Постанова
від 03.11.2010 по справі 11022/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнс ька, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

03 листопада 2010 р. № 2-а- 11022/10/2070

Харківський окружни й адміністративний суд у скл аді:

головуючого судді - Біленсь кого О.О.,

при секретарі судового за сідання - Лишняк І.В.,

за участі:

представника позивача - Мазур В.С.,

представника відповідача - Степанець Р.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміще нні Харківського окружного а дміністративного суду адмін істративну справу за позовом

Регіонального управлінн я Департаменту контролю за в иробництвом та обігом спирту , алкогольних напоїв та тютюн ових виробів ДПА України в Ха рківській області

до Приватного підприємства "Чоколад"

про стягнення фінансової сан кції,-

В С Т А Н О В И В:

Регіональне управлінн я Департаменту контролю за в иробництвом та обігом спирту , алкогольних напоїв та тютюн ових виробів ДПА України у Ха рківській області звернулос я до суду з адміністративним позовом до Приватного підпр иємства «Чоколад» про стягн ення фінансової санкції у ро змірі 5886,00 грн, застосовану ріш енням від 12.07.2010 року №201352 на корис ть Державного бюджету Україн и.

В обґрунтування позовних в имог зазначено, що 26 травня 2010 р оку працівниками регіональн ого управління департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних н апоїв та тютюнових виробів Д ПА України у Харківській обл асті була проведена позаплан ова виїзна перевірка за резу льтатами якої складено акт № 306/323/36458686 від 26.05.2010 року. На підставі вказаного акта, керівником р егіонального управління деп артаменту контролю за виробн ицтвом та обігом спирту, алко гольних напоїв та тютюнових виробів ДПА України у Харків ській області винесено рішен ня про застосування фінансов их санкцій від 12.07.2010 року №201352 у су мі 5886,00 грн, а саме: 4186,00 грн за збер ігання роздрібних партій алк огольних напоїв в місці, що не внесено до Єдиного державно го реєстру місць зберігання та 1700,0 грн. за зберігання роздр ібних партій тютюнових вироб ів в місці не внесеному до Єди ного реєстру місць зберіганн я.

Представник позивача в суд овому засіданні адміністрат ивний позов підтримав в повн ому обсязі з мотивів викладе них у позовній заяві та проси в задовольнити.

Відповідач в судове засіда ння з' явився, проти задовол ення позову заперечував з на ступних підстав. У спірних пр авовідносинах належні Відпо відачу алкогольні напої та т ютюнові вироби знаходились з а місцем їх реалізації (тобто за місцем торгівлі) в торгово му приміщенні кафе «Шоколадк а», розташованому за адресою : м. Харків, вул. Сумська, 59, а відт ак, місце фізичного знаходже ння цих алкогольних напоїв т а тютюнових виробів не підля гало внесенню до Єдиного дер жавного реєстру місць зберіг ання, позаяк воно є місцем то ргівлі, а не місцем зберіганн я, законом не встановлено обо в'язку суб'єктів господарюва ння реєструвати місця торгів лі алкогольними напоями та т ютюновими виробами, бо ці міс ця зазначаються у відповідни х ліцензіях.

Вислухавши пояснення пози вача, дослідивши матеріали с прави та оцінивши подані док ази в їх сукупності, суд встан овив наступні обставини.

Законом України «Про держа вне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, кон ьячного і плодового, алкогол ьних напоїв та тютюнових вир обів»від 19 грудня 1995 року №481/95-BP з наступними змінами та допов неннями (далі - Закон Україн и №481/95-BP) визначені основні заса ди державної політики у сфер і виробництва, експорту, імпо рту, оптової і роздрібної тор гівлі спиртом етиловим, конь ячним і плодовим, алкогольни ми напоями та тютюновими вир обами, забезпечення їх висок ої якості та захисту здоров'я громадян, а також посилення б оротьби з незаконним виробни цтвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів н а території України.

Відповідно до п.5 "Порядку за стосування фінансових санкц ій, передбачених ст.17 Закону У країни "Про державне регулюв ання виробництва і обігу спи рту етилового, коньячного і п лодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" затвер дженого Постановою Кабінеті в Міністрів України від 2 черв ня 2003 року №790 з наступними змін ами та доповненнями (далі - П останова №790), підставою для пр ийняття рішення про застосув ання фінансових санкцій є:

- акт перевірки додержання суб'єктом підприємницької ді яльності встановлених закон одавством вимог, обов' язков их для виконання під час здій снення оптової і роздрібної торгівлі алкогольними напоя ми та/або тютюновими виробам и, складений органом, що видав ліцензію, у якому зазначаєть ся зміст порушення і конкрет ні порушені норми законодавс тва;

- результати проведення орг аном, який видав ліцензію, інш ими органами виконавчої влад и в межах їх компетенції пере вірок суб' єкта підприємниц ької діяльності, пов' язаної з виробництвом та обігом спи рту, алкогольних напоїв та тю тюнових виробів;

- матеріали правоохоронних , податкових та інших органів виконавчої влади щодо недот римання суб' єктами підприє мницької діяльності вимог за конодавчих та інших норматив но-правових актів про виробн ицтво та обіг спирту, алкогол ьних напоїв та тютюнових вир обів.

Судом встановлено, що посад овими особами регіональног о управління департаменту ко нтролю за виробництвом та об ігом спирту, алкогольних нап оїв та тютюнових виробів ДПА України у Харківській облас ті 10 червня 2010 року на підставі наказу №564 від 09 червня 2010 року « Про ведення позапланової пер евірки», направлення №407/32-3П ві д 09 червня 2010 року на проведенн я позапланової виїзної перев ірки з 10 червня 2010 року по 11 черв ня 2010 року проведено перевірк у магазину, що розташований з а адресою: м. Харків, вул. Сумсь ка, 59 та належить суб' єкту го сподарювання ПП "Чоколат". За р езультатами вказаної переві рки встановлено факт зберіга ння алкогольних напоїв та тю тюнових виробів в місці збер ігання, не внесеному до Єдино го державного реєстру місць зберігання, чим порушено ст.15 Закону України №481/95-ВР, про що п рацівниками регіонального у правління складено акт перев ірки №306/323/36458686 від 10.06.2010 року.

Відповідно до ст.15 Закону Ук раїни №481/95-BP зберігання алкого льних напоїв та тютюнових ви робів здійснюється в місцях зберігання алкогольних напо їв та тютюнових виробів, внес ених до Єдиного реєстру, неза лежно від того, кому належить таке місце зберігання, або то го, за заявою якого суб'єкта го сподарювання таке місце збер ігання було внесено до Єдино го державного реєстру місць зберігання.

Відповідно до частини друг ої статті 17 Закону України №481/9 5-ВР до суб'єктів підприємниць кої діяльності застосовують ся фінансові санкції у вигля ді штрафів у разі зберігання алкогольних напоїв, або тютю нових виробів у місцях збері гання, не внесених до Єдиного державного реєстру місць зб ерігання у розмірі 100 відсоткі в вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 гривень .

На підставі акта перевірки 12.07.2010 року в.о. начальника регіо нального управління департа менту контролю за виробництв ом та обігом спирту, алкоголь них напоїв та тютюнових виро бів ДПА України у Харківські й області прийнято рішення № 201352 від 12 липня 2010 року про зас тосування фінансових санкці й, яким до Приватного підприє мства "Чоколат" застосовано ф інансові санкції у сумі 5886,00 гр н, а саме: 4186,00 грн за зберігання алкогольних напоїв в місці, я ке не внесено до Єдиного держ авного реєстру місць зберіга ння та 1700,0 грн. за зберігання тю тюнових виробів в місці, яке н е внесено до Єдиного реєстру місць зберігання.

Порядок ведення Єдиного де ржавного реєстру місць збері гання визначено наказом ДПА України від 28.05.2002 року №251 "Про за твердження Порядку ведення Є диного державного реєстру мі сць зберігання та форми дові дки про внесення місця збері гання до Єдиного державного реєстру" зареєстрованого у м іністерстві юстиції України 15.08.2002 року за №670/6958 (надалі Порядо к №251).

Листом ДПА від 04.02.2010 року №1114/6/32-0 615 «Щодо місць зберігання алко голю і тютюну»надано роз' яс нення стосовно місць зберіга ння алкоголю і, зокрема, дійшл а такого висновку: щодо Єдино го державного реєстру має вн оситися будь-яке місце збері гання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, незалежно від того, знаходиться воно у м ісці здійснення торгівлі чи у відокремлених від об'єкта т оргівлі місцях (складських п риміщеннях).

Таким чином, суд дійшов висн овку, що зберігати алкогольн і напої дозволено тільки в мі сцях зберігання, які внесені до Єдиного державного реєст ру місць зберігання.

Розділом другим Порядку №251 передбачено, що для внесення до Єдиного реєстру місць збе рігання роздрібних партій ал когольних напоїв суб'єкти го сподарювання подають заяву д о регіонального управління Д епартаменту за місцезнаходж енням місця зберігання. Заяв а про внесення місця зберіга ння роздрібних партій алкого льних напоїв до Єдиного реєс тру подається за формою згід но з додатком 2. До заяви додаю ться нотаріально посвідчена копія ліцензії на відповідн ий вид діяльності, копія доку мента, що підтверджує право к ористування приміщенням (дог овір оренди, свідоцтво на пра во власності та інше). Довідка видається протягом 7 календа рних днів від дати подання за яви.

Враховуючи викладене вище , до Єдиного державного реєст ру має вноситися будь-яке міс це зберігання алкогольних на поїв та тютюнових виробів, не залежно від того, знаходитьс я воно у місці здійснення тор гівлі чи у відокремлених від об'єкта торгівлі місцях (скла дських приміщеннях).

Отже, суд приходить до висно вку, що рішення про застосува ння фінансових санкцій від 12.0 7.2010 року №201352, прийняте на підста ві акта перевірки №306/323/36458686 від 10. 06.2010 року, відповідає вимогам З акону України №481/95-BP та є таким, що відповідає вимогам діючог о законодавства.

Таким чином, виходячи з заяв лених позовних вимог, систем ного аналізу положень чинног о законодавства України та м атеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позо вній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 Кодексу адміністративно го судочинства України у спр авах, в яких позивачем є суб'єк т владних повноважень, а відп овідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати, зд ійснені позивачем, з відпові дача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 8-14, 71, 159, 160-163, 167, 185, 186 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративн ий позов Регіонального управ ління Департаменту контролю за виробництвом та обігом сп ирту, алкогольних напоїв та т ютюнових виробів ДПА України у Харківській області до При ватного підприємства "Чокола д" про стягнення фінансової с анкції у розмірі 5886,00 грн, засто совану рішенням від 12.07.2010 року № 201352 на користь Державного бюдж ету України - задовольнити в п овному обсязі.

Стягнути з Приватно го підприємства "Чоколад" (код 36458686, пр-кт Академіка Курчато ва, буд 8-А, кв.60, м.Харків, 61180) фін ансову санкцію у розмірі 5886.00 г ривень (п' ять тисяч вісімсо т вісімдесят шість гривень) 00 коп., застосовану рішенням Ре гіонального управління Депа ртаменту контролю за виробни цтвом та обігом спирту, алког ольних напоїв та тютюнових в иробів ДПА України у Харківс ькій області від 12.07.2010 року №201352, н а користь Державного бюджету України (рахунок одержувача 31115106700004, код платежу 21081100, УДК у Київ ському районі м. Харкова, код Є ДРПОУ 24134573 в установі банку ГУД К України у Харківській обла сті, МФО 851011)

Постанова може бути о скаржена до Харківського апе ляційного адміністративног о суду.

Апеляційна скарга по дається до адміністративног о суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, я кий ухвалив оскаржуване судо ве рішення протягом десяти д нів з дня її проголошення, у ра зі застосування судом частин и третьої статті 160 Кодексу ад міністративного судочинств а України, а також прийняття п останови у письмовому провад женні апеляційна скарга пода ється протягом десяти днів з дня отримання копії постано ви.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та по рядку, передбачених частиною четвертою статті 167 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, було повідомлено про можливість отримання ко пії постанови суду безпосере дньо в суді, то десятиденний с трок на апеляційне оскарженн я постанови суду обчислюєтьс я з наступного дня після закі нчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідом лення про можливість отриман ня копії постанови суду.

Апеляційна скарга, по дана після закінчення строкі в, установлених цією статтею , залишається без розгляду, як що суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка її подала , не знайде підстав для поновл ення строку, про що постановл яється ухвала.

У разі подання апеляц ійної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набир ає законної сили після повер нення апеляційної скарги, ві дмови у відкритті апеляційно го провадження або набрання законної сили рішенням за на слідками апеляційного прова дження.

Постанова у повному о бсязі виготовлена 08.11.2010 року.

Суддя Біленський О.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.11.2010
Оприлюднено17.11.2010
Номер документу12241763
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —11022/10/2070

Ухвала від 08.09.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

Постанова від 03.11.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Біленський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні