Постанова
від 12.10.2010 по справі 2а-15888/09/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА



  

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  міста КИЄВА

01025,  м. Київ,  вул. Десятинна,  4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

м. Київ

 12 жовтня 2010 року           < Час проголошення >           № 2а-15888/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді  Васильченко І.П. при секретарі Мостовій Н., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом

        Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва

до

третя особа

Товариства з обмеженою відповідальністю «Промисловий контракт»

        Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація

про

        скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи

за участю представників сторін:

від позивача: не з’явився

від відповідача: не з’явився

від третьої особи: не з’явився

На підставі частини 3 статті 160 КАС України в судовому засіданні 12 жовтня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Києва (далі –ДПІ у Шевченківському районі м. Києва) звернулася до Окружного адміністративного суду           м. Києва з позовом про скасування (припинення) державної реєстрації юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Промисловий контракт».

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не подає звітність по податку на прибуток до ДПІ у Шевченківському районі м. Києва з квітня 2008 року, чим порушив вимоги статті 9 Закону України “Про систему оподаткування”. У зв'язку з чим, на підставі   п. 2 ст. 38 Закону України "Про державу реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" позивач просить суд припинити підприємницьку діяльність відповідача.

В судових засіданнях представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив суд припинити державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Промисловий контракт».

Відповідач заперечень на позов не надав, в судові засідання не з'явився, хоча про час, дату і місце проведення судових засідань був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Третя особа через відділ документального обігу та контролю суду подала клопотання від 17.08.2010 року №03/35-5774 про розгляд справи без участі представника Шевченківської районної у м. Києві державної адміністрації.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини на яких ґрунтується позов, судом встановлено наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Промисловий контракт»(ідентифікаційний код юридичної особи 23742075; місцезнаходження: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 5) зареєстроване Радянською районною державною адміністрацією м. Києва 12.12.1995 року та відповідно до Довідки про взяття на облік платника податків, взяте на облік платника податків у ДПІ в Шевченківському районі м. Києва 13.12.1995 року за №6312.

Відповідач не подає звітність по податку на прибуток до ДПІ у Шевченківському районі м. Києва з квітня 2008 року.

Відповідно до п.4 ч.2 ст. 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців”, однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування”, платники  податків  і   зборів   (обов'язкових   платежів) зобов'язані:

1) вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання  у терміни, встановлені законами;

2) подавати до  державних  податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів);

3) сплачувати належні суми податків  і  зборів  (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни;

4) допускати посадових осіб державних податкових  органів  до обстеження приміщень, що використовуються для одержання доходів чи пов'язані  з  утриманням  об'єктів  оподаткування,  а  також   для перевірок   з   питань  обчислення  і  сплати  податків  і  зборів (обов'язкових платежів).

Пунктом 17 статті 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” встановлене право органів державної податкової служби звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта  підприємницької  діяльності.   

Згідно із статтею 247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього  може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання.

Відтак, датою вчинення правопорушення, за яке може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації, слід вважати наступний день після спливу річного терміну з моменту неподання відповідних податкових декларацій та іншої фінансової звітності.

Як вбачається з Довідки №798/1507 від 11.08.2010 року про неподання звітності, відповідач не подає звітність по податку на прибуток до ДПІ у Шевченківському районі       м. Києва з квітня 2008 року. Відповідно до наявної в матеріалах справи Довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов’язкових платежів), що контролюються ДПІ у Шевченківському районі м. Києва від 02.09.2010 року №14611/10/24-120 станом на 02.09.2010 року заборгованість перед бюджетом у відповідача відсутня.

Відповідно до частин 1 та 6 статті 59 Господарського кодексу України, припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Відповідно до ч. 3 ст. 5 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Згідно із статтею 2  Закону України „Про державну податкову службу в Україні”, одним із завдань органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Враховуючи, що відповідачем більше року не подаються органам державної податкової служби документи фінансової звітності, суд вважає позовні вимоги Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м. Києва обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

          Адміністративний позов задовольнити повністю.

                  Скасувати (припинити) державну реєстрацію юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Промисловий контракт»(ідентифікаційний код юридичної особи 23742075; місцезнаходження: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, буд. 5).

Постанову надіслати державному реєстратору Шевченківського району міста Києва для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення та для здійснення заходів з припинення юридичної особи у встановленому законом порядку.

Постанову надіслати сторонам у справі.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя                                                                                     І.П. Васильченко

Дата ухвалення рішення12.10.2010
Оприлюднено22.11.2010
Номер документу12330668
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-15888/09/2670

Постанова від 12.10.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні