Постанова
від 22.10.2010 по справі 3958/10/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" жовтня 2010 р.

10 год.00 хв. Справа № 2-а-3958/10/2170

Херсонський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого судді: Кисиль ової О.Й.,

при секретарі: Козловій Н.О. , < Довідник >

за участю: позивачів - ОСОБ А_1, ОСОБА_2,

представника позивачів - ОСОБА_3

представника третьої особ и - Продана В.Ф.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом

ОСОБА_1, ОСОБА_2 до держа вного реєстратора Скадовськ ої районної державної адміні страції Херсонської області , за участю третьої особи на ст ороні відповідача - обслугов уючого кооперативу кооперат ивного підприємства "Коврак" про визнання неправомірними дій та зобов'язання вчинити п евні дії,

встановив:

Кооперативне підприємс тво "Коврак" є суб' єктом госп одарювання - юридичною особ ою, ідентифікаційний код - 32200398, державна реєстрація якого зд ійснена 11.12.2002 року Скадовською районною державною адмініст рацією Херсонської області, місцезнаходження: 75722, Херсонс ька область, Скадовський рай он, смт. Лазурне, вул. Металург ів, буд. 7.

Відповідно до статуту засн овниками КП "Коврак" є Скадовс ьке районне споживче товарис тво, ОСОБА_1 та ОСОБА_2.

Кооперативне підприємство "Коврак" у листопаді 2007 року зм інило організаційно-правову форму із кооперативного під приємства на обслуговуючий к ооператив - повна назва: обсл уговуючий кооператив коопер ативне підприємство "Коврак" (далі - ОККП "Коврак"), директоро м якого призначено ОСОБА_1 .

30.06.2010 року державним реєстрат ором Скадовської районної де ржавної адміністрації Херсо нської області проведено реє страційну дію щодо внесення змін до відомостей про юриди чну особу - ОККП "Коврак", які мі стяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фі зичних осіб-підприємців - змі нено керівника ОККП "Коврак" т а видано нове свідоцтво про д ержавну реєстрацію юридично ї особи № 462023.

ОСОБА_1 (далі - позивач-1), ОСОБА_2 (далі - позивач-2) зве рнулись до суду з позовом до д ержавного реєстратора Скадо вської районної державної ад міністрації Херсонської обл асті Вихор Лариси Іванівни (далі - відповідач, держав ний реєстратор), за участю тре тьої особи без самостійних в имог на стороні відповідача - обслуговуючого кооперативу кооперативного підприємств а "Коврак", у якому просять виз нати неправомірними дії держ авного реєстратора щодо внес ення 30.06.2010 року змін до відомост ей про юридичну особу ОККП "Ко врак".

20.08.2010 року позивачами подано заяву про збільшення позовни х вимог, доповнивши вимогою п ро зобов' язання відповідач а внести зміни до відомостей про юридичну особу та виключ ити із Єдиного державного ре єстру запис про заміну свідо цтва у зв' язку з його втрато ю.

У судовому засіданні предс тавник позивачів пояснив, що державним реєстратором при внесенні до Єдиного державно го реєстру змін про юридичну особу допущено порушення ви мог Закону України "Про держа вну реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб-підприємц ів" від 15.05.2003 року № 755-ІV (далі - За кон № 755-ІV), не перевірено подан і для вчинення реєстраційної дії документи на їх відповід ність вимогам вказаного зако ну, а тому зазначені зміни кер івника та нове свідоцтво під лягають скасуванню.

Позивач-2 зауважив, що прото кол зборів від 29.05.2010 року № 2, яким обрано нового директора Пр одана Федора Васильовича, є сфальсифікованим, оскільки містить інформацію про те, що ОСОБА_2 приймав участь у з борах, у той час, коли останній не був на зборах, а також прот окол завірений недійсною печ аткою.

Позивачі вважають, що держа вний реєстратор, вчиняючи ре єстраційні дії щодо зміни ке рівника ОККП "Коврак" 30.06.2010 року , не мала права у цей же день вн осити запис про заміну свідо цтва про державну реєстрацію у зв' язку із втратою існуюч ого без встановлення факту в трати свідоцтва.

Відповідач - державний реєс тратор Вихор Лариса Іванів на у судовому засіданні 11.08.2 010 року, заперечуючи проти поз ову, пояснила, що у першій поло вині дня 30.06.2010 року до неї зверн увся Продан Федір Васильович із заявою про заміну свідоцт ва про державну реєстрацію ю ридичної особи, надавши паке т документів, які відповідал и вимогам статті 19 Закону № 755-І V щодо повноважень особи, яка м ає право діяти від імені ОККП "Коврак". Переглянувши надані документи, відповідач відмі тила, що для заміни свідоцтва необхідна довідка органу вн утрішніх справ про реєстраці ю заяви про втрату оригіналу свідоцтва, пояснила це Про дану Ф.В., який надав довідку пізніше.

Відповідач зазначила, що пі дстав для відмови у внесенні змін до відомостей про юриди чну особу та заміни свідоцтв а у неї не було. Нове свідоцтво про державну реєстрацію Пр одан Ф.В. отримав 10.07.2010 року в у правлінні економіки Скадовс ької РДА, оскільки, як ствердж увала відповідач, з 09.07.2010 року б ула відсутня на робочому міс ці у зв' язку із хворобою.

Представник третьої особи - Продан Федір Васильович у судовому засіданні пояснив, що 30.06.2010 року близько 10:00-10:30 год. ві н звернувся до державного ре єстратора Скадовської РДА із заявою про внесення змін до Є ДР про керівника, оскільки на загальних зборах засновникі в ОККП "Коврак", які відбулися 29.05.2010 року о 16:00 було прийнято ріш ення про призначення його но вим директором обслуговуючо го кооперативу та доручено з вернутись до держреєстратор а для внесення відповідних з мін. У жовтні 2009 року ОСОБА_1 постановою правління Скадо вського райспоживтовариств а була відсторонена від поса ди директора ОККП "Коврак".

Представник третьої особи стверджував, що необхідніст ь отримати нове свідоцтво пр о державну реєстрацію виникл а у зв' язку з втратою попере днього. 30.06.2010 року він звернувся до органу внутрішніх справ і з заявою про втрату свідоцтв а та, отримавши довідку, зверн увся до відповідача. Нове сві доцтво отримав 10.07.2010 року в упра влінні економіки Скадовсько ї РДА, оскільки державного ре єстратора у той день не було н а роботі.

Заслухавши пояснення осіб , які беруть участь у справі, в ивчивши матеріали справи, су д приходить до висновку, що по зовні вимоги підлягають задо воленню, виходячи з наступно го.

Відповідно до частини 1 стат ті 17 Закону 755-ІV відомості про ю ридичну особу або фізичну ос обу - підприємця включаються до Єдиного державного реєст ру шляхом внесення записів н а підставі відомостей з відп овідних реєстраційних карто к та відомостей, що надаються юридичними особами державно му реєстратору за місцезнахо дженням реєстраційної справ и згідно із законодавством У країни.

Частиною 2 статті 19 Закону № 7 55-ІV встановлено, що якщо зміни до відомостей про юридичну о собу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, пов'язан і із зміною керівника або осі б, що обираються (призначають ся) до органу управління юрид ичної особи, або осіб, які мают ь право вчиняти дії від імені юридичної особи без довірен ості, у тому числі підписуват и договори, крім документів, п ередбачених частиною першою цієї статті, особа, уповноваж ена діяти від імені юридично ї особи (виконавчого органу), д одатково подає примірник ори гіналу або нотаріально засві дчену копію рішення уповнова женого органу управління юри дичної особи про зміну зазна чених осіб та/або завірену в у становленому порядку копію р озпорядчого документа про їх призначення.

Отже, для внесення змін до в ідомостей про юридичну особу , які містяться в Єдиному держ авному реєстрі, пов'язані із з міною керівника, особа, яка ма є право вчиняти дії від імені юридичної особи без довірен ості, зобов'язана у підтвердж ення своїх повноважень на вч инення таких дій надати держ авному реєстратору оригінал або нотаріально засвідчену копію рішення уповноваженог о органу про заміну зазначен их осіб.

Відповідно до статті 244 ЦКУ п редставництво за довіреніст ю може ґрунтуватися на акті о ргану юридичної особи. Якщо з асновник (учасник) юридична о соба, то таким актом може бути рішення загальних зборів юр идичної особи - засновника пр о прийняття відповідного ріш ення та надання повноважень особі щодо представлення інт ересів від імені цієї юридич ної особи - засновника на зага льних зборах, оформлене пись мово, підписане керівником т а завірене печаткою юридично ї особи.

Так, 30.06.2010 року Проданом Фед ором Васильовичем подано д ержавному реєстратору пакет документів для внесення змі н про керівника. Свої повнова ження на вчинення таких дій п редставник третьої особи під тверджував, надавши протокол зборів обслуговуючого коопе ративу кооперативного підпр иємства "Коврак" від 29.05.2010 року № 2, зі змісту якого слідує, що за поданням учасника зборів О СОБА_2 шляхом голосування п рийнято рішення про призначе ння директором підприємства Продана Федора Васильович а у зв'язку із закінченням т ерміну контракту з попередні м директором ОСОБА_1 Прото кол підписаний головою зборі в Мурадовим І.В., секретар ем Проданом В.Ф. та скріплений печаткою кооперативного під приємства "Коврак".

Із оглянутої у судовому зас іданні реєстраційної справи обслуговуючого кооперативу кооперативного підприємств а "Коврак" вбачається, що реєст раційна картка на внесення з мін до відомостей про юридич ну особу підписана Проданом В.Ф. та скріплена печаткою коо перативного підприємства "Ко врак".

Слід відмітити, що у листопа ді 2007 року кооперативне підпр иємство "Коврак" змінено на об слуговуючий кооператив кооп еративне підприємство "Ковра к", про що внесено запис до ЄДР , замінено свідоцтво про держ авну реєстрацію на № 012549 та виг отовлено нову печатку із наз вою - обслуговуючий кооперат ив кооперативне підприємств о "Коврак".

Тобто, станом на 30.06.2010 року всі документи, які складені юрид ичною особою ОККП "Коврак" пов инні бути оформлені та завір ені печаткою, виготовленій і з назвою підприємства - обслу говуючий кооператив коопера тивне підприємство "Коврак".

Відповідно до частини 2 стат ті 8 Закону 755-ІV реєстраційна ка ртка заповнюється машинодру ком або від руки друкованими літерами. Підпис особи, уповн оваженої діяти від імені юри дичної особи (виконавчого ор гану), на реєстраційній картц і та заяві про втрату (заміну) документів має бути засвідче ний відповідною посадовою ос обою та скріплений печаткою цієї юридичної особи або нот аріально засвідчений.

Державний реєстратор зали шає без розгляду документи, п одані для внесення змін до ві домостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному держ авному реєстрі, якщо докумен ти не відповідають вимогам, в становленим частинами першо ю - п'ятою статті 8 цього Закону .

Таким чином, суд приходить д о висновку про протиправніст ь дій державного реєстратора щодо прийняття 30.06.2010 року докум ентів для внесення змін до ві домостей про юридичну особу: протоколу загальних зборів та реєстраційної картки, які завірені печаткою кооперати вного підприємства "Коврак", о скільки дана печатка з такою назвою підприємства не відп овідає дійсній назві підприє мства - обслуговуючий коопер атив кооперативне підприємс тво "Коврак".

Беручи до уваги зазначену о бставину, суд вважає, що докум енти, які завірені печаткою і з назвою підприємства коопер ативне підприємство "Коврак" , є такими, що не відповідають вимогам статті 8 Закону 755-ІV.

Щодо дій відповідача, які с тосуються заміни свідоцтва п ро державну реєстрацію у зв'я зку з його втратою та видачі н ового свідоцтва, судом встан овлено наступне.

Частиною 9 статті 9 Закону 755-І V встановлено, що для заміни св ідоцтва про державну реєстра цію у зв'язку з його втратою аб о пошкодженням засновники (у часники) юридичної особи (фіз ична особа - підприємець) або у повноважений ними орган чи о соба повинні подати державно му реєстратору особисто (над іслати рекомендованим листо м з описом вкладення) такі док ументи: заяву встановленого зразка про заміну свідоцтва про державну реєстрацію; не п ридатне для використання сві доцтво про державну реєстрац ію, якщо підставою для заміни свідоцтва є його пошкодженн я; документ, що підтверджує вн есення плати за публікацію п овідомлення про втрату або з аміну свідоцтва про державну реєстрацію; довідку, видану о рганом внутрішніх справ за м ісцезнаходженням юридичної особи (фізичної особи - підпри ємця), про реєстрацію заяви пр о втрату оригіналу свідоцтва про державну реєстрацію, якщ о підставою для заміни свідо цтва є його втрата; документ п ро підтвердження внесення ре єстраційного збору за заміну свідоцтва про державну реєс трацію у зв'язку з його втрато ю або пошкодженням.

Як стверджував у судовому з асіданні представник третьо ї особи Продан Ф.В., заяву п ро втрату свідоцтва до орган ів внутрішніх справ він пода в 30.06.2010 року, не пригадуючи о кот рій годині, після чого, отрима вши довідку про прийняття за яви до розгляду та сплативши кошти за публікацію повідом лення про втрату свідоцтва, п ред'явив весь пакет документ ів відповідачу.

Державний реєстратор Вих ор Л.І. та Продан Ф.В. у суд овому засіданні наполягали н а тому, що документи для внесе ння змін до ЄДР та заміни сві доцтва останній подав о перш ій половині дня 30.06.2010 року близь ко 10:30 год.

Як вбачається з квитанції в ід 30.06.2010 року, що підтверджує оп лату за публікацію повідомле ння про втрату свідоцтва, заз начена операція здійснена о 14:24 год., тобто після подачі док ументів державному реєстрат ору.

ОСОБА_2 з тим, відповідач т а представник третьої особи стверджували, що нове свідоц тво про державну реєстрацію обслуговуючого кооперативу кооперативного підприємств а "Коврак" Продан Ф.В. отрим ав 10.07.2010 року.

Проте, оглядаючи реєстра ційну справу, судом з'ясовано , що Продан Ф.В. отримав нов е свідоцтво про державну реє страцію 01.07.2010 року особисто, що підтверджується його підпис ом.

Відповідно до частини 15 ста тті 9 Закону 755-ІV заміна свідоцт ва про державну реєстрацію у зв'язку з його втратою здійсн юється протягом двох робочих днів з дня опублікування пов ідомлення про втрату свідоцт ва про державну реєстрацію в порядку, встановленому цим З аконом.

Суд відмічає, що документи, які надані відповідачем у до ведення правомірності своїх дій, містять тільки докази що до оплати Проданом Ф.В. за публікацію повідомлення про втрату свідоцтва та не містя ть доказів опублікування пов ідомлення про втрату свідоцт ва про державну реєстрацію і з зазначенням дати опублікув ання.

Частиною третьою статті 2 КА СУ встановлено, що у справах щ одо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів вла дних повноважень адміністра тивні суди перевіряють, чи пр ийняті (вчинені) вони: 1) на підс таві, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України; 2) з використанням повноважен ня з метою, з якою це повноваже ння надано; 3) обґрунтовано, то бто з урахуванням усіх обста вин, що мають значення для при йняття рішення (вчинення дії ); 4) безсторонньо (неупереджен о); 5) добросовісно; 6) розсудливо ; 7) з дотриманням принципу рів ності перед законом, запобіг аючи несправедливій дискрим інації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного б алансу між будь-якими неспри ятливими наслідками для прав , свобод та інтересів особи і ц ілями, на досягнення яких спр ямоване це рішення (дія); 9) з ура хуванням права особи на учас ть у процесі прийняття рішен ня; 10) своєчасно, тобто протяго м розумного строку.

Приймаючи 30.06.2010 року рішення про заміну свідоцтва про дер жавну реєстрацію обслуговую чого кооперативу кооператив ного підприємства "Коврак" у п роміжок часу декілька годин, не перевіривши відповідніст ь документів вимогам ст. 8 та 15 З акону 755-ІV, суд вважає, що відпо відач діяла без належної оба чності та без дотриманням не обхідного балансу між будь-я кими несприятливими наслідк ами для прав, свобод та інтере сів ОККП "Коврак", оскільки виг отовила нове свідоцтво одноч асно із поданням Проданом В.Ф . заяви про втрату свідоцтва д о органу внутрішніх справ та сплатою коштів за публікаці ю повідомлення про втрату.

За таких обставин, виходячи із заявлених позовних вимог , системного аналізу положен ь чинного законодавства Укра їни та матеріалів справи, суд приходить до висновку, що до води позивача про неправомір ність дій державного реєстра тора щодо внесення 30.06.2010 року зм ін до відомостей про юридичн у особу ОККП «Коврак» та замі ни свідоцтва про державну є о бґрунтованими, а тому позовн і вимоги підлягають задоволе нню у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 158-163, 167 КАС Укр аїни, суд, -

постановив:

Позов ОСОБА_1, ОСОБА _2 до державного реєстратор а Скадовської районної держа вної адміністрації, за участ ю третьої особи на стороні ві дповідача - обслуговуючого к ооперативу кооперативного п ідприємства "Коврак" про визн ання неправомірними дій та з обов'язання вчинити певні ді ї задовольнити.

Визнати неправомірними ді ї державного реєстратора Ска довської районної державної адміністрації щодо внесення змін до відомостей про юриди чну особу, які містяться у Єди ному державному реєстрі юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців, здійснених 30.06.2010 ро ку.

Зобов' язати державного р еєстратора Скадовської райо нної державної адміністраці ї скасувати записи № 14961070004000661 від 30.06.2010 року про внесення змін до відомостей про юридичну осо бу до Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців та № 14961080005 000661 від 30.06.2010 року про заміну свід оцтва про державну реєстраці ї юридичної особи.

Зобов' язати державного р еєстратора Скадовської райо нної державної адміністраці ї протягом тридцяти днів з дн я набрання постановою законн ої сили надати суду звіт про ї ї виконання.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Одеського апеляційного адм іністративного суду через су д першої інстанції шляхом по дачі апеляційної скарги в 10-де нний строк з дня її проголоше ння, а в разі складення постан ови у повному обсязі відпові дно до ст. 160 КАС України чи прий няття постанови у письмовому провадженні апеляційна скар га подається протягом десяти днів з дня отримання копії по станови.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо вона не була подана у в становлений строк. У разі под ання апеляційної скарги пост анова, якщо її не скасовано, на бирає законної сили після за кінчення апеляційного розгл яду справи.

Повний текст постанови виг отовлений та підписаний 29 жо втня 2010 р.

Суддя Кисильо ва О.Й.

кат. 2.29

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.10.2010
Оприлюднено19.11.2010
Номер документу12269383
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —3958/10/2170

Постанова від 22.10.2010

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні