Ухвала
від 14.10.2024 по справі 922/5217/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

14 жовтня 2024 року м. ХарківСправа № 922/5217/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

розглянувши матеріали справи

за позовом Керівника Чугуївської окружної прокуратури Харківської області, м.Чугуїв Харківської області, в інтересах держави, в особі Чугуївської міської ради Харківської області, м.Чугуїв Харківської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Плюсинвест-Торг", м.Чугуїв Харківської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

ВСТАНОВИВ:

Керівник Чугуївської окружної прокуратури Харківської області (надалі - прокурор) звернувся до Господарського суду Харківської області в інтересах держави в особі Чугуївської міської ради Харківської області (надалі - позивач) з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Плюсинвест-Торг" (надалі - відповідач), в якому просить суд усунути перешкоди у користуванні Чугуївською територіальною громадою в особі Чугуївської міської ради Харківської області належною їй земельною ділянкою шляхом зобов`язання ТОВ "Плюсинвест-Торг" (код ЄДРПОУ 33757931) привести земельну ділянку, розташовану за адресою: Харківська обл., Чугуївський р-н, м.Чугуїв, вул.Героїв Чорнобильців, з кадастровим номером 6312000000:23:002:0011 у придатний для використання стан, який існував до початку дій щодо самовільного захоплення, включаючи знесення будь-якого самочинно збудованого нерухомого майна.

На підтвердження позовних вимог прокурор посилається на те, що відповідач не володіє речовими правами на спірну земельну ділянку під розміщення нерухомого майна, яке є самочинним, будь-яких дозвільних документів на будівництво вказаного майна за цією адресою компетентні органи не видавали, в експлуатацію спірні об`єкти нерухомості не приймалися.

Ухвалою від 18.12.2023 дану позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження.

У підготовчому засіданні 20.09.2024 судом оголошено перерву до 11.10.2024.

10 жовтня 2024 року від Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області (надалі - третя особа) в порядку статті 49 ГПК України надійшла позовна заява третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, до ТОВ "Плюсинвест-Торг" про зобов`язання усунути перешкоди у користуванні Чугуївською міською територіальною громадою земельною ділянкою, кадастровий номер 6312000000:23:002:0011, розташованою за адресою: Харківська область, Чугуївський район, місто Чугуїв, вул.Героїв Чорнобильців, шляхом знесення самочинно збудованих об`єктів літ. "А-1", орієнтовною площею 452,1 кв.м. та будівлі супермаркету, орієнтовною площею 1836 кв.м., та повернути земельну ділянку власнику із приведенням її у придатний для використання стан.

Позовна заява третьої особи мотивована тим, що 03.04.2022 закінчився термін дії укладеного з відповідачем договору оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: Харківська обл., Чугуївський р-н, м.Чугуїв, вул.Героїв Чорнобильців, з кадастровим номером 6312000000:23:002:0011. Мета, з якою укладався договір, а саме: для будівництва та обслуговування супермаркету будівельних матеріалів та гостьової парковки площею 0,3213, не була досягнута. Проте у 2023 році, без дозвільної та проєктної документації та без оформленого у встановленому законом порядку права на землю, відповідачем були розпочаті будівельні роботи на цій земельній ділянці.

Розглянувши матеріали позовної заяви Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області, суд зазначає наступне.

Частинами 1, 5 статті 49 ГПК України визначено, що треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін.

До позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, в якій відкрито провадження, застосовуються положення статті 180 цього Кодексу.

Зокрема, згідно зі статтею 180 ГПК України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

У даному випадку позовна заява Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області подана до закінчення підготовчого провадження, безпосередньо стосується предмету спору у даній справі та її задоволення може виключити задоволення позову прокурора, заявленого в інтересах держави в особі Чугуївської міської ради Харківської області.

При цьому третя особа зазначає, що від імені територіальної громади м.Чугуєва повноваження власника щодо управління комунальним майном здійснює Чугуївська міська рада Харківської області. Разом із тим, згідно з частиною 1 та 3 статті 4 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" на територіях, на яких введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України, забезпечення разом із військовим командуванням запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, оборони, цивільного захисту, громадської безпеки і порядку, захисту критичної інфраструктури, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян можуть утворюватися тимчасові державні органи - військові адміністрації. Військові адміністрації населених пунктів утворюються в межах територій територіальних громад, у яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи, та/або сільські, селищні, міські голови не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, а також в інших випадках, передбачених цим Законом. У зв`язку з запровадженням 24.02.2022 року правового режиму воєнного стану в Україні відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указу Президента України від 01.10.2022 №680/2022 "Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області", розпорядження Президента України від 04.10.2022 №240/2022-рп "Про призначення Г. Мінаєвої начальником Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області" утворено Чугуївську міську військову адміністрацію та призначено її керівника. Відповідно до пункту 1 Постанови Верховної Ради України від 16.11.2022 №2777-ІХ "Про здійснення начальниками військових адміністрацій населених пунктів у Харківській області повноважень, передбачених частиною другою статті 10 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" начальники визначених у Постанові військових адміністрацій, крім повноважень, віднесених до їх компетенції Законом України "Про правовий режим воєнного стану", здійснюють повноваження відповідних сільських, селищних, міських рад, їх виконавчих комітетів, відповідних сільських, селищних, міських голів. Таким чином, повноваження Чугуївської міської ради як власника комунального майна на період дії воєнного стану здійснюються Чугуївською міською військовою адміністрацією в особі її начальника, а весь апарат Чугуївської міської ради, виконавчі органи та комунальні підприємства перебувають у її безпосередньому підпорядкуванні.

Матеріали позовної заяви Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області, з урахуванням поданого 11.10.2024 клопотання про приєднання до матеріалів справи квитанції про сплату судового збору, відповідають вимогам статей 162, 164, 172, 173, 180 ГПК України, а тому суд вважає за можливе прийняти її до розгляду.

Зазначене є підставою для залучення Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області до участі у даній справі як третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

Частиною 4 статті 49 ГПК України передбачено, що після вступу в справу третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, справа за клопотанням учасника справи розглядається спочатку.

У зв`язку з цим, оскільки відповідне клопотання міститься в позовній заяві третьої особи, розгляд даної справи слід розпочати спочатку.

Керуючись статтями 49, 180, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Плюсинвест-Торг" про зобов`язання усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою прийняти до розгляду у справі №922/5217/23.

Залучити Чугуївську міську військову адміністрацію Чугуївського району Харківської області як третю особу, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у справі №922/5217/23.

Вимоги за позовом Чугуївської міської військової адміністрації Чугуївського району Харківської області об`єднати в одне провадження з позовом Керівника Чугуївської окружної прокуратури Харківської області у справі №922/5217/23.

Розгляд справи №922/5217/23 розпочати спочатку.

Підготовче засідання призначити на "18" жовтня 2024 р. о 12:30

Встановити ТОВ "Плюсинвест-Торг" строк для подання відзиву на позов третьої особи в п`ятнадцять днів з дня вручення цієї ухвали.

Встановити, що відповідь на відзив на позов третьої особи може бути подана Чугуївською міською військовою адміністрацією Чугуївського району Харківської області протягом п`яти днів з дня отримання такого відзиву.

Встановити, що заперечення може бути подане ТОВ "Плюсинвест-Торг" протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив на позов третьої особи.

Встановити, що пояснення щодо позову третьої особи або відзиву можуть бути подані прокурором та Чугуївською міською радою Харківської області протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали про відкриття провадження у справі та копій позовної заяви або відзиву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 14.10.2024.

СуддяМ.В. Калантай

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення14.10.2024
Оприлюднено16.10.2024
Номер документу122272307
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про усунення порушення прав власника

Судовий реєстр по справі —922/5217/23

Ухвала від 18.10.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 14.10.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 29.08.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні