Рішення
від 14.10.2024 по справі 333/8994/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер № 333/8994/24

Провадження № 2-о/333/590/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 жовтня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд міста Запоріжжя у складі головуючого судді Ходька В.М., за участі секретаря судового засідання Крамаренко В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа: Комунарський відділдержавної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України, за відсутності учасників справи, -

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулись до суду з вказаною заявою, в якій зазначили, що у них під час спільного проживання однією сім`єю ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України у пологовому будинкум.Сімферополь,АР Крим,Українанародилася дитина чоловічої статі ОСОБА_3 . При народженні дитини матері було видано медичне свідоцтво про народження від 25.08.2024. У зв`язку з тим, що медичні документи про народження, отримані на окупованій території є недійсними, а довідка про народження дитини видана компетентною установою України відсутня, заявники позбавлені можливості отримати свідоцтво про народження на території України в позасудовому поряду. У зв`язку з цим, вони не мають можливості навіть вивезти дитину на не окуповану територію України, де оформити на неї закордонний паспорт, щоб мати можливість реалізувати законні права дитини. У зв`язку з цим вони змушені звернутися до суду з даною заявою про встановлення факту народження.

Ухвалою суду від 14.10.2024 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи у відкритому судовому засідання на 14.10.2024 року о 15 год. 40 хв.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. За таких обставин, враховуючи положення ч.ч.1, 3 ст.223 та ч.2 ст.247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового засідання технічними засобами у відсутності учасників справи на підставі доказів, які є в матеріалах справи.

Судом встановлені наступні факти і відповідні їм правовідносини.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 293, ст.317 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, в тому числі про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства. У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Згідно ч.ч.2, 3, 4 ст. 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків або за заявою, поданою в електронній формі. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованою постановою Верховної ради України № 789-ХІІ від 27.02.1991 року, дитина має бути зареєстрована одразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов`язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Відповідно до частини 1 статті 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров`я про народження нею дитини.

За змістом частини 2 статті 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: 1) за заявою матері та батька дитини; 3) за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 144 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про громадянство України", особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України. Особа, яка має право на набуття громадянства України за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Судом встановлено, що 15 червня 2024 року заявниками на території АР Крим було укладено шлюб, зі зміною прізвища заявниці « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 » про що складено

відповідне свідоцтво, яке видане незаконними органами влади Автономної Республіки Крим. (свідоцтво серія НОМЕР_1 від 15.06.2024 року, актовий запис 120249910002300465005) (з.б.а.с.5).

У заявників ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та ОСОБА_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , які є громадянами України, під час спільного проживання однією сім`єю народилась дитина вагою 4 820 грам, що підтверджується медичним свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 25.08.2024 виданим (мовою оригіналу) ГБУЗ Республики Крым "Симферопольский клинический родильный дом №1" (з.б.а.с. 6), що знаходиться в АДРЕСА_3 .

Згідно свідоцтва про народження НОМЕР_3 виданим 31.08.2024 (мовою оригіналу) Симферопольским районным отделом записи актов гражданского состояния Департамента записи актов гражданского состояния Министерства юстиции Республики Крым, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м. Сімферополь, АР Крим, батьками зазначено ОСОБА_1 та ОСОБА_7 .

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, "Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією", м. Сімферополь визнано тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України.

Частиною 2 статті 1 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" передбачено, що Автономна Республіка Крим та місто Севастополь є тимчасово окупованими Російською Федерацією з 20 лютого 2014 року.

Відповідно до ч.1 ст.5,ч.ч.2,3ст.9Закону України"Прозабезпечення праві свободгромадян таправовий режимна тимчасовоокупованій територіїУкраїни" Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

У зв`язку з тим, що дитина народилася в м. Сімферополь АР Крим, на території якого нині жодний орган державної влади України не працює, суд погоджується із тим, що отримати свідоцтво про народження встановленого зразка і виданого компетентним органом державної влади України є неможливим.

Відповідно до ст.ст.3, 8, 9 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Стосовно окупованих територій у практиці Міжнародного суду ООН сформульовані так звані "намібійські винятки", згідно яких, якщо невизнання документів, виданих окупаційною владою, веде за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян, такі документи повинні визнаватися. Так, у Консультативному висновку Міжнародного суду ООН від 21 червня 1971 року "Юридичні наслідки для держав щодо триваючої присутності Південної Африки у Намібії" зазначено, що держави - члени ООН зобов`язані визнавати незаконність і недійсність триваючої присутності Південної Африки в Намібії, але "у той час як офіційні дії, вчинені урядом Південної Африки від імені або щодо Намібії після припинення дії мандата є незаконними і недійсними, ця недійсність не може бути застосовна до таких дій як, наприклад, реєстрація народжень, смертей і шлюбів".

Таким чином, медичне свідоцтво про народження пологового відділення лікарні та свідоцтво про народження, суд приймає як доказ з урахуванням Закону № 1207-VII, оскільки вони містять фактичні дані, які відповідно до ст.76ЦПК України підтверджують вимоги заявників про встановлення факту народження дитини чоловічої статті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.13, 81, 89, 259, 263-265, 268, 293, 315, 317, 319 ЦПК України, ст. 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території України задовольнити.

Встановити факт народження дитини чоловічої статті ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Сімферополь АР Крим, від батьків: батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України та матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянки України.

Рішення суду підлягає негайному виконанню, оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду через Комунарський районний суд міста Запоріжжя, шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник 1: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заявник 2: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа Комунарський відділдержавної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса)місцезнаходження: вул. Ситова, буд. 11, м. Запоріжжя, 69104; ЄДРПОУ 04593296.

Повний текст рішення складено 16 жовтня 2024 року.

Суддя В.М. Ходько

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення14.10.2024
Оприлюднено17.10.2024
Номер документу122309471
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —333/8994/24

Рішення від 14.10.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ходько В. М.

Ухвала від 14.10.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ходько В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні