Ухвала
від 14.10.2024 по справі 904/1169/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про призначення до розгляду скарги на дії чи бездіяльності

14.10.2024м. ДніпроСправа № 904/1169/17 (904/1486/20)

Розглянувши скаргу ОСОБА_1 на неправомірні дії та бездіяльність приватного виконавця Артемчука Тараса Володимировича та зобов`язання вчинити дії у справі:

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН" (49051, місто Дніпро, вулиця Богдана Хмельницького, 16; код ЄДРПОУ 30847388)

до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 )

про стягнення безпідставно набутих грошових коштів у розмірі 295 417,55 грн.

Суддя Первушин Ю.Ю.

Без участі (виклику) учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЛАН", місто Дніпро (далі-Позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до ОСОБА_1 , місто Київ (далі-Відповідач) про стягнення безпідставно набутих грошових коштів у розмірі 295 417 грн. 55 коп.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 17.11.2020 позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН" (49051, місто Дніпро, вулиця Богдана Хмельницького, 16; код ЄДРПОУ 30847388) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) про стягнення безпідставно набутих грошових коштів у розмірі 295 417,55 грн. задоволено повністю. Присуджено до стягнення з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАН" (49051, місто Дніпро, вулиця Богдана Хмельницького, 16; код ЄДРПОУ 30847388) грошові кошти у розмірі 295 417, 55 грн. та 4 431, 26 грн. судового збору.

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 07.06.2021 апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишено без задоволення. Рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 17.11.2020р. у справі № 904/1169/17(904/1486/20) - залишено без змін.

Постановою Касаційного господарського суду у складі Верховного суду від 17.11.2021 касаційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення. Рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 17.11.2020 та постанову Центрального апеляційного господарського суду від 07.06.2021 у справі № 904/1169/17 (904/1486/20) залишено без змін. Поновлено виконання рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 17.11.2020 та постанови Центрального апеляційного господарського суду від 07.06.2021 у справі №904/1169/17 (904/1486/20).

11.10.2024 через систему "Електронний суд" ОСОБА_1 подав скаргу на неправомірні дії та бездіяльність приватного виконавця Артемчука Тараса Володимировича та зобов`язання вчинити дії (вх. суду №47495/24).

За змістом скарги ОСОБА_1 просить суд:

- визнати неправомірними дії приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Артемчука Тараса Володимировича щодо здійснення виконавчого провадження НОМЕР_5 та виконавчого провадження НОМЕР_4 - з 23.08.2024.

- визнати неправомірною бездіяльність приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Артемчука Тараса Володимировича щодо не закінчення виконавчого провадження НОМЕР_5 та виконавчого провадження НОМЕР_4, у тому числі не винесення Постанови про закінчення виконавчого провадження НОМЕР_5 та виконавчого провадження НОМЕР_4 згідно пункту 5 частини 1 статті 39 Закону України "Про виконавче провадження" та щодо не повернення на рахунок боржника ОСОБА_1 стягнутих з останнього у виконавчому провадженні НОМЕР_5 та виконавчому провадженні № НОМЕР_6 - грошових коштів.

- зобов`язати приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Артемчука Тараса Володимировича:

- закінчити виконавче провадження НОМЕР_5 та виконавче провадження НОМЕР_4 - на підставі пункту 5 частини 1 статті 39 Закону України «Про виконавче провадження».

- стягнені кошти із ОСОБА_1 у виконавчому провадженні НОМЕР_5 та у виконавчому провадженні НОМЕР_4 - повернути на рахунок боржника: Отримувач: ОСОБА_1 IBAN НОМЕР_2 , ІПН НОМЕР_3 ».

- судові витрати понесені ОСОБА_1 під час розгляду даної скарги покласти на приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Артемчука Тараса Володимировича.

До скарги додано копії первинної документації на підтвердження обставин викладених заявником та надано доказ направлення копії скарги приватному виконавцю виконавчого округу міста Києва Артемчук Тарасу Володимировичу.

Доказів направлення копії скарги позивачу у справі - ТОВ "Лан" скаржником ОСОБА_1 до скарги не додано.

Відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету в підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи у ТОВ "Лан" ОСОБА_1 також суду не надав.

Частиною 7 статті 42 Господарського процесуального кодексу України передбачено наступне.

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Якщо інший учасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Враховуючи вищезазначене, у скаржника ОСОБА_1 відсутній обов`язок направлення приватному виконавцю виконавчого округу міста Києва Артемчука Тараса Володимировича копію цієї скарги засобами поштового зв`язку.

Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов`язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Згідно вимог абзацу 4 частини 8 статті 6 ГПК України передбачено, якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

Згідно відомостей електронної бази "Діловодство" ТОВ "Лан" не зареєстрований у підсистемі підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи.

Згідно з частиною третьою статті 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно частини шостої та восьмої статті 6 ГПК України (у редакції Законів України від 29.06.2023 №3200-IX та від 19.10.2023 №3424-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов`язків учасників судової справи") адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

З огляду на наведене суд не вбачає підстав для застосування наслідків передбачених частиною 4 статті 170 ГПК України.

Порядок звернення із скаргою до суду врегульовано статтями 339 - 341 ГПК України.

Відповідно до вимог статті 341 ГПК України скаргу може бути подано до суду у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права.

За змістом скарги ОСОБА_1 вказав, що 21.08.2024 надіслав на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1 приватному виконавцю Артемчуку Т.В. підписану за допомогою ЕЦП - заяву від 21.08.2024 про закінчення виконавчого провадження НОМЕР_5, НОМЕР_4, а також повторно 07.10.2024 направив заяву по новій пошті, яка отримана приватним виконавцем 08.10.2024, у якій просив: « 1. Закінчити виконавче провадження НОМЕР_5, НОМЕР_4, щодо стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Лан» - 299 848, 81 грн. (двісті дев`яносто дев`ять тисяч вісімсот сорок вісім гривень 81 копійка), 7500,00 гривень, 4431, 26 гривень на підставі пункту 5 частини 1 статті 39 Закону України «Про виконавче провадження». 2. Постанову про закінчення виконавчого провадження НОМЕР_5, НОМЕР_4 надіслати на адресу ОСОБА_1 : АДРЕСА_2 . 3. Стягнені кошти повернути на рахунок боржника Отримувач: ОСОБА_1 , IBAN НОМЕР_2 , ІПН НОМЕР_3 .».

Частиною 2 статті 39 Закону визначено, що Постанова про закінчення виконавчого провадження з підстав, передбачених частиною першою цієї статті, виноситься в день настання відповідних обставин або в день, коли виконавцю стало відомо про такі обставини.

Частиною 3 статті 39 Закону визначено, що у випадках, передбачених пунктами 1-3, 5-7, частини 1 цієї статті, виконавчий документ надсилається разом із постановою про закінчення виконавчого провадження до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав.

З огляду на наведене, скаржник ОСОБА_1 вважає, що приватний виконавець Артемчук Т.В. незаконно здійснює виконавчі провадження НОМЕР_5, НОМЕР_4 з 23.08.2024 включно, так як 22.08.2024 виконавчі провадження НОМЕР_5, НОМЕР_4 підлягало закінченню на підставі пункту 5 частини 1 та 2 статті 39 Закону України «Про виконавче провадження».

Згідно вимог статті 342 ГПК України скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржуються. Неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

Суд зазначає, що суддя Первушин Ю.Ю. у період з 21.10.2024 по 25.10.2024 перебуватиме у щорічній основній відпустці, а тому скарга призначається у перший робочий день після відпустки.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне прийняти дану скаргу до розгляду та призначити розгляд в судовому засіданні.

Керуючись статтями 234, 235, 255, 339 - 342 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду скаргу ОСОБА_1 від 11.10.2024 (вх. суду №47495/24) на дії приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Артемчука Тараса Володимировича щодо здійснення виконавчого провадження НОМЕР_5 та виконавчого провадження НОМЕР_4.

2. Розгляд скарги призначити в судовому засіданні на 28.10.24 о 12:00год.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Дніпропетровської області 3-й поверх, зал судових засідань №3-304, за адресою: 49000, місто Дніпро, вулиця Володимира Винниченка, 1.

3. Запропонувати приватному виконавця виконавчого округу міста Києва Артемчук Тарасу Володимировичу надати пояснення/заперечення на скаргу з доказами надсилання його копії Відповідачу та Позивачу.

4. Роз`яснити ТОВ "ЛАН" про обов`язок зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

У відповідності до вимог статті 6 ГПК України Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені ГПК України процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

5. В разі неможливості забезпечити участь в судовому засіданні повноважних представників сторін повідомити Господарський суд Дніпропетровської області відповідним зверненням.

Рекомендовано учасникам процесів направляти кореспонденцію на адресу суду:

- за допомогою сервісу "Електронний суд";

- засобами поштового зв`язку: 49027, місто Дніпро, вулиця Володимира Винниченка, 1.

6. Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили 14.10.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду відповідно до приписів статті 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Ю.Ю. Первушин

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення14.10.2024
Оприлюднено17.10.2024
Номер документу122300934
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1169/17

Ухвала від 14.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 17.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 14.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 14.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 07.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 02.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 01.10.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

Ухвала від 30.09.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Первушин Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні