Ухвала
від 08.10.2024 по справі 359/10826/24
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/10826/24

Провадження №1-КС/359/2003/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 жовтня 2024 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Бориспільського РУП ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей і документів,-

встановив :

08.10.2024 до ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшло вищезазначене клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів, в зв`язку з проведенням досудового розслідування по кримінальному провадженню за № 12023116230000598 від 29.11.2023 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 190, ч. 1 ст. 358 КК України.

Клопотання обґрунтовано наступним. 29.11.2023 до Обухівського РУП ГУНП в Київській області надійшла письмова заява ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про те, що 13.11.2023 йому стало відомо про продаж його особистої власності, а саме будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , без його ( ОСОБА_3 ) згоди.

Зокрема, з інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно ОСОБА_3 дізнався, що 13.11.2023 належне йому на праві власності майно (житловий будинок та земельні ділянки) на підставі договорів купівлі-продажу були переоформлені на ОСОБА_4 Перереєстрацію цього майна здійснював приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 .

З наданих приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 копій документів ОСОБА_3 сталі відомі наступні обставини: 13.11.2023 ОСОБА_6 , діючи від імені ОСОБА_3 , на підставі довіреності, посвідченої 07.12.2013 приватним нотаріусом Обухівського районного нотаріального округу Київської області ОСОБА_7 за реєстровим №1915, уклав з ОСОБА_4 , як покупцем, договір купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 3223155400:04:012:0052, площею 0,1 га, розташованої за адресою: Київська область, Обухівський район, смт. Козин, договір купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 3223155400:05:033:0019, площею 0,1085 га, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , договір купівлі-продажу житлового будинку загальною площею 68,5 кв.м., житловою площею 41,6 кв.м., розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , площею 0,1085 га, з погребом - Г, літньою кухнею - Б, сараєм - В, гаражем - Д, вбиральнею - Ж, огорожею - № 1, колодязем - 2, хвірткою 3, а також договір купівлі-продажу земельної ділянки з кадастровим номером 3223182000:05:001:0030, площею 0,08 га, розташованої за адресою: Київська область, Обухівський район, Григорівська сільська рада.

Крім того зазначено, що ОСОБА_3 не уповноважував ОСОБА_6 укладати від його імені з ОСОБА_4 вищезазначені договори. Крім цього, дружина ОСОБА_3 ОСОБА_8 не підписувала заяву про надання згоди іншому з подружжя на укладання зазначених договорів (підпис на якій засвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 10.11.2016 за реєстровим № 580) та взагалі не була ніколи обізнана зі змістом такої заяви.

Таким чином, зазначене нерухоме майно (будинок та земельні ділянки) вибуло з володіння власника ОСОБА_3 не з його волі.

Надалі, в ході проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, ОСОБА_6 в порядку ст. 93 КПК України надав довіреність № 1915 від 07.12.2013 року, яка видана строком на десять років.

У вказаній довіреності містяться підпис та почерк від імені ОСОБА_3 .

Крім того, встановлено, що при укладенні договору купівлі-продажу житлового будинку та договору купівлі-продажу земельної ділянки приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 подавалась заява від імені ОСОБА_8 , посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 про надання згоди на укладення її чоловіком ОСОБА_3 , будь яких правочинів, які б стосувалися розпорядженням нерухомим майном що є їхньою спільною сумісною власністю.

Вказана заява підписана від імені ОСОБА_8

У зв?язку з підтвердженням або спростування підписів та рукописного тексту в заяві пронадання згодина укладенняправочину №510від 10.11.2016,17.09.2024 призначено судову почеркознавчу експертизу, проведення якої доручено експертам ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У зв`язку з цим для встановлення істини в кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно здійснити виїмку та вилучити вільні зразки підписів та почерку ОСОБА_8 , які можуть міститися в ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Так, державна міграційна служба здійснює оформлення та видачу паспортів громадянам України зразка 1994 року, щодо яких прийнято рішення суду, що набрало законної сили, про зобов?язання Державної міграційної служби оформити та видати паспорт громадянина України зразка 1994 року.

Документами, які містять достовірні оригінали підписів ОСОБА_8 , є, зокрема, заяви про видачу паспорта громадянина України у зв?язку з досягненням повноліття або втратою паспорта.

Відповідно до п. 2 «Положення про паспорт громадянина України» паспорт громадянина України видається кожному громадянинові України центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства, після досягнення 16-річного віку.

Так, відповідно до п. 1.3 «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998 року, для проведення досліджень особа, яка призначила експертизу, повинна надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Зважаючи на ці обставини, зазначено про те, що необхідно здійснити виїмку за адресою ІНФОРМАЦІЯ_5 , адреса: АДРЕСА_2 .

У судове засідання слідчий не з`явився, просив розгляд проводити без його участі, клопотання підтримав та просив задовольнити.

З урахуванням приписів ч. 2 ст. 163 КПК України розгляд клопотання проводити без виклику особи, у володінні якої перебувають документи.

Дослідивши подане клопотання та долучені матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Відповідно доч. 2ст.84КПК України, процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Згідно зч.ч.1,2ст.159КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Так, за змістом ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно довимог ч.2цієї статтіу клопотаннізазначаються: 1)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз якимподається клопотання; 2)правова кваліфікаціякримінального правопорушенняіз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 3)речі ідокументи,тимчасовий доступдо якихпланується отримати; 4)підстави вважати,що речіі документиперебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 5)значення речейі документівдля встановленняобставин укримінальному провадженні; 6)можливість використанняяк доказіввідомостей,що містятьсяв речахі документах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів,у випадкуподання клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю; 7) обґрунтування необхідності вилучення речей і документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За змістом ч. 6 цієї статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієїстатті,доведе можливістьвикористання якдоказів відомостей,що містятьсяв цихречах ідокументах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Крім того, відповідно до ч. 7 цієї статті слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Дослідженні матеріали клопотання повністю підтверджують викладені в клопотанні доводи про наявність підстав для тимчасового доступу до документів для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, зокрема, для проведення судових експертиз, оскільки інформація, отримана в такий спосіб, може бути в подальшому використана як доказ у кримінальному провадженні.

Такий ступінь процесуального примусу щодо отримання інформації, яка оберігається законом, є виправданим та відповідає завданням кримінального провадження.

Строк дії ухвали за клопотанням органу досудового розслідування слід визначити два місяці.

На підставі викладене, керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Зобов?язати уповноважених осіб ІНФОРМАЦІЯ_6 , приміщення якого знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , надати слідчим з числа групи слідчих у кримінальному провадженні, а саме старшому слідчому слідчого відділу Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області капітану поліції ОСОБА_2 , слідчому слідчого відділу Бориспільського РУП ГУ НП в Київській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_10 право тимчасового доступу до оригіналів документів з подальшою можливістю їх вилучити:

- оригінал заяви (анкети) про видачу паспорта громадянина України у зв?язку з досягненням повноліття або втратою паспорта та інших документів пов`язаних у зв?язку зі зміною або втратою паспорту громадянам України на ім`я ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , та інших оригіналів заяв в разі наявності виконаних ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Роз`яснити уповноваженим особам ІНФОРМАЦІЯ_6 , зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів, як володілець речей або документів, зобов`язана згідно ч. 1 ст. 165 КПК України надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду або ж особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі доручення слідчого.

Визначити строк дії ухвали два місяці до 08 грудня 2024 року.

Ухвала слідчого судді самостійному апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_11 -Лесів

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.10.2024
Оприлюднено14.10.2024
Номер документу122251977
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —359/10826/24

Ухвала від 08.10.2024

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні