Постанова
від 19.11.2010 по справі 8959/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа №2а- 8959/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2010 року

Одеський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді Іванова Е.А.

секретаря Чиженко А.О.

за участю представника поз ивача Бондарчук І .І. (за довіреністю)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні суду в м. Одесі справу за ад міністративним позовом Держ авної податкової інспекції у Приморському районі м. Одеси до Приватного підприємства «Чорноморський споживчий ре сурс Альянс»про стягнення за боргованості

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у Приморському район і м. Одеси звернулась до суду з позовом до Приватного підпр иємства «Чорноморський спож ивчий ресурс Альянс», в якому просить стягнути з відповід ача суму заборгованості по п одатку на додану вартість у р озмірі 4173,39 грн.

Свої позовні вимоги мотиву є тим, що згідно облікових кар ток станом на 09.08.2010 рік у підпри ємства рахується заборгован ість по податку на додану вар тість у розмірі 4173,39 грн. Вказан а заборгованість по податку на додану вартість виникла у результаті подання ПП «Чорн оморський споживчий ресурс А льянс»податкових деклараці й з податку на додану вартіст ь № 312665 від 02.12.2009 року на суму 1021 грн ., № 312993 від 02.12.2009 року на суму 1013 грн. , № 313011 від 02.12.2009 року на суму 1036 грн., № 313695 від 02.12.2009 року на суму 1116 грн., в яких підприємством самості йно визначено суму податково го зобов' язання по податку на додану вартість. ДПІ у Прим орському районі м. Одеси були вжиті заходи по одержанню за боргованості по платежам ПП «Чорноморський споживчий ре сурс Альянс», а саме платнику були направлені перша та дру га податкові вимоги, які в рез ультаті неможливості вручен ня були розміщені на дошці ог олошень у ДПІ у Приморському районі м. Одеси. Але самостійн о визначена сума податку від повідачем сплачена не була, в зв' язку з цим позивач зверн увся до суду та просить задов ольнити його позовні вимоги, стягнувши з відповідача сум у заборгованості.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримала с вої позовні вимоги, просила ї х задовольнити в повному обс язі з підстав, викладених в по зовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про день, час та місце слух ання справи повідомлений нал ежним чином, про що свідчить к онверт, що повернувся на адре су суду з відміткою органу зв ' язку, що адресат не розшука ний.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС Укр аїни у разі повернення пошто вого відправлення із повістк ою, яка не вручена адресату з н езалежних від суду причин, вв ажається, що така повістка вр учена належним чином.

Отже за таких обставин суд в важає, що відповідач належни м чином повідомлений про ден ь час та місце судового розгл яду справи, але про причину не явки суд не сповістив.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, вивчивши обставини справи, дослідивши наявні у справі докази, суд пр иходить до наступних висновк ів.

Судом встановлено, що прива тне підприємство «Чорноморс ький споживчий ресурс Альянс »зареєстроване як юридична о соба 06.05.2009 року Виконавчим комі тетом Одеської міської ради, про що свідчить Довідка з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців (а.с.8-9).

Відповідно довідки ДПІ у Пр иморському районі м. Одеси пр о взяття на облік платника по датків ПП «Чорноморський спо живчий ресурс «Альянс»взяти й на облік в органах державно ї податкової служби 08.05.2009 року з а № 78403 (а.с.7).

Як встановлено судом, відпо відно до поданих декларацій № 313695 від 22.06.2009 року (а.с.20-21), № 312665 від 01. 12.2009 року (а.с.12-13), № 312993 від 07.09.2009 року (а .с.14-15) № 313011 від 20.10.2009 року (а.с.16-17) плат ником податку самостійно виз начена сума податку на додан у вартість за травень 2009 року в розмірі 1116 грн., за червень 2009 р оку в розмірі 1021 грн., за липень 2009 року в розмірі 1013 грн. та за ве ресень 2009 року - 1036 грн.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни «Про систему оподаткув ання»платниками податків і з борів (обов'язкових платежів ) є юридичні і фізичні особи, н а яких згідно з законами Укра їни покладено обов'язок спла чувати податки і збори (обов'я зкові платежі).

Згідно з п.п. 2,3 п. 1 ст. 9 Закону У країни «Про систему оподатку вання»платники податків і зб орів (обов'язкових платежів) з обов'язані подавати до держа вних податкових органів та і нших державних органів відпо відно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, п ов' язані з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов ' язкових платежів), сплачув ати належні суми податків і з борів (обов'язкових платежів ) у встановлені законами терм іни.

Відповідно до п.п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 За кону України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми», платник податків самост ійно обчислює суму податково го зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації, крі м випадків, передбачених під пунктом «г»п.п. 4.2.2 п. 4.2, а також п. 4.3 цієї статті.

Згідно п. 5.1 ст. 5 вказаного зак ону податкове зобов'язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, вважається узгоджен им з дня подання такої податк ової декларації.

Згідно з п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України «Про порядок погашен ня зобов'язань платників под атків перед бюджетами та дер жавними цільовими фондами», платник податків зобов'язани й самостійно сплатити суму п одаткового зобов'язання, заз начену у поданій ним податко вій декларації, протягом дес яти календарних днів, наступ них за останнім днем відпові дного граничного строку, пер едбаченого п.п.4.1.4 п.4.1 ст.4 вказан ого Закону для подання подат кової декларації.

Відповідно до п.п.5.4.1 п.5.4 ст.5 за значеного закону узгоджена с ума податкового зобов' язан ня, не сплачена у встановлени й законодавством строк, визн ається сумою податкового бор гу.

Відповідно до облікової ка ртки платника податку, стано м на 09.08.2010 року за платником ПП « Чорноморський споживчий рес урс «Альянс»рахується забор гованість по сплаті податку на додану вартість в розмірі 4173,39 грн. (а.с.18-19).

Відповідно до п.п. 6.2.1. п. 6.2. ст. 6 З акону України «Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами»у разі коли платник пода тків не сплачує узгоджену су му податкового зобов'язання в установлені строки, податк овий орган надсилає такому п латнику податків податкові в имоги.

Згідно до п.п. 6.2.3. п. 6.2. Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами» Под аткові вимоги надсилаються:

а) перша податкова вимога - н е раніше першого робочого дн я після закінчення граничног о строку сплати узгодженої с уми податкового зобов'язання . Перша податкова вимога міст ить повідомлення про факт уз годження податкового зобов'я зання та виникнення права по даткової застави на активи п латника податків. обов'язок п огасити суму податкового бор гу та можливі наслідки непог ашення його у строк;

б) друга податкова вимога - н е раніше тридцятого календар ного дня від дня направлення (вручення) першої податкової вимоги, у разі непогашення пл атником податків суми податк ового боргу у встановлені ст роки. Друга податкова вимога додатково до відомостей, вик ладених у першій податковій вимозі, може містити повідом лення про дату та час проведе ння опису активів платника п одатків, що перебувають у под атковій заставі, а також про д ату та час проведення публіч них торгів з їх продажу.

Судом встановлено, що ДПІ у Приморському районі м. Одеси до ПП «Чорноморський спожив чий ресурс Альянс»була надіс лана перша податкова вимога від 13 січня 2010 року № 1/219 на суму п одаткового зобов' язання 4173,3 9 грн., про що свідчить корінец ь першої податкової вимоги (а .с.10).

Судом також встановлено, що ДПІ у Приморському районі м. О деси була виставлена ПП «Чор номорський споживчий ресурс «Альянс»друга податкова вим ога на суму 4173,39 грн., про що свід чить корінець другої податко вої вимоги (а.с.11).

Згідно п.п. 6.2.4. п. 6.2. ст. 6 Закону У країни «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами»у р азі коли податковий орган аб о пошта не може вручити платн ику податків податкове повід омлення або податкові вимоги у зв'язку з незнаходженням по садових осіб, їх відмовою при йняти податкове повідомленн я або податкову вимогу, незна ходженням фактичного місця р озташування (місцезнаходжен ня) платника податків, податк овий орган розміщує податков е повідомлення або податкові вимоги на дошці податкових о голошень, встановленій на ві льному для огляду місці біля входу до приміщення податко вого органу. При цьому день ро зміщення такої податкової ви моги вважається днем її вруч ення.

Судом встановлено, що Держа вною податковою інспекцією у Приморському районі м. Одеси податкові вимоги були розмі щені на дошці оголошень ДПІ у Приморському районі м. Одеси про що складено акт про немож ливість вручення податкової вимоги № 156/24-1002 від 28 січня 2010 року (а.с.10 зворот).

Згідно з пп. 3.1.1 ст.3 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов' язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами»ак тиви платника податків можут ь бути примусово стягнені в р ахунок погашення його податк ового боргу виключно за ріше нням суду.

Частиною 1 статті 71 Кодексу а дміністративного судочинст ва України передбачено, що ко жна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтую ться її вимоги та запереченн я.

Але відповідачем не надано суду доказів, що спростовуют ь позовні вимоги ДПІ у Примор ському районі м. Одеси щодо ст ягнення суми заборгованості .

Згідно зі ст. 86 Кодексу адмін істративного судочинства Ук раїни суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуєтьс я на їх безпосередньому, всеб ічному, повному та об'єктивно му дослідженні.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що позовні вимоги Державної податкової інспек ції у Приморському районі м.О деси обґрунтовані, тому підл ягають задоволенню .

На підставі вищевикладено го, керуючись Законом Україн и «Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами»ст.ст. 158 - 1 63 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Позов Державної по даткової інспекції у Приморс ькому районі м.Одеси до Прива тного підприємства „ Чорномо рський споживчий ресурс Алья нс” задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства „ Чорноморський спо живчий ресурс Альянс” місце знаходження: м.Одеса, вул. Кана тна 42 код ЄДРПОУ 36501799 заборгован ість по податку на додану вар тість у сумі 4173,39грн. на р/р 31113029700008, о держувач - Головне управлін ня ДКУ в Одеській області, бан ку ГУ ДКУ в Одеській області М ФО 828011 код 23213460 код бюджетної кла сифікації 14010100.

Постанова набирає законн ої сили відповідно до ст..254КАС України.

Апеляційна скарга на пост анову суду подається протяго м десяти днів після отриманн я копії постанови. Апеляційн а скарга подається до Одеськ ого апеляційного адміністра тивного суду через Одеський окружний адміністративний с уд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особ ою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністратив ного суду.

Постанова виготовлена в по вному обсязі 19 листопада 2010 рок у.

Суддя Е.А.Іванов.

19 листопада 2010 року

Дата ухвалення рішення19.11.2010
Оприлюднено23.11.2010
Номер документу12334880
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —8959/10/1570

Ухвала від 15.09.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 15.09.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 19.11.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні