Постанова
від 27.10.2010 по справі 10412/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія< >

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"27" жовтня 2010 р. Справ а № 2а-10412/10/2070

Харківський окружн ий адміністративний суд у ск ладі

головуючого судді - Мельник ова Р.В.

за участю:

секретаря судового засіда ння - Вороніної І.О. ,

представник позивача - Ре балко Н.В.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні у пр иміщенні Харківського окруж ного адміністративного суду адміністративну справу за п озовом управління Пенсійно го фонду України в Ленінсько му районі міста Харкова до т овариства з обмеженою відпов ідальністю "Укртрансбудмонт аж" про стягнення заборгова ності,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управлі ння Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харко ва, звернувся до Харківськог о окружного адміністративно го суду з позовом до товарист ва з обмеженою відповідальні стю "Укртрансбудмонтаж", в яко му просить суд стягнути з тов ариства з обмеженою відповід альністю "Укртрансбудмонтаж " на користь Управління Пенсі йного фонду України в Ленінс ькому районі м. Харкова суму з аборгованості по внесках на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування за лю тий 2010 року в розмірі 4924,80грн.

Позовні вимоги обґрунтову ються тим, що всупереч вимога м Закону України «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування», відповідно до якого сплата страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання є обов' язковою для всі х суб' єктів підприємницько ї діяльності, відповідач не с платив у повному обсязі стра хові внески за лютий 2010 року у с троки та в порядку, передбаче ному цим Законом. У зв' язку з цим сума недоїмки за внескам и до управління Пенсійного ф онду України в Ленінському р айоні м. Харкова за лютий 2010 рок у становить 4924,80грн.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги у повному обсяз і, просила позов задовольнит и.

Відповідач належним чином повідомлявся про час, дату та місце розгляду справи за адр есою, вказаною у довідці з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців, проте до суду по вернувся конверт із судовими документами з поміткою "за за значеною адресою не проживає ".

Відповідно до ч.11 ст.35 Кодекс у адміністративного судочин ства України, у разі повернен ня поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адр есату з незалежних від суду п ричин, вважається, що така пов істка вручена належним чином .

Враховуючи зазначене, суд в важає можливим розглянути сп раву за відсутності відповід ача.

Суд, заслухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, проаналізувавш и докази у їх сукупності, вста новив наступне.

Відповідач - ТОВ "Укртрансбу дмонтаж" - зареєстрований як ю ридична особа 23.09.1999 року, про що свідчить витяг з ЄДРПОУ стан ом на 28.09.2010 року .

З довідки Пенсійного фонду України вбачається, що відпо відач є платником внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування та зн аходиться на обліку в УПФУ в Л енінському районі м. Харкова з 01.07.1999 року за №3924.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.14, ст.15 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» від 9 липня 2003 ро ку N 1058-I в редакції з наступними змінами і доповненнями (далі - Закон) та ст. 1 Закону Україн и “Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” ТОВ "Укртрансбудмонтаж" є с трахувальником, і зареєстров ане як платник страхових вне сків в управлінні Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Харкова з 01.07.1999 року з а №3924 відповідно до довідки Пе нсійного фонду України.

Статтею 1 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування» п ередбачено, що страхові внес ки - це кошти відрахувань на соціальне страхування та зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування, спла чені згідно із законодавств ом, що діяло раніше; кошти, спл ачені на загальнообов' язко ве державне пенсійне страху вання відповідно до цього З акону. Згідно з ч.3 ст.18 Закону, с трахові внески є цільовим за гальнообов' язковим платеж ем, який справляється на всій території України в порядку , встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст.14 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», п.2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, зат вердженої постановою Правлі ння Пенсійного фонду України 19.12.2003 р. № 21-1, зареєстрованою в Мін істерстві юстиції України 16.01 .04 р. за №64/8663, підприємства, устан ови і організації, створені в ідповідно до законодавства У країни, незалежно від форми в ласності, виду діяльності та господарювання, об'єднання г ромадян, профспілки, політич ні партії (у тому числі філії, представництва, відділення т а інші відокремлені підрозді ли зазначених підприємств, у станов, організацій, об'єднан ь громадян, профспілок, політ ичних партій, які мають окрем ий баланс і самостійно ведут ь розрахунки із застраховани ми особами), фізичні особи - су б'єкти підприємницької діяль ності та інші особи (включаюч и юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької д іяльності, які обрали особли вий спосіб оподаткування (фі ксований податок, єдиний под аток, фіксований сільськогос подарський податок, придбали спеціальний торговий патент ), які використовують працю фі зичних осіб на умовах трудов ого договору (контракту) або н а інших умовах, передбачених законодавством, є страхувал ьниками (платниками страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування), тому повинні сплачу вати страхові внески за найм аних (застрахованих) осіб на з агальних підставах.

Підпунктом 6 ч.2 ст.17 Закону Ук раїни «Про загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування» встановлено, що стра хувальник зобов' язаний нар аховувати, обчислювати і спл ачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Частиною 2 ст. 20 зазначеного З акону встановлено, що обчисл ення страхових внесків застр ахованих осіб здійснюється с трахувальниками на підставі бухгалтерських та інших док ументів, відповідно до яких п ровадиться нарахування (обчи слення) або які підтверджуют ь нарахування (обчислення) за робітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону н араховуються страхові внеск и.

Згідно зі ст.106 Закону суми ст рахових внесків, своєчасно н е сплачені страхувальником у строки, визначені ч.6 ст. 20 цьог о Закону, за якою страхувальн ики зобов' язані сплачуват и страхові внески, нарахован і за відповідний базовий зві тний період, не пізніше ніж ч ерез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду не залежно від фінансового стан у платника страхових внесків , вважаються простроченою за боргованістю зі сплати страх ових внесків (недоїмкою) і стя гуються у примусовому порядк у.

Відповідно до ч.5 ст.106 Закону за рахунок сум, що надходять в ід страхувальника або від де ржавної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, пог ашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у поря дку календарної черговості ї х виникнення. У разі, коли стра хувальник має несплачену нед оїмку, пеню та фінансові санк ції і здійснює сплату поточн их сум страхових внесків, ці с уми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фіна нсових санкцій.

Внаслідок порушення відпо відачем вимог Закону щодо сп лати страхових внесків у стр оки та в порядку, що визначені законодавством з питань заг альнообов'язкового державно го пенсійного страхування, у відповідача за несплату стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування за лютий 2010 року виникла недоїмка в сумі 4924,80 гр н.

Наявність недоїмки у вказа ній сумі підтверджується коп ією поданого ТОВ "Укртрансбу дмонтаж" до управління Пенсі йного фонду України в Ленінс ькому районі м. Харкова розра хунку суми страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за люти й 2010 року, картками особового р ахунку страхувальника юриди чної особи або фізичної особ и, яка має найманих працівник ів (а.с. 7-8), розрахунком адмініс тративного позову за №3924 (а.с.5).

На виконання вимог ч.3 ст.106 За кону відповідачу була надісл ана вимога про сплату боргу в ід 02.04.2010 року № Ю-173 на суму 4924,80 грн. з а адресою вказаною в витязі з ЄДРПОУ.

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми недо їмки зі сплати страхових вне сків за лютий 2010 року на день ро згляду справи або ж спростув али доводи позивача, суду не п одано.

Відповідно до ч.1 ст.11 КАС Укр аїни розгляд і вирішення спр ав в адміністративних судах здійснюється на загальних за садах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду с воїх доказів і у доведенні пе ред судом їх переконливості.

Відповідач правом участі в судовому засіданні не скори стався, до суду не надав своїх заперечень проти позову.

Таким чином, судом встановл ено, що заборгованість зі спл ати страхових внесків на заг альнообов' язкове державне пенсійне страхування за лют ий 2010 року відповідачем стано м на день розгляду справи не с плачена та складає 4924,80., що підт верджується матеріалами спр ави, тому суд приходить до вис новку, що позовні вимоги щодо стягнення вказаної суми заб оргованості є обґрунтованим и та такими, що підлягають зад оволенню.

Керуючись Законом У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування», ст.ст. 4, 7, 11, 69-71, 86, ч.1 ст.158, 160-1 63, 186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України Харкі вський окружний адміністрат ивний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністра тивний позов управління Пен сійного фонду України в Лені нському районі міста Харкова до товариства з обмеженою в ідповідальністю "Укртрансбу дмонтаж" про стягнення забо ргованості - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з това риства з обмеженою відповіда льністю "Укртрансбудмонтаж" (61052, м. Харків, пров. Мало-Панасів ський, 4/7, код ЄДРПОУ 30430162) на кори сть управління Пенсійного фо нду України в Ленінському ра йоні міста Харкова (61052, м. Харкі в, вул. Ярославська, 18/15 - а, р/р 2560931220 94 ХОУ ВАТ "Державний ощадний б анк України", МФО 351823, код 22682106 ) заб оргованість в розмірі 4924,80 (чо тири тисячі дев'ятсот двадця ть чотири грн. 80 коп.).

Постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційног о адміністративного суду чер ез Харківський окружний адмі ністративний суд шляхом пода чі апеляційної скарги в деся тиденний строк з дня її прого лошення та з дня отримання ко пії постанови, у разі проголо шення постанови суду, яка міс тить вступну та резолютивну частини, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчен ня строків для подачі апеляц ійної скарги. У разі подання а пеляційної скарги постанова , якщо її не скасовано, набирає законної сили після поверне ння апеляційної скарги, відм ови у відкритті апеляційного провадження або набрання за конної сили рішенням за насл ідками апеляційного провадж ення.

У повному обсяз і постанову складено 01.11.2010.

Суддя (підпис)< > Р.В. Мель ников

З оригіналом згідно . Постанова не набрала законн ої сили. Оригінал постанови з находиться в матеріалах спра ви.< >

Суддя< > Р.В. Мельников< >

Секретар< > І.О. Вороніна< >

Дата ухвалення рішення27.10.2010
Оприлюднено19.11.2010
Номер документу12291744
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —10412/10/2070

Ухвала від 25.08.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 27.10.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні