Постанова
від 17.11.2010 по справі 2а-5623/10/2570
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-5623/10/2570

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

          17 листопада 2010 р.                                                                                м. Чернігів

          Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючої судді – Гром Л.М.

При секретарі – Тищенко М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки до комунального підприємства «Комунальні послуги» Прилуцької міської ради про стягнення заборгованості,

В С Т А Н О В И В :

08.11.2010 року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до комунального підприємства «Комунальні послуги» Прилуцької міської ради та просить суд стягнути з відповідача заборгованість по сплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за серпень 2010 року в сумі 2208,72 грн. свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в м. Прилуки (далі – УПФУ в м. Прилуки), як платник страхових внесків і зобов’язаний сплачувати такі внески до УПФ відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але зазначені суми страхових внесків не сплачує у строки, встановлені законодавством України.

Від УПФУ в м. Прилуки надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності їх представника. Позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся повісткою з поштовим повідомленням, яке направлялось за офіційним місцем знаходження, конверт повернувся до суду з відміткою про отримання адресатом.  

Відповідно до ст. 41 КАС України фіксація судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась.

Розглянувши подані документи і матеріали, повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закону)  комунального підприємства «Комунальні послуги» Прилуцької міської ради є страхувальником, а згідно частини 1 статті 15 Закону страхувальники є платниками страхових внесків до солідарної системи. Частиною 3 статті 15 Закону зазначено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду. Відповідача зареєстровано в УПФУ в м. Прилуки, як платника страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з 30.06.2002 року.

Згідно наданих відповідачем до УПФУ в м. Прилуки розрахунків сум страхових внесків на загальнообов’язкове пенсійне страхування, що підлягають сплаті за період серпень 2010 року, які маються в матеріалах справи, сума внесків відповідачем нарахована у розмірі 2208,72 грн.

У відповідності до частини 6 статті 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, який для відповідача є календарний місяць. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, відповідно до частини 2 статті 106 Закону вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до ст. 106 Закону територіальні  органи  Пенсійного  фонду  за  формою  і  у строки,  визначені   правлінням   Пенсійного   фонду,   надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом десяти  робочих  днів  із  дня  одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми  недоїмки та суми фінансових санкцій.

Згідно п. 8.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року № 21-1 (далі – Інструкція) органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам вимогу про сплату недоїмки у випадках: а) якщо дані документальних перевірок результатів діяльності страхувальника свідчать про донарахування сум страхових внесків; б) якщо страхувальник має на кінець звітного базового періоду недоїмку зі сплати страхових внесків; в) якщо страхувальник має на кінець звітного періоду борги зі сплати фінансових санкцій (штрафів) та пені. У випадку а) вимога надсилається одночасно з актом документальної перевірки. У випадку б) вимога надсилається щомісяця протягом п'яти робочих днів, наступних за звітним базовим періодом. Вимога формується на підставі даних особових рахунків платників на всю суму боргу.  Згідно п. 8.3. Інструкції вимога формується на підставі актів документальних перевірок та облікових даних з карток особових рахунків страхувальників.

УПФУ в м. Прилуки, відповідно до Інструкції сформована та направлена  відповідачу вимога про сплату боргу від 07.10.2010 року № Ю-758 на загальну суму 5171,80 грн. Відповідачем дана вимога була отримана

На час звернення УПФУ в м. Прилуки до суду, відповідачем вказана заборгованість не сплачена і не оскаржена.

Відповідно ст. 106 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її  отримання  не  сплатив зазначену  у вимозі суму  недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного  фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку,  а  також  у  разі якщо страхувальник узгодив вимогу,  але  не  сплатив  узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги,  відповідний орган Пенсійного  фонду  звертається  в  установленому законом порядку і подає  вимогу про сплату недоїмки до відповідного  підрозділу державної виконавчої  служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також  має право звернутися до суду чи господарського  суду  з позовом  про  стягнення недоїмки.  

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки до комунального підприємства «Комунальні послуги» Прилуцької міської ради про стягнення заборгованості є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню, а заборгованість стягненню на користь управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки.

Керуючись ст., ст. 17, 18, 41, 70, 71, 104, 122 КАС України, суд –

П О С Т А Н О В И В :

Позов задовольнити в повному обсязі.

          Стягнути з комунального підприємства «Комунальні послуги» Прилуцької міської ради про стягнення заборгованості (вул. Білецького – Носенка, 7, м. Прилуки, Чернігівської області, 17500, п/р 26009023810 в ПАТ «Полікомбанк», МФО 353100, код ЄДРПОУ 30713582) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Прилуки (вул. 1-го Травня, 48 А, м. Прилуки, Чернігівська область, 17500, п/р 2560230301272 в Прилуцькому відділенні № 221 ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 353154, код ЄДРПОУ 14241463) заборгованість по сплаті внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за серпень 2010 року в сумі 2208,72 грн.

Постанова набирає законної сили та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядок і строки, передбачені статтями 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                           Гром Л.М.

Дата ухвалення рішення17.11.2010
Оприлюднено22.11.2010
Номер документу12330635
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5623/10/2570

Ухвала від 09.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

Постанова від 17.11.2010

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні