Постанова
від 18.12.2007 по справі 21/202-07-6433
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

21/202-07-6433

           

 ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В АІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"18" грудня 2007 р. Справа № 21/202-07-6433

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Воронюка О.Л.

Суддів:                   Єрмілова Г.А.

                               Лашина В.В.

При секретарі:         Толок В.В.

За участю представників сторін:

Від УПФУ в Київському районі м. Одеси –Паньків Н.О., довіреність №6430/09 від 22.10.2007р.;

Представники інших учасників провадження у справі про банкрутство в судове засідання не з'явились. Про час і місце його проведення повідомлені належним чином.

   Розглянувши апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси

на ухвалу господарського суду Одеської області від 09.10.2007р.

по справі № 21/202-07-6433

за заявою Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси

до Малого приватного підприємства „Агрос”

про банкрутство

                              ВСТАНОВИЛА:

Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси 13.08.2007р. звернулось до суду з заявою у порядку ст. 52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” про визнання Малого приватного підприємства „Агрос” банкрутом, оскільки останнє неспроможне виконати свої грошові зобов'язання щодо сплати недоїмки із страхових внесків у сумі 473,60 грн. та боржник і його керівні органи відсутні за юридичною адресою.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 17.08.2007р. порушено провадження у справі №21/202-07-6433 за заявою Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси про банкрутство Малого приватного підприємства „Агрос” за ознаками ст.52 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 09.10.2007р.   провадження у справі№21/202-07-6433 про банкрутство Малого приватного підприємства “Агрос” припинено.

Не погоджуючись із прийнятою ухвалою, Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси звернулося із апеляційною скаргою, в якій просить скасувати її, а справу передати на розгляд до господарського суду Одеської області, посилаючись на не відповідність оскаржуваної ухвали фактичним обставинам справи, та порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши обґрунтованість прийнятої господарським судом ухвали, судова колегія дійшла висновку, що апеляційна скарга піддягає задоволенню, виходячи із наступного.

Згідно ст. 36 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців” для проведення державної реєстрації припинення  юридичної особи в результаті її ліквідації голова ліквідаційної комісії або уповноважена ним особа після закінчення процедури ліквідації, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у  спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинен  подати  (надіслати  рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи: заповнену реєстраційну   картку   на   проведення   державної реєстрації припинення юридичної особи у зв'язку з ліквідацією;свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи; оригінал установчих документів; акт ліквідаційної  комісії з ліквідаційним балансом, який затверджено рішенням засновників  (учасників) або уповноваженого ними органу; довідку відповідного  органу державної податкової служби про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язкових платежах); довідку  відповідного  органу  Пенсійного  фонду  України про відсутність  заборгованості;  довідки  відповідних  органів  фондів соціального страхування про  відсутність заборгованості; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Скаржник зазначає, що відповідного запиту до фонду не надходило і довідка про відсутність у боржника заборгованості не надавалась.

Крім цього, відповідно до ст. 40 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців” повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі рішення суду є підставою для знаття юридичної особи з обліку в органах статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування.

Також скаржник зазначає, що відповідного повідомлення він не отримував.

Відповідно до п.6 ст.80 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд припиняє провадження у справі, якщо підприємство чи організацію, які є сторонами, ліквідовано.

Згідно ст. 22 Закону України „Про господарські товариства”, ліквідація товариства вважається завершеною, а товариство таким, що припинило свою діяльність, з моменту внесення запису про це до державного реєстру.

Як вбачається з довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців по юридичній особі–Приватному підприємству „Агрос” (Ідентифікаційний код 21001682) де вказано про дату, номер та назву проведення наступної реєстраційної дії: 11.03.2005р., 1 556 131 0000 006005, внесення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством.

Разом з тим, відповідно до листа головного управління статистики в Одеській області в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України станом на 13.08.2007р. значиться Мале підприємство “Агрос”, ідентифікаційний код 21001682.

Як вбачається з наданої суду довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців була здійснена реєстраційна дія “Внесення судового рішення щодо припинення юридичної особи що не пов'язано з її банкрутством”.

Разом з тим запис про таку реєстраційну дію як Державна реєстрація припинення юридичної особи ПП “Агрос” у зазначеній довідці —відсутній.

Згідно ст. 99 ГПК України в апеляційні інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі.

Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно ст. 101 ГПК України,  у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги (подання) і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого суду у повному обсязі.

З урахуванням вище викладеного, судова колегія дійшла висновку про неповне з'ясування місцевим судом обставин справи, що виключає правильне застосування норм матеріального права при розгляді справи, а тому колегія вважає, що ухвала суду підлягає скасуванню, а справа передачі на розгляд до господарського суду Одеської області.

Керуючись ст.ст. 85, 103, 104, 106 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів –

                                                            ПОСТАНОВАЛА:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Одеси задовольнити.

Ухвалу господарського суду Одеської області від 09.10.2007р. по справі №21/202-07-6433 - скасувати.

Справу №21/202-07-6433 передати на розгляд до господарського суду Одеської області.

          Головуючий суддя                                                                      Воронюк О.Л.

          Суддя                                                                                          Єрмілов Г.А.

          Суддя                                                                                          Лашин В.В.

          Постанова підписана 21.12.2007р.

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.12.2007
Оприлюднено29.12.2007
Номер документу1239410
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/202-07-6433

Постанова від 18.12.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Воронюк О.Л.

Ухвала від 09.10.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зеленов Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні