Постанова
від 11.12.2007 по справі 8/б-985
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/Б-985

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"11" грудня 2007 р.Справа № 8/Б-985

Іменем України

Постанова

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Гирили І. М.

Розглянув справу:

За заявою кредитора: Зборівського відділення Козівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 42 Тернопільської області

До боржника: Колгоспу «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області

За участю представників:    

Кредитора: Гишка В.П. –головного державного податкового ревізора-інспектора юридичного сектора, довіреність № 7659/2-10 від 19.10.2007 р.;

Боржника:  не з'явився.

Представнику кредитора роз'яснено його процесуальні права та обов'язки відповідно до статей 20, 22, 81-1 Господарського процесуального Кодексу України.

За відсутності відповідного клопотання  технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

В порядку статті 77 ГПК України, в судовому засіданні 03.12.2007 р. було оголошено перерву до 10:40 год. 05.12.2007 р., та до 10:00 год. 11.12.2007 р. за клопотанням представника кредитора для надання можливості останньому представити суду додаткові докази в обґрунтування своїх вимог.

Суть справи:

До господарського суду Тернопільської області звернулося із заявою Зборівське відділення Козівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 42 Тернопільської області про порушення справи про банкрутство Селянської спілки «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області, ідентифікаційним кодом 03783959,  в порядку статті 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», стверджуючи, що останнє неспроможне погасити заборгованість за бюджетними  позичками в сумі 6 710 грн.

Заявлені вимоги кредитор обґрунтовує відсутністю боржника за місцезнаходженням, неподанням звітності до податкових органів більше одного року; відсутністю у боржника майна та відкритих рахунків в банківських установах; фактичним припиненням фінансово – господарської діяльності.

У судовому засіданні представник кредитора, в порядку ст. 22 ГПК України подав заяву про уточнення позовних вимог № 8734 від 10.12.2007 р., згідно якої беручи до уваги, що в ЄДР за ідентифікаційним кодом 03783959 значиться Колгосп «Прогрес», а не Селянська спілка «Прогрес», а відтак просить визнати банкрутом колгосп «Прогрес»

Суд приймає заяву Зборівського відділення Козівської МДПІ про уточнення кредиторських вимог як таку, що подана в порядку статтей  4-1, 22 ГПК України, та яка не порушує прав та охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Боржник не надав суду заперечень щодо заявлених грошових вимог кредитора, його представник не прибув у судове засідання, незважаючи на те, що був повідомлений про час, дату та місце слухання справи у встановленому законом порядку, а тому справа розглядається згідно ст. 75 ГПК України за наявними у ній матеріалами.

В судовому засіданні заявлені вимоги, з урахуванням поданого уточнення представник кредитора  підтримав повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи представника кредитора, оцінивши подані докази в їх сукупності, суд встановив наступне:

Колгосп «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 03783959) є юридичною особою, яка включена до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, що підтверджується довідкою № 291 від 09.11.2007 р. управління статистики у Зборівському районі головного управління статистики у Тернопільській області.

Боржник –Колгосп «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області, станом на 30.10.2007 р. має заборгованість перед бюджетом за бюджетними позичками в сумі 6 710 грн., що підтверджується довідкою № 518 від 11.12.2007р. Управління Державного казначейства у Зборівському районі Головного управління Державного казначейства України у Тернопільській області, договором № 20 від 29.09.1997 р. про надання фінансової допомоги на проведення комплексу робіт в осінньо –зимовий період 1997/1998 років, договором № 4 від 17.04.1998 р. про надання фінансової допомоги для підготовки сільськогосподарської техніки до проведення весняно –польових робіт в 1998 році та договором № 21 від 08.04.1999 р. про надання фінансової допомоги для підготовки сільськогосподарської техніки до проведення весняно-польових робіт в 1999 році, довідкою № 779924-017/1 від 30.10.2007 р. Зборівського відділення Козівської МДПІ, належним чином засвідчені копії яких знаходяться у матеріалах справи.

Статтею 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»встановлено, що господарський суд порушує провадження у справі про банкрутство, у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, які свідчать про відсутність підприємницької чи іншої діяльності боржника.

Пунктом 2 ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»передбачено, що господарський суд у  двотижневий  строк  з  дня  винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Згідно п. 30 ст. 2 Бюджетного кодексу України одним з органів стягнення є податкові інспекції, до функцій яких відноситься подання до судів позовів до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках –коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна  (п. 11 статті 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.1990 р.)

У відповідності п. 4. ст. 17 Бюджетного кодексу України –у разі невиконання юридичними особами своїх зобов'язань щодо погашення та обслуговування наданих на умовах повернення кредитів, залучених державою або під державні гарантії, інших гарантованих державою зобов'язань, та стягнення заборгованості перед Державним бюджетом України з наданих підприємствам і організаціям позичок із державного бюджету, позичок, наданих за рахунок коштів, залучених державою або під державні гарантії, плати за користування цими позичками органи стягнення застосовують механізм стягнення цієї заборгованості у порядку, передбаченому законом для стягнення не внесених у строк податків і неподаткових платежів, включаючи погашення такої заборгованості за рахунок майна боржників.

Згідно із ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»відомості про юридичну особу включаються до Єдиного державного реєстру (ч. 1), визначено, які відомості повинні міститися в Єдиному державному реєстрі щодо юридичної особи (ч. 2). В Єдиному державному реєстрі містяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням. Згідно з ч. 7 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», якщо реєстраційна картка про підтвердження відомостей про юридичну особу не була надана юридичною особою в установлений строк, державний реєстратор зобов'язаний у строк, що не перевищує десяти робочих днів з дати, яка встановлена для юридичної особи для подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу, направити рекомендованим листом юридичній особі повідомлення про необхідність подання державному реєстратору реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. У разі повернення до державного реєстратора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або неподання юридичною особою упродовж місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»відомості, що містяться в єдиному державному реєстрі, є відкритими і загальнодоступними, за винятком ідентифікаційних номерів фізичних осіб –платників податків.

Враховуючи наведене, тільки факт внесення відомостей про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням (відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу), згідно ст. ст. 17-19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців»до Єдиного державного реєстру юридичних особі та фізичних осіб –підприємців може слугувати підставою для визнання боржника відсутнім.

Представлені кредитором документи свідчать про те, що боржник відсутній за місцезнаходженням, протягом року не подавав до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, розрахунків, документів бухгалтерської звітності, у боржника відсутнє  майно та відкриті рахунки в банківських установах.

Згідно довідки № 197 від 06.11.2007 р. державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації Зборівської районної державної адміністрації Тернопільської області, станом на 06.11.2007 р. Колгосп «Прогрес»зареєстрований за адресою: с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області.

24.04.2007 р. державним реєстратором на підставі Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців»внесено запис до Єдиного державного реєстру про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу (запис № 1643 106 0002 000071).

Довідка Гарбузівської сільської ради Зборівського району Тернопільської області № 79 від 03.12.2007 р. свідчить про те, що боржник з 2000 року припинив свою діяльність, його адміністративне приміщення закрите з 2000 року, штамп і печатка боржника знаходяться на збереженні в сільській раді.

Окрім того, в підтвердження неплатоспроможності боржника кредитором представлено:

·          довідку № 250 від 24.10.2007 р. Зборівського районного БТІ, згідно якої за боржником нерухомого майна не зареєстровано;

·          довідку № 82 від 23.10.2007 р. управління земельних ресурсів у Зборівському районі, згідно якої за боржником земельних ділянок у власності чи користуванні не обліковується;

·          довідку № 1 від 09.11.2007 р. державної автомобільної інспекції Зборівського району Тернопільської області, з якої вбачається, що за боржником транспортні засоби не зареєстровані;

·          довідку № 63 від 24.10.2007р. Інспекції держтехнагляду Тернопільської облдержадміністрації по Зборівському районі, згідно якої за боржником зареєстровані тракторні транспортні засоби не значаться.

Згідно довідки № 8597 від 03.12.2007 р. Зборівського відділення Козівської МДПІ  боржник (ідентифікаційний код 03783959) відкритих рахунків в банківських установах немає.

На час розгляду господарським судом заяви Зборівського відділення Козівської міжрайонної державної податкової інспекції борг не погашений.

Доказів, які б свідчили про погашення заборгованості перед кредитором, боржник по справі –Колгосп «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 03783959) суду не надав, а тому, відповідно до статті 33 ГПК України, суд вважає доводи кредитора щодо грошових вимог в сумі 6 710 грн. переконливими та такими, що підлягають до задоволення, як обґрунтовано заявлені та підтверджені документально.

Отже, у судовому засіданні знайшло підтвердження, що боржник не погасив заборгованість до бюджету за бюджетними позичками на загальну суму 6 710 грн., припинив господарську діяльність, не подає до податкових органів звітність більше року та відсутній за місцезнаходженням.

З огляду на наведене, вимоги кредитора –Зборівського відділення Козівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 42 Тернопільської області про визнання банкрутом Колгоспу «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 03783959) та відкриття ліквідаційної процедури в порядку ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»є обґрунтованими та такими, що підлягають до задоволення.

На адресу господарського суду надійшла заява Тернопільського обласного сектору з питань банкрутства № 1003/03 від 26.11.2007 р., згідно якої останній пропонує призначити ліквідатором по справі № 8/Б-985 про банкрутство Колгоспу «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області арбітражного керуючого Степанова В. В., ліцензія серії АВ № 081122 від 10.07.2006 р., видана Державним департаментом з питань банкрутства. Клопотання підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись статтями 23, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», Господарським процесуальним Кодексом України, господарський суд ,-

П О С Т А Н О В И В :

1.          Боржника –Колгосп «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 03783959) визнати банкрутом.

2.          Визнати грошові вимоги Зборівського відділення Козівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 42 Тернопільської області відносно боржника - Селянської спілки «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 03783959) в сумі  6 710 грн.

3.          Відкрити ліквідаційну процедуру банкрута –Колгоспу «Прогрес», с. Гарбузів Зборівського району Тернопільської області (ідентифікаційний код 03783959).

4.          Встановити строк ліквідаційної процедури банкрута –3 (три) місяці з дня винесення постанови.

5.          Призначити ліквідатором банкрута по справі № 8/Б-985  арбітражного керуючого Степанова Володимира Вікторовича, м. Тернопіль, вул. І Франка, 7/7, Ліцензія серії АВ № 081122 від 10.07.2006 р., видана Державним департаментом з питань банкрутства.

Покласти на ліквідатора Степанова В. В. обов'язки, передбачені статтею 25 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом“.

6.          Зобов'язати ліквідатора банкрута:

- письмово повідомити усіх відомих йому кредиторів боржника про визнання останнього банкрутом, копії письмових повідомлень надати господарському суду разом із звітом ліквідатора;

- не пізніше 11.03.2008 р. подати господарському суду звіт  та ліквідаційний баланс  банкрута, що відповідає вимогам ст. 32 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

При необхідності  продовження строку ліквідаційної процедури ліквідатор банкрута зобов'язаний подати господарському суду обґрунтоване клопотання, до якого мають бути додані копії документів, що свідчать про виконану ліквідатором роботу в ході ліквідаційної процедури та підтверджують необхідність продовження строку ліквідаційної процедури.

7. Припинити повноваження органів управління банкрута та власників його майна щодо управління банкрутом та розпорядження його майном.

          8. Постанову надіслати кредитору, банкруту, державному реєстратору Зборівської районної державної адміністрації, м. Борщів, вул. Шевченка, 20-А Тернопільської області; відділу державної виконавчої служби Зборівського районного управління юстиції, м. Зборів, вул. Львівська, 2 Тернопільської області; Управлінню Пенсійного фонду України у Зборівському районі, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 60 Тернопільської області; Тернопільському обласному сектору з питань банкрутства, м. Тернопіль, вул. Київська, 3-А та ліквідатору банкрута Степанову В.В., вул. І.Франка, 7/7, м. Тернопіль для виконання.

 

                 Суддя                                                                                          І.М. Гирила

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.12.2007
Оприлюднено25.12.2007
Номер документу1225907
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/б-985

Ухвала від 18.05.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Постанова від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні