Постанова
від 18.12.2007 по справі 11/3510
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11/3510

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, '481-620

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "18" грудня 2007 р. Справа № 11/3510

Господарський суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Маріщенко Л.О.

при секретарі Коваль В.А.

за участю представників сторін:

від позивача Покраса С.П. - дор. від 14.05.2007р. за №06-614/704

від відповідача не з'явився

 

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Житомирського обласного відділення Фонду України соціального захисту інвалідів (м. Житомир)  

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Віленька" (с. Віленька, Коростишівського району)

 

про  стягнення 2082,85грн.

Позивачем подано позов про стягнення з відповідача заборгованості врозмірі 2082,85 грн. (а.с.2)

Ухвалою суду від 03.01.2003р. провадження у справі було зупинено до вирішення Верховною Радою України звернення Вищого господарського суду України "Про необхідність законодавчого врегулювання відповідальності підприємств, установ і організацій, передбаченої Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів України". (а.с.11)

Ухвалою господарського суду від 19.11.2007р. провадження у справі було поновлено. (а.с.12)

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзиву не надав, вимоги ухвали суду не виконав, хоча був повідомлений належним чином.

За таких обставин, відповідно до ст.71 КАС України справа вирішується за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд,-

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" від 21.03.1991 року № 875-XII (із змінами і доповненнями) (далі - Закон), підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України

У відповідності до ст.19 Закону для  підприємств,  установ,  організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи,    організації,    у    тому    числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Згідно ст. 20 даного Закону підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом.  

Згідно звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2001 рік (а.с.6), поданого відповідачем Житомирському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів, середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу становить 70 осіб; кількість інвалідів - штатних працівників, які повинні працювати на робочих місцях, створених відповідно до вимог статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" становить 3 особи, розмір середньорічної заробітної плати штатного працівника становить 2082,85 грн. Тобто, згідно встановленого нормативу має бути працевлаштовано 3 інваліда, проте на підприємстві в 2001 році було працевлаштовано 2.

У зв'язку з цим, відповідачем свого обов'язку по створенню робочого місця для інваліда за 2001 рік не виконано.

Відповідно до обґрунтованого розрахунку позивача, розмір адміністративно - господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, становить 2082,85 грн.

Відповідач позов не оспорив.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню на суму 2082,85 грн.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України, судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

На підставі Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", керуючись ст.ст. 94, 157-163, п.6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд,  

 

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити

2. Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Віленьке", Коростишівський район, с.Віленька, код 01528890

на користь Житомирського обласного відділення Фонду України соціального захисту інвалідів

- 2082,85 грн. - штрафної санкції.

 

Постанова господарського суду Житомирської області набирає законної сили в строки, встановлені ст.254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції в порядку та строки, встановлені ст.186 КАС України.

Суддя Маріщенко Л.О.      

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу

 

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення18.12.2007
Оприлюднено25.12.2007
Номер документу1223262
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —11/3510

Постанова від 18.12.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні