Постанова
від 10.11.2010 по справі 2а-4524/10/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №6.19

ПОСТАНОВА

Іменем України

10 листопада 2010 року Справа № 2а-4524/10/1270

Луганський окружни й адміністративний суд у скл аді

головуючого судді Со лоніченко О.В.,

при секретарі судового зас ідання Псоміаді С.І.

за участю

представника позивача: Москаленка Д.О. до віреність № 574 від 14.04.2010.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у м. Луганс ьку справу за адміністративн им позовом Державного реєстр атора виконавчого комітету П ервомайської міської ради до Гаражного кооперативу «Круп ський» про припинення юридич ної особи,

ВСТАНОВИВ:

10 червня 2010 року Луганським окружним адміністративним с удом відкрито провадження за адміністративним позовом Де ржавного реєстратора викона вчого комітету Первомайсько ї міської ради до Гаражного к ооперативу «Крупський» про в изнання недійсною державної реєстрації, скасування запи су про державну реєстрацію № 13881020000000548 та припинення юридично ї особи.

В обґрунтування позовних в имог позивач зазначав, що 15.10.2009р . відділом державної реєстра ції юридичних осіб та фізичн их осіб-підприємців виконавч ого комітету Первомайської м іської ради була проведена д ержавна реєстрація юридично ї особи гаражного кооператив у «Крупський». При створені ю ридичної особи були допущені порушення вимог ст.7 Закону Ук раїни «Про кооперацію» в час тині того, що не відбулися уст ановчі збори, не був оформлен ий протокол установчих зборі в із зазначенням прізвища, ім 'я та по батькові фізичних осі б, їх паспортних даних, засвід чених особистим підписом фіз ичної особи. Зазначив, що за та ких підстав ставиться під су мнів проведення установчих з борів та участь осіб, зазначе них у протоколі, у цих зборах, оскільки немає підпису учасн иків у протоколі. Статут не ві дповідає вимогам ст.8 Закону У країни «Про кооперацію». Заз начені порушення не можуть б ути усунуті, оскільки коопер атив «Крупський» вже зареєст рований як юридична особа, а в ідповідні дані занесені до Є диного державного реєстру. О скільки державна реєстрація відповідача проведена у вст ановленому законом порядку, а порушення встановлені післ я державної реєстрації і є та кими, що не можуть бути усунут і ніяким чином, це є підставою для припинення юридичної ос оби - гаражного кооперативу « Крупський» у відповідності д о ст.38 ЗУ «Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб-підприємців».

У зв'язку з наведеним позива ч просив визнати недійсною д ержавну реєстрацію відповід ача через порушення закону, д опущені при створені юридичн ої особи, які не можна усунути , визнати недійсним та скасув ати запис про державну реєст рацію відповідача №1 388 102 0000 000548, та припинити діяльність юридич ної особи - гаражного коопера тиву «Крупський», код ЄДРПОУ 36642685, юридична адреса: 93200, Луганс ька область, м. Первомайськ, ву л. Макушкіна,б. 7, кв. 53.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав за явлений позов, просив задово льнити його в повному обсязі .

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про час, дату та місце судо вого розгляду справи повідом лений належним чином, в матер іалах справи наявна заява пр едставника відповідача про р озгляд справи за його відсут ності.

Ухвалою Луганського окруж ного адміністративного суду від 10.11.10. закрито провадження у справі в частині позовних в имог про визнання недійсною державної реєстрації, визнан ня недійсним та скасування з апису про державну реєстрац ію відповідача.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, розгляну вши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сто ронами доказів, оцінивши док ази відповідно до вимог ст.69-72 К АС України, суд прийшов до на ступного.

Спеціальним законом , який регулює відносини, які в иникають у сфері державної р еєстрації юридичних та фізич них осіб - підприємців є Зак он України « Про державну реє страцію юридичних та фізичн их осіб-підприємців» №755 від 15.0 5.2003 (далі Закон №755). Дія цього Зак ону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних ос іб незалежно від організацій но-правової форми, форми влас ності та підпорядкування, а т акож фізичних осіб - підприєм ців.

Статтями 2-3 Закону № 755 встано влено, що відносини, які виник ають у сфері державної реєст рації юридичних осіб та фізи чних осіб - підприємців, рег улюються конституцією Украї ни, цим Законом та нормативно -правовими актами, прийнятим и відповідно до цього Закону . Дія цього Закону поширюєтьс я на державну реєстрацію всі х юридичних осіб незалежно в ід організаційно-правової фо рми, форми власності та підпо рядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

Державна реєстрація юриди чних та фізичних осіб-підпри ємців - засвідчення факту с творення або припинення юрид ичної особи, засвідчення фак ту набуття або позбавлення с татусу підприємця фізичною о собою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які перед бачені законом.

Відповідно до статей 1, 5, 6 З акону України № 755 державний р еєстратор є посадовою особою у відповідному міськвикон комі міста обласного зн ачення чи районній держа вній адміністрації і здійс нює проведення реєстраційни х дій згідно із вимогами цьог о Закону та від імені держави .

Відповідач - гаражни й кооператив «Крупський» зар еєстрований в якості юридичн ої особи відділом державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в иконкому Первомайської місь кої ради 15.10.2009 за №13881020000000548, адреса м ісцезнаходження: Луганськ а область, м. Первомайськ, вул. Макушкіна, буд.7, кв. 53, що підт верджується Довідкою з Єдино го державного реєстру юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців (а.с. 7).

Гаражний кооператив «Крупський» діє на підставі статуту, затвердженого прот околом загальних зборів № 01 ві д 08.11.2008, головою кооперативу є Кушнір С.Н. (а.с.8-14).

Порядок створення, лі квідації кооперативу врегул ьований Законом України «Про кооперацію» від 10.07.03 №1087 (далі За кон №1087), ст.2 якого визначено, що кооператив - юридична особа, у творена фізичними та/або юри дичними особами, які доброві льно об'єдналися на основі чл енства для ведення спільної господарської та іншої діяль ності з метою задоволення св оїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах са моврядування.

Відповідно до ч.3 ст.7 Зак ону №1087 рішення про створення кооперативу приймається йог о установчими зборами.

Рішення установчих зб орів оформляється протоколо м, який підписують головуючи й та секретар зборів. У проток олі зазначаються особи, які б рали участь в установчих збо рах: для фізичної особи - прізв ище, ім'я та по батькові, паспо ртні дані (для осіб без громад янства, які постійно прожива ють в Україні, - дані документа , який його замінює); для юриди чної особи - прізвище, ім'я та п о батькові уповноваженого пр едставника юридичної особи, дані про державну реєстрацію , що підтверджуються свідоцт вом про державну реєстрацію або його нотаріально завірен ою копією, документ, що підтве рджує його повноваження. Дан і про фізичну особу засвідчу ються її особистим підписом, а про юридичну особу - підписо м її уповноваженого представ ника (ч.4 ст.7 Закону №1087).

08 листопада 2008 року відповідачем прийнято рішен ня про створення кооперативу , про що складений протокол за гальних зборів №01 (а.с.8-9).

Відповідно до 15 Закону №1087 ви щим органом управління коопе ративу є загальні збори член ів кооперативу. З аналізу ст.15 цього Закону вбачається, що до повноважень загальних збо рів членів кооперативу належ ить прийняття рішень, що стос уються діяльності кооперати ву та вирішення інших питань діяльності кооперативу.

Статтею 8 Закону № 1087 встановлені вимоги до стат уту кооперативу, а саме стату т кооперативу повинен містит и такі відомості: найменуван ня кооперативу, його тип та мі сцезнаходження;мета створен ня кооперативу і вичерпний п ерелік видів його діяльності ;склад його засновників;умов и і порядок вступу до коопера тиву та виходу чи виключення з нього;права і обов'язки член ів та асоційованих членів ко оперативу;порядок внесення з мін до статуту кооперативу; п орядок встановлення розмірі в і сплати внесків та паїв чле нами кооперативу та відповід альність за порушення зобов' язань щодо їх сплати; форми уч асті членів кооперативу в йо го діяльності;порядок формув ання, склад і компетенція орг анів управління та органів к онтролю кооперативу, а також порядок прийняття ними ріше нь, у тому числі з питань, ріше ння з яких приймається одног олосно чи кваліфікованою біл ьшістю голосів членів коопер ативу, які беруть участь у заг альних зборах; порядок форму вання, використання та розпо рядження майном кооперативу ; порядок розподілу його дохо ду та покриття збитків; поряд ок обліку і звітності у коопе ративі;порядок реорганізаці ї і ліквідації кооперативу т а вирішення пов'язаних з цим м айнових питань;порядок склик ання загальних зборів;умови і порядок повернення паю.

Статут гаражного кооперат иву «Крупський» затверджени й протоколом загальних зборі в №01 від 08.11.2008 (а.с.10-14).

Вирішуючи цей спір по суті с уд враховує наступне.

Відповідно до ч.1 ст. 72 К одексу адміністративного су дочинства України обставини , встановлені судовим рішенн ям в адміністративній, цивіл ьній або господарській справ і, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді ін ших справ, у яких беруть участ ь ті самі особи, або особа, щод о якої встановлено ці обстав ини.

Постановою Лугансько го окружного адміністративн ого суду від 18.05.10., яка набрала ч инності відповідно до ухвали Донецького апеляційного адм іністративного суду від 17.08.10., з алишено без задоволення позо в виконавчого комітету Перво майської міської ради Луганс ької області до гаражного ко оперативу «Крупський» про ви знання недійсними статутних документів, визнання недійс ною державної реєстрації чер ез порушення закону, допущен і при створенні юридичної ос оби, які не можна усунути, визн ання недійсним та скасування запису про державну реєстра цію та припинення юридичної особи.

Тобто, Луганським окр ужним адміністративним судо м за аналогічними вимогами р озглянуто позов та прийняте відповідне рішення. Проте, пр овадження у цій справі не під лягає закриттю за п.4 ст. 157 КАС У країни, оскільки той самий сп ір наявний між тим самим відп овідачем та іншим позивачем.

Вказаним рішенням Лу ганського окружного адмініс тративного суду встановлено , що відповідачем в порушення ст.ст. 7, 15 Закону №1087 складений п ротокол загальних зборів зам ість протоколу установчих зб орів.

Протокол загальних зборів №01 від 08.11.2008 підписаний головую чим Кушніром Сергієм Миколай овичем та секретарем Виборни м Дмитром Євгеновичем. Справ жність їх підписів була нота ріально засвідчена.

У протоколі зазна чені особи, які брали участь в установчих зборах, однак не з азначені паспортні дані, та н е має особистого підпису уча сників в протоколі.

В порушення ст.8 За кону №1087 у статуті відповідач а не зазначені адреси місцез находження; склад його засно вників; порядок вступу до коо перативу та виходу чи виключ ення з нього; порядок внесенн я змін до статуту кооператив у; форми участі членів коопер ативу в його діяльності та ві дповідальність за порушення зобов'язань щодо їх сплати; по рядок формування, використан ня та розпорядження майном к ооперативу; порядок розподіл у його доходу та покриття зби тків; порядок обліку і звітно сті у кооперативі; порядок ре організації і ліквідації коо перативу та вирішення пов'яз аних з цим майнових питань.

Таким чином, судом встановлено, що статутні док ументи складені з порушенням вимог закону та державна реє страція юридичної особи була здійснена на підставі цих до кументів.

Відповідно до ст.9 Зако ну №1087 державна реєстрація ко оперативу проводиться в поря дку, передбаченому законом.

Згідно із ч.2 ст.4 Зак ону №755 порядок проведення дер жавної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців включає, зокрема: перев ірку комплектності документ ів, які подаються державному реєстратору, та повноти відо мостей, що вказані в реєстрац ійній картці; перевірку доку ментів, які подаються держав ному реєстратору, на відсутн ість підстав для відмови у пр оведенні державної реєстрац ії; внесення відомостей про ю ридичну особу або фізичну ос обу - підприємця до Єдиного де ржавного реєстру; оформлення і видачу свідоцтва про держа вну реєстрацію та виписки з Є диного державного реєстру.

У разі встановленн я невідповідності установчи х документів вимогам частини третьої статті 8 цього Закону державний реєстратор відпов ідно до ст.27 Закону №755 має прав о відмовити у проведенні дер жавної реєстрації юридичної особи або з інших підстав для відмови у проведенні держав ної реєстрації юридичної осо би, встановлених цією статте ю, перелік яких є вичерпним.

Невідповідність у становчих документів на час реєстрації державним реєстр атором не встановлена. Відмо ви органу реєстрації у прове денні державної реєстрації ю ридичної особи - гаражного кооперативу «Крупський» не було, що підтверджується поз ивачем.

Відповідно до ст.38 Закону №755 підставами для пост ановлення судового рішення щ одо припинення юридичної осо би, що не пов'язано з банкрутст вом юридичної особи, зокрема є: визнання недійсним запису про проведення державної ре єстрації через порушення зак ону, допущені при створенні ю ридичної особи, які не можна у сунути; провадження нею діял ьності, що суперечить устано вчим документам, або такої, що заборонена законом; невідпо відність мінімального розмі ру статутного фонду юридично ї особи вимогам закону; непод ання протягом року органам д ержавної податкової служби п одаткових декларацій, докуме нтів фінансової звітності ві дповідно до закону; наявніст ь в Єдиному державному реєст рі запису про відсутність юр идичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Зазначена норма пр ямо вказує на те, що визнання н едійсним запису про проведен ня державної реєстрації можл иво у разі порушення закону, д опущені при створенні юридич ної особи, які не можна усунут и.

Виходячи з системного анал ізу діючого законодавства, с уд дійшов висновку, що у разі м ожливості усунення недолікі в будь-яким способом, такі нед оліки можна вважати такими, я кі можна усунути. Крім того, За кон не передбачає будь-яких о бмежень в прийнятті державни м реєстратором усунення недо ліків, допущених при створен ні юридичної особи.

Рішенням Луганського окру жного адміністративного суд у від 18.05.10. встановлено, що фізич ні особи - члени гаражного к ооперативу «Крупський», нота ріально посвідченими заявам и підтвердили проведення заг альних зборів та свою участь в них із зазначенням вирішен их під час зборів питань та за твердженням статуту.

Тобто, недоліки щодо і м' я та по-батькові, паспортн их даних допущені у протокол і, на які посилається позивач як такі, що не можуть бути усу нені, відповідачем фактично усунуті.

З протоколу загал ьних зборів вбачається, що фа ктично були проведені устано вчі збори, однак невірно зазн ачене найменування протокол у, що також суд вважає недолік ом, який можна усунути.

З цих підстав довод и позивача щодо неможливості усунення порушень закону, до пущених при створені юридичн ої особи - Гаражного коопер ативу «Крупський», суд вважа є необґрунтованими.

Інших підстав для постановлення судового ріше ння щодо припинення юридично ї особи, що не пов'язано з банк рутством юридичної особи, пе редбачених ст.38 Закону №755, пози вачем не зазначено та судом н е встановлено.

Крім того, як уста новлено судом, гаражний кооп ератив є організацією громад ян, які об»єдналися з метою б удівництва гаражів для власн ого використання на спеціаль но виділеній для цієї мети зе мельній ділянці, будь-якою ді яльністю, що суперечить зако нам чи установчим документам , не займаються, заборгованос ті по обов' язковим платежам перед бюджетом не мають.

Відповідно до ст.37 Зак ону України «Про кооперацію» , держава гарантує додержанн я прав і законних інтересів к ооперативних організацій та їх членів, максимально сприя є розвитку і зміцненню їх гос подарської самостійності.

Відповідно до ст.8 КАС України, суд при вирішенні сп рави керується принципом вер ховенства права, відповідно до якого, зокрема, людина, її п рава та свободи визнаються н айвищими цінностями та визна чають зміст і спрямованість діяльності держави.

Таким чином, суд дійшов висн овку про необґрунтованість п озовних вимог позивача та ві дмови у задоволенні позову у повному обсязі.

На підставі ч.3 ст.160 КА С України у судовому засідан ні 10 листопада 2010 року проголош ено вступну та резолютивну ч астини постанови.

Керуючись ст.ст. 158-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову Державного реєстратора вико навчого комітету Первомайсь кої міської ради до Гаражног о кооперативу «Крупський» пр о припинення юридичної особи відмовити повністю за необґ рунтованістю.

Постанова суду може бути ос каржена в апеляційному поряд ку до Донецького апеляційног о адміністративного суду шля хом подання через суд першої інстанції апеляційної скарг и. Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в після її проголошення а в ра зі складення постанови у пов ному обсязі відповідно до ст атті 160 Кодексу адміністратив ного судочинства України - з д ня отримання копії постанови .

Постанова суду першої інст анції набирає законної сили після закінчення строку пода ння апеляційної скарги, вста новленого статтею 186 КАС Украї ни, якщо таку скаргу не було по дано. У разі подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після повернення апе ляційної скарги, відмови у ві дкритті апеляційного провад ження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанову в повному обсязі складено та підписано 15 листо пада 2010 року.

< Резолютивна частина >

< Текст >

Суддя О.В. Солоніченко

Дата ухвалення рішення10.11.2010
Оприлюднено19.11.2010
Номер документу12291257
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4524/10/1270

Постанова від 10.11.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Солоніченко

Ухвала від 10.11.2010

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Солоніченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні