Рішення
від 17.10.2024 по справі 930/1566/24
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/1566/24

Провадження №2/930/625/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.10.2024 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі головуючогосудді: Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань: Поліщук Р.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу, за позовом ОСОБА_1 до Немирівської міської ради про визнання права власності на майно в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Виклад позиції позивача.

ОСОБА_1 звернулася до Немирівського районного суду Вінницької області із позовною заявою до Немирівської міської ради про визнання права власності на майно в порядку спадкування, мотивуючи її тим, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гостинне.

У 1992 році позивач переїхала проживати в житловий будинок до своєї двоюрідної бабусі - ОСОБА_2 , що проживала за адресою: АДРЕСА_1 , в якому і проживає на даний час. З моменту переїзду до ОСОБА_2 заявниця доглядала за нею, вони разом вели домашнє господарство, обробляли земельну ділянку, вирощували домашню птицю, ділили і розподіляли бюджет, тобто проживали однією сім`єю. Єдиним джерелом доходу на той час була пенсія ОСОБА_2 та ведення домашнього господарства.

Позивач у відповідності до вимог ст. 529, 549 ЦК України 1963 року, повністю прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 так як вступила в управління спадковим майном, оскільки проживала разом із нею.

Рішенням Немирівського районного суду Вінницької області від 07 травня 2024 року встановлено факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, перебувала на утриманні ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, в період з 1992 року по день її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Як виявилося лише нещодавно, після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із земельного паю, який розміщений на території колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району. Сертифікат у позивача відсутній у зв`язку із тим, що зберігається в архіві відділу № 2 Управління надання адміністративних послуг ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області.

У державного нотаріуса, куди позивач звернулася із наявними у неї документами, їй було повідомлено про те, що відсутність у неї оригіналу вказаного Сертифікату унеможливить видачу свідоцтва про право на спадщину у будь-якому разі. Таким чином, позивач змушена звернутися із даною заявою до суду.

Виклад позиції відповідача.

Представник відповідача Немирівської міської ради відзив на позов із викладенням своїх заперечень щодо заявлених позовних вимог до суду не подав, не дивлячись на пропозицію суду, викладену в ухвалі від 14.06.2024 року.

Заяви, клопотання позива, відповідача.

Від представника відповідача Немирівської міської ради 09.07.2024 року на адресу суду надійшла заява про справи без його участі, просить прийняти рішення на власний розсуд.

11.09.2024 року від позивача ОСОБА_1 на адресу суду надійшла заява, у якій остання просить розглянути справу без її участі, позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Інших заяв і клопотань від позивача та відповідача по справі не надходило.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 14.06.2024 року відкрито провадження по справі та призначено підготовче засідання по справі.

Ухвалою суду від 23.09.2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Згідно з частиною 3особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. У такому разі фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідності з вимогами частини 2статті 247 ЦПК України, не здійснюється.

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

Відповідно до повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Гостинне, Немирівського району Вінницької області (а.с.6).

Рішенням Немирівського районного суду Вінницької області від 07 травня 2024 року (справа № 930/1095/24) встановлено факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, перебувала на утриманні ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, в період з 1992 року по день її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.8).

Як вбачається із відповіді ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області від 15.11.2023 року № 1133/14-23, згідно записів Книги реєстрації сертифікатів на про на земельну частку (пай), що видаються Немирівською районною державною адміністрацією Вінницької області по колективному сільськогосподарському підприємству Медвежанської сільської Ради народних депутатів на ім`я ОСОБА_2 на підставі на підставі рішення Немирівської районної державної адміністрації № 297 від 17.10.1996 року зареєстровано 29.12.1996 року за № 188 сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0226182 розміром 2.29 в умовних кадастрових гектарах, яка перебуває у колективній власності КСП ім. Б. Хмельницького с. Гостинне, на території колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району Вінницької області.

Даний сертифікат власником не отриманий.

Відповідно до даних Книги реєстрації державних актів на право власності на земельні ділянки на території колишнього Немирівського району Вінницької області, інформація про видачу у на підставі сертифіката на земельну частку (пай) серії ВН № 0226182, зареєстрованого 29.12.1996 року за № 188, державного акту на право власності на земельну ділянку, розташовану на території Медвежанської сільської ради Немирівського району Вінницької області на ім`я ОСОБА_2 відсутня.

Згідно матеріалів технічної документації по передачі земельних часток (паїв) з виготовленням державних актів на право приватної власності членам КСП ім. Б. Хмельницького с. Гостинне Немирівського району Вінницької області та даних Державного земельного кадастру, земельній ділянці, яка розподілена за ОСОБА_2 за № 519, площею 1,9114 га присвоєний кадастровий номер 0523085400:01:001:0894 (а.с.9).

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Згідно ч. 1статті 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ст. ст. 12,81 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Як передбаченост. 328 ЦК Україниправо власності набувається в порядку, визначеному законом, та на підставах не заборонених законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно дост. 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно дост.1217 ЦК Україниспадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно дост. 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.), ратифікованою Законом від 17 липня 1997р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Першого протоколу до неї (1952 р.) передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права, визнано право держави на здійснення контролю за користуванням майном відповідно до загальних інтересів або для забезпечення сплати податків чи інших зборів або штрафів.

Гарантії здійснення права власності та його захисту закріплено й у вітчизняному законодавстві. Так, відповідно до ч. 4 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Позов про визнання права власності - це позадоговірна вимога власника майна про констатацію перед третіми особами факту приналежності позивачу права власності на спірне майно.

Підтвердження в суді права власності на майно здійснюється шляхом підтвердження фактів, що свідчать про володіння спірним майном на праві власності або іншого речового права.

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16.04.2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ», член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай). Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Європейський суд з прав людини в своїх рішення «Девелопмент Лтд. та інші проти Ірландії» від 23 жовтня 1991 року, «Стретч проти Сполученого Королівства» від 24 червня 2003 року, «Федоренко проти України» від 01 червня 2006 року, сформував позицію, про те, що держава під час виконання своїх функцій, щодо захисту права власності має дотримуватись принципу правомірних або законних очікувань громадян, а також утримуватись від необґрунтованого пасивного втручання у разі якщо такі очікування на оформлення права власності за особою підтвердженні будь-якими засобами, передбаченими національним законодавством.

Висновки суду

З огляду на викладене, оцінивши надані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, а також належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, перевіривши всі доводи сторін, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання за позивачем права власності на нерухоме майно у порядку спадкування.

Оскільки сторонами не заявлені вимоги щодо розподілу між ними судових витрат, то їх розподіл відповідно до ст.141ЦПК України судом не здійснюється.

На підставівище викладеного,керуючись ст.ст.12,211,247,258,259,263,264,265,273,354,355ЦПК України,суд,-

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 доНемирівської міськоїради провизнання прававласності намайно впорядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженкою с. Гостинне Немирівського району Вінницької області, право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Гостинне, Немирівського району Вінницької області на земельну ділянку, загальною площею 1.9114 га., кадастровий номер 0523085400:01:001:0894, яка розміщена на території Немирівської міської ради Вінницької області (колишньої Медвежанської сільської ради Немирівського району Вінницької області) на яку був виготовлений Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВН № 0226182 на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживаюча за адресою: с. Гостинне, Вінницького району, Вінницької області, РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Немирівська міська рада, 22800, вул. Соборна, 28, м. Немирів, Вінницька область, Вінницький район, Код ЄДРПОУ 03772619.

Суддя О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення17.10.2024
Оприлюднено22.10.2024
Номер документу122418205
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —930/1566/24

Рішення від 17.10.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні