Рішення
від 20.12.2007 по справі 15/349
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/349

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 33023 , м. Рівне,  вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 РІШЕННЯ  

    

"20" грудня 2007 р.                                                                            Справа  № 15/349

за позовом Фермерське господарство "Прикордонник-Ю"  

до відповідача  Виконавчий комітет Кам'янської сільської ради Рокитнівського району       

         

про визнання права власності на об'єкти нерухомого майна

                                                                                                              Суддя  Коломис В. В.

                                                                        Секретар судового засідання Михалевська Л.В.

Представники:

Від позивача: Санжаревський О.І.(дов у справі); Чучалін В.І. (дов. у справі)

Від  відповідача: Жеребило  М.Я. - голова

СУТЬ СПОРУ:     Позивач -  Фермерське господарство “Прикордонник-Ю” с.Кам`яне Рокитнівського району звернулось до господарського суду з  позовом, відповідно з яким просить визнати за ним право власності на житловий будинок, який знаходиться за адресою: Рокитнівський район, с.Кам"яне, вул. Шкільна, 16, позначений на поповерховому плані літерою «А-2», який складається з двох квартир загальною площею 163,6 кв.м., в тому числі житловою площею 101,4 кв.м. і допоміжною площею 62,2 кв.м. і площею лоджій 11,2 кв.м. та на житловий будинок, який знаходиться за адресою: Рокитнівський район, с.Кам"яне, вул. Шкільна, 15, позначений на поповерховому плані літерою «А-1», який складається з двох квартир загальною площею 108,5 кв.м., в тому числі житловою площею 72,1 кв.м. і допоміжною площею 36,4 кв.м.

Відповідач –виконавчий комітет Кам`янської сільської ради Рокитнівського району не оспорює право власності позивача на  вищезазначені  об`єкти нерухомого майна.   

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши всі фактичні докази у справі, як кожний окремо, так і в їх сукупності, давши цьому достатню і об`єктивну оцінку, суд прийшов до висновку про обгрунтованість  позовних вимог.

Як з`ясовано судом і про що свідчать наявні в матеріалах справи докази, на балансі ФГ  “Прикордонник-Ю” знаходяться наступні об`єкти нерухомого майна: двохповерховий житловий будинок, 1989 року побудови, і одноповерховий житловий будинок 1971 року побудови, що підтверджується довідкою ФГ «Прикордонник -Ю»№ 124 від 28 листопада 2007 року.

При  цьому, позивач вільно володіє та користується вищезазначеними об`єктами.

Натомість, з об`єктивних причин та обставин, що склалися, позивач позбавлений на власний розсуд розпоряджатися цим нерухомим майном.

Так, після реформування КСП  “Кам`янське” (якому в  свій час належали спірні  об`єкти нерухомого майна), в СГПП  “Прикордонник”, останньому, як правонаступнику КСП “Кам`янське” зазначене  нерухоме майно, а саме - двохповерховий житловий будинок, 1989 року побудови, і одноповерховий житловий будинок 1971 року побудови були передані СГПП "Прикордонник" на підставі договору довічного управління майном № 4 від 03.03.2000 р., підписаним уповноваженою особою від співвласників майна КСП «Кам»янське»Богданець Л.П. та членами спостережної ради від співвласників майна Хільковець М.В., Бурмака М.С., Буза М.С., Денисовець Г.І. і за актом прийому-передачі (додаток №1 до договору) від 3 березня 2000 року було передано повіреному - СГПП «Прикордонник»в довірче управління.

Як з`ясовано судом,  постановою господарського суду Рівненської області від 19.01.04 р. СПП  “Прикордонник”  визнаний банкрутом, а ухвалою від 26.12.05 р. було затверджено звіт ліквідатора та ліквідовано юридичну особу  СГПП  “Прикордонник”  /а.с.28/.

Під час проведення ліквідаційної  процедури вищезазначене майно в ліквідаційний  баланс ліквідатором включено не було.

21.09.2005 р. Державним реєстратором Рокитнівської районної державної адміністрації  було зареєстроване фермерське господарство "Прикордонник-Ю", засновником якого є Богданець Ю.П.

В зв"язку з ліквідацією СГПП «Прикордонник»зазначені житлові будинки були передані ФГ «Прикордонник-Ю»на підставі договору №4 від 1 жовтня 2005 року довірчого управління майном і за актом прийому-передачі від 1 жовтня 2005 року основних засобів соціально-культурної сфери, які не підлягають паюванню. Договір і акт прийому-передачі був підписаний уповноваженою особою від співвласників майна Мельник В.Г. в присутності членів спостережної ради співвласників майна з однієї сторони і директором ФГ «Прикордонник-Ю»Богданцем Ю.П. з другої сторони.

4 жовтня 2007 року (протокол №20) уповноважена особа від співвласників майна Мельник В.Г. та члени спостережної ради від співвласників майна Воробей В.К., Хільковець М.В., Мініч В.С. і Мініч В.С., Денисовець І.С., розглянувши клопотання ФГ «Прикордонник-Ю»про передачу двох житлових будинків з довірчого управління до пайового фонду, прийняли рішення про передачу зазначених об"єктів нерухомого майна в пайовий фонд.

В подальшому, на підставі акту прийому-передачі від 20 листопада 2007 року, уповноважена особа від співвласників майна Мельник В.Г. та члени спостережної ради від співвласників майна Воробей В.К., Хільковець М.В., Мініч В.С. і Мініч В.С, Денисовець І.С.. передали, а ФГ «Прикордонник-Ю»в особі директора Богданця Ю.П. прийняло в приватну власність будівлі двох житлових будинків на загальну суму 12400 грн. в зв"язку з виплатою цієї вартості майнових паїв пайовикам.

Зазначене підтверджується  довідкою ФГ "Прикордонник-Ю" про знаходження на балансі двох житлових будинків (а.с.18), а також наявними свідоцтвами про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства, які є в наявності в ФГ "Прикордонник-Ю" після їх викупу у пайовиків на загальну суму 26141,00 грн. (а.с.47-57).

При цьому, в матеріалах справи знаходяться виготовлені КП Рівненське ОБТІ технічні паспорти на вищезазначене майно, власником яких визначено фермерське господарство “Прикордонник-Ю” (а.с.19-27).

При цьому, житловий будинок, побудований в 1989 році, який знаходиться за адресою: Рокитнівський район, с.Кам"яне, вул. Шкільна, 16, згідно технічного паспорту, виготовленого КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації»7 травня 2007 року, є двохповерховою будівлею, позначеною на поповерховому плані літерою «А-2», яка складається з двох квартир загальною площею 163,6 кв.м., в тому числі житловою площею 101,4 кв.м. і допоміжною площею 62,2 кв.м. і площею лоджій 11,2 кв.м., а житловий будинок, побудований в 1971 році, який знаходиться за адресою: Рокитнівський район, с.Кам»яне, вул. Шкільна, 15, згідно технічного паспорту, виготовленого КП «Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації»7 травня 2007 року, є одноповерховою будівлею, позначеною на поповерховому плані літерою «А-1», яка складається з двох квартир загальною площею 108,5 кв.м., в тому числі житловою площею 72,1 кв.м. і допоміжною площею 36,4 кв.м.

Відповідно до ст.328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає  із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Зазначене свого підтвердження при розгляді  справи не знайшло.

Враховуючи, що відповідно до  ч.1 ст.392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності, вважаючи, що відповідно до ст.16 ЦК України, серед способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання такого права, суд вбачає достатньо правових підстав  для задоволення позову.

При цьому, судом враховано і те, що відповідно до ч.1 ст.144 ГК України майнові права та майнові обов`язки суб`єкта господарювання можуть виникати внаслідок створення та придбання  майна з підстав,  не заборонених законом.

Судові витрати, передбачені ст.44 ГПК України і понесені позивачем в зв`язку з зверненням до суду за захистом порушеного права за його згодою лишаються за ним.

 Керуючись ст. ст.49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

       ВИРІШИВ:

      

Позов задоволити.

Визнати право приватної власності  Фермерського господарства "Прикордонник-Ю" 34220  Рівненська область, Рокитнівський район, с.Кам"яне,  вул.Центральна, 9  на:

- житловий будинок, який знаходиться за адресою: Рокитнівський район, с.Кам"яне, вул. Шкільна, 16, позначений на поповерховому плані літерою «А-2», який складається з двох квартир загальною площею 163,6 кв.м., в тому числі житловою площею 101,4 кв.м. і допоміжною площею 62,2 кв.м. і площею лоджій 11,2 кв.м.;

- житловий будинок, який знаходиться за адресою: Рокитнівський район, с.Кам"яне, вул. Шкільна, 15, позначений на поповерховому плані літерою «А-1», який складається з двох квартир загальною площею 108,5 кв.м., в тому числі житловою площею 72,1 кв.м. і допоміжною площею 36,4 кв.м.

   Суддя                                                                Коломис В. В.

підписано "20" грудня 2007 р.

Дата ухвалення рішення20.12.2007
Оприлюднено25.12.2007

Судовий реєстр по справі —15/349

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 11.12.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 22.04.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Богатир К.В.

Ухвала від 10.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Муха М.Є.

Ухвала від 16.02.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні