Рішення
від 14.10.2024 по справі 333/9011/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер №333/9011/24

Номер провадження № 2-о/333/593/24

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

14 жовтня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Піха Ю.Р., за участю секретаря судового засідання Гудіна І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 заінтересована особа: Комунарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про встановлення факту смерті,

в с т а н о в и в :

14.10.2024 року до Комунарського районного суду м.Запоріжжя надійшла заява ОСОБА_1 , в якій заявник просить встановити факт смерті його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Токмак Запорізької області, яке на теперішній час є непідконтрольною територією України.

Заявником отримано усну відмову Комунарського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у проведенні державної реєстрації смерті. Причиною усної відмови є те, що відповідно до ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2020 № 2398-IУ підставою для проведення державної реєстрації смерті в Україні є документ, встановленої форми про смерть, виданий закладом охорони здоров?я або судово-медичною установою, а у разі відсутності документа закладу охорони здоров?я рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

У судове засідання заявник не з`явився, в заяві просив розглядати справу без його участі, вказавши, що заяву підтримує.

Заінтересована особа Комунарський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення справи, розглянувши справу в межах заявлених вимог, вважає, що є всі правові підстави для задоволення заяви.

У судівстановлено,що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,помер ІНФОРМАЦІЯ_2 вм.Токмак Запорізькоїобласті,що підтверджуєтьсясвідоцтвом просмерть серії НОМЕР_1 ,видане 24.09.2024 року.

Факт родинних відносин між заявником та померлим підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 .

Встановлення факту смерті для заявника має юридичне значення, оскільки йому необхідно отримати свідоцтво про смерть.

Оцінка суду.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно ч. 1 ст. 316 ЦПК України заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Згідно положень ч.2 ст. 49 ЦК України актами цивільного стану є, серед іншого, смерть фізичної особи. А згідно з положеннями частини 3 і 4 цієї ж статті, смерть фізичної особи підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ч.1ст.17Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стануна підставі: 1)документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

У п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 року, зазначено, що суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Згідно Указу Президента №64/2022, з 24.02.2022 в Україні введено воєнний стан у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Оскільки смерть особи є юридичним фактом, який має наслідки припинення, зміни або виникнення багатьох правовідносин, тому має безпосереднє значення для реалізації особою своїх прав, а саме, встановлення факту смерті бабусі має для заявника юридичне значення, оскільки це необхідно для подальшої реєстрації цього факту в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання відповідного документу, а саме: свідоцтва про смерть ОСОБА_2 згідно вимог чинного законодавства України.

У зв`язку з тим, що смерть ОСОБА_2 настала на території м. Токмак Запорізької області, на території якої відбуваються бойові дії, суд погоджується з тим, що отримати лікарське свідоцтво про смерть встановленого зразка і виданого компетентним органом державної влади України - є неможливим. Вказані обставини позбавляють особу можливості звернення до органів державної реєстрації актів цивільного стану. Враховуючи викладене, єдиною підставою для державної реєстрації смерті в даних випадках є рішення суду про встановлення факту смерті.

Згідно ч.4ст.317 ЦПК Україниухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Керуючись ст.ст.247ч.2,263-265,268,315-319 ЦПК України, ст.ст.1,3 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», розпорядженням Вищого Спеціалізованого Суду України №2710/38-14 від 02 вересня 2014 року «Про визначення територіальної підсудності справ» суд,-

В И Р І Ш И В :

Заяву задовольнити.

Встановити фактсмерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Новомихайлівка Черніговськогорайону Запорізькоїобласті,громадянина України, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Токмак Запорізької області, Україна.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду невідкладно надіслати для виконання до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації смерті особи.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя Ю.Р.Піх

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення14.10.2024
Оприлюднено18.10.2024
Номер документу122326982
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —333/9011/24

Рішення від 14.10.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

Ухвала від 14.10.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Піх Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні