Рішення
від 11.12.2007 по справі 3/317-07-8720
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

3/317-07-8720

                

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                   


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" грудня 2007 р.Справа  № 3/317-07-8720

За позовом:  Кілійської портової санітарно епідеміологічної станції Міністерства охорони здоров'я України

До відповідача: Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ"

Про: стягнення 17434,6 грн.

                                                                                                              Суддя  Д'яченко Т.Г.

                                                           Представники:

Від позивача: Климентій Є.О. - представник, за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Кілійська портова санітарно епідеміологічна станція Міністерства охорони здоров'я України звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою, в якій просив суд стягнути з відповідача - Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" заборгованість в розмірі 17434,6 грн.

Відповідач в судові засідання не з'явився, але позовні вимоги визнав у повному обсязі, що вбачається з наданого письмового відзиву. У зазначеному відзиві Державним підприємством "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" заявлено клопотання про відстрочення виконання судового рішення на три місяці.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив.

01 квітня 2004 року між Кілійською портовою санітарно епідеміологічною станцією Міністерства охорони здоров'я України (надалі - Виконавець) та Державним підприємством "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" (Замовник) було укладено Договір № 6, згідно якого Виконавець зобов'язався з 01.04.2004р. проводити комплекс проти епідеміологічних заходів на території та в будівлях Замовника (дератизація, дезінсекція, дезінфекція) своїми силами та засобами у залежності від санітарно-епідеміологічного стану згідно встановлених цін по видам послуг, а Замовник зобов'язався проводити розрахунки з Виконавцем за проведення робіт у розмірі 1/12 річної суми у поточному місяці згідно платіжної вимоги.

01 квітня 2005 року між Кілійською портовою санітарно епідеміологічною станцією Міністерства охорони здоров'я України (надалі - Виконавець) та Державним підприємством "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" (Замовник) було укладено Договір № 7, згідно якого Виконавець зобов'язався з 01.04.2005р. проводити комплекс проти епідеміологічних заходів на території та в будівлях Замовника (дератизація, дезінсекція, дезінфекція) своїми силами та засобами у залежності від санітарно-епідеміологічного стану згідно встановлених цін та об'ємів послуг, а Замовник зобов'язався, зокрема, не пізніше 20-го числа, проводити попередню оплату 1/12 річної суми за наступний місяць, при наявності договору на постійне обслуговування та у повному обсязі при одноразових послугах.

На виконання умов вищезазначених договорів Кілійською портовою санітарно епідеміологічною станцією Міністерства охорони здоров'я України було виконано роботи, надано послуги на загальну суму 26900,67 грн. Державним підприємством "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" проведено розрахунок на загальну суму 9466,07 грн.

Отже,  у Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" існує дебіторська заборгованість перед Кілійською портовою санітарно епідеміологічною станцією Міністерства охорони здоров'я України на загальну суму 17434,60 грн., що підтверджує акт звірення взаємних розрахунків станом на31.12.2005р.

Неналежне виконання договірних зобов'язань Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" обумовило дії позивача по зверненню до господарського суду Одеської області за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України  передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст. 193 ГК України).

Згідно з ч.2 ст. 218 Господарського Кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог зі стягненням з відповідача суми боргу в розмірі 17434,60 грн.

У письмовому відзиві Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" міститься клопотання щодо відстрочення виконання рішення суду на три місяці, свою позицію відповідач обґрунтовує важким фінансовим положенням, відсутністю вільного судноплавства по річці Дунай, що спричиняє значні збитки підприємству.

З огляду на виняткові обставини справи, матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ" у виникненні заборгованості, а також те, що ненадання розстрочки та відстрочки виконання судового рішення може завдати суттєвої шкоди державному підприємству, суд приходить до висновку щодо відстрочення виконання рішення господарського суду на три місяці.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті державного мита в сумі 174,35грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 118грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.  44, 49, 82-85 ГПК України, суд, –

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ"  (68355, Одеська область, Кілійський район, м. Вилкове, вул. Придунайська, 2),                         р/р 26005964866807, р/р 26002964866015 у філії ЗАТ „ПУМБ” м. Одеса, МФО 328191,            код ЄДРПОУ 01125206) на користь Кілійської портової санітарно - епідеміологічної станції Міністерства охорони здоров'я України (68300, Одеська область, м. Кілія, вул. Кубишкіна, 19) суму заборгованості в розмірі 17434 (сімнадцять тисяч чотириста тридцять чотири) грн. 60 коп., 174 (сто сімдесят чотири) грн. 35 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять)грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

3. Відстрочити виконання рішення суду на три місяці.

Рішення підписано 17 грудня 2007року.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

        Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

        

         Суддя                                                                                                            Д'яченко Т.Г.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.12.2007
Оприлюднено29.12.2007
Номер документу1238129
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/317-07-8720

Рішення від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні