Вирок
від 10.10.2024 по справі 134/1159/24
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 134/1159/24

1-кп/134/78/2024

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 жовтня 2024 року селище Крижопіль

Крижопільський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора: ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Крижопіль кримінальне провадження внесене до ЄРДР за № 12023020000000877 від 28 листопада 2023 року на підставі обвинувального акту відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт Крижопіль Крижопільського району Вінницької області, із вищою освітою, не одруженого, працюючого головним інженером КП «Крижопільводоканал», проживаючого в АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

по обвинуваченню у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2статті 239, частиною 2 статті 242 КК України, -

встановив:

ОСОБА_5 , відповідно до наказу № 40 від 16.08.2021 року по КП «Крижопільводоканал» про переведення на іншу роботу призначений на посаду головного інженера зазначеного комунального підприємства. КП «Крижопільводоканал» створено на підставі рішення 33 сесії 7 скликання Крижопільської селищної ради Крижопільського (на даний час Тульчинського) району Вінницької області від 19.07.2018 року № 2-33/18, основним видом діяльності якого є забір, очищення та постачання води. Відповідно до розділу 3 п. 3.1 Статуту КП «Крижопільводоканал», підприємство створено з метою видобування питних підземних вод, надання послуг з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та очищення стічних вод, юридичними та фізичними особами, а також надання інших послуг відповідно до предмету діяльності Підприємства в установленому чинним законодавством порядку. Згідно розділу 3 п. 3.2 Статуту КП «Крижопільводоканал», напрямом діяльності підприємства є підняття питної води з надр землі та забезпечення питною водою населення, підприємства та організацій Крижопільської територіальної громади в межах зони діяльності Підприємства; забезпечення споживачів послугами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення; експлуатація системи водопостачання та водовідведення, об`єктів, мереж, споруд, установок та іншого обладнання відповідно до вимог, нормативно-технічних документів; здійснення монтажу та демонтажу, виконання пусконалагоджувальних робіт контрольно-вимірювальних пристроїв централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Пунктами 1.1., 1.4. Посадової інструкції головного інженера ОСОБА_5 , затвердженої 27.06.2023 року начальником КП «Крижопільводоканал» ОСОБА_7 , визначено, що головний інженер підприємства належить до категорії «Керівників»; у своїй роботі керується документами по правильній організації роботи організації, законодавчими та нормативними актами в організації роботи та експлуатації систем водопостачання та водовідведення, експлуатації машин і механізмів, охороні праці, пожежній безпеці, електробезпеці тощо, наказами та розпорядженнями по підприємству, даною інструкцією. У відповідності до п. 2.1., 2.2., 2.3., 2.4. посадової інструкції головний інженер здійснює керівництва роботою механізмів, систем енергозабезпечення; організовує підготовку виробництва, забезпечує розміщення бригад, контролює додержання технологічних процесів, оперативно виявляє і ліквідує причини їх порушення; бере участь у розробці нових та удосконаленню діючих процесів, режимів і графіків виробництва; перевіряє якість виконання робіт, пов`язаних з реконструкцією, ремонтом технологічного обладнання, механізмів і автоматизацією виробничих процесів і ручних робіт.

Так, відповідно до пунктів «є», «і» ч. 2 ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього середовища» відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього природнього середовища несуть особи, винні у: допущенні наднормативних, аварійних і залпових викидів і скидів забруднюючих речовин та інших шкідливих впливів на навколишнє середовище; невжитті заходів щодо попередження та ліквідації екологічних наслідків аварії та іншого шкідливого впливу на навколишнє природнє середовище.

У відповідності до ч. 3 ст. 13-1 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» скидання стічних вод у водні об`єкти допускається лише за умови дотримання нормативів гранично допустимих концентрацій та нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин.

Згідно пунктів 15-18 Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами, що затвердженні постановою Кабінету Міністрів України № 465 від 25.03.1999 року, скидання зворотних вод у водні об`єкти допускається тільки за умови одержання у встановленому порядку дозволу на спеціальне водокористування. Необхідний ступінь очищення зворотних вод, що скидаються у водні об`єкти, визначається нормативами гранично допустимого скидання (ГДС) забруднюючих речовин. Граничний обсяг скидання забруднюючих речовин у водні об`єкти встановлюється у дозволі на спеціальне водокористування. Нормативи ГДС забруднюючих речовин встановлюються з метою поетапного поліпшення якості води і дотримання санітарно-гігієнічних нормативів у місцях розташування водозаборів, а рибогосподарських у водних об`єктах комплексного використання.

Для здійснення своєї господарської діяльності КП «Крижопільводоканал» користувалось дозволом на право спеціального водокористування № 194/ВН/49д-21 від 08.06.2021 року, терміном дії з 08.06.2021 року до 08.06.2024 року, яким визначено умови водокористування для підприємства та визначено ліміти скидання забруднюючих речовин (гранично допустимі скид (ГДС) та фактичні скиди речовин із зворотними (стічними) водами у поверхневі водні об`єкти а саме до струмка Безіменний по випуску АДРЕСА_2 . У спеціальному дозволі від 08.06.2021 року № 194/ВН/49д-21, серед умов водокористування визначено дотримання встановлених нормативів ГДС забруднюючих речовин та здійснення контролю за якістю стічних вод, впровадження заходів щодо досягнення нормативів ГДС забруднюючих речовин, крім цього зазначено про необхідність дотримання вимог водного законодавства, зокрема ст. 44 Водного кодексу України.

Так, відповідно до п. п. 3, 4, 13 ч. 1 ст. 44 Водного кодексу України, водокористувачі зобов`язані дотримувати встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та інших вимог щодо впорядкування своєї території; використовувати ефективні сучасні технічні засоби і технології для утримання своєї території в належному стані, а також здійснювати заходи щодо запобігання забрудненню водних об`єктів стічними )дощовими, сніговими) водами, що відводяться з неї; здійснювати невідкладні роботи, пов`язані з ліквідацією наслідків аварій, які можуть спричинити погіршення якості води, та надавати необхідні технічні засоби для ліквідації аварій на об`єктах інших водокористувачів у порядку, встановленому законодавством. Згідно статті 70 Водного кодексу України скидання стічних вод у водні об`єкти допускається лише за умови наявності нормативів гранично допустимих концентрацій та встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин, ч. 2 п. 6 цієї ж статті визначає, що водокористувачі зобов`язані здійснювати заходи щодо запобігання скиданню стічних вод чи його припинення, якщо вони за обсягом скидання забруднюючих речовин перевищують гранично допустимі нормативи. Відповідно до статті 95 Водного кодексу України, усі води (водні об`єкти) підлягають охороні від забруднення, засмічення, вичерпання та інших дій, які можуть погіршити умови водопостачання, завдати шкоди здоров`ю людей, спричинити зменшення рибних запасів та інших об`єктів водного промислу, погіршення умов існування диких тварин, зниження родючості земель та інші несприятливі явища внаслідок зміни фізичних і хімічних властивостей вод, зниження їх здатності до природнього очищення, порушення гідрологічного і гідрогеологічного режиму вод.

Разом з тим, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду головного інженера КП «Крижопільводоканал», являючись службовою особою, що керується у своїй роботі посадовою інструкцією підприємства та чинним законодавством України, наказами та інструкціями відповідних галузевих міністерств, іншими нормативними документами, затвердженими в установленому порядку, будучи обізнаним із законодавством у сфері охорони навколишнього природнього середовища, достовірно знаючи про встановлений законодавством порядок здійснення господарської діяльності, пов`язаної із водокористуванням, про умови водокористування, визначені дозволом № 194/ВН/49д-21 від 08.06.2021року, у тому числі щодо норм гранично допустимого скиду речовин із зворотними (стічними) водами у водний об`єкт, усвідомлюючи, що очисні споруди КП «Крижопільводоканал» при здійснені циклу та процесів з очищення зворотних (стічних) вод не дотримують технологічних процесів та виробничої можливості з їх очищення, діючи умисно, тобто усвідомлюючи протиправний характер свого діяння та передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки їх настання, в порушення п. 2.1., п. 2.2., п. 2.3., п. 2.4 посадової інструкції, п. 3, п. 4, п. 13 ч. 1 ст. 44 та ч. 2 ст. 70 Водного кодексу України, ч. 3 ст. 13-1 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», п. п. 15-18 Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 465 від 25.03.1999 року, допустив у період з 01.10.2021 року по 13.03.2024 понаднормовий скид неочищених стічних вод у водний об`єкт - струмок Безіменний по випуску АДРЕСА_2 , що суперечить виданому підприємству дозволу на спеціальне водокористування № 194/ВН/49д-21 від 08.06.2021 року, яким визначено допустимі показники скидання зворотних (стічних) вод згідно розроблених нормативів допустимого скидання забруднюючих речовин у водний об`єкт.

У результаті порушення ОСОБА_5 правил охорони вод (водних об`єктів), внаслідок недотримання умов дозволу на спеціальне водокористування КП «Крижопільводоканал» скидало неочищені стічні води у водний об`єкт струмок з каналізаційного об`єкту в межах смт Крижопіль Тульчинського району Вінницької області у період з 01.10.2021 року по 13.03.2024 року, в результаті чого відбулись негативні зміни фізико-хімічного складу та властивостей води у струмку Безіменний, а саме перевищення гранично допустимих концентрацій: азоту амонійного, нітритів, хлоридів, сульфатів, що призвело до забруднення поверхневих вод та як наслідок, може призвести/призвело до загибелі живих біоресурсів; загибелі тварин, рослин; деградації земель, настання інших негативних змін біологічного, хімічного і фізичного складу земель, чим завдано шкоду довкіллю в сумі 486398 гривень 23 копійки, та спричинено небезпеку для довкілля.

Крім того, внаслідок скидання неочищених стічних вод у водний об`єкт струмок Безіменний та підтоплення ними земельних ділянок з кадастровими номерами 0521986400:02:003:0598, 0521984400:01:001:0151, що перебувають у користуванні філії «Тульчинське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України» на території Заболотненського лісництва, відбулись негативні зміни фізико-хімічного складу ґрунту, а саме перевищення фонових показників та гранично допустимих концентрацій азоту аміачного, хлориду, фосфату, що призвело до забруднення досліджуваних земельних ділянок на площах 15491 м.кв., 60333 м. кв., заболочення лісової місцевості, деградації ґрунтів, масової загибелі об`єктів рослинного світу у вигляді загибелі дерев головної породи дуба звичайного, та другорядних порід: ясена звичайного, граба звичайного, ялини європейської, клена гостролистого, дуба червоного з неможливістю його відновлення протягом тривалого часу, та як наслідок спричинило небезпеку для довкілля.

Своїми умисними діями, які виразились в порушенні правил охорони вод (водних об`єктів), якщо це спричинило забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля та призвело до масової загибелі об`єктів рослинного світу, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 242 КК України.

Окрім того, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді головного інженера КП «Крижопільводоканал» згідно наказу № 40 від 16.08.2021 року, діючи умисно з порушенням спеціальних правил, вчинив забруднення земель відходами шкідливими для довкілля, що створило небезпеку для довкілля та масову загибель об`єктів рослинного світу за наступних обставин.

Так, у відповідності до абзацу 2 ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» забруднення земель це накопичення в ґрунтах, ґрунтових водах внаслідок антропогенного впливу пестицидів і агрохімікатів, важких металів, радіонуклідів та інших речовин, вміст яких перевищує природний фон, що призводить до їх кількісних або якісних змін.

Згідно ч. 1 ст. 167 Земельного кодексу України, господарська та інша діяльність, яка зумовлює забруднення земель і ґрунтів понад встановлені гранично допустимі концентрації небезпечних речовин, забороняється.

Згідно ст. 15 Закону України «Про відходи» громадяни України зобов`язані: дотримуватися вимог цього закону та інших нормативно-правових актів і сфері поводження з відходами, виконувати інші обов`язки, передбачені щодо запобігання забрудненню навколишнього природнього середовища відходами. Відповідно до ст. 33 Закону України «Про відходи№ забороняється несанкціоноване скидання і розміщення відходів, в тому числі побутових, у підземних горизонтах, на території міст та інших населених пунктів, на територіях природно-заповідного фонду, на землях природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, в межах водоохоронних зон та зон санітарної охорони водних об`єктів, в інших місцях, що може створювати небезпеку для навколишнього природного середовища та здоров`я людини.

Разом з тим, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду головного інженера КП «Крижопільводоканал», являючись службовою особою, що керується у своїй роботі посадовою інструкцією підприємства та чинним законодавством України, наказами та інструкціями відповідних галузевих міністерств, іншими нормативними документами, затвердженими в установленому порядку, будучи обізнаним із законодавством у сфері охорони навколишнього природнього середовища, достовірно знаючи про встановлений законодавством порядок здійснення господарської діяльності, пов`язаної із водокористуванням, про умови водокористування, визначені дозволом № 194/ВН/49д-21 від 08.06.2021 року, у тому числі щодо норм гранично допустимого скиду речовин із зворотними (стічними) водами у водний об`єкт, усвідомлюючи, що очисні споруди КП «Крижопільводоканал» при здійснені циклу та процесів з очищення зворотних (стічних) вод не дотримують технологічних процесів та виробничої можливості з їх очищення, діючи умисно, тобто усвідомлюючи протиправний характер свого діяння та передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки їх настання, в порушення п. 2.1., п. 2.2., п. 2.3., п. 2.4 посадової інструкції, п. 3, п. 4, п. 13 ч. 1 ст. 44 та ч. 2 ст. 70 Водного кодексу України, ч. 3 ст. 13-1 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», п. п. 15-18 Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 465 від 25.03.1999 року, абзацу 2 ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», ч. 1 ст. 167 Земельного кодексу України, ст. ст. 15, 33 Закону України «Про відходи», допустив у період з 01.10.2021 року по 13.03.2024 понаднормовий скид неочищених стічних вод у водний об`єкт - струмок Безіменний по випуску АДРЕСА_2 , що суперечить виданому підприємству дозволу на спеціальне водокористування № 194/ВН/49д-21 від 08.06.2021 року, яким визначено допустимі показники скидання зворотних (стічних) вод згідно розроблених нормативів допустимого скидання забруднюючих речовин у водний об`єкт.

У результаті порушення ОСОБА_5 правил охорони вод (водних об`єктів), внаслідок недотримання умов дозволу на спеціальне водокористування КП «Крижопільводоканал» скидало неочищені стічні води у водний об`єкт струмок з каналізаційного об`єкту в межах смт Крижопіль Тульчинського району Вінницької області у період з 01.10.2021 року по 13.03.2024 року, в результаті чого відбулись негативні зміни фізико-хімічного складу та властивостей води у струмку Безіменний, а саме перевищення гранично допустимих концентрацій: азоту амонійного, нітритів, хлоридів, сульфатів, що призвело до забруднення поверхневих вод та як наслідок, може призвести/призвело до загибелі живих біоресурсів; загибелі тварин, рослин; деградації земель, настання інших негативних змін біологічного, хімічного і фізичного складу земель, чим завдано шкоду довкіллю в сумі 486398 гривень 23 копійки, та спричинено небезпеку для довкілля.

Надалі, внаслідок скидання неочищених стічних вод у водний об`єкт струмок Безіменний та підтоплення ними земельних ділянок з кадастровими номерами 0521986400:02:003:0598, 0521984400:01:001:0151, що перебувають у користуванні філії «Тульчинське лісомисливське господарство» ДП «Ліси України» на території Заболотненського лісництва, відбулись негативні зміни фізико-хімічного складу ґрунту, а саме перевищення фонових показників та гранично допустимих концентрацій азоту аміачного, хлориду, фосфату, що призвело до забруднення досліджуваних земельних ділянок на площах 15491 м.кв., 60333 м. кв., заболочення лісової місцевості, деградації ґрунтів, масової загибелі об`єктів рослинного світу у вигляді загибелі дерев головної породи дуба звичайного, та другорядних порід: ясена звичайного, граба звичайного, ялини європейської, клена гостролистого, дуба червоного з неможливістю його відновлення протягом тривалого часу, чим завдано шкоду довкіллю за забруднення земель лісового масиву в сумі 309361 гривень 92 копійки, та як наслідок спричинило небезпеку для довкілля.

Своїми умисними діями, які виразились в забрудненні земель речовинами, відходами, шкідливими для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для довкілля, та спричинило інші тяжкі наслідки, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 239 КК України.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою вину у вчиненніінкримінованих йомукримінальних правопорушень визнав повністю, та дав показання, що дійсно він, при зазначених вище обставинах допусти забруднення земель речовинами, відходами, шкідливими для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для довкілля та спричинило інші тяжкі наслідки, а також порушив правила охорони вод (водних об`єктів), що спричинило забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля та призвело до масового загибелі об`єктів рослинного світу. На даний час він щиро розкаявся у вчиненому та просив його суворо не карати. Зазначив, що більше таких порушень допускати не буде.

Сторони погодились на скорочений порядок дослідження доказів та визнали недоцільним дослідження доказів, щодо тих обставин які ніким не оспорюються. Правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їх позиції не виявлено, а також роз`яснено їм, що вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Під час розгляду даної кримінальної справи, у відповідності до вимог ч. 3ст. 349 КПК Українита при відсутності заперечень учасників судового провадження, судом визнано недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються, тому суд обмежується допитом обвинуваченого та дослідженням даних, що характеризують його особу і досудової доповіді відносно нього. При цьому судом також з`ясовано, що обвинувачений та інші учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, і що сумнівів у добровільності їх позиції немає, а також роз`яснив їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Кваліфікуючи дії обвинуваченого, суд дійшов висновку, що своїми умисними діями, які виразились в порушенні правил охорони вод (водних об`єктів), якщо це спричинило забруднення поверхневих вод і створило небезпеку для довкілля та призвело до масової загибелі об`єктів рослинного світу, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2ст. 242 КК України; а також, своїми умисними діями, які виразилися у забрудненні земель речовинами, відходами, шкідливими для довкілля, внаслідок порушенням спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для довкілля та спричинило інші тяжкі наслідки, ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2ст. 239 КК України,тому його винуватість у вчиненні інкримінованих правопорушень суд визнає доведеною.

При призначенні обвинуваченому покарання суд враховує тяжкість вчинення злочину, особу обвинуваченого та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Зокрема,вивченням особи обвинуваченого ОСОБА_5 ,встановлено, що він наобліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває, інвалідом не являється, по місцю фактичного проживання характеризується позитивно, не одружений, має постійне місце роботи, раніше не судимий.

Обставинами, що пом`якшують покарання обвинуваченого судом визнаються повне визнання ним вини, щире каяття, що встановлено в судовому засіданні.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлено.

При цьому, суд також бере до уваги, що вчинений обвинуваченим злочин, згідност. 12 КК України, відноситься до нетяжких злочинів, цивільний позов в справі не заявлявся, запобіжний захід відносно обвинуваченого у даному кримінальному провадженні не обирався, заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувалися.

Оцінюючи викладені обставини у їх сукупності, з урахуванням суспільної небезпеки скоєних кримінальних правопорушень, відсутності тяжких наслідків, особи винного та обставин, які пом`якшують йому покарання, суд вважає за можливе призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі за ч. 2 ст. 239 КК Українибез позбавлення права обіймати певні посади та покарання у виді позбавлення волі за ч. 2ст. 242 КК України, із застосуваннямст. 70 КК України.

Разом з тим, враховуючи сукупність наведених обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, відсутність обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченому, а також дані про особу обвинуваченого, який визнав вину та щиро розкаявся у вчиненому, а також інші в сукупності обставини, які характеризують особу винного та істотно знижують ступінь його небезпечності для суспільства, суд приходить до висновку, що виправлення обвинуваченого та попередження нових злочинів можливе без ізоляції від суспільства, та що у відповідності дост. 75 КК Україниобвинуваченого слід звільнити від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку.

Саме таке покарання є достатнє та необхідне для виправлення обвинуваченого, попередження вчинення ним нових злочинів.

Відповідно до вимогст. 124 КПК Україниз ОСОБА_5 підлягають стягненню в дохід держави процесуальні витрати на проведення криміналістичних експертиз в сумі 59650,40 грн, які підтверджуються актами здачі-приймання (зокрема: актом здачі-приймання висновку експерта №310/24-21, від 20.03.2024 року вартістю 10980, 56 грн.; актом приймання-передачі робіт згідно договору 535 (1071) від 17.05.2024 року вартістю 18000 грн.; актом здачі-приймання висновку експерта № 1574/24-21, від 13.06.2024 року вартістю 30669,84 грн.) про вартість проведення експертизи, що містяться в матеріалах кримінального провадження.

Речові докази у справі відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.100,368,370та374 КПК України,ст. 65-67 КК України, суд,-

УХВАЛИВ:

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень передбаченихч. ч. 2 ст. 239 КК України та ч. 2 ст. 242 КК України та призначити йому покарання:

- за ч. 2 ст. 239 КК України у виді 2 (двох) років позбавлення волі без позбавлення права обіймати певні посади;

- за ч. 2 ст. 242 КК України у виді 3 (трьох) років позбавлення волі.

На підставі ч.1ст.70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки без позбавлення права обіймати певні посади.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням із іспитовим строком на 1 (один) рік.

Відповідно до п.1, п.2 ч.1 ст. 76 КК України покласти на засудженого ОСОБА_5 такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Початок іспитового строку обчислюється з дня ухвалення вироку, тобто з 10.10.2024 року

Стягнути з ОСОБА_5 на користь держави в сумі 59650 (п`ятдесят дев`ять тисяч шістсот п`ятдесят) гривень 40 копійок, процесуальних витрат, пов`язаних із залученням експертів, які підтверджуються актами здачі-приймання ( актом здачі-приймання висновку експерта №310/24-21, від 20.03.2024 року вартістю 10980, 56 грн.; актом приймання-передачі робіт згідно договору 535 (1071) від 17.05.2024 року вартістю 18000 грн.; актом здачі-приймання висновку експерта № 1574/24-21, від 13.06.2024 року вартістю 30669,84 грн.) про вартість проведення експертизи, що містяться в матеріалах кримінального провадження.

Речові докази в кримінальному провадженні відсутні.

Вирок може бути оскаржений до Вінницького апеляційного суду через Крижопільський районний суд Вінницької області протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.10.2024
Оприлюднено17.10.2024
Номер документу122295311
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Порушення правил охорони вод

Судовий реєстр по справі —134/1159/24

Вирок від 10.10.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 02.10.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 11.09.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 06.09.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 02.09.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Швець Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні