Рішення
від 22.10.2024 по справі 309/4563/24
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/4563/24

Провадження № 2/309/1224/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 жовтня 2024 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в складі: головучого - судді Піцура Я.Я.,

за участю секретаря судового засідання Росоха Д.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хуст справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визначення розміру часток майна, що перебуває у спільній сумісній власності та визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визначення розміру часток майна, що перебуває у спільній сумісній власності та визнання права власності.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ОСОБА_1 належить на праві власності житлова квартира за адресою: АДРЕСА_1 .

Житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 складається з трьох житлових квартир: квартина АДРЕСА_3 належить на праві власності ОСОБА_2 , квартира АДРЕСА_4 належить на праві власності ОСОБА_3 .

Житловий будинок знаходиться на земельній ділянці розміром 0,0895 га, цільове призначення земельної ділянки для обслуговування індивідуального житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер земельної ділянки 2110800000:01:003:0050, який належить ОСОБА_3 ОСОБА_4 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Рішенням № 1478 Хустської міської ради ХІІ сесії Vскликання від 11 листопада 2009 року «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації» надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибної ділянки) наступним громадянам: ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , мешканцям АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 , мешканці АДРЕСА_5 , ОСОБА_3 , мешканці АДРЕСА_6 на земельну ділянку в АДРЕСА_2 (копія додається).

Згідно з рішенням № 1550 Хустської міської ради ХІІ сесія Vскликання від 21 грудня 2009 року «Про затвердження технічної документації із землеустрою та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадянам» затверджено технічні документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок) для ведення особистого селянського господарства громадянам: передано безоплатно у власність земельні ділянки наступним громадянам ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , мешканцям АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 , мешканці АДРЕСА_5 , ОСОБА_3 , мешканці АДРЕСА_6 в спільну сумісну власність в АДРЕСА_2 площею 0,095 гадля обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок).

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_4 . Спадкоємцем померлого ОСОБА_4 , є позивачка ОСОБА_1 , яка прийняла у спадщину 1/2 частку від цілої житлової квартири АДРЕСА_7 .

При видачі свідоцтва про право на спадщину нотаріус роз`яснила про неможливість оформлення спадщини на земельну ділянку, оскільки вказана земельна ділянка належить всім мешканцям цього будинку на праві спільної сумісної власності, що унеможливлює прийняття спадщини на земельну ділянку. Тобто, вищезазначена земельна ділянка перебуває у спільній сумісній власності, що не дає нотаріусу можливості визначити частки спадкодавця у спільній сумісній власності, а тому видача свідоцтва про право на спадщину за державним актом на право власності на земельну ділянку є неможливою.

Крім цього житловий будинок що розташований за адресою: АДРЕСА_2 був побудований, як єдиний житловий будинок, однак згодом був поділений Хустською міською радою на три частини. Здійснюючи поділ на три квартири не було взято до уваги, що дані об`єкти нерухомості фактично є блокованими житловими будинками, та складається з трьох одноповерхових окремих блокованих житлових будинків. Фактично вказаний житловий будинок одноповерховий, має окремих власників, що володіють відокремленими частинами названого будинку, як окремими блокованими житловими будинками. Названі частини житлового будинку є самостійні, технічно не пов`язані між собою, мають окремі виходи і можуть експлуатуватися як окремі об`єкти нерухомого майна з присвоєнням окремих поштових адрес та оформленням їх окремо при державній реєстрації об`єктами нерухомого майна в цілих частинах.

Отже, житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_2 був помилково поділений на три квартири, з метою приведення даного об`єкта нерухомого майна до відповідності до закону, позивачка звернулась до інших співвласників з метою перероблення документів на їхнє житло, однак відповідачі відмовились від перероблення документів. Враховуючи вищевикладене позивачка змушена звернутись до суду із цього приводу.

Чинне законодавство не надає нотаріусу права здійснювати виділ частки. Таким чином, у разі смерті одного з учасників права спільної сумісної власності, передусім необхідно визначити частку померлого у спільному майні, яка і буде об`єктом спадкування. Проте не всі співвласники мають право у безспірному нотаріальному порядку оформити свідоцтво про право на частку. Таким правом з усіх можливих учасників спільної сумісної власності згідно Закону України «Про нотаріат», Наказом Мінюсту «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» від 22.02.2012 № 296/5, наділений лише другий з подружжя. Для цього нотаріус за місцем відкриття спадщини за заявою другого з подружжя, який пережив, видає свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя за правилами ст. 71 Закону України «Про нотаріат». Разом з тим, видачу нотаріусом свідоцтва про частку в спільному майні за заявою інших учасників спільної сумісної власності законодавство не передбачає, відтак оскільки вказана земельна ділянка належить і відповідачам то для успадкування частки у спільній сумісній власності після смерті одного із учасників спільної сумісної власності(крім подружжя), питання про визначення належної йому частки можливо вирішити лише у судовому порядку.

Посилаючись на приписи ст.ст. 330, 388, 392, 1218, 1225 ЦК України просить суд:

1. Припинити право спільної сумісної власності на земельну ділянку за кадастровим номером 2110800000:01:003:0050, розміром 0,0895 га, цільове призначення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

2. Визнати право власності на земельну ділянку за кадастровим номером 2110800000:01:003:0050, розміром 0,0895 га, цільове призначення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 за ОСОБА_1 , на 1/2 частку в праві спільної часткової власності на земельну ділянку, за ОСОБА_2 , на 1/4 частку в праві спільної часткової власності на земельну ділянку, та за ОСОБА_3 , на 1/4 частку в праві спільної часткової власності на земельну ділянку.

3. Визнати, що житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що складається з трьох цілих частин: а саме з житлової квартири АДРЕСА_8 загальною площею 84,6 кв.м., житловою площею 46,0 кв.м., яка належить ОСОБА_1 , житлової квартири АДРЕСА_3 загальною площею 44,7 кв.м., житловою 27,8 кв.м., яка належить ОСОБА_2 , та житлової квартири АДРЕСА_4 загальною площею 63,9 кв. м., житловою площею 41,8 кв.м., яка належить ОСОБА_3 , є окремими блокованими житловими будинками, які відповідно до постанови КМУ від 12 травня 2023 року за № 488 «Деякі питання проведення технічної інвентаризації» є окремими об`єктами нерухомості і їм присвоюються окремі поштові адреси.

4. Виділити ОСОБА_1 , в натурі окремий об`єкт нерухомості з житлової квартири АДРЕСА_7 та визнати за нею право приватної власності на блокований житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 , як окремий об`єкт нерухомого майна, що складає цілу ідеальну частку.

Відзиву на позов відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не подавали.

В підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, від представника позивача ОСОБА_5 надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності позивача та її представника, позовні вимоги підтримує.

В підготовче судове засідання відповідач ОСОБА_2 не з`явилася. Подала заяву у якій визнає позов у повному обсязі та просить справу розглянути без її участі.

В підготовче судове засідання відповідач ОСОБА_3 не з`явилася. Подала заяву у якій визнає позов у повному обсязі та просить справу розглянути без її участі.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Частиною 4 ст. 200 ЦПК України передбачено, що ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно з ч.2 ст. 49 ЦПК України крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ч.ч.1, 4 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 належить на праві власності житлова квартира загальною площею 84,6 кв.м, житловою 46,0 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , шо підтверджується інформаційною довідкою № 393230014 від 02.09.2024 року з ДРРП на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухома майно (а.с.11). 1/2 частина права власності на дану квартиру позивачкою набуто згідно договору купівлі продажу за № 1-431 від 19.02.1992 року (а.с.18, 19), а іншу 1/2 частка успадкована позивачкою після смерті чоловіка ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.14), що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом від 22 травня 2012 року зареєстрованого в реєстрі за № 555 (а.с.15).

Житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 складається з трьох житлових квартир: квартира АДРЕСА_3 належить на праві власності ОСОБА_2 , згідно договору дарування від 17.12.2004 року зареєстрованого за номером № НОМЕР_1 , що підтверджується інформаційною довідкою № 393238933 від 02.09.2024 року з ДРРП на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухома майно (а.с.12), квартира АДРЕСА_4 належить на праві власності ОСОБА_3 , згідно договору купівлі-продажу від 17.01.1992 року за реєстровим № 1-117 та свідоцтвом про право на спадщину, від 05.12.2012 року зареєстровано в реєстрі за № 10690, що підтверджується інформаційною довідкою № 393238398 від 02.09.2024 року з ДРРП на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухома майно (а.с.13).

Житловий будинок знаходиться на земельній ділянці розміром 0,0895 га, цільове призначення земельної ділянки для обслуговування індивідуального житлового будинку, господарських будівель та споруд, кадастровий номер земельної ділянки 2110800000:01:003:0050, який належить ОСОБА_3 ОСОБА_4 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серія ЯИ № 068589 виданого 29 січня 2010 року та додатку до державного акта на право власності на земельну ділянку (а.с.23).

Рішенням № 1478 Хустської міської ради ХІІ сесії Vскликання від 11 листопада 2009 року «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації» надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибної ділянки) наступним громадянам: ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , мешканцям АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 , мешканці АДРЕСА_5 , ОСОБА_3 , мешканці АДРЕСА_6 на земельну ділянку в АДРЕСА_2 (а.с.25).

Згідно з рішенням № 1550 Хустської міської ради ХІІ сесія Vскликання від 21 грудня 2009 року «Про затвердження технічної документації із землеустрою та безоплатну передачу земельних ділянок у власність громадянам» затверджено технічні документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок) для ведення особистого селянського господарства громадянам: передано безоплатно у власність земельні ділянки наступним громадянам ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , мешканцям АДРЕСА_1 , ОСОБА_2 , мешканці АДРЕСА_5 , ОСОБА_3 , мешканці АДРЕСА_6 в спільну сумісну власність в АДРЕСА_2 площею 0,095 га для обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд (присадибних ділянок) (а.с.26).

Також убачається, що житловий будинок що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , фактично є блокованими житловими будинками, та складається з трьох одноповерхових окремих блокованих житлових будинків, що підтверджується актом обстеження житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 в складі інженера з технічної інвентаризації ОСОБА_6 , техніка з технічної інвентаризації ОСОБА_7 , в якому зроблено висновок: що за наслідками обстеження встановлено, що житловий будинок в цілому має загальну площу 193,20 кв.м., житловою 115,60 кв.м. Житловий будинок має трьох власників, право власності яких зареєстровано Хустським державним підприємством технічної інвентаризації по квартирно: квартира АДРЕСА_8 загальною площею 84,60 кв.м., житловою площею 46,0 кв.м. за ОСОБА_1 в цілій частині по договору купівлі-продажу від 19.02.1992р. № 1 - 431 та свідоцтва про право на спадщину по закону від 22.05.2012р. № 555; квартира АДРЕСА_9 в цілій частині по договору дарування від 17.12.2004р. № 2393; квартира АДРЕСА_4 загальною площею 63,90 кв.м., житловою площею 41,80 кв.м. за ОСОБА_3 в цілій частині по договору купівлі-продажу від 17.01.1992р. № 1-117 та свідоцтва про право на спадщину за законом від 05.12.2012р. № 10690. Фактично вказаний житловий будинок одноповерховий, має окремих власників, що володіють відокремленими частинами названого будинку, як окремими блокованими житловими будинками. Названі частини житлового будинку є самостійні, технічно не пов`язані між собою, мають окремі виходи і можуть експлуатуватися як окремі об`єкти нерухомого майна з присвоєнням окремих поштових адрес та оформленням їх окремо при державній реєстрації об`єктами нерухомого майна в цілих частинах (а.с.33).

Отже твердження позивачки про те, що житловий будинок АДРЕСА_2 , фактично є блокованими житловими будинками, та складається з трьох одноповерхових окремих блокованих житлових будинків, що земельна ділянка на якій розташоване вказане нерухоме майно належить на праві спільної сумісної власності ОСОБА_3 ОСОБА_4 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , і після смерті чоловіка вона успадкувала його частку, узгоджується з матеріалами цивільної справи.

З урахуванням наведеного, та повним визнанням позову відповідачами ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , яка у судовому засіданні повністю підтвердила обставини, викладені у позовній заяві, суд вважає за можливо прийняти визнання позову відповідачем. Позаяк це не суперечить закону та не порушує права жодних осіб, та відповідно задовольнити позов ОСОБА_1 .

Судові витрати слід покласти на позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 48, 51, 81, 206, 258-259, 264-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про визначення розміру часток майна, що перебуває у спільній сумісній власності та визнання права власності - задовольнити.

Припинити право спільної сумісної власності на земельну ділянку за кадастровим номером 2110800000:01:003:0050, розміром 0,0895 га, цільове призначення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Визнати право власності на земельну ділянку за кадастровим номером 2110800000:01:003:0050, розміром 0,0895 га, цільове призначення земельної ділянки: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 на 1/2 частку в праві спільної часткової власності на земельну ділянку, за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_3 на 1/4 частку в праві спільної часткової власності на земельну ділянку, та за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 на 1/4 частку в праві спільної часткової власності на земельну ділянку

Визнати, що житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , що складається з трьох цілих частин: а саме з житлової квартири АДРЕСА_10 , яка належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , житлової квартири АДРЕСА_11 , яка належить ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 та житлової квартири АДРЕСА_12 , яка належить ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , є окремими блокованими житловими будинками, які відповідно до постанови КМУ від 12 травня 2023 року за № 488 «Деякі питання проведення технічної інвентаризації» є окремими об`єктами нерухомості і їм присвоюються окремі поштові адреси.

Виділити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , в натурі окремий об`єкт нерухомості з житлової квартири АДРЕСА_7 та визнати за нею право приватної власності на блокований житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 , як окремий об`єкт нерухомого майна, що складає цілу ідеальну частку

Рішення може бути оскаржене до Закарпатського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 22 жовтня 2024 року.

Суддя Хустського

районного суду: Піцур Я.Я.

СудХустський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення22.10.2024
Оприлюднено24.10.2024
Номер документу122466254
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —309/4563/24

Рішення від 22.10.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Піцур Я. Я.

Ухвала від 01.10.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Піцур Я. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні