Постанова
від 15.11.2010 по справі 2а-14993/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

15 листопада 2010 року 10:22 № 2а-14993/10/2670

Окружний адміністратив ний суд міста Києва у складі с удді Амельохіна В.В., при секре тарі Чупринко Н.І., розглянувш и у відкритому судовому засі данні адміністративну справ у

за позовом Управління Пенсійного фо нду України в Подільському р айоні м. Києва

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Школа мисте цтв «Роланд»

про стягнення заборгованост і в розмірі 1 137,26грн.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1

На підставі частини треть ої статті 160 КАС України в судо вому засіданні 15 листопада 2010 р оку проголошено вступну та р езолютивну частини постанов и.

О Б С Т А В И Н И С П Р А В И :

Управління Пенсійног о фонду України в Подільсько му районі міста Києва зверну лось з позовом до Товариства з обмеженою відповідальніст ю «Школа мистецтв «Роланд»пр о стягнення заборгованості у розмірі 1 137,26грн. по перерахува нню сум страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначив, що у ві дповідача наявна заборгован ість по сплаті страхових вне сків на загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння за період з 01.06.2008р. по 20.08.2008р. в с умі 1 137,26грн. Вказана заборгова ність підтверджується даним и картками особового розраху нку страхувальника та довідк ою Управління Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні міста Києва.

В судовому засіданні пред ставник позивача позовні вим оги підтримав.

Відповідач відзиву на позо в не надав, явку своїх предста вників в судове засідання не забезпечив, хоча про час та мі сце розгляду справи був пові домлений належним чином.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представника позив ача, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об ' єктивно оцінивши докази, я кі мають юридичне значення д ля розгляду справи і вирішен ня спору по суті, Окружний адм іністративний суд міста Києв а, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеже ною відповідальністю «Школа мистецтв «Роланд»зареєстро вано в Управлінні Пенсійного фонду України в Подільськом у районі міста Києва за № 26.11.-028612 як платник страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, а отже є страхувальником в ро зумінні положень Закону Укра їни від 09.07.2003р. № 1058 “Про загально обов' язкове державне пенсі йне страхування”(далі - Закон України від 09.07.2003р. № 1058 - IV).

Частиною 1 статті 15 Закону У країни від 09.07.2003р. №1058-IV “Про загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування” визначе но, що платниками страхових в несків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, зокре ма, роботодавці - підприємст ва, установи та організації, с творені відповідно до законо давства України, незалежно в ід форми власності, виду діял ьності та господарювання, об 'єднання громадян, профспілк и, політичні партії (у тому чис лі філії, представництва, від ділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підпр иємств, установ, організацій , об' єднань громадян, профсп ілок, політичних партій, які м ають окремий баланс і самост ійно ведуть розрахунки із за страхованими особами), фізич ні особи - суб' єкти підприє мницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних т а фізичних осіб - суб' єктів підприємницької діяльності , які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований п одаток, єдиний податок, фіксо ваний сільськогосподарськи й податок, придбали спеціаль ний торговий патент), які вико ристовують працю фізичних ос іб на умовах трудового догов ору (контракту) або на інших ум овах, передбачених законодав ством, або за договорами циві льно-правового характеру, - дл я осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону, є стр ахувальниками відповідно до положень цього Закону.

Відповідно до абзацу 6 час тини 2 статті 17 та частини 6 стат ті 20 Закону України від 09.07.2003р. № 1058 - IV, страхувальник, яким є відп овідач, зобов' язаний нарахо вувати, обчислювати і сплач увати в установлені строки т а в повному обсязі страхові в нески.

Обчислення страхових вне сків здійснюється щомісячно за ставками, визначеними пун ктами 4.1., 4.2. Інструкції про поря док обчислення і сплати стра хувальниками та застрахован ими особами внесків на загал ьнообов' язкове державне пе нсійне страхування до Пенсій ного фонду України, затвердж еної Постановою правління Пе нсійного фонду України від 19.1 2.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Мін істерстві юстиції України 16.01 .2004 за № 64/8663 і статтею 4 Закону Укр аїни від 26.06.1997 року № 400/97-ВР “Про з бір на обов' язкове державне пенсійне страхування”.

Згідно зі статтею 14, частина ми 6 та 12 статті 20 Закону Україн и від 09.07.2003 № 1058-IV платники збору н а обов' язкове державне пенс ійне страхування зобов' яза ні сплачувати страхові внеск и, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пі зніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, при цьому, страхові в нески сплачуються незалежно від фінансового стану платн ика.

Відповідно до частини 2 стат ті 106 Закону України від 09.07.2003 № 1058 -IV суми страхових внесків своє часно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 ц ього Закону, в тому числі обчи слені територіальними орган ами Пенсійного фонду у випад ках, передбачених частиною 3 с татті 20 цього Закону, вважають ся простроченою заборговані стю із сплати страхових внес ків і стягуються з нарахуван ням пені та застосуванням фі нансових санкцій.

Відповідно до Положення пр о Пенсійний фонд України, зат вердженого Указом Президент а України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійн ий фонд України є центральни м органом виконавчої влади, щ о здійснює управління фінанс ами пенсійного забезпечення , діяльність якого спрямовує ться і координується Кабінет ом Міністрів України.

Пунктом 3 названого Положен ня передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формуванн я та реалізації державної по літики у сфері пенсійного за безпечення та соціального ст рахування, забезпечення збир ання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своє часного фінансування витрат на виплату пенсій та інших со ціальних виплат, що здійснює ться з коштів Пенсійного фон ду України.

Згідно пункту 15 цього Полож ення Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження б езпосередньо та через утворю вані в установленому порядку головні управління Пенсійно го фонду України в АРК, област ях, містах Києві та Севастопо лі, та управління Пенсійного фонду України в районах, міст ах і районах у містах.

Територіальні органи Пенс ійного фонду за формою і в стр оки, визначені правлінням Пе нсійного фонду, надсилають с трахувальникам, які мають не доїмку, вимогу про її сплату.

Таким чином, з огляду на те, що відповідачем не було спла чено у встановлені законодав ством строки недоїмку по стр аховим внескам на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування, позивачем на п ідставі частини 3 статті 106 Зак ону України від 09.07.2003р. № 1058 - IV напр авлено відповідачу вимогу пр о сплату боргу № Ю-0978 від 02.09.2009р. Н алежним чином засвідчена коп ія вимоги наявна в матеріала х даної справи. Також в матері алах справи наявна належним чином завірена копія поштово го конверту з відміткою «за з азначеною адресою не знаходи ться».

При цьому, вимога про спла ту боргу відповідачем у вста новленому законом порядку не оскаржувалась.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме, з розрахунку з аборгованості Товариства з о бмеженою відповідальністю « Школа мистецтв «Роланд»пере д Управлінням Пенсійного фон ду України в Подільському ра йоні м. Києва, заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування щ одо якої не вжиті заходи позо вного характеру становить 1 13 7,26грн.

Суму заборгованості по спл аті страхових внесків до Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Подільському районі м іста Києва відповідач не пог асив.

Наявність у відповідача вк азаної заборгованості підтв ерджується, також, даними кар тки особового рахунку страху вальника, належна копія якої міститься в матеріалах спра ви.

Відповідно до абзацу 8 части ни 3 статті 106 Закону України ві д 09.07.2003 № 1058, у разі якщо страхува льник, який одержав вимогу т ериторіального органу Пенс ійного фонду про сплату нед оїмки і протягом 10 робочих дні в після її отримання не сплат ив зазначену у вимозі суму не доїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією , включеної до вимоги, або не у згодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, а бо не оскаржив вимогу в судов ому порядку, а також у разі якщ о страхувальник узгодив вим огу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 робо чих днів після отримання узг одженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду зверт ається в установленому зако ном порядку і подає вимогу пр о сплату недоїмки до відпові дного підрозділу державної в иконавчої служби. У зазначен их випадках орган Пенсійного фонду також має право зверну тися до суду чи господарсько го суду з позовом про стягне ння недоїмки.

Таким чином, загальна сума заборгованості по сплаті ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування, яка підлягає сплаті відповідачем та щодо якої не вжиті заходи позовно го характеру становить 1 137,26гр н.

Згідно зі статтею 67 Констит уції України кожен зобов' яз аний сплачувати податки і зб ори в порядку і розмірах, вст ановлених законом.

При цьому, на час розгляду с прави та прийняття рішення п о суті заявлених позовних ви мог доказів про сплату зазна ченої суми відповідачем суду не надано.

Згідно частини першої ста тті 71 Кодексу адміністративн ого судочинства України кожн а сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтують ся її вимоги та заперечення, к рім випадків, встановлених с таттею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовувал и доводи позивача, відповіда ч суду не надав.

За таких обставин, виходяч и з меж заявлених позовних ви мог, суд вважає позовні вимог и обґрунтованими, а позов так им, що підлягає задоволенню.

Відповідно до часини друго ї статті 94 Кодексу адміністра тивного судочинства України якщо судове рішення ухвален е на користь сторони - суб' єкта владних повноважень, су д присуджує з іншої сторони в сі здійснені нею документаль но підтверджені судові витра ти, пов' язані із залученням свідків та проведенням судо вих експертиз.

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб' єкта владних пов новажень, пов' язаних із зал ученням свідків та проведенн ям судових експертиз, судові витрати стягненню з відпові дача не підлягають.

На підставі вищевикладе ного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Управління Пенсі йного фонду України в Поділь ському районі м. Києва задово льнити повністю.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Шк ола мистецтв «Роланд» (04071, м. Ки їв, вул. Костянтинівська, 10, р/р 2600802676, МФО 322711, АБ «Синтез», (код ЄДРПОУ 32423225) на користь Управлі ння Пенсійного фонду України в Подільському районі м. Києв а (р/р 256013012610 в ГУ Ощадбанку по м. Ки єву та Київській області, МФО 322669, ЄДРПОУ 26087978) заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування з а період з 1 червня 2008 року по 20 с ерпня 2008 року в розмірі 1 137 (одна тисяча сто тридцять сім) грн. 26коп.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, встановлен ого Кодексом адміністративн ого судочинства України, якщ о таку заяву не було подано. Як що було подано заяву про апел яційне оскарження, але апеля ційна скарга не була подана у встановлений строк постанов а набирає законної сили післ я закінчення цього строку.

Постанова може бути оскар жена до суду апеляційної інс танції протягом десяти днів за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, шляхом подання через суд пер шої інстанції апеляційної ск арги.

Повний текст постанови в иготовлений 15.11.2010р.

Суддя В.В. Амельохін

Дата ухвалення рішення15.11.2010
Оприлюднено17.11.2010
Номер документу12242068
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14993/10/2670

Ухвала від 26.04.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 22.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Постанова від 15.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Постанова від 15.11.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні