Ухвала
від 14.10.2024 по справі 756/12657/24
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

14.10.2024 Справа № 756/12657/24

Справа № 756/12657/24

№ 1-кс/756/2259/24

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2024 року місто Київ

Оболонський районний суд міста Києва у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 15 м. Києва клопотання прокурора Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12024105050001061, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 вересня 2024 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 356 Кримінального кодексу України (далі - КК України), -

в с т а н о в и в:

9 жовтня 2024 року прокурор звернувся до Оболонського районного суду м. Києва із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12024105050001061 від 26 вересня 2024 року.

Суть клопотання.

У клопотанні прокурор зазначає, що до ІНФОРМАЦІЯ_1 надійшов лист ІНФОРМАЦІЯ_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) від 8 жовтня 2024 року № 057-13602 про вжиття заходів щодо іноземних громадян, які вчинили можливі самоправні дії, що можуть нанести шкоду державним інтересам.

Під час досудового розслідування встановлено, що відповідно до бази даних Міського земельного кадастру земельна ділянка площею 0,0761 га кадастровий номер 8000000000:79:168:0323 по АДРЕСА_1 знаходиться у приватній власності громадян ОСОБА_4 (громадянин російської федерації), ОСОБА_5 та ОСОБА_6 для ведення садівництва. Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом від 6 червня 2002 року ОСОБА_4 набув право власності на 1/3 частину земельної ділянки.

Крім того, земельна ділянка площею 0,0601 га кадастровий номер 8000000000:75:763:0005 по АДРЕСА_2 знаходиться у приватній власності громадян ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 (громадянин російської федерації), ОСОБА_10 (громадянин російської федерації) для ведення садівництва. ОСОБА_9 та ОСОБА_10 набули право власності на частину земельної ділянки на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 23 серпня 2008 року.

Також встановлено, що земельна ділянка площею 0,0592 га кадастровий номер 8000000000:91:467:0074 по АДРЕСА_3 знаходиться у приватній власності громадян російської федерації ОСОБА_11 (громадянка російської федерації), ОСОБА_12 , ОСОБА_13 для ведення садівництва. ОСОБА_11 набула право власності на 1/3 частину земельної ділянки на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 13 серпня 2003 року.

Отже, прокурор стверджує, що у діях вказаних осіб містяться ознаки порушення вимог земельного законодавства, зокрема частини 4 статі 81 Земельного кодексу України, внаслідок чого можливе нанесення матеріальної шкоди територіальній громаді міста Києва.

Таким чином, правова кваліфікація кримінального правопорушення прокурором визначена згідно зі статтею 356 КК України.

У клопотанні зазначено, що під час досудового розслідування з метою отримання копій документів на адресу ІНФОРМАЦІЯ_4 направлено запит прокурором ІНФОРМАЦІЯ_1 від 30 вересня 2024 №54-7194ВИХ-24.

У відповідь на запит листом завідувача ІНФОРМАЦІЯ_4 повідомлено, що вказані спадкові справи дійсно знаходяться у вказаній установі та можуть бути надані на підставі ухвали суду.

Отже, в органу досудового розслідування відсутня можливість в інший спосіб отримати документи, зміст яких необхідно дослідити у межах досудового розслідування даного кримінального провадження.

З урахування зазначеного, прокурор просить надати тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучити їх завірених копій, а саме матеріалів спадкових справ:

-№ 508 після смерті ОСОБА_14 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , відкрита державним нотаріусом ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

-№ 345/07 після смерті ОСОБА_15 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , відкрита державним нотаріусом ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

-№ 134/2002 після смерті ОСОБА_16 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_9 , відкрита державним нотаріусом ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Вказані матеріали спадкових справ знаходяться в ІНФОРМАЦІЯ_11 за адресою: АДРЕСА_4 .

У судове засідання прокурор не з`явився, про місце, день та час розгляду справи повідомлений належним чином. При цьому прокурор подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Суд зважаючи на обставини кримінального провадження та суть клопотання вирішив здійснити судовий розгляд з викликом особи, у володінні якої знаходяться документи. Проте, така особа не з`явилася, про місце, день та час розгляду справи повідомлена належним чином.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності зазначених осіб.

Дослідивши клопотання і додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Встановлені обставини.

Встановлено, що зазначені у клопотанні матеріали спадкових справ містять відомості, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин справи (встановлення об`єктивної сторони злочину), та осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення, а також можуть бути використанні як докази у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження підтверджується факт того, що прокурор звертався з відповідним запитом від 30 вересня 2024 року, однак у відповідь ІНФОРМАЦІЯ_12 надіслав повідомлення про те, що вказані спадкові справи знаходяться у вказаній установі та можуть бути надані виключно на підставі ухвали суду.

Отже, слідчим суддею встановлено, що застосування зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження є виправданим та необхідним, оскільки інформація, яка знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №12024105050001061. Крім цього доведена можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених матеріалах спадкових справ, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Мотиви, з яких слідчий суддя виходить і положення закону, яким керується.

Відповідно до статі 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати засадам, визначеним статтею 7 Кримінально-процесуальний кодекс України (далі - КПК України), у тому числі щодо верховенства права, законності, рівності перед законом поваги до людської гідності, забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, недоторканність житла чи іншого володіння особи, невтручання у приватне життя, недоторканність права власності, презумпції невинуватості та забезпечення доведеності вини тощо.

Частиною 1 статі 131 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з частиною 1 та 3 статі 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

У відповідності до частин першої та другої статі 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Забороняється вилучення (виїмка) матеріальних носіїв інформації, пов`язаних із веденням Центральним депозитарієм цінних паперів та депозитарними установами системи депозитарного обліку цінних паперів, облікової системи часток товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю і внесенням змін до них. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до частини 1 статі 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частиною 2 статі 160 КПК України передбачено, що у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів повинно бути зазначено: короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання; правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Як убачається із клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів та матеріалів доданих в його обґрунтування, прокурором обґрунтовано необхідність тимчасового доступу до документів вказаних у клопотанні, зокрема, вказано перелік документів з якими належить ознайомитися, та вилучення їх належним чином завірені копії (здійснити їх виїмку).

На підставі викладеного, слідчий суддя вважає переконливими доводи прокурора, що заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до зазначених документів, сприятимуть дієвості цього кримінального провадження.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 2, 7, 131, 132, 159-160, 372 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Задовольнити клопотання прокурора Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 12024105050001061, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 26 вересня 2024 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 356 КК України.

Надати прокурорам Оболонської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 тимчасовий доступ до оригіналів матеріалів спадкових справ, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_4 , із можливістю вилучення належним чином завірених копій спадкових справ, зокрема:

-№ 508 після смерті ОСОБА_14 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , відкрита державним нотаріусом ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

-№ 345/07 після смерті ОСОБА_15 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 , відкрита державним нотаріусом ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

-№ 134/2002 після смерті ОСОБА_16 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_9 , відкрита державним нотаріусом ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Визначити строк дії ухвали тривалістю в два місяці, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити, що відповідно до частини 1 статті 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_20

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.10.2024
Оприлюднено16.10.2024
Номер документу122273174
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —756/12657/24

Ухвала від 14.10.2024

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Примак-Березовська О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні