Рішення
від 03.11.2010 по справі 15/97-1622
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"03" листопада 2010 р. Справа № 15/97-1622

Господарський суд Терноп ільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув справу

за позовом: Комунального підприємства теплових мереж "Тернопільміськтеплокомуне нерго" Тернопільської місько ї ради, вул. І. Франка, 16, м. Терноп іль, 46000

до відповідача: Суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1, АДРЕСА_1, 46000

про стягнення 16.618,51 грн. за боргованості та 14.731,48 грн. пені

за участю представникі в сторін:

позивача: юрискон сульт Яковенчук Богдана Ів анівна - довіреність № 1656/1 в ід 27.07.10р.;

відповідача: ОСОБА _1

Суть справи:

Комунальне підприємство теплових мереж "Тернопільмі ськтеплокомуненерго" Терноп ільської міської ради, вул. І. Франка, 16, м. Тернопіль, звернул ося з позовом до Суб'єкта підп риємницької діяльності - фі зичної особи ОСОБА_1, АДР ЕСА_1, про стягнення 16.618,51 грн. з аборгованості та 14.731,48 грн. пені .

Сторони відповідно до ст. 64 Г ПК України повідомлені про м ісце і час розгляду справи.

У розпочатому судовому зас іданні учасникам судового пр оцесу роз' яснено їх процесу альні права та обов' язки, пе редбачені ст.ст. 20, 22, 811 Господар ського процесуального кодек су України (далі ГПК України).

За відсутності клопотання представників сторін техніч на фіксація судового процесу не здійснювалася.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і.

Відповідач відзиву на позо в не подав, однак у судовому за сіданні позовні вимоги в час тині стягнення основної суми заборгованості визнав у пов ному обсязі, а також надав суд у докази часткової оплати ос новного боргу в сумі 4.500 грн.. В ч астині стягнення пені проти позовних вимог заперечив.

Розглянувши матеріали с прави, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

Статтею 1 ГПК України пер едбачено, що підприємства, ус танови, організації, інші юри дичні особи мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их або оспорюваних прав і охо ронюваних законом інтересів .

Відповідно до ст. 2 ГПК Украї ни господарський суд порушує провадження у справі за позо вами, зокрема підприємств і о рганізацій, які звертаються до суду за захистом своїх пра в та охоронюваних законом ін тересів.

За змістом положень вказан их норм, правом на пред' явле ння позову до господарського суду наділені, зокрема юриди чні особи, фізичні особи - пі дприємці, а суд шляхом вчинен ня провадження у справі здій снює захист осіб, права та охо ронювані законом інтереси як их порушені або оспорюються.

Відповідно до ст. 16 Цивільно го кодексу України та п. 2 ст. 20 Г осподарського кодексу Украї ни кожний суб' єкт господарю вання та споживач має право н а захист своїх прав і законни х інтересів.

Позивач - Комунальне підп риємство теплових мереж "Тер нопільміськтеплокомуненер го" Тернопільської міської р ади, вул. І. Франка, 16, м. Тернопіл ь, зареєстрований Виконавчим комітетом Тернопільської мі ської ради 08.12.1997р., що підтвердж ується довідкою АА № 169510 Головн ого управління статистики у Тернопільській області, а то му наділений правом на зверн ення до суду за захистом свої х прав.

Як вбачається із матеріалі в справи, між Комунальним під приємством теплових мереж "Т ернопільміськтеплокомунен ерго" Тернопільської міської ради, вул. І. Франка, 16, м. Тернопі ль (Енергопостачальна органі зація), та Суб'єктом підприємн ицької діяльності - фізично ю особою ОСОБА_1, АДРЕСА_ 1 (Споживач), 01.11.2007р. укладено до говір № 1609 про постачання тепл ової енергії, у відповідност і до умов якого, позивач, як "Ен ергопостачальна організаці я" по договору, зобов' язуєть ся постачати Споживачеві теп лову енергію в гарячій воді в потрібних йому обсягах, а Спо живач зобов' язується оплач увати одержану теплову енерг ію за встановленими тарифами в терміни, передбачені цим до говором (розділ 1 договору).

Облік та споживання тепло вої енергії проводиться за п риладами обліку або розрахун ковим способом (п. п. 5.1. п. 5 догов ору).

У відповідності до п. п. 6.1, 6.2. п. 6. договору сторони встановил и, що розрахунки за теплову ен ергію, що споживається, прово дяться виключно в грошовій ф ормі відповідно до встановле них тарифів. В разі зміни тари фів розрахунок за теплову ен ергію проводиться із дня вво ду нових тарифів. Розрахунко вим періодом є календарний м ісяць.

Пунктом 10.1 договору, сторони погодили, що даний договір на буває чинності з дня його під писання та діє до 01.11.2010р..

Припинення дії договору не звільняє споживача від обов ' язку повної оплати спожито ї теплової енергії (п. 10.3. догов ору).

Договір вважається пролон гованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінче ння терміну його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із сторін (п. 10.4. договору).

До виконання господарськ их договорів, згідно п. 1 ст. 193 Го сподарського кодексу Україн и, застосовуються відповідні положення Цивільного кодекс у України з урахуванням особ ливостей, передбачених Госпо дарським кодексом.

Згідно ст. 67 Господарського кодексу України відносини п ідприємств з іншими підприєм ствами, організаціями, грома дянами в усіх сферах господа рської діяльності здійснюют ься на основі договорів. Підп риємства вільні у виборі пре дмета договору, визначенні з обов' язань, інших умов госп одарських взаємовідносин, що не суперечить законодавству України.

У відповідності до ст. 509 Циві льного кодексу України, ст. 173 Г осподарського кодексу Украї ни, в силу господарського зоб ов' язання, яке виникає між с уб'єктом господарювання та і ншим учасником (учасниками) в ідносин у сфері господарюван ня, один суб'єкт (зобов'язана с торона, у тому числі боржник) з обов'язаний вчинити певну ді ю господарського чи управлін сько-господарського характе ру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати ма йно, сплатити гроші, надати ін формацію тощо), або утриматис я від певних дій, а інший суб'є кт (управнена сторона, у тому ч ислі кредитор) має право вима гати від зобов'язаної сторон и виконання її обов'язку.

Згідно вимог ст. 526 Цивільног о кодексу України, ст. 193 Господ арського кодексу України, су б'єкти господарювання та інш і учасники господарських від носин повинні виконувати гос подарські зобов'язання належ ним чином відповідно до зако ну, інших правових актів, дого вору, а за відсутності конкре тних вимог щодо виконання зо бов'язання - відповідно до вим ог, що у певних умовах звичайн о ставляться.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечено відп овідачем у справі, що в поруше ння умов договору, Суб'єктом п ідприємницької діяльності - фізичною особою ОСОБА_1, АДРЕСА_1, не виконано своїх д оговірних зобов' язань та не проведено в повній мірі розр ахунків за надані послуги у с троки та порядку, визначеном у розділом 6 Договору на підст аві виставлених йому рахункі в, внаслідок чого станом на де нь порушення провадження у с праві за відповідачем рахува лася заборгованість сумі 16.618,51 грн..

Однак, в ході судового розгл яду з' ясовано, що відповіда чем частково сплачено суму о сновного боргу, на підтвердж ення чого останнім надано ко пії платіжних доручень № 21 від 02.11.2010р. на суму 500 грн. та № 20 від 02.11.201 0р. на суму 4.000 грн., а тому провад ження у справі в цій частині п ідлягає припиненню на підста ві п. 11 ст. 80 ГПК України, ., і стано м на час розгляду спору за ним рахується заборгованість в сумі 12.118,51 грн., яка підлягає до з адоволення як обґрунтовано з аявлена і підтверджена матер іалами справи.

Згідно ст.ст. 546, 549 Цивільного кодексу України виконання зо бов'язання може забезпечуват ися згідно з законом або дого вором неустойкою (штрафом, пе нею), порукою, гарантією, заста вою, притриманням, завдатком . При цьому неустойкою (штрафо м, пенею) визнається, визначен а договором або актом цивіль ного законодавства, грошова сума або інше майно, які боржн ик повинен передати кредитор ові у разі порушення боржник ом зобов' язання.

Частиною 1 ст. 216 Господарсько го кодексу України визначено , що учасники господарських в ідносин несуть господарсько -правову відповідальність за правопорушення у сфері госп одарювання шляхом застосува ння до правопорушників госпо дарських санкцій на підстава х і в порядку, передбачених ци м кодексом, іншими законами т а договором.

Статтею 209 ЦК України встано влено, що особа, яка не виконал а зобов' язання або виконала його неналежним чином несе м айнову відповідальність на у мовах, передбачених законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господ арського кодексу України штр афними санкціями у цьому Код ексі визнаються господарськ і санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), я ку учасник господарських від носин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил з дійснення господарської дія льності, невиконання або нен алежного виконання господар ського зобов'язання. Згідно з ч. 4 статті 231 ГК України у разі, я кщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкці ї застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

Належне виконання грошови х зобов' язань по здійсненню розрахунків за теплову енер гію Споживачем забезпечено с торонами у п. 7.2.3. Договору у виг ляді пені в розмірі 0,5% належно ї до сплати суми за кожен день прострочення.

Абзацом 3 статті 1 Закону Укр аїни "Про відповідальність с уб'єктів підприємницької дія льності за несвоєчасне внесе ння плати за спожиті комунал ьні послуги та утримання при будинкових територій" визнач ено, що суб'єкти підприємниць кої діяльності, які використ овують нежилі будинки і прим іщення, належні їм на праві вл асності або орендовані ними на підставі договору за несв оєчасні розрахунки за спожит і комунальні послуги сплачую ть пеню в розмірі одного відс отка від суми простроченого платежу за кожний день прост рочення, якщо інший розмір пе ні не встановлено угодою сто рін, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу.

Позивач просить суд стягну ти з відповідача 14.731,48 грн. пені за порушення строків оплати наданих послуг, нарахованої на суму заборгованості, за пе ріод з 01.03.10р. по 31.08.10р., з врахуванн ям вимог Закону України "Про в ідповідальність суб' єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення пла ти за спожиті комунальні пос луги та утримання прибудинко вих територій".

Разом з тим, за правилами ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування ш трафних санкцій за простроче ння виконання зобов'язання, я кщо інше не встановлено зако ном або договором, припиняєт ься через шість місяців від д ня, коли зобов'язання мало бут и виконано.

Позовні вимоги в частині ст ягнення з відповідача пені в розмірі 14.731,48 грн. заявлений без підставно, позивачем всупере ч приписам п.6 ст. 232 ГК України р озраховувався розмір пені в межах шестимісячного строку нарахування останньої не ві д дня, коли зобов' язання мал о бути виконано, а на власний р озсуд, визначивши його з 01.03.2010р. по 31.08.2010р., що суперечить вимога м чинного законодавства Укра їни, а також без врахування ум ов договору щодо термінів ви конання зобов' язань відпов ідачем по оплаті за теплову е нергію (тобто нарахування пе ні здійснюється позивачем по чинаючи з березня 2010р. на суму з агальної заборгованості (11767,77 грн.), яка виникла за період бе резень 2009р. - березень 2010р.)

У відповідності до ст.ст. 32, 33 Г осподарського процесуально го кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні д ані, на підставі яких господа рський суд у визначеному пор ядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яки х ґрунтуються вимоги і запер ечення сторін, а також інші об ставини, які мають значення д ля правильного вирішення гос подарського спору. Кожна сто рона повинна довести ті обст авини, на які вона посилаєтьс я як на підставу своїх вимог т а заперечень.

Враховуючи, що відповідач с таном на день розгляду спору не надав суду будь-яких доказ ів про погашення заборговано сті перед позивачем, суд вваж ає позовні вимоги Комунально го підприємства теплових мер еж "Тернопільміськтеплокому ненерго" Тернопільської місь кої ради, вул. І. Франка, 16, м. Терн опіль, щодо стягнення з Суб'єк та підприємницької діяльнос ті - фізичної особи ОСОБА_1 , АДРЕСА_1, 12.118,51 грн. заборго ваності за послуги з теплопо стачання, обґрунтованими, пі дтвердженими документально та такими, що підлягають до за доволення.

Витрати по сплаті державно го мита та витрати на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, згідно ст. 4 9 ГПК України, покладаються на відповідача, пропорційно ро зміру задоволених позовних в имог.

Враховуючи наведене, керую чись ст. ст. 526, 712, 714 Цивільного ко дексу України, ст.ст. 1, 2, 12, 22, 32, 43, 44 - 49, 69, 75, п. 11 ст. 80, ст.ст. 82, 84, 85 Господарсь кого процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В:

1.Позовні вимоги задоволь нити частково.

2.Стягнути з Суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1, АДРЕС А_1, код НОМЕР_1 на користь Комунального підприємства т еплових мереж "Тернопільмісь ктеплокомуненерго" Тернопіл ьської міської ради, вул. І. Фр анка, 16, м. Тернопіль, код 14034534 - 12 .118,51 грн. заборгованості за пос луги з теплопостачання, 166,18 грн . державного мита та 125,10 грн. вит рат на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су.

3.В частині стягнення 4.500 грн. з аборгованості за послуги з т еплопостачання провадження по справі припинити.

4.В частині стягнення 14.731,48 грн . пені в позові відмовити.

5.Рішення господарського су ду набирає законної сили в де сятиденний строк з дня його п рийняття (підписання).

6.Наказ видати стягувачеві п ісля набрання судовим рішенн ям законної сили.

7.На рішення господарсько го суду, яке не набрало законн ої сили, сторони у справі, прок урор мають право подати апел яційну скаргу протягом десят и днів з дня прийняття (підпис ання) рішення "18" листопада 20 10 року через місцевий госп одарський суд.

Суддя Г.Б. Бучинськ а

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення03.11.2010
Оприлюднено24.11.2010
Номер документу12357302
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/97-1622

Судовий наказ від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Рішення від 03.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні