Постанова
від 11.11.2010 по справі 2а-4618/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а -4618/10/2370

11.11.2010 р. м. Ч еркаси

Черкаський окружний а дміністративний суд в складі :

головуючого - судді Троф імової Л.В.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю: представників по зивача - Сала В.В. за дові реністю; відповідача - не з' явився, розглянувши у відкри тому судовому засіданні в м. Ч еркаси адміністративну спра ву за позовом Канівської об' єднаної державної податково ї інспекції до товариства з о бмеженою відповідальністю « АРТ-КОМ»про припинення юриди чної особи, що не пов' язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

Канівська ОДПІ зверну лась до суду з адміністратив ним позовом про припинення ю ридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «АРТ-КОМ», посилаючись на неп одання відповідачем звітнос ті до державної податкової с лужби з І кварталу 2009 р.

Представник позивача, в суд овому засіданні, позов підтр имав та просив його задоволь нити.

Відповідач письмових зап еречень проти адміністратив ного позову не подав, в судове засідання свого представник а не направив.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, розгляну вши подані документи і матер іали, оцінивши належність, до пустимість, достовірність ко жного доказу окремо, а також д остатність і взаємний зв' яз ок доказів у їх сукупності, су д приходить до наступного.

Відповідно до статті 55 Госп одарського кодексу України с уб' єктами господарювання в изнаються учасники господар ських відносин, які здійснюю ть господарську діяльність, реалізуючи господарську ком петенцію (сукупність господа рських прав та обов'язків), маю ть відокремлене майно і несу ть відповідальність за своїм и зобов'язаннями в межах цьог о майна, крім випадків, передб ачених законодавством. Суб'є ктами господарювання є: госп одарські організації - юриди чні особи, створені відповід но до Цивільного кодексу Укр аїни, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу , а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом пор ядку; громадяни України, іноз емці та особи без громадянст ва, які здійснюють господарс ьку діяльність та зареєстров ані відповідно до закону як п ідприємці.

ТОВ «АРТ-КОМ»зареєстрова ний як суб' єкт підприємниць кої діяльності 11 квітня 2005 року державним реєстратором вико навчого комітету Канівської міської ради Черкаської обл асті (ідентифікаційний код 3347 1924).

Стаття 19 Господарського к одексу України встановлює об ов' язок усіх суб'єктів госп одарювання здійснювати перв инний (оперативний) та бухгал терський облік результатів с воєї роботи, складати статис тичну інформацію, а також над авати відповідно до вимог за кону фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї господарської діяльно сті, інші дані, визначені зако ном.

Відповідно до статті п' я тої Закону України «Про сист ему оподаткування»від 25 черв ня 1991 року № 1251-XII облік платників податків і зборів (обов'язков их платежів) здійснюється ор ганами державної податкової служби та іншими державними органами відповідно до зако нодавства.

Відповідача взято на облік в Канівській ОДПІ 29.12.2008 р. за № 4088.

Стаття 9 Закону України «Про систему оподаткування»одни м з обов' язків платників по датків визначає подавати до державних податкових органі в та інших державних органів відповідно до законів декла рації, бухгалтерську звітніс ть та інші документи і відомо сті, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов'язкових платежів).

Порядок подання податкови х декларацій визначений в За коні України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» від 21 грудня 2000 року № 2181-III. Зок рема статтею 4 цього Закону пе редбачено, що податкові декл арації подаються за базовий податковий (звітний) період, щ о дорівнює: календарному міс яцю (у тому числі при сплаті мі сячних авансових внесків), - пр отягом 20 календарних днів, нас тупних за останнім календарн им днем звітного (податковог о) місяця; календарному кварт алу або календарному піврічч ю (у тому числі при сплаті квар тальних або піврічних авансо вих внесків), - протягом 40 кален дарних днів, наступних за ост аннім календарним днем звітн ого (податкового) кварталу (пі вріччя); календарному року, кр ім випадків, передбачених пі дпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарн их днів за останнім календар ним днем звітного (податково го) року.

Спеціальним законом, що рег улює відносини, які виникают ь у сфері державної реєстрац ії юридичних осіб, а також фіз ичних осіб - підприємців є З акон України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV (надалі за текстом - «Закон № 755-IV»).

Частиною 1 статті 33 Закону № 755-ІУ передбачено, що юридична особа припиняється в резуль таті передання всього свого майна, прав та обов'язків інши м юридичним особам-правонаст упникам у разі злиття, приєдн ання, поділу, перетворення (ре організації) або в результат і ліквідації за рішенням, при йнятим засновниками (учасник ами) юридичної особи або упов новаженим ними органом, за су довим рішенням або за рішенн ям органу державної влади, пр ийнятих у випадках, передбач ених законом.

За змістом вказаної статті поняття «припинення юридичн ої особи» узгоджується з пон яттям «скасування державної реєстрації юридичної особи» , передбаченим статтею 59 Госпо дарського кодексу України.

Стаття 38 Закону №755-ІУ перед бачає порядок державної реєс трації припинення юридичної особи на підставі судового р ішення, що не пов'язане з банкр утством юридичної особи.

Частиною 2 вказаної статті передбачено, що підставами д ля постановлення судового рі шення щодо припинення юридич ної особи, що не пов'язане з ба нкрутством юридичної особи, є зокрема неподання протягом року органам державної пода ткової служби податкових дек ларацій, документів фінансов ої звітності відповідно до з акону, наявність в Єдиному де ржавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним місцезнаходженн ям.

Згідно з даними акту від 05.1 1.2010 р. відповідач не подає звіт ність до Канівської ОДПІ з І к варталу 2009 р.

Таким чином, відповідач по рушив правила здійснення гос подарської діяльності, встан овлені статтею 9 Закону Украї ни «Про систему оподаткуванн я».

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Госпо дарського кодексу України за порушення встановлених зако нодавчими актами правил здій снення господарської діяльн ості до суб'єктів господарюв ання можуть бути застосовані уповноваженими органами дер жавної влади або органами мі сцевого самоврядування адмі ністративно-господарські са нкції, тобто заходи організа ційно-правового або майновог о характеру, спрямовані на пр ипинення правопорушення суб 'єкта господарювання та лікв ідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України у ра зі здійснення суб' єктом гос подарювання діяльності, що с уперечить закону чи установч им документам, до нього може б ути застосовано адміністрат ивно-господарську санкцію у вигляді скасування державно ї реєстрації цього суб'єкта т а його ліквідації. Скасуванн я державної реєстрації суб'є кта господарювання провадит ься за рішенням суду.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України «Про державну подат кову службу в Україні»від 04 гр удня 1990 року № 509-XII органи держав ної податкової служби мають право звертатися у передбаче них законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстр ації суб'єкта підприємницько ї діяльності.

З урахуванням наведених но рм, а також того, що відповідач не подавав до державної пода ткової служби податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше одного року, вказані дії порушують в становлені законодавчими ак тами правила здійснення госп одарської діяльності та є пі дставою для припинення таког о суб' єкта господарювання. Враховуючи право органів дер жавної податкової служби зве ртатися до суду з заявою (позо вною заявою) про скасування д ержавної реєстрації суб' єк та підприємницької діяльнос ті, суд вважає позовні вимоги обґрунтованим та такими, що п ідлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних пов новажень, звільненого від сп лати судового збору, а також з а відсутності витрат позивач а - суб'єкта владних повноваже нь, пов'язаних із залученням с відків та проведенням судови х експертиз, судові витрати (с удовий збір) згідно ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відпові дача не підлягає.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС Ук раїни, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний по зов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особ у - товариство з обмеженою від повідальністю «АРТ-КОМ»(19000, Че ркаська область, м. Канів, вул. Енергетиків, 1, ідентифікацій ний код 33471924).

Копію цієї постанови напра вити державному реєстратору виконавчого комітету Канівс ької міської ради Черкаської області для виконання обов' язків, визначених Законом Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців».

Постанова набирає зако нної сили після закінчення с троку подання апеляційної ск арги, що може бути подана до Ки ївського апеляційного адмін істративного суду через Черк аський окружний адміністрат ивний суд протягом десяти дн ів з дня складання постанови в повному обсязі. Якщо постан ову було проголошено у відсу тності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апе ляційної скарги обчислюєтьс я з дня отримання нею копії по станови.

Постанова складена в повному обсязі 16 листопада 2010 р.

Суддя Л.В.Трофімова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.11.2010
Оприлюднено22.11.2010
Номер документу12332408
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4618/10/2370

Постанова від 11.11.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні