Рішення
від 12.11.2010 по справі 2-4075/2010
СТАХАНОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2- 4075

20 10

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2010 року Стах анівський міський суд Луганс ької області в складі:

головуючий: суддя Гонч аров О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Стаха нові справу за позовом ТОВ «Л уганське енергетичне об'єдна ння» до ОСОБА_1 про відшк одування збитків,-

ВСТАНОВИВ

У суд міста Стаханова 11.08.20 10 року з позовною заявою про в ідшкодування збитків зверну лося ТОВ «Луганське енергети чне об'єднання», в якій вказал о, що при перевірці 28.05.2010 року ко нтролерами Серговської філі ї ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» справності облі ку, електроустановок й елект ропроводки за адресою: АДР ЕСА_1 було встановлено, що ві дповідач, з метою зменшення о плати за фактично використан у електроенергію порушив п.п . 42,48 Правил користування е нергетичною енергією для нас елення шляхом безоблікового споживання електричної енер гії - самовільне підключенн я електроприладів до елект ромарежі після припинення ел ектропостачання ( площа пер етини алюмінієвого проводу 2,0 кв мм.)

Даними діями відповідач за вдав шкоди енергопоставляюч ій організації. По даному фак ту правопорушення був складе ний акт про порушення спожив ачем «Правил користуван ня електричною енергією для населення» від 28.05.2010 року. Дани й акт складено в присутності відповідача , і у встановлен ому порядку оскаржений не бу в.

Розмір заподіяних збитків , згідно складеного акту й Мет одики нарахування розміру ві дшкодування збитків, заподія них енергопостачальнику вна слідок порушення споживачем «Правил користування ел ектричною енергією для насел ення» становить 1488,19 грн.

Тому дану суму збитків та с удові витрати по справі пози вач просить стягнути з відпо відача.

Представник позивача Г.О.Халаєва , що діє на підст аві доручення №179 від 01.01.2010 року, до суду не з;явилася, надавши заяву, де просила позов задо вольнити, проти заочного роз гляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засід ання не з'явився, про день слух ання справи повідомлений нал ежним чином.

12.11.2010 року винесено ухвалу пр о заочний розгляд справи. Спр ава слухається в полрядку ч.2 с т.197 ЦПК України.

Дослідивши письмові доказ и матеріалів справи, вважаю п озов підлягаючим задоволен ню , тому що у відповідності з і ст. 623 ЦК України, боржник, що п орушив зобов'язання, повинен відшкодувати всі збитки. Згі дно ст. 26 ЗУ «Про електроенерг етику» споживач енергії відп овідає за порушення умов дог овору з енергопостачальнико м і правил користування елек тричною та тепловою енергією , виконання приписань держав них інспекцій з енергетичног о нагляду за режимами спожив ання електричної й теплової енергії згідно із законодавс твом України.

Відповідно Правил кори стування електричною енергі єю для населення, затверджен их Постановою КМУ від 26.07.1999 року №1357

п.48. Споживач несе відповід альність згідно із законодав ством за:

-прострочення терміну внес ення платежів за електричну енергію;

-порушення правил користув ання електричною енергією;

-ухилення або несвоєчасне виконання рішень та припи сів Державної інспекції з ен ергетичного нагляду за режим ами споживання електричної е нергії;

-розкрадання електричної енергії у разі самовільн ого підключення до електром ереж і споживання електрично ї енергії без приладів облік у;

-пошкодження приладу облік у;

-розукомплектування та пош кодження об'єктів електроене ргетики, розкрадання майна ц их об'єктів;

-насильницькі дії, що пер ешкоджають посадовим особ ам енергопостачальника вик онувати свої службові обов'я зки.

п.53. У разі виявлення предс тавником енергопостачальн ика порушення споживачем пр авил користування електричн ою енергією, у тому числі фак тів розкрадання електрично ї енергії, складається акт, який підписується представ ником енергопостачальника та споживачем. Один примірн ик акта вручається спожива чу, другий залишається у ене ргопостачальника. Споживач має право внести до акта свої зауваження.

- в разі відмови споживача в ід підпису в акті робиться по значка про відмову. Акт вваж ається дійсним, якщо його пі дписали три представники ене ргопостачальника.

-На підставі акта енергопо стачальник має право відкл ючити споживача від електроп остачання (у випадках, передб ачених пунктом 35 цих Правил ), а також визначити величин у збитків, завданих йому прот иправними діями споживача.

-Розмір завданих енергопо стачальнику збитків розрах овується відповідно до оформ леного акта про виявлення по рушення за добовою величино ю розрахункового споживанн я електричної енергії за к ількістю днів з дня останньо го контрольного зняття пред ставником енергопостачальн ика показань чи технічної перевірки приладу обліку д о моменту усунення порушенн я за тарифами (цінами) для на селення, що діяли у період, за який нараховується розм ір збитків, але не більше терм іну позовної давності.

-Розмір відшкодування збит ків, заподіяних енергопоста чальнику внаслідок користу вання електричною енергіє ю, обчислюється відповідно д о методики, затвердженої НКР Е.

-У разі відмови споживач а відшкодувати збитки ен ергопостачальник передає сп раву до суду.

Таким чином виявленні пору шення відповідачем Прави л користування електрично ю енергією для населення , зад окументовані у відповідност і до вимог діючого законодав ства.

Сума збитків, нанесених ві дповідачем, підтверджується документально прикладеним р озрахунком, складеним відпов ідно до Методики нарахування розміру відшкодування збитк ів, заподіяних енергопостача льнику внаслідок порушення с поживачем «Правил корис тування електроенергією для населення», затвердженого п остановою НКРЕ України від 29 г рудня 1999 року №1416. Наданий в позо ві розрахунок є обгрунтован им, і відповідно ст. 64 ЦПК Укра їни приймається як допустими й письмовий доказ.

Порушення відповідачем П равил користування електр оенергією підтверджено акто м від 28.05.2010 року , складеного в п рисутності відповідача, яка застережень не надала, копія акту їй вручено , і акт відп овідачем не оскаржені. Позив ач звернувся з позовом 11.08.2010 рок у, тобто 3-х річний строк позов ної давності не пропущено.

Відповідно до ст. 88 ЦПК Украї ни стороні , на користь якої по становлено рішення, суд стяг ує з другої сторони понесенн і нею і документально підтве рджені витрати.

В разі, якщо позивача звільн ено при зверненні до суду від сплати судового збору, ці вит рати потрібно стягнути з від повідача.

Витрати позивача на судов ий збір необхідно стягнути з відповідача в сумі 51 гривні, а витрати на інформаційно - тех нічне забезпечення розгляду справи у сумі 120 грн. Всього вит рати позивача, що підтвердже ні документально і підлягают ь стягненню, складають 171 грн.

Керуючись ст. ст. 10,11,60,212-215, 226 ЦПК України, ст. 623, 1193 ЦК України, ст. с т. 26, 27 ЗУ ««Про електроенергет ику»,-

ВИРІШИВ:

Позов ТОВ «Луганське ене ргетичне об'єднання» до ОС ОБА_1 про відшкодування з битків, - задовольнити .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Луганське енер гетичне об'єднання» збитки в сумі 1488 гривень 19 копійок, суд ові витрати в сумі 171 гривня, в сього стягнути 1659 гривень 19 коп ійок..

Копію заочного рішення на діслати відповідачу не пізні ше трьох днів з дня його прого лошення.

Заочне рішення може бути пе реглянуте судом, що його ухва лив, за письмовою заявою відп овідача, яку може бути подано протягом десяти днів з дня от римання його копії.

У разі залишення заяви про п ерегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загаль ному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі стро к, протягом якого розглядала ся заява, не включається до ст року на апеляційне оскарженн я рішення.

Заочне рішення набирає зак онної сили після закінчення десятиденного строку на апел яційне оскарження.

Заочне рішення може бути ос каржено в апеляційному суді Луганської області через Ста ханівський суд протягом дес яти днів з дня його проголоше ння.

Суддя О.М.Гончаров

СудСтахановський міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення12.11.2010
Оприлюднено17.11.2010
Номер документу12235071
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4075/2010

Ухвала від 09.09.2010

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Волювач О. В.

Ухвала від 02.08.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 27.05.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 09.08.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Ухвала від 10.06.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Постанова від 26.11.2010

Адміністративне

Запорізький районний суд Запорізької області

Гончаренко Павло Павлович

Рішення від 12.11.2010

Цивільне

Стахановський міський суд Луганської області

Гончаров Олександр Миколайович

Рішення від 26.10.2010

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Васильків О. В.

Ухвала від 27.09.2010

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів Станіслав Володимирович

Ухвала від 22.09.2010

Цивільне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Савенко Валерій Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні