Ухвала
від 11.10.2024 по справі 331/6151/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

УХВАЛА

іменем України

11.10.2024

Справа № 331/6151/24

Провадження № 2/331/2805/2024

Суддя Жовтневого районного суду м.Запоріжжя Фісун Н.В., розглянувши позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Метеорит - 2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території,

ВСТАНОВИЛА:

До Жовтневого районного суду м.Запоріжжя надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Метеорит - 2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території.

Відповідно до п.2 ч.3 175ЦПК Українипозовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно п.10 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Всупереч зазначеним вимогам, позовна заява не містить підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до того ж відповідача з тих самих підстав.

18 жовтня 2023 року набув чинностіЗакон України від 29.06.2023 № 3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким, зокрема, внесені зміни доЦПК України.

Відповідно до ч.6ст. 14 ЦПК Україниадвокати,нотаріуси,державні таприватні виконавці,арбітражні керуючі,судові експерти,органи державноївлади таінші державніоргани,органи місцевогосамоврядування,інші юридичніособи реєструютьсвої електроннікабінети вЄдиній судовійінформаційно-телекомунікаційнійсистемі абоїї окремійпідсистемі (модулі),що забезпечуєобмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Згідно з ч. 7ст. 14 ЦПК Україниособі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Такі документи в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а у разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Відповідно до ч. 8ст. 14 ЦПК Україниреєстрація в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням кваліфікованого електронного підпису або засобів електронної ідентифікації, що мають високий рівень довіри, відповідно до вимогзаконів України "Про електронні документи та електронний документообіг"та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Такими чиномспособами надсилання документів, для кола осіб визначених в абз. 1 ч. 6ст. 14 ЦПК України,передбаченимиЦПК Україниє: паперова форма; через підсистеми «Електронний кабінет»; «Електронний суд».

Позивач звернувся до суду із позовною заявою про стягненнязаборгованості поутриманню будинкута прибудинковоїтериторії у паперовій формі. У позовній заяві зазначив, що електронний кабінет відсутній.

Згідно відповіді №424683 від 29.01.2024 року, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Метеорит 2» є юридичною особою,ідентифікаційний код юридичної особи 20510424.

З відповіді №4305894 від 10.10.2024 вбачається, що юридична особа з ЄДРПОУ 20510424 не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Таким чином, Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Метеорит 2» (ЄДРПОУ 20510424), зареєстроване як юридична особа, зобов`язане зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС.

Відповідно до абзацу 2 ч.1 ст.185ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостоїстатті 14цього Кодексузобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до абзацу 2 ч.2 ст.185ЦПК Україниякщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно достатті 14 цього Кодексу.

Відповідно до ст.185ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Крім того, як вбачається з позовної заяви позивачем, у якості сторін по справі зазначено заявника та боржника. Проте, слід звернути увагу, на те що сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач (ч. 1ст. 48 ЦПК України).

Отже, позивачу слід визначитись із суб`єктним складом учасників справи та надати суду виправлену редакцію позовної заяви та її копії, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів. (ч. 1ст. 177 ЦПК України).

За таких обставин вважаю за необхідне позовну заяву залишити без руху та надати позивачу строк для усунення виявлених недоліків, протягом десяти днів з дня отримання ухвали.

Керуючисьст. 185 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Метеорит - 2» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території - залишити без руху.

Позивачу надати десятиденний строк з дня отримання копії ухвали суду для усунення недоліків, зазначених в її змісті.

Попередити позивача, що у випадку невиконання ухвали заява буде вважатися неподаною та буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Жовтневого районного суду

м. Запоріжжя Н.В.Фісун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення11.10.2024
Оприлюднено15.10.2024
Номер документу122254386
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —331/6151/24

Ухвала від 11.10.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні