Постанова
від 08.11.2010 по справі 2а-22336/10/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 листопада 2010 р. спра ва № 2а-22336/10/0570

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 6.30

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Бєломєс тнова О. Ю.

при секретарі Федоро вої А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су дових засідань в м. Донецьку п о вул. 50-ї Гвардійської Дивізі ї, 17 адміністративну справу

за позовом Контрольно-рев ізійного управління в Донець кій області

до Добропільсько го районного центру еколого- натуралістичної творчості

учнівської мол оді

про зобов' язання виконати не вчинені дії

за участю представника поз ивача Троніц М.І.

представника відповідача Іванова М.М.

ВСТАНОВИВ:

Контрольно-ревізійне упра вління в Донецькій області з вернулося до суду з позовом д о Добропільського районного центру еколого-натуралістич ної творчості учнівської мол оді про зобов' язання Доброп ільського районногно еколог о-натуралістичного центру уч нівської молоді виконати не вчинені дії, зазначені в п. 1 ли ста - вимоги Добропільськог о міжрайонного контрольно-р евізійного відділу від 08.02.2010р. № 37-13/122, а саме:

· відшкодувати провед ені видатки на покриття за ра хунок бюджетних коштів витра т сторонніх юридичних осіб у сумі 101759,52 грн. шляхом утриманн я з винних осіб згідно вимог с т.. 130, ст.. 138 Кодексу Законів про п рацю від 10.12.1971 №322-V-ІІІ;

· відшкодувати завище ні витрати на оплату праці шл яхом утримання із заробітної плати працівників (на підста ві їх заяв) або винних осіб: за йво виплаченої премії у сумі 4019,75 грн. та винагороди у сумі 2955, 28 грн.; зайво сплачених внескі в до державних цільових фонд ів по незаконно виплаченим с умам по оплаті праці - шляхом коригування поточних внескі в на загальну суму 2529,20 грн. (в т.ч по незаконно виплачені прем ії у сумі 149,39 грн. та по винагоро ді у сумі 1069,91 грн.).

В обґрунтування своїх вим ог позивач посилається на те , що Добропільським міжрайон ним контрольно-ревізійним ві дділом була проведена ревізі я фінансово-господарської ді яльності позивача за період з 01.01.2006р. по 30.11.2009р., про що був склад ений акт № 37-17/03 від 15.01.2010р. На підст аві даного Акту ревізії Добр опільським МКРВ була прийнят а вимога від 08.02.2010р. №37-13/122 про усун ення порушень, виявлених рев ізією.

В ході ревізії були виявлен і порушення діючого законода вства України з фінансових п итань.

До теперішнього часу поруш ення не усунуті, що свідчить п ро невиконання та порушення вимог ч.2 ст.15 Закону України «П ро державну контрольно-ревіз ійну службу в Україні», згідн о з якою законні вимоги служб ових осіб державної контроль но-ревізійної служби є обов'я зковими для виконання службо вими особами об'єктів, що реві зуються чи перевіряються.

Представник відповідача в судове засідання з' явився, адміністративний позов не в изнав, посилаючись на те, що су дове оскарження вимоги від 08 .02.2010р. №37-13/122 про усунення порушен ь, виявлених ревізією триває . Просив суд в задоволенні поз овних вимог відмовити.

Заслухавши представника п озивача, представника відпов ідача та дослідивши матеріал и справи, суд встановив насту пне.

Згідно зі статтею 2 Закону У країни «Про контрольно-ревіз ійну службу в Україні» голов ним завданням державної конт рольно-ревізійної служби є з дійснення державного фінанс ового контролю за використан ням і збереженням державних фінансових ресурсів, необоро тних та інших активів, правил ьністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяття з обов'язань, ефективним викор истанням коштів і майна, стан ом і достовірністю бухгалтер ського обліку і фінансової з вітності в міністерствах та інших органах виконавчої вла ди, в державних фондах, у бюдже тних установах і у суб'єктів г осподарювання державного се ктору економіки, а також на пі дприємствах і в організаціях , які отримують (отримували в п еріоді, який перевіряється) к ошти з бюджетів усіх рівнів т а державних фондів або викор истовують (використовували у періоді, який перевіряється ) державне чи комунальне майн о (далі - підконтрольні устано ви), виконанням місцевих бюдж етів. розроблення пропозицій щодо усунення виявлених нед оліків і порушень та запобіг ання їм у подальшому.

Державний фінансовий конт роль реалізується державною контрольно-ревізійною служб ою через проведення державно го фінансового аудиту та інс пектування.

Інспектування здійснюєтьс я у формі ревізії та полягає у документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансов о-господарської діяльності п ідконтрольної установи, яка повинна забезпечувати виявл ення наявних фактів порушенн я законодавства, встановленн я винних у їх допущенні посад ових і матеріально відповіда льних осіб. Результати ревіз ії викладаються в акті.

Відповідно до статті 11 Зако ну України «Про контрольно-р евізійну службу в Україні», п лановою виїзною ревізією вва жається ревізія у підконтрол ьних установах, яка передбач ена у плані роботи органу дер жавної контрольно-ревізійно ї служби і проводиться за міс цезнаходженням такої юридич ної особи чи за місцем розташ ування об'єкта права власнос ті, стосовно якого проводить ся така планова виїзна ревіз ія.

Планова виїзна ревізія про водиться за сукупними показн иками фінансово-господарськ ої діяльності підконтрольни х установ за письмовим рішен ням керівника відповідного о ргану державної контрольно-р евізійної служби не частіше одного разу на календарний р ік.

Відповідач, Добропільськи й районний центр еколого-нат уралістичної творчості учні вської молоді відповідно до п.6 Статуту, який зареєстрован ий державним реєстратором 03.03 .2009р., запис 12601050003000539, є юридичною ос обою, має самостійний баланс , код ЄДРПОУ 22013569.

Добропільським міжрайонни м контрольно-ревізійним відд ілом згідно п.1.3.1.3 плану на четв ертий квартал 2009 року була про ведена ревізія фінансово-гос подарської діяльності позив ача за період з 01.01.2006р. по 30.11.2009р., пр о що був складений акт № 37-17/03 від 15.01.2010р. (надалі - Акт ревізії).

На підставі Акту ревізії ві дповідно до ст.10 Закону Україн и „Про контрольно-ревізійну службу в Україні” Добропільс ьким МКРВ була прийнята вимо га від 08.02.2010р. №37-13/122, у якій від від повідача між іншого вимагаєт ься прийняти заходи щодо від шкодування проведених видат ків на покриття за рахунок бю джетних коштів витрат сторон ніх юридичних осіб у сумі 101759,52 г рн. шляхом утримання з винних осіб згідно вимог ст. 130, ст. 138 Ко дексу Законів про працю від 10. 12.1971 №322-V-ІІІ; відшкодування зави щених витрат на оплату праці шляхом утримання із заробіт ної плати працівників (на під ставі їх заяв) або винних осіб : зайво виплаченої премії у су мі 4019,75 грн. та винагороди у сумі 2955,28 грн.; зайво сплачених внеск ів до державних цільових фон дів по незаконно виплаченим сумам по оплаті праці - шляхо м коригування поточних внеск ів на загальну суму 2529,20 грн. (в т .ч. по незаконно виплачені пре мії у сумі 149,39 грн. та по винагор оді у сумі 1069,91 грн.).

Згідно зі статтею 7 Закону У країни «Про контрольно-ревіз ійну службу в Україні» голов не контрольно-ревізійне упра вління України, контрольно-р евізійні управління в Респуб ліці Крим, областях, містах Ки єві і Севастополі виконують такі функції, зокрема, провод ять у підконтрольних установ ах ревізії фінансово-господа рської діяльності, використа ння і збереження фінансових ресурсів, необоротних та інш их активів, правильності виз начення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов'язань , стану і достовірності бухга лтерського обліку та фінансо вої звітності; здійснюють ко нтроль за усуненням недолікі в і порушень, виявлених під ча с проведення державного фіна нсового контролю.

Для виконання функцій, визн ачених у статті 7, згідно зі ст аттею 10 Закону України «Про ко нтрольно-ревізійну службу в Україні» головному контроль но-ревізійному управлінню Ук раїни, контрольно-ревізійним управлінням в Республіці Кр им, областях, містах Києві і Се вастополі, контрольно-ревізі йним підрозділам (відділам, г рупам) у районах, містах і райо нах у містах надається право :

- перевіряти у підконт рольних установах грошові та бухгалтерські документи, зв іти, кошториси й інші докумен ти, що підтверджують надходж ення і витрачання коштів та матеріальних цінностей, про водити перевірки фактично ї наявності цінностей (гро шових сум, цінних паперів, сир овини, матеріалів, готової пр одукції, устаткування тощо);

- пред'являти керівник ам та іншим службовим особам підконтрольних установ, що р евізуються, вимоги щодо у сунення виявлених порушен ь законодавства з питань з береження і використання дер жавної власності та фінансів , вилучати в судовому порядку до бюджету виявлені ревізія ми приховані і занижені валю тні та інші платежі, ставити п еред відповідними органами питання про припинення бюдж етного фінансування і креди тування, якщо отримані підпр иємствами, установами та орг анізаціями кошти і позички в икористовуються з порушення м чинного законодавства;

- у судовому порядку ст ягувати у дохід держави кошт и, одержані підконтрольними установами за незаконними уг одами, без встановлених зако ном підстав та з порушенням ч инного законодавства.

Пунктом 10 статті 7 Закону Укр аїни «Про контрольно-ревізій ну службу в Україні» Головно му контрольно-ревізійному уп равлінню України, контрольно -ревізійним управлінням в Ре спубліці Крим, областях, міст ах Києві і Севастополі, контр ольно-ревізійним підрозділа м (відділам, групам) у районах, містах і районах у містах над ається право звертатися до с уду в інтересах держави, якщо підконтрольною установою не забезпечено виконання вимог щодо усунення виявлених рев ізією порушень законодавств а з питань збереження і викор истання активів.

Керуючись п.7 ст. 10 Закону Укр аїни «Про державну контрольн о-ревізійну службу в Україні » начальником Добропільсько го міжрайонного контрольно-р евізійного відділу на ім' я директора Добропільського районного центру еколого-нат уралістичної творчості учні вської молоді Іванова М.М. була направлена вимога від 08.02.2010р. № 37-13/122 щодо відшкодування проведених видатків на покр иття за рахунок бюджетних ко штів витрат сторонніх юридич них осіб у сумі 101759,52 грн. шляхом утримання з винних осіб згід но вимог ст. 130, ст. 138 Кодексу Зак онів про працю від 10.12.1971 №322-V-ІІІ; в ідшкодування завищених витр ат на оплату праці шляхом утр имання із заробітної плати п рацівників (на підставі їх за яв) або винних осіб: зайво випл аченої премії у сумі 4019,75 грн. та винагороди у сумі 2955,28 грн.; зайв о сплачених внесків до держа вних цільових фондів по неза конно виплаченим сумам по оп латі праці - шляхом коригуван ня поточних внесків на загал ьну суму 2529,20 грн. (в т.ч по незако нно виплачені премії у сумі 149 ,39 грн. та по винагороді у сумі 1069,91 грн.).

Відповідно до частини 2 стат ті 15 Закону України «Про контр ольно-ревізійну службу в Укр аїні», законні вимоги службо вих осіб державної контрольн о-ревізійної служби є обов'яз ковими для виконання службов ими особами, що ревізуються.

Вимога Добропільського мі жрайонного контрольно-ревіз ійного відділу від 08.02.2010р. № 37-13/122 відповідачем була оскаржена до Донецького окружного адм іністративного суду в рамках справи 2а-11876/10/0570.

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 02.07.2010 року по справі № 2а-118 76/10/0570 у задоволенні позовних ви мог було відмовлено.

Ухвалою Донецького апеляц ійного адміністративного су ду від 18.08.2010 року залишена апел яційна скарга Добропільськ ого районного центру еколого - натуралістичної творчості учнівської молоді залишена без розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 254 КАС Укр аїни у разі подання апеляцій ної скарги судове рішення, як що його не скасовано, набирає законної сили після закінче ння апеляційного розгляду сп рави.

За таких обставин, постано ва Донецького окружного адмі ністративного суду від 02.07.2010р. н абрала законної сили.

Відповідно до ч.1 ст.72 КАС Укр аїни, обставини, встановлені судовим рішенням в адмініст ративній, цивільній або госп одарській справі, що набрало законної сили, не доказуютьс я при розгляді інших справ, у я ких беруть участь ті самі осо би або особа, щодо якої встано влено ці обставини.

Обставини, які були встанов лені постановою, що набрала з аконної сили, в одній адмініс тративній справі не можуть о спорюватися в іншій судовій справі за участю тих самих ст орін.

Оскільки постанова Донець кого окружного адміністрати вного суду від 02.07.2010р. набрала з аконної сили, викладені у акт і ревізії висновки є чинними , що обумовлює також обов' яз ковість прийнятої на підста ві акту ревізії вимоги позив ача.

Посилання відповідача на о скарження ухвали Донецького апеляційного адміністратив ного суду від 18.08.2010 року в касац ійному порядку судом до уваг и не приймається, оскільки ві дповідно до ст.254 КАС України у разі подання апеляційної ск арги судове рішення, якщо йог о не скасовано, набирає закон ної сили після закінчення ап еляційного розгляду справи, а постанова або ухвала суду а пеляційної інстанції за насл ідками перегляду набирає зак онної сили з моменту проголо шення. Звернення відповідача з вказаною касаційною скарг ою не зупиняє дію постанови Д онецького окружного адмініс тративного суду від 02.07.2010р. по с праві № 2а-11876/10/0570.

Відповідач доказів щодо ви конання обов' язкових вимо г позивача суду не надав.

За таких обставин, позовні в имоги Контрольно-ревізійног о управління в Донецькій об ласті до Добропільського ра йонного центру еколого- н атуралістичної творчості уч нівської молоді про зобов' язання виконати не вчинені д ії підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 94 КАС України судові витрати стяг ненню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 94, 158,160 -163, 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Контрольно-рев ізійного управління в Донець кій області до Добропіль ського районного центру екол ого- натуралістичної творчос ті учнівської молоді про зоб ов' язання виконати не вчине ні дії задовольнити.

Зобов' язати Доброп ільський районний еколого-на туралістичний центр учнівсь кої молоді (юридична особа: 8503 2, Донецька область, Добропіль ський район, с. Добропілля, вул .. Леніна, 58(б), фактична адреса: 85 000, Донецька область, м. Добропі лля, вул. Матросова, 16, ЄДРПОУ 22013 569) виконати не вчинені дії, заз начені в п. 1 листа - вимоги До бропільського міжрайонного контрольно-ревізійного відд ілу від 08.02.2010р. № 37-13/122, а саме:

· відшкодувати провед ені видатки на покриття за ра хунок бюджетних коштів витра т сторонніх юридичних осіб у сумі 101759,52 грн. шляхом утриманн я з винних осіб згідно вимог с т. 130, ст. 138 Кодексу Законів про п рацю від 10.12.1971 №322-V-ІІІ;

· відшкодувати завище ні витрати на оплату праці шл яхом утримання із заробітної плати працівників (на підста ві їх заяв) або винних осіб: за йво виплаченої премії у сумі 4019,75 грн. та винагороди у сумі 2955, 28 грн.; зайво сплачених внескі в до державних цільових фонд ів по незаконно виплаченим с умам по оплаті праці - шляхом коригування поточних внескі в на загальну суму 2529,20 грн. (в т.ч . по незаконно виплачені прем ії у сумі 149,39 грн. та по винагоро ді у сумі 1069,91 грн.).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному по рядку до Донецького апеляцій ного адміністративного суду через Донецький окружний ад міністративний суд шляхом по дачі в 10-денний строк з дня її о тримання апеляційної скарги .

Постанова набирає за конної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги У випадку подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Вступна та резолютив на частина постанови проголо шена у судовому засіданні 08 ли стопада 2010р. Постанова вигот овлена в повному обсязі 12 лис топада 2010р.

Суддя Бєломєстнов О. Ю.

Дата ухвалення рішення08.11.2010
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу12334437
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-22336/10/0570

Ухвала від 09.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 09.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 23.12.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Блохін А.А.

Постанова від 08.11.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О. Ю.

Ухвала від 06.10.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О. Ю.

Ухвала від 18.10.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О. Ю.

Ухвала від 24.09.2010

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Бєломєстнов О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні