консульством України в Стамбулі, Турецька Республіка, актовий запис №36, про що свідчить свідоцтво про шлюб серія НОМЕР_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 у пологовому будинку м.Сімферополя у заявниці народилася дитина донька ОСОБА_3 . При народженні дитини їй було видано виписний епікриз від 03.05.2024 та медичне свідоцтво про народження серія НОМЕР_2 від 30 квітня 2024 року. У зв`язку з тим, що медичні документи про народження, отримані на окупованій території є недійсними, а довідка про народження дитини видана компетентною установою України відсутня, заявниця позбавлена можливості отримати свідоцтво про народження на території України в позасудовому порядку, оскільки місто м.Сімферополь АР Крим є територією, яка перебуває у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Встановлення факту, що має юридичне значення необхідно заявникам для державної реєстрації народження дитини.

Представник заявників просить розглядати справу за його відсутності та за відсутності заявників.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилася, пояснення щодо заявлених вимог не надала.

Суд розглядає справу без фіксації судового процесу технічними засобами відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню.

Заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є громадянкою України, що підтверджується, долученою до матеріалів копією паспорта громадянина України.

Заявник ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є громадянином України, що підтверджується, долученою до матеріалів копією паспорта громадянина України.

Судом встановлено, що заявниця у справі ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Сімферополь, АР Крим.

Додана до матеріалів справи копія свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_1 , виданого Генеральним консульством України в Стамбулі, Турецька Республіка, підтверджує, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 24 листопада 2022 року, актовий запис № 36.

Як вбачається з копії медичного документу виписного епікризу 29.04.2024 у пологовому будинку м.Сімферополь у заявниці народилася дівчинка, вагою 3660 грамів.

До того, до матеріалів справи додано копію свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 виданого 07.05.2024 окупаційною владою в АР Крим.

Судом встановлено, що свідоцтво про народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_4 в м.Сімферополь АР Крим, видане 07.05.2024 99100006 Відділом реєстрації народження м.Сімферополя Департамента ЗАГС Міністерства юстиції Республіки Крим (органом, який створений та діє у порядку не передбаченому законом), є недійсним і не створює правових наслідків, що позбавляє заявників, які є громадянами України, зареєструвати народження дитини та реалізувати права та обов`язки, пов`язані із народженням дитини.

Частиною першою статі 315 ЦПК України встановлено перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом.

У відповідності до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 1 статті 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Відповідно до ч. 3 ст. 317 ЦПК України, у рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Так, згідно Правил державної реєстрації актів цивільного стану України, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5 (далі Правила), для реєстрації факту народження дитини, яке відбулося в медичному закладі до органів реєстрації необхідно подати медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545 (п. 2 гл. 1 розділу 3 Правил). Це свідоцтво подається, якщо дитина народилася на території України. Оскільки Автономна Республіка Крим (м.Севастополь) є територією України, ніякий інший документ у випадку народження дитини в медичному закладі не є підставою для отримання свідоцтва про народження. Однак на території Автономної Республіки Крим та м.Севастополь Російська Федерація здійснює ефективний контроль, на цій території фактично діє юрисдикція та застосовується законодавство Російської Федерації. Тому документи про народження дитини видаються за формою, встановленою Міністерством охорони здоров`я РФ, яка є неприйнятною для українських органів реєстрації актів цивільного стану. До того ж, згідно п.3 гл.1 розділу 3 Правил, державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них. Місцем народження дитини та місцем проживання батьків в даному випадку є Автономна Республіка Крим (м.Севастополь).

Територія Автономної Республіки Крим та м.Севастополь є тимчасово окупованими внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Це встановлено ч.2 ст. 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України. Згідно ч.1 ст. 3 вказаного Закону , окупованою визнається між іншим, сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій. Датою окупації, згідно ч.2 ст. 1 Закону про окуповані території визначено 20 лютого 2014 року.

Судом встановлено, що встановлення факту народження дитини необхідно заявникам для отримання свідоцтва про народження дитини встановленого законодавством України зразка, підтвердження громадянства України дитини та реалізації в подальшому дитиною всіх належних їй прав та свобод громадянина України.

Відповідно до ст. 133 СК України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір`ю, а чоловік - батьком дитини.

Крім того, відповідно до п. 18 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання. Згідно зі ст. 18 ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту цивільного стану орган державної реєстрації актів цивільного стану проводить відповідний запис на підставі рішення суду.

Таким чином, оцінивши усі докази, що є у справі у їх сукупності, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення даного факту, суд приходить до висновку про задоволення заяви про встановлення факту народження дитини ОСОБА_3 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 13,18, 315, 317, 319, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про встановлення факту народження на тимчасово окупованій території України, заінтересована особа: Комунарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) - задовольнити.

Встановити факт народження дитини жіночої статі: ОСОБА_3 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Сімферополь, АР Крим, Україна, від матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України.

Рішення підлягає негайному виконанню, його оскарження не зупиняє виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Дніпровського апеляційного суду через Томаківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Л. А. Кондус

СудТомаківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.10.2024
Оприлюднено14.10.2024
Номер документу122240931
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —195/1792/24

Рішення від 10.10.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

Ухвала від 09.10.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Кондус Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні